AKTUÁLNE
AKTUÁLNE
Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť
O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
24.04.201415725Predaj z dvora:Veľkonočné nakupovanie
Hľadáme overených dodávateľov aj na Veľkú noc II
Výlet na Veľkonočný farmársky veľtrh sa ukázal ako užitočne strávený čas a výborná myšlienka. Preto prinášame druhé pokračovanie! Hľadanie dodávateľov s ponukou na Veľkú noc sa týkalo nie len mäsových výrobkov. Zastavili sme sa pri každom, koho tovar nám pripomínal, že: „Fašiangy, turíce, Veľká noc príde..." Sladký a zdravý „Každý med je zdravý, antibakteriálny a každý je rovnako dobrý,“ hovoril nám včelár František Rémes. Dokonca nám dal aj ochutnať a to z každého druhu. A my sme mohli len povedať, že s tou chuťou mal pravdu. A mali sme možnosť aj dozvedieť sa viac o obnôžkovom včeľom peli: „Obsahuje vitamíny a minerály a dáva chuť do života.“ A ešte dodáva: „Treba ho užívať zmiešaný s medom, marmeládou, tvarohom, maslom, margarínom, či rozpustený v mlieku alebo v ovocných šťavách a v kaši z ovsených vločiek.“ Pri stánku Včelárstva Irha sme sa pristavili na Trhovisku Miletičova. Prekvapili nás najmä ponukou vypichovaného peľu. Ručne sa vyberá zo včelích plátov, má veľa pozitívnych účinkov a výborne sa vstrebáva. Už máte veľkonočnú výzdobu? Dekorácie na Veľkú noc sme našli pri Drevených výrobkoch. Pán v kroji nám ukazoval hlavne veľkú ponuku drevených krížov rôznych veľkostí. Zákazník si vraj môže poslať návrh na takýto drevený kríž a podľa toho ho vyrobia. Nám sa zapáčila aj forma ovečky na syr alebo maslo, vďaka ktorej si spestríte aj váš veľkonočný stôl plný jedla. Pri ovečke ešte zostaneme, ale tento raz kožušinovej. Vyrába ju slovenský spracovateľ koží a kožušín, Pelzleder, a môže slúžiť ako detská hračka, či vankúš. Hoci teda už prišla jar, netreba zabúdať aj na chladné počasie. Farebne od srdca Krásnu myšlienku mal aj stánok, kde boli farebné kraslice, keramické vázy, či lakované sošky z hliny. Organizácia Lepší svet, ktorá sa prezentovala práve týmto stánkom, ponúkala výrobky ľudí s mentálnym postihnutím. Všetko bolo živé a hravé a bola to tiež možnosť pomôcť spomínanej neziskovej organizácii. V obidvoch častiach hľadania overených dodávateľov sme vám priniesli niekoľko typov s menami tých, ktorí nás zaujali. Stačí si už iba vybrať a potom nech sú nasledujúce chvíle oddychu podľa vašich predstáv. fotografie: zariadim.sk, www.cas.sk .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; /*color:#0B58B7;*/ line-height:1.5em; display:block; width:100%; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; } .storka_cleaner { width:100%; clear:both; }
15.04.20146046Predaj z dvora:Veľkonočné nakupovanie
Hľadáme overených dodávateľov aj na Veľkú noc
Obdobie pred Veľkou nocou ponúka priestor na prezentáciu domácich výrobkov a ručne robených prác. Stánky so širokou možnosťou výberu sú skvelým spôsobom na kúpu vecí, ktoré v obchodoch všetky pokope nenájdete. A takto je na jednom mieste všetko, čo ešte potrebujete práve na Veľkú noc. Jedenásteho a dvanásteho apríla ste mohli nájsť takéto stánky aj na Veľkonočnom farmárskom veľtrhu vo Fresh Markete v Bratislave. S našim portálom sme sa boli v piatok pozrieť na to, akú majú pre vás pripravenú špeciálnu ponuku a to tentokrát hlavne pre milovníkov mäsa. Lahôdky pre NEvegetariánov Stáli sme pri mäsových výrobkoch, veď tie sa priamo týkajú Veľkej noci. Nejaký okoloidúci vtedy povedal: „Hmm tak to tu je vôňa klobásy!“ Slečny, ktoré predávali výrobky z Gazdovských špecialít boli oblečené v krojoch, čo dopĺňalo celkovú atmosféru. A keď sme sa ich spýtali na špecialitu, dali nám ochutnať aj sušené karé, či bravčovú panenku. Usmiaty personál a veľa zákazníkov bolo takisto v stánku Mäsovýroby VEPI s.r.o. Okolo tohoto stánku vládla perfektná atmosféra, vynikajúco vyškolené predavačky vám radi dajú ochutnať výrobky z vlastného chovu prasiatok - Mangalíc. Mali tu aj také a špeciality, ako napríklad sedliacka plnená panenka, či domáca tlačenka. Už sa aj vám, čo máte radi mäso, zbiehajú slinky? To nebolo všetko: Spestrite si jedálny lístok Králičie mäso sa obsahom bielkovín vyrovná teľaciemu a hydinovému mäsu. Vyznačuje sa mäkkou konzistenciou, sladkou chuťou, je šťavnaté a dobre stráviteľné. Vzhľadom na jeho vynikajúce živinové zloženie je to surovina vhodná na pravidelný konzum pre všetky kategórie ľudí,“ informuje nás FrankoFarma. Nevenujú sa však len chovu králikov, či oviec. Pani Alena Franková má vlastnú ručnú výrobu, kedy sezónne ponúka svoje aranžérske práce. Kúpiť si ich môžete napríklad v tomto období Veľkej noci. Aby sme sa však vrátili k téme mäsa, pridávame tiež ich tip na recept. Ako pripraviť Pečeného králika: „Králika naporcujeme, (okrem hlavy a hrudníka) mäso osolíme, posypeme čiernym korením, majoránkou. Domácu slaninku pokrájame na tenko a poukladáme na králika, alebo ňou prešpikujeme jednotlivé porcie. Podlejeme vodou a prikryté vložíme do vyhriatej rúry. Nepečieme silno, lebo králik nemá kožu ako kura, či kačica a mohol by sa veľmi vysušiť. Porcie počas pečenia aspoň raz otočíme alebo podlievame výpekom. Keď mäso zmäkne, odokryjeme a dopečieme do zlata. Príloha- dusené zemiaky na petržlenovej vňati.“ Pre milovníkov maďarskej kuchyne U Pištu Csárda môžete ochutnať už pripravené tradičné maďarské jedlá a v Mäsiarstve u Pištu je ponuka jahňacích kolien, či domáceho údeného mäsa. To je obzvlášť typickou súčasťou mäsiarstva. Najprv musí zostať tri týždne v páci a potom príde rad na údenie...a potom s ním už iba na tanier. Nakladané maďarské špeciality nájdete zase v predajni Pikantes a to takisto aj drevené a prútené výrobky. Ponuka mäsových výrobkov je široká aj tento rok. Už si len správne vybrať overeného dodávateľa, ktorý si dá na práci záležať! fotografie: zariadim.sk, www.ipravda.sk .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; /*color:#0B58B7;*/ line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
14.04.20145706Arcticklima.sk - váš spoľahlivý partner pre klimatizácie v Topoľčanoch
Klimatizácia sa v posledných rokoch stáva neoddeliteľnou súčasťou domácností, kancelárií a iných komerčných priestorov najmä, počas horúcich letných mesiacov. Pre mnohých je klimatizácia nenahraditeľný spôsob, ako si udržať komfort a chlad aj v najväčších horúčavách. S dopytom samozrejme pribúda aj množstvo klimatizačných spoločností. Aj k nám do siete overených firiem zariadim.sk pribudol nový partner – Arcticklima.sk. Predaj a montáž klimatizácií v Topoľčanoch Hľadáte spoľahlivú firmu na predaj a montáž klimatizácií v Topoľčanoch, Partizánskom či Nitre? Arcticklima.sk zabezpečí všetky činnosti pre vašu maximálnu spokojnosť. V ich portfóliu nájdete celý rad klimatizácií Samsung Wind-Free™ ale aj Samsung Cebu a Samsung AR35 za výhodnú cenu. Ak by ste chceli lacnejšiu klimatizáciu alebo dizajnovú alternatívu - z ponuky klimatizácií VIVAX si určite vyberiete. Ponuka klimatizácií Samsung Ponuka klimatizácií VIVAX Údržba a servis klimatizácií v Topoľčanoch Ak chcete, aby vám vaša novo zakúpená klimatizácia spoľahlivo slúžila dlhé roky, je potrebné sa o ňu aj pravidelne starať. Čistenie, údržba a pravidelný servis klimatizácie zabezpečí jej bezproblémovú prevádzku, predĺži životnosť, ale zabráni aj zvyšovaniu spotreby elektrickej energie. Arcticklima.sk sa špecializuje na poskytovanie komplexných služieb v oblasti klimatizácií – od predaja a montáže klimatizácií Samsung a VIVAX, až po ich čistenie, údržbu a servis. Klimatizácia na kúrenie? Prečo nie! Moderné klimatizácie sa nepoužívajú len na chladenie, ale aj na prikurovanie v prechodných obdobiach. Kúrenie klimatizáciou je vysoko efektívne, rýchle, ekologické, ale aj ekonomicky výhodné. Ak chcete využiť klimatizáciu na kúrenie, je dôležité vybrať klimatizáciu, ktorá funguje na princípe tepelného čerpadla vzduch-vzduch. Prečo si vybrať Arctiklima.sk? Klimatizáciu kupujete na dlhé roky, preto je dôležité venovať dostatok času výberu vhodného modelu, ale i výberu kvalitnej firmy, ktorá sa o vašu klimatizáciu spoľahlivo postará aj v nasledujúcich rokoch. Pre Arcticklima.sk je kvalita nielen pojmom, ale i hodnotou, na ktorej buduje dobré meno svojej firmy. V Topoľčanoch, Partizánskom a Nitre prináša zákazníkom efektívne a úsporné riešenia, vďaka ktorým sa počas horúčav príjemne schladíte a v zime zahrejete. Ak sa chcete dozvedieť viac, konzultácie, dodanie a montáž klimatizačných zariadení realizuje spoločnosť. www.arcticklima.sk +421 944 686 642 Podnikáte a stále nemáte svoj vlastný web? Potrebujete vytvoriť alebo vynoviť pre svoju firmu webovú stránku? Ak ste odpovedali aspoň na jednu otázku správne neváhajte nás kontaktovať. Vytvoríme vám web podľa vašich predstáv a účelu vášho podnikania. +421 918 228 898 | info@zariadim.sk
31.10.2024481Ťukance na aute už viac nemusia byť žrútom peňazí
Všimli ste si preliačinu na vašom aute a neviete čo s tým? Častokrát je preliačina naozaj len ľahkou chybičkou krásy. Ak vaše auto nemá vážnejšie poškodenia, skvelou správou je, že sa dá ľahko opraviť špeciálnou technológiou PDR, bez lakovania a zložitého opravovania karoserie. Hľadáte profesionálov na opravu preliačin alebo sa chcete o tejto PDR technológií dozvedieť viac? Pozrite si komplexnú web stránku, extrémne šikovných chlapcov z Proskills Garage. Opravíme aj malé poškodenia karoserie Preliačiny na karosérii môžu mať rôzne príčiny, medzi najčastejšie patria: nesprávne parkovanie drobná nehoda úder cudzím predmetom (spadnuté konáre, kamene) vandalizmus vplyv počasia (preliačina po krupobití) V týchto prípadoch sa viete obrátiť na špecialistov z Proskills, ktorí vám opravia preliačiny technológiou PDR rýchlo a bez poškodenia laku. A nielen to, zabezpečia vám komplexné riešenie pre vaše vozidlo od čistenia a tepovania áut, leštenia svetlometov až po opravu drobných prasklín autoskiel poškodených od kamienkov či samotnú výmenu autoskiel. Úprave a oprave automobilov sa venujú od roku 2009 avšak od roku 2016 sa z nich stal naozaj špičkový tím profesionálov na opravu preliačin technológiou PDR, ktorá je čoraz viac vyhľadávaná aj kvôli jej skvelým výhodam. Čo je technológia PDR? PDR - Paintless Dent Repair je moderná metóda opravy karosérie, ktorá sa používa na opravu preliačin bez potreby lakovania. Táto špičková technológia pracuje na princípe vytláčania preliačin špeciálnym náradím a opačnej sily, aká karosériu poškodila. Výhodou technológie PDR oproti tradičnej oprave áut je, že už netreba karosériu vyklepať, tmeliť či brúsiť. Táto metóda je rýchla, cenovo dostupná a vaše auto bude vyzerať ako nové. Chcete vedieť ako prebieha oprava preliačin technológiou PDR? Prečítajte si viac o tejto PDR oprave na novom webe Proskills. Vyberte si na opravu preliačin špecialistov z Proskills V Proskills sa o vaše auto postarajú s maximálnou starostlivosťou. Ich motiváciou je dobre odvedená práca, o čom svedčí aj mnoho spokojných zákazníkov. Referencie spokojných klientov nájdete na našom portáli Zariadim.sk. Ak vás zaujíma ako dlho trvá oprava preliačiny alebo či takýto zásah ovplyvní hodnotu vášho automobilu, prečítajte si často kladené otázky, ktoré sme pripravili a možno vám lepšie pomôžu pochopiť celý proces PDR opravy preliačin. Špecialisti z Proskills pristupujú ku každému zákazníkovi individuálne a preto ak potrebujete konzultáciu, neváhajte ich kontaktovať alebo navštívte novootvorenú garáž Proskills Garage na Agátovej 4b v Dúbravke. Nová garáž disponuje miestom až pre 5 áut, takže sa nemusíte báť, že by ste sa nezmestili. Ak nestihnete prísť v čase otváracích hodín, nieje to žiaden problém. Dohodnite si obhliadku a chlapci z Proskills na vás počkajú aj do 21.00hod. Prečo sme vytvárali nový web? Aby sme zákazníkom ukázali aké typy preliačin vám v Proskills Garage opravia i bez nutnosti nákladných opráv a lakovania karosérie. Nový web sme vytvárali s našim tímom Zariadim.sk presne podľa predstavy klienta. Teraz je web oveľa prehliadnejší, disponuje množstvom informácií a viete sa rýchlo a ľahko objednať na obhliadku prostredníctvom online rezervácie cez rezervačný kalendár. Už viac nemusíte obvolávať servisy a zisťovať koľko bude oprava stáť či ako dlho to bude trvať. Objednajte si termín na BEZPLATNÚ KONZULTÁCIU, kde profesionáli z Proskills zistia rozsah poškodenia, navrhnú ďalší plán opravy a o vaše auto sa dôkladne postarajú. Stačí si vybrať typ služby, dátum a čas a konzultáciu máte potvrdenú. Preliačina na aute už viac nemusí byť problémom aj vďaka špecialistom na PDR opravu preliačin. Navštívte najlepšiu PDR opravu preliačin v Bratislave a zverte sa do rúk odborníkom, ktorí sa o vaše auto s láskou postarajú. Sledujte nás aj prostredníctvom Facebook alebo Instagram. Proskills Garáž Agátová 4 b, 841 01 Dúbravka +421 944 860 019 info@proskills.sk Podnikáte a stále nemáte svoj vlastný web? Potrebujete vytvoriť alebo vynoviť pre svoju firmu webovú stránku? Ak ste odpovedali aspoň na jednu otázku správne neváhajte nás kontaktovať. Vytvoríme vám web podľa vašich predstáv a účelu vášho podnikania. +421 918 228 898 info@zariadim.sk Seberíniho 1, Bratislava 821 04
01.10.2024704Jesenné školenie pre majiteľov salónov v Dog's Beauty & Wellness
Vlastníte psí salón alebo uvažujete o jeho otvorení? Konkurencia na trhu je veľká, využite preto jedinečnú príležitosť a nenechajte si ujsť inšpirujúce školenie SPA a základy ázijskej úpravy psov, vďaka ktorému svoj salón posuniete na vyššiu úroveň. Ako každý majiteľ psieho salóna musíte dbať na dôkladnú starostlivosť o svojich psích klientov, pretože iba spokojní zákazník sa k vám opäť vráti. Vďaka seminárom, ktoré si pre vás pripravili v Dog's Beauty & Wellness budú vaši chlpatý zákazníci odchádzať z vášho salónika nie len krásni a voňaví, ale aj zrelaxovaní a zdraví. Pretože, každý psík si zaslúži tú najlepšiu starostlivosť. Aké výhody má liečebný kúpeľ s ozónom a aké pozitívne účinky môže priniesť vašim psím zákazníkom? Naučte sa základy správnej starostlivosti, aby ste aj vy mohli prevádzkovať kvalitní psí wellness salón. Na seminári vás prevedú základmi čoraz populárnejšieho ázijského strihu a dozviete sa na čo všetko si dať pozor pri strihaní. Teraz máte jedinečnú možnosť získať potrebné zručnosti na správnu starostlivosť a úpravu psov. Psí salón Dog's Beauty & Wellness vás pozýva na nové inšpirujúce jesenné školenie - SPA a základy ázijskej úpravy psov. Toto dvojdňové školenie bude prebiehať pod vedením skúsených odborníčok. Expertka na starostlivosť o psov Lucia Kubová, vás oboznámi s účinkami ozónoterapie, SPA procedúrami a mnoho ďalšími, a lektorka a odborníčka Alex Kubova vám predstaví rôzne nástroje, nožnice a strihacie hlavy na úpravu srsti. Doprajte vášmu psíkovi prvotriednu starostlivosť Psí salón Dog's Beauty & Wellness ponúka komplexnú starostlivosť o psov. Okrem klasického česania, strihania či kúpania môžete dopriať vášmu domácemu miláčikovi aromaterapiu pre psov, ozonoterapiu a hydromasáž, trimovanie psov ale aj odstraňovanie zubného kameňa ultrazvukom. A nielen to, v salóne Dog's Beauty & Wellness pre vašich miláčikov pripravili prvú soľnú jaskyňu pre psov na Slovensku. Soľná terapia je vhodná na liečbu astmy, zápalu dutín a taktiež má blahodárny účinok na pokožku. Prečítajte si viac o soľnej terapii pre psov, ktorá je 100% prírodná a bezpečná. Školenie je rovnako skvelou príležitosťou pre budúcich podnikateľov, ktorý plánujú svoj salón ešte len otvoriť. Tešiť sa môžete aj na ďalších nadšencov psích salónov. A rovnako nepremeškajte stretnutie so samotnou majiteľkou Dog's Beauty & Wellness Andreou Teplanovou, ktorá sa na vás už veľmi teší. Celý program a cenník školenia nájdete na webovej stránke Dog's Beauty & Wellness. Využite túto jedinečnú možnosť! Prihlásiť sa môžete prostredníctvom formulára. https://www.dogsbeauty.sk/ +421 948 995 901
17.09.2024538Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť
O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
24.04.201415725Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?
Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári. „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky. Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť. V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak. Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný. Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
29.04.201410336Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime
Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
24.04.201410721Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami, ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).
30.10.201315258Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .
29.10.201314089