AKTUÁLNE


Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Marek


O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }  

24.04.201416893
Adriana Peťková skúsenosti

Predaj z dvora:Veľkonočné nakupovanie

Hľadáme overených dodávateľov aj na Veľkú noc II

Adriana Peťková


  Výlet na Veľkonočný farmársky veľtrh sa ukázal ako užitočne strávený čas a výborná myšlienka. Preto prinášame druhé pokračovanie! Hľadanie dodávateľov s ponukou na Veľkú noc sa týkalo nie len mäsových výrobkov. Zastavili sme sa pri každom, koho tovar nám pripomínal, že: „Fašiangy, turíce, Veľká noc príde..." Sladký a zdravý „Každý med je zdravý, antibakteriálny a každý je rovnako dobrý,“ hovoril nám včelár František Rémes. Dokonca nám dal aj ochutnať a to z každého druhu. A my sme mohli len povedať, že s tou chuťou mal pravdu. A mali sme možnosť aj dozvedieť sa viac o obnôžkovom včeľom peli: „Obsahuje vitamíny a minerály a dáva chuť do života.“ A ešte dodáva: „Treba ho užívať zmiešaný s medom, marmeládou, tvarohom, maslom, margarínom, či rozpustený v mlieku alebo v ovocných šťavách a v kaši z ovsených vločiek.“   Pri stánku Včelárstva Irha sme sa pristavili na Trhovisku Miletičova. Prekvapili nás najmä ponukou vypichovaného peľu. Ručne sa vyberá zo včelích plátov, má veľa pozitívnych účinkov a výborne sa vstrebáva.       Už máte veľkonočnú výzdobu? Dekorácie na Veľkú noc sme našli pri Drevených výrobkoch. Pán v kroji nám ukazoval hlavne veľkú ponuku drevených krížov rôznych veľkostí. Zákazník si vraj môže poslať návrh na takýto drevený kríž a podľa toho ho vyrobia. Nám sa zapáčila aj forma ovečky na syr alebo maslo, vďaka ktorej si spestríte aj váš veľkonočný stôl plný jedla.   Pri ovečke ešte zostaneme, ale tento raz kožušinovej. Vyrába ju slovenský spracovateľ koží a kožušín, Pelzleder, a môže slúžiť ako detská hračka, či vankúš. Hoci teda už prišla jar, netreba zabúdať aj na chladné počasie.         Farebne od srdca Krásnu myšlienku mal aj stánok, kde boli farebné kraslice, keramické vázy, či lakované sošky z hliny. Organizácia Lepší svet, ktorá sa prezentovala práve týmto stánkom, ponúkala výrobky ľudí s mentálnym postihnutím. Všetko bolo živé a hravé a bola to tiež možnosť pomôcť spomínanej neziskovej organizácii.     V obidvoch častiach hľadania overených dodávateľov sme vám priniesli niekoľko typov s menami tých, ktorí nás zaujali. Stačí si už iba vybrať a potom nech sú nasledujúce chvíle oddychu podľa vašich predstáv.   fotografie: zariadim.sk, www.cas.sk .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; /*color:#0B58B7;*/ line-height:1.5em; display:block; width:100%; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; } .storka_cleaner { width:100%; clear:both; }

15.04.20146245
Adriana Peťková skúsenosti

Predaj z dvora:Veľkonočné nakupovanie

Hľadáme overených dodávateľov aj na Veľkú noc

Adriana Peťková


Obdobie pred Veľkou nocou ponúka priestor na prezentáciu domácich výrobkov a ručne robených prác. Stánky so širokou možnosťou výberu sú skvelým spôsobom na kúpu vecí, ktoré v obchodoch všetky pokope nenájdete. A takto je na jednom mieste všetko, čo ešte potrebujete práve na Veľkú noc. Jedenásteho a dvanásteho apríla ste mohli nájsť takéto stánky aj na Veľkonočnom farmárskom veľtrhu vo Fresh Markete v Bratislave. S našim portálom sme sa boli v piatok pozrieť na to, akú majú pre vás pripravenú špeciálnu ponuku a to tentokrát hlavne pre milovníkov mäsa. Lahôdky pre NEvegetariánov Stáli sme pri mäsových výrobkoch, veď tie sa priamo týkajú Veľkej noci. Nejaký okoloidúci vtedy povedal: „Hmm tak to tu je vôňa klobásy!“ Slečny, ktoré predávali výrobky z Gazdovských špecialít boli oblečené v krojoch, čo dopĺňalo celkovú atmosféru. A keď sme sa ich spýtali na špecialitu, dali nám ochutnať aj sušené karé, či bravčovú panenku.   Usmiaty personál a veľa zákazníkov bolo takisto v stánku Mäsovýroby VEPI s.r.o. Okolo tohoto stánku vládla perfektná atmosféra, vynikajúco vyškolené predavačky vám radi dajú ochutnať výrobky  z vlastného chovu prasiatok - Mangalíc. Mali tu aj také a špeciality, ako napríklad sedliacka plnená panenka, či domáca tlačenka.   Už sa aj vám, čo máte radi mäso, zbiehajú slinky? To nebolo všetko:     Spestrite si jedálny lístok Králičie mäso sa obsahom bielkovín vyrovná teľaciemu a hydinovému mäsu. Vyznačuje sa mäkkou konzistenciou, sladkou chuťou, je šťavnaté a dobre stráviteľné. Vzhľadom na jeho vynikajúce živinové zloženie je to surovina vhodná na pravidelný konzum pre všetky kategórie ľudí,“ informuje nás FrankoFarma. Nevenujú sa však len chovu králikov, či oviec. Pani Alena Franková má vlastnú ručnú výrobu, kedy sezónne ponúka svoje aranžérske práce. Kúpiť si ich môžete napríklad v tomto období Veľkej noci. Aby sme sa však vrátili k téme mäsa, pridávame tiež ich tip na recept.   Ako pripraviť Pečeného králika: „Králika naporcujeme, (okrem hlavy a hrudníka) mäso osolíme, posypeme čiernym korením, majoránkou. Domácu slaninku pokrájame na tenko a poukladáme na králika, alebo ňou prešpikujeme jednotlivé porcie. Podlejeme vodou a prikryté vložíme do vyhriatej rúry. Nepečieme silno, lebo králik nemá kožu ako kura, či kačica a mohol by sa veľmi vysušiť. Porcie počas pečenia aspoň raz otočíme alebo podlievame výpekom. Keď mäso zmäkne, odokryjeme a dopečieme do zlata. Príloha- dusené zemiaky na petržlenovej vňati.“ Pre milovníkov maďarskej kuchyne U Pištu Csárda môžete ochutnať už pripravené tradičné maďarské jedlá a v Mäsiarstve u Pištu je ponuka jahňacích kolien, či domáceho údeného mäsa. To je obzvlášť typickou súčasťou mäsiarstva. Najprv musí zostať tri týždne v páci a potom príde rad na údenie...a potom s ním už iba na tanier.     Nakladané maďarské špeciality nájdete zase v predajni Pikantes a to takisto aj drevené a prútené výrobky.    Ponuka mäsových výrobkov je široká aj tento rok. Už si len správne vybrať overeného dodávateľa, ktorý si dá na práci záležať!   fotografie: zariadim.sk, www.ipravda.sk .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; /*color:#0B58B7;*/ line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

14.04.20145989
Domi skúsenosti

Auto-moto:Leto v aute

Výber autofólií: Ako vybrať tie správne autofólie

Domi


Plánujete dovolenku autom alebo vám jednoducho prekáža rozpálený interiér počas letných dní? Kvalitné autofólie môžu výrazne zvýšiť komfort pri jazde, znížiť prehrievanie interiéru, ochrániť pasažierov pred UV žiarením a zároveň dodať vozidlu moderný vzhľad. Aj keď sa môžu na prvý pohľad zdať všetky tmavé fólie rovnaké, ich vlastnosti a výdrž sa výrazne líšia. Preto sa oplatí investovať do správneho typu fólie a zveriť montáž odborníkom. V nasledujúcom prehľade vám predstavíme hlavné typy autofólií – ich výhody, nevýhody aj odporúčané využitie. Keramické autofólie: Špičková ochrana a prémiový výkon Keramické autofólie patria medzi najpokročilejšie riešenia na trhu. Vyrábajú sa s použitím nano-keramických častíc, ktoré účinne blokujú teplo aj škodlivé UV žiarenie bez toho, aby rušili GPS, mobilný signál alebo rádio. Výhody keramických autofólií: Výnimočná tepelná ochrana Životnosť 10+ rokov Nerušia elektroniku Elegantný vzhľad aj vo svetlých odtieňoch Keramické fólie sú ideálne pre tých, ktorí chcú to najlepšie na trhu – dlhodobú ochranu, maximálne pohodlie a bezkompromisnú kvalitu. Hybridné autofólie: Skvelý kompromis výkonu a ceny Hybridné autofólie kombinujú výhody farbených a metalizovaných fólií. Ponúkajú solídnu ochranu pred slnečným žiarením a zároveň moderný dizajn. Výhody hybridných autofólií: Dobrá tepelná ochrana Dlhšia životnosť ako farbené fólie Priaznivá cena Pozor však na lacnejšie hybridné fólie s tenkou kovovou vrstvou – môžu sa rýchlejšie opotrebovať a niekedy rušiť signál. Pri výbere odporúčame držať sa osvedčených značiek a vyhnúť sa neovereným produktom. Farbené autofólie: Dizajn za dostupnú cenu Farbené autofólie sú obľúbené najmä u tých, ktorí chcú vylepšiť vzhľad auta bez väčších nákladov. Ich hlavnou úlohou je estetické tónovanie okien a vytvorenie súkromia, ale s nižšou účinnosťou pri odrážaní slnečného tepla v porovnaní s keramickými či hybridnými fóliami. Delia sa na: Jednovrstvové: Ponúkajú nižšiu redukciu slnečného žiarenia a majú kratšiu životnosť, zvyčajne 2-3 roky. Dvojvrstvové: Skladajú sa z dvoch vrstiev, čo zvyšuje ich schopnosť redukovať slnečné žiarenie a predlžuje ich životnosť až na 5 rokov. Ich hlavnou úlohou je estetické tónovanie okien a vytvorenie súkromia, ale s nižšou účinnosťou pri odrážaní slnečného tepla v porovnaní s keramickými či hybridnými fóliami. Farbené autofólie sú populárne najmä pre svoj atraktívny vzhľad a nízku cenu, čo ich robí ideálnym riešením pre menej náročných používateľov. Prečo je správny výber autofólií dôležitý? Na prvý pohľad sa všetky autofólie môžu zdať rovnaké – čierna ako čierna. Rozdiel sa však ukáže až časom. Aj najdrahšia fólia stráca zmysel, ak je zle nainštalovaná. Vzduchové bubliny, odlupovanie alebo zlé orezanie sú bežné problémy pri neodbornej montáži. Kvalitná fólia si uchová farbu, účinnosť aj priľnavosť aj po rokoch. Lacné alternatívy môžu rýchlo blednúť, odliepať sa a strácať svoju funkciu. Preto výber správneho typu autofólií záleží na vašich prioritách. Ak si nie ste istí výberom, zverte sa do rúk overenému dodávateľovi, ktorý vám poskytne potrebný certifikát kvality.  Kvalitná montáž autofólií je základ Výber spoľahlivej firmy na montáž autofólií môže byť niekedy náročnejší ako výber samotnej autofólie. Spoločnosť Autofólie Bratislava pracuje len s kvalitnými značkovými materiálmi od popredných svetových výrobcov ako Johnson Window Films, SunTek, 3M, WinFol a ďalších. Okrem precíznej montáže vám poskytnú aj odborné poradenstvo a možnosť aplikácie fólií priamo u vás doma.  Spoločnosť Autofólie Bratislava je ideálnym partnerom pre každého, kto chce svojmu autu a sebe dopriať len to najlepšie.  S viac ako 100 referenciami, ktoré svedčia o ich precíznosti a kvalite práce sú tu pre vás, aby splnili vaše predstavy a zabezpečili, že vaše auto dostane len to najlepšie. www.autofolie-bratislava.eu   tel:  +421 948 061 870    

30.06.20251183
Domi skúsenosti

Auto-moto:Leto v aute

Letná pasca pre vaše autosklo: Klíma, horúčavy a nečakané praskliny

Domi


Leto je synonymom pre dovolenky, nekonečné kilometre a nepretržité používanie klimatizácie. No viete, že práve tieto letné radosti môžu byť pre vaše čelné sklo nočnou morou? Extrémne letné teploty v kombinácii s náhlym ochladením, môžu vážne poškodiť čelné sklo. Drobné poškodenie, ktoré ste možno doteraz prehliadali, sa môže v horúcom počasí rýchlo zmeniť na rozsiahlu a drahú prasklinu, ktorá si vyžiada kompletnú výmenu autoskla. Môže klíma poškodiť čelné sklo?  Predstavte si, že vaše auto stojí hodiny na slnku, interiér sa prehreje na 60 - 70 °C. Sadnete dnu a okamžite zapnete klimatizáciu naplno, studený vzduch mieri priamo na čelné sklo. Presne v tomto momente nastáva termálny šok. Sklo, ktoré je rozpálené zažíva prudkú zmenu teploty. Ak má už na sebe nejakú mikrotrhlinku alebo menšie poškodenie (aj z dávnej zimy), tento rozdiel ho doslova "roztrhne" a vznikne rozsiahla prasklina, ktorú už nemožno opraviť jednoduchým spôsobom. Neviditeľné v zime, zničujúce v lete: Pozor na čelné sklo!  Mnohé drobné poškodenia čelného skla, napríklad od kamienkov, vznikajú počas zimy. Často však opravu odkladáme na neurčito. A práve leto, s intenzívnym slnečným žiarením a striedaním horúčav s ochladzovaním klimatizáciou, je pre autosklo najväčším stresom. Malé poškodenia sa rýchlo menia na väčšie trhliny. Keď sa prasklina rozšíri za určitú hranicu, jednoduchá a cenovo výhodná oprava už nestačí. Vtedy je nutná kompletná výmena. Pokuta za poškodené čelné sklo?  Jazda s poškodeným čelným sklom vás môže stáť pokutu až do výšky 60 € a dokonca aj odobratie technického preukazu! Preto nechajte poškodenie skontrolovať čo najskôr, najmä pred letnou dovolenkou. Poškodené čelné sklo môže navyše zhoršiť vašu viditeľnosť a zvýšiť riziko nehody. Nezabúdajte, že malé praskliny sa môžu vplyvom tepla alebo otrasov rýchlo zväčšiť. Ako chrániť svoje čelné sklo počas letných mesiacov? Ak už na čelnom skle máte drobné poškodenie, alebo mu chcete preventívne predchádzať, aby ste sa vyhli prasklinám a zbytočným výdavkom, riaďte sa týmito osvedčenými radami Chlaďte postupne - nikdy nesmerujte studený vzduch z klimatizácie priamo na čelné sklo. Radšej ochladzujte interiér postupne Parkujte v tieni - ak je to možné, parkujte vozidlo v tieni alebo v garáži. Ak nie, použite tienidlá alebo reflexné fólie na čelné sklo – skvele poslúžia aj  zimné clony na mráz! Bezpečná vzdialenosť - dodržiavajte dostatočný odstup od vozidiel pred vami, aby ste minimalizovali riziko odletujúcich kamienkov Pravidelná kontrola - pravidelne kontrolujte stav čelného skla a reagujte pri prvých náznakoch poškodenia. Včasná oprava je kľúčová! Potrebujete opraviť čelné sklo? Spoločnosť Autokaiman.sk sa špecializujú výhradne na opravu čelného skla, nie na jeho výmenu. A práve v tom sú jedineční! Vďaka dlhoročným skúsenostiam a používaniu najmodernejších technológií dokážu kvalitne a bezpečne opraviť aj poškodenia, ktoré iné servisy rovno posielajú na drahú výmenu. Ich cieľom je ponúknuť rýchlu, cenovo dostupnú a profesionálnu opravu bez zbytočných výdavkov či výmeny. A ako bonus? Majú pojazdný servis na opravu čelného skla, čo znamená, že prídu priamo za vami. Žiadne cestovanie, žiadne čakanie v servise. Pohodlie na prvom mieste! Neváhajte! Čím skôr sa poškodenie rieši, tým je oprava jednoduchšia, krajšia a trvácnejšia.   Potrebujete rýchlo pomôcť s opravou čelného skla? Nechajte si svoje autosklo skontrolovať odborníkmi a užívajte si leto bez starostí! Viac o ich špecializovaných službách a typoch opráv nájdete na www.autokaiman.sk   Lermontovova 911/3  811 05 Bratislava +421 940 500 076 info@autokaiman.sk  

07.07.20252161
Domi skúsenosti

Auto-moto:Leto v aute

Nová Dacia Bigster: SUV, ktoré vás dostane

Domi


Chcete auto, ktoré vyzerá perfektne, ponúka poriadny priestor a výbavu, ktorá vám uľahčí život? Nová Dacia Bigster je tu pre všetkých, ktorí nechcú robiť kompromisy medzi cenou, štýlom a praktickosťou. Bigster nie je len ďalšie SUV – je to auto, ktoré vám dáva pocit slobody a istoty v každej situácii. Dizajn, ktorý budí rešpekt Dacia Bigster zaujme hneď na prvý pohľad. Jej robustné proporcie, výrazná predná maska a ikonické LED svetlomety v tvare písmena Y jej dodávajú moderný, no zároveň sebavedomý vzhľad. Bigster pôsobí mohutne a elegantne zároveň – presne tak, ako si predstavujete pravé SUV, pripravené na akúkoľvek cestu. Každá jazda sa s ňou stane malým dobrodružstvom, kde nebudete len šoférovať, ale aj si užívať pocit výnimočnosti. Praktické riešenia pre každý deň Dacia Bigster vie, že život je plný zmien. Preto prichádza s inovatívnym systémom YouClip! Potrebujete držiak na smartfón na palubnej doske alebo efektívne uložiť kabelku či tašku tak, aby sa neváľali po sedadle? Stačí ich zavesiť na praktický YouClip háčik. Tento dôvtipný systém robí z Bigsteru neuveriteľne flexibilného spoločníka, ktorý sa prispôsobí každej vašej nálade a každej situácii – od náročného pracovného dňa až po rodinný víkend. Silný výkon a nízka spotreba vďaka hybridu Kto povedal, že výkon nemôže byť úsporný? Nová Dacia Bigster s efektívnym hybridným pohonom vám ponúkne až 145 koní pod kapotou. V meste si užijete tichú jazdu čisto na elektrinu a s minimálnou spotrebou. To znamená menej zastávok na čerpacej stanici, nižšie emisie a zároveň dynamický zážitok z jazdy, ktorý vás určite nudiť nebude. Dacia Bigster je jasným dôkazom, že ekologický pohon nie je žiadny kompromis, ale šikovná výhoda pre každého. Dokonalý priestor kam sa zmestí celý váš svet  Prvé, čo vás na Bigsteri prekvapí, je priestor. A to hovoríme o obrovskom priestore! Dacia Bigster proste posúva hranice. S batožinovým priestorom s objemom až 702 litrov sa do tohto auta zmestí naozaj všetko. Bicykle, kočíky, stany, nafukovačky alebo jednoducho obrie kufre celej rodiny. V interiéri je dostatok miesta pre každého, takže sa už nikto nebude cítiť stiesnene. Dovolenka? S Daciou Bigster sa začína hneď! Dovolenka by mala byť o relaxe už od prvej minúty cesty, preto nová Dacia Bigster myslí naozaj na všetko.   Automatická dvojzónová klimatizácia, ktorá zaistí ideálnu teplotu pre všetkých cestujúcich Elektricky ovládané veko batožinového priestoru uľahčuje nakladanie a vykladanie, dokonca s možnosťou nastavenia výšky otvárania pre parkoviská s obmedzenou výškou Chladená stredová konzola s objemom 8,6 litra udrží vaše nápoje príjemne vychladené aj počas najdlhších ciest pod horúcim slnkom Elektricky nastaviteľné sedadlo vodiča s bedrovou opierkou, ktoré zabezpečí dokonalé pohodlie aj po stovkách kilometrov Príďte si vyskúšať Daciu Bigster naživo! Túžite si sadnúť do Dacie Bigster a zažiť ten pocit priestoru, pohodlia a robustnosti na vlastnej koži? Neváhajte a objednajte sa na testovaciu jazdu alebo nás navštívte osobne a spoznajte novú Daciu Bigster. Pozrite si tiež našu aktuálnu ponuku skladových a jazdených vozidiel Dacia teraz ešte s výhodnejšou cenou. Tešíme sa na vás.   Či už vyrážate na hory, k moru alebo len do práce – nová Dacia Bigster vás vezme tam, kam treba, a ešte vám to spríjemní. Navštívte nás v jednom z našich showroomoch Dacia Vráble alebo Dacia Nové Zámky, ktoré sú členom siete MAGNUM Co. a možno práve dnes nájdete svoje ďalšie veľké dobrodružstvo na štyroch kolesách.    Dacia Vráble - MAGNUM Co., s.r.o. Levická 1217 952 01 Vráble info@magnumco.sk  +421352850101 Dacia Nové Zámky - Magnum Co., s.r.o. Komárňanská cesta 11/B, 940 02 Nové Zámky-Dolná kapsa info@magnumco.sk +421377833383                 

04.07.20251261
Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Marek


O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }  

24.04.201416893
Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Marek


Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári.  „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky.   Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť.   V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak.   Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný.   Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

29.04.201410932
Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Predaj z dvora:Jarný med

Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Marek


Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej  kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

24.04.201411247
Elixíry života z včelieho úľa

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201315791
Spoznajte medovinu zblízka

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte medovinu zblízka

Marek


Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny  je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .

29.10.201314624

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím