AKTUÁLNE


Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Marek


O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }  

24.04.201411421
Adriana Peťková skúsenosti

Predaj z dvora:Veľkonočné nakupovanie

Hľadáme overených dodávateľov aj na Veľkú noc II

Adriana Peťková


  Výlet na Veľkonočný farmársky veľtrh sa ukázal ako užitočne strávený čas a výborná myšlienka. Preto prinášame druhé pokračovanie! Hľadanie dodávateľov s ponukou na Veľkú noc sa týkalo nie len mäsových výrobkov. Zastavili sme sa pri každom, koho tovar nám pripomínal, že: „Fašiangy, turíce, Veľká noc príde..." Sladký a zdravý „Každý med je zdravý, antibakteriálny a každý je rovnako dobrý,“ hovoril nám včelár František Rémes. Dokonca nám dal aj ochutnať a to z každého druhu. A my sme mohli len povedať, že s tou chuťou mal pravdu. A mali sme možnosť aj dozvedieť sa viac o obnôžkovom včeľom peli: „Obsahuje vitamíny a minerály a dáva chuť do života.“ A ešte dodáva: „Treba ho užívať zmiešaný s medom, marmeládou, tvarohom, maslom, margarínom, či rozpustený v mlieku alebo v ovocných šťavách a v kaši z ovsených vločiek.“   Pri stánku Včelárstva Irha sme sa pristavili na Trhovisku Miletičova. Prekvapili nás najmä ponukou vypichovaného peľu. Ručne sa vyberá zo včelích plátov, má veľa pozitívnych účinkov a výborne sa vstrebáva.       Už máte veľkonočnú výzdobu? Dekorácie na Veľkú noc sme našli pri Drevených výrobkoch. Pán v kroji nám ukazoval hlavne veľkú ponuku drevených krížov rôznych veľkostí. Zákazník si vraj môže poslať návrh na takýto drevený kríž a podľa toho ho vyrobia. Nám sa zapáčila aj forma ovečky na syr alebo maslo, vďaka ktorej si spestríte aj váš veľkonočný stôl plný jedla.   Pri ovečke ešte zostaneme, ale tento raz kožušinovej. Vyrába ju slovenský spracovateľ koží a kožušín, Pelzleder, a môže slúžiť ako detská hračka, či vankúš. Hoci teda už prišla jar, netreba zabúdať aj na chladné počasie.         Farebne od srdca Krásnu myšlienku mal aj stánok, kde boli farebné kraslice, keramické vázy, či lakované sošky z hliny. Organizácia Lepší svet, ktorá sa prezentovala práve týmto stánkom, ponúkala výrobky ľudí s mentálnym postihnutím. Všetko bolo živé a hravé a bola to tiež možnosť pomôcť spomínanej neziskovej organizácii.     V obidvoch častiach hľadania overených dodávateľov sme vám priniesli niekoľko typov s menami tých, ktorí nás zaujali. Stačí si už iba vybrať a potom nech sú nasledujúce chvíle oddychu podľa vašich predstáv.   fotografie: zariadim.sk, www.cas.sk .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; /*color:#0B58B7;*/ line-height:1.5em; display:block; width:100%; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; } .storka_cleaner { width:100%; clear:both; }

15.04.20144946
Adriana Peťková skúsenosti

Predaj z dvora:Veľkonočné nakupovanie

Hľadáme overených dodávateľov aj na Veľkú noc

Adriana Peťková


Obdobie pred Veľkou nocou ponúka priestor na prezentáciu domácich výrobkov a ručne robených prác. Stánky so širokou možnosťou výberu sú skvelým spôsobom na kúpu vecí, ktoré v obchodoch všetky pokope nenájdete. A takto je na jednom mieste všetko, čo ešte potrebujete práve na Veľkú noc. Jedenásteho a dvanásteho apríla ste mohli nájsť takéto stánky aj na Veľkonočnom farmárskom veľtrhu vo Fresh Markete v Bratislave. S našim portálom sme sa boli v piatok pozrieť na to, akú majú pre vás pripravenú špeciálnu ponuku a to tentokrát hlavne pre milovníkov mäsa. Lahôdky pre NEvegetariánov Stáli sme pri mäsových výrobkoch, veď tie sa priamo týkajú Veľkej noci. Nejaký okoloidúci vtedy povedal: „Hmm tak to tu je vôňa klobásy!“ Slečny, ktoré predávali výrobky z Gazdovských špecialít boli oblečené v krojoch, čo dopĺňalo celkovú atmosféru. A keď sme sa ich spýtali na špecialitu, dali nám ochutnať aj sušené karé, či bravčovú panenku.   Usmiaty personál a veľa zákazníkov bolo takisto v stánku Mäsovýroby VEPI s.r.o. Okolo tohoto stánku vládla perfektná atmosféra, vynikajúco vyškolené predavačky vám radi dajú ochutnať výrobky  z vlastného chovu prasiatok - Mangalíc. Mali tu aj také a špeciality, ako napríklad sedliacka plnená panenka, či domáca tlačenka.   Už sa aj vám, čo máte radi mäso, zbiehajú slinky? To nebolo všetko:     Spestrite si jedálny lístok Králičie mäso sa obsahom bielkovín vyrovná teľaciemu a hydinovému mäsu. Vyznačuje sa mäkkou konzistenciou, sladkou chuťou, je šťavnaté a dobre stráviteľné. Vzhľadom na jeho vynikajúce živinové zloženie je to surovina vhodná na pravidelný konzum pre všetky kategórie ľudí,“ informuje nás FrankoFarma. Nevenujú sa však len chovu králikov, či oviec. Pani Alena Franková má vlastnú ručnú výrobu, kedy sezónne ponúka svoje aranžérske práce. Kúpiť si ich môžete napríklad v tomto období Veľkej noci. Aby sme sa však vrátili k téme mäsa, pridávame tiež ich tip na recept.   Ako pripraviť Pečeného králika: „Králika naporcujeme, (okrem hlavy a hrudníka) mäso osolíme, posypeme čiernym korením, majoránkou. Domácu slaninku pokrájame na tenko a poukladáme na králika, alebo ňou prešpikujeme jednotlivé porcie. Podlejeme vodou a prikryté vložíme do vyhriatej rúry. Nepečieme silno, lebo králik nemá kožu ako kura, či kačica a mohol by sa veľmi vysušiť. Porcie počas pečenia aspoň raz otočíme alebo podlievame výpekom. Keď mäso zmäkne, odokryjeme a dopečieme do zlata. Príloha- dusené zemiaky na petržlenovej vňati.“ Pre milovníkov maďarskej kuchyne U Pištu Csárda môžete ochutnať už pripravené tradičné maďarské jedlá a v Mäsiarstve u Pištu je ponuka jahňacích kolien, či domáceho údeného mäsa. To je obzvlášť typickou súčasťou mäsiarstva. Najprv musí zostať tri týždne v páci a potom príde rad na údenie...a potom s ním už iba na tanier.     Nakladané maďarské špeciality nájdete zase v predajni Pikantes a to takisto aj drevené a prútené výrobky.    Ponuka mäsových výrobkov je široká aj tento rok. Už si len správne vybrať overeného dodávateľa, ktorý si dá na práci záležať!   fotografie: zariadim.sk, www.ipravda.sk .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; /*color:#0B58B7;*/ line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

14.04.20144738
IvanaD skúsenosti

Dom a byt:

Zelené strechy spríjemnia bývanie, ochránia planétu

IvanaD


Globálne otepľovanie sa v posledných rokoch stáva horúcou témou politických diskusií na celom svete. A to doslova horúcou. Koncentrácia skleníkových plynov totiž za posledných niekoľko rokov vzrástla   natoľko, že podľa odhadov sa v tomto storočí zvýši priemerná globálna teplota až o 1,5 °C – 5, 8°C! Tento jav sa už postupne prejavuje na klimatických zmenách. Sme svedkami rôznych extrémnych prírodných javov, kedy sa nadmerne teplé počasie strieda s náhlymi epizódami chladu. Obdobia dlhého sucha zase spôsobujú vysychanie pôdy a následne rozsiahle požiare. Tieto sú striedané s periódami intenzívnych búrok a prívalových dažďov, ktoré často končia povodňami.  Čoraz častejšie zaznamenávame zvýšený výskyt hurikánov  a tornád aj v oblastiach, kde bol ich výskyt donedávna ojedinelý. Ak tento trend nezastavíme, alebo aspoň nespomalíme, našej planéte a ľudstvu hrozia nezvratné následky. Zachovanie zdravého ekosystému by preto malo byť našou prioritou. Problémy s nedostatkom zelene a prehrievaním vzduchu začínajú byť citeľné hlavne v mestách a obciach, kde sa hustota obyvateľstva výrazne zvyšuje. Riešením môžu byť zelené strechy. Čo je zelená strecha a prečo do nej investovať? Zelená strecha, inými slovami vegetačná strecha,  je strecha pokrytá rastlinami rôzneho druhu, ktorá je nielen estetickým, ale tiež funkčným prvkom stavby s významným ekologickým prínosom. Zelenú strechu je možné aplikovať na ploché aj šikmé strechy rodinných domov, bytových komplexov či administratívnych budov. Okrem toho, že pomáha obohacovať mestá a obce o zeleň, má aj množstvo ďalších neoceniteľných výhod: Tlmí výkyvy teplôt – Keďže teplota interiéru pod vegetačnou strechou je priemerne nižšia o 3-4°C, cez leto dokáže znížiť náklady na používanie klimatizácie až o 70%. V zime zase pomáha zabrániť únikom tepla. Ochladzuje vzduch – Zadržuje zrážkovú vodu a jej následným vyparovaním dokáže ochladiť teplotu okolitého prostredia až o 3°C. Zadržuje zrážkovú vodu – Dokáže zadržať až 90% zrážkovej vody, preto je idálnym riešením pri problémoch s prívalovými dažďami. Časť zrážkovej vody odtečie do kanalizácie, časť sa vstrebe do pôdy a následne odparí, čím napomáha k udržovaniu vlhkosti vzduchu. Zvyšuje biodiverzitu – Vďaka rôznym typom vysadených rastlín a použitiu prírodných materiálov ako je drevo, kamene či vodné prvky sa stávajú domovom pre množstvo živočíchov od vtákov po drobný hmyz a prispievajú tak k opeľovaniu rastlín. Znižuje hlučnosť a prašnosť – Jednotlivé vrstvy zelenej strechy dokážu tlmiť hluk z exteriéru. Pri 12cm výške substrátu to môže byť až 6 decibelov. Vegetačná strecha tiež zachytáva prach a dokázateľne znižuje koncentráciu skleníkových plynov, ktoré sú hlavnou príčinou globálneho otepľovania. Poskytuje miesto pre relax – Zelená strecha umožňuje vytvoriť na domoch a budovách nový priestor so zeleňou pre oddych, športové aktivity, či výsadbu ovocia a zeleniny. Zvyšuje hodnotu nehnuteľnosti – V prostredí, kde je zeleň sa človek  prirodzene cíti príjemnejšie, preto je jej prítomnosť jedným z kritérií pri kúpe nehnuteľnosti. Stavby so zelenou strechou sú pre kupujúcich oveľa atraktívnejšie. Ďalšie využitie zelenej strechy   Ak vás zelená strecha láka, pri vašom rozhodovaní by ste tiež mali zvážiť, na aký učel plánujete zelenú strechu využívať, ako intenzívne sa o ňu budete starať a v neposlednom rade, koľko peňazí do nej môžete investovať. Vlastnosti jednotlivých striech nám bližšie opísal Branislav Siklienka – konateľ spoločnosti Sky Gardens – Zelená strecha, pre ktorého je realizácia zelených striech vášňou,  ale aj  poslaním.   Extenzívna zelená strecha  - je najľahšia a najlacnejšia verzia zelenej strechy. Tvoria ju rastliny, ktoré odolávajú extrémnym podmienkam a sú nenáročné na údržbu. Patria sem rôzne machy, rozchodníky, trávy a byliny. Využíva sa na stavbách s nízkou nosnosťou strešnej konštrukcie, a preto patrí k najčastejšie realizovaným zeleným strechám. Je vhodným riešením na pokrytie striech prístreškov, altánkov či rodinných domov. Inštalácia extenzívnej zelenej strechy je extrémne rýchla. Za 1-2 dni sa môžete tešiť z krásnej zelenej strechy.     Intenzívna zelená strecha – je inak povedané „záhradou“ na streche. Môžu ju tvoriť rôzne typy a veľkosti rastlín ako kríky, stromy, trvalky či trávnik, pričom samotný terén môže byť modelovaný rôznou výškou substrátu. Je vynikajúcim miestom na relax alebo výsadbu ovocia či zeleniny. Treba však rátať aj s náročnejšou údžbou. Prednosťou intenzívnej zelenej strechy je to, že poskytuje väčšiu biodiverzitu a dokáže zadržať viac zrážkovej vody ako extenzívna strecha, teda lepšie ochladzuje okolité prostredie. Preto je ideálnou voľbou pre pokrytie striech administratívnych budov, obchodných centier, či bytových komplexov, ktoré sú vďaka nej aj vizuálne atraktívnejšie.   Vegetačná strecha už za 2 dni ?!? Áno! Ak vás predstava o vlastnej zelenej streche nadchla, je dôležité násť odborníkov, ktorí sa postarajú o jej profesionálnu realizáciu a dokonalý vzhľad. Tím zo spoločnosti Sky Gardens - Zelená strecha dokáže váš sen premeniť na skutočnosť už za 2 dni! Spoločnosť je špičkou vo svojom obore s jasným cieľom - "byť lídrom pozitívnej zmeny klímy na Slovensku". Ako Branislav Siklienka hovorí: "Zelené strechy kompenzujú prírode to, čo jej ľudia vzali, a preto by sme ju nemali vnímať ako náklad, ale investíciu, ktorá sa nám vráti v podobe zníženia nákladov na energie a zlepšenia životného prostredia".  Portfólio služieb spoločnosti v oblasti realizácie zelených striech je skutočne široké. Podporu a spoluprácu tu nájdu architekti, developeri a stavebné firmy, obce a mestá, strechárske firmy, majitelia rodinných domov, ale aj záhradníci a záhradné centrá. Samotnej realizácii vegetačnej strechy predchádza jej návrh a odborné poradenstvo. Ochotne vám poradia, aké typy zelených striech existujú, z akých materiálov sa vyrábajú a tiež o typoch rastlín, ktorými môžu vašu vegetačnú strechu pokryť.  Dôkazom naozaj precízne a kvalitne odvedenej práce sú referencie spokojných zákazníkov, ktorí si už výhody zelenej strechy naplno užívajú. Inšpirujte sa nimi a dajte svojej streche "zelenú" aj vy!      www.zelena-strecha.sk tel: +421 907 368 000              

03.02.2021555
IvanaD skúsenosti

Služby pre firmu:

Preprava tovaru zabezpečená od A do Z

IvanaD


V každodennom živote sa často stretávame so situáciou, kedy potrebujeme niečo rýchlo a spoľahlivo prepraviť z jedného miesta na druhé, či už v rámci jedného štátu alebo do zahraničia.  Niekedy to môže byť len 1 paleta s tovarom, inokedy veľkorozmerný alebo nebezpečný náklad, ktorý si už vyžaduje náročnejšiu logistiku. Alebo dokonca menšie zviera, ktoré chcete dopraviť na presne určenú adresu, no nemáte na tento účel vybavené vozidlo. V takýchto prípadoch je najlepšie obrátiť sa na osvedčenú špedičnú firmu, ktorá má s prepravou zásielok bohaté skúsenosti. Ako si vybrať vhodnú špedičnú firmu? Zoznam firiem, ktoré poskytujú špedičné a logistické služby je pomerne dlhý. Ako sa v nich teda zorientovať a podľa čoho si vybrať tú najvhodnejšiu pre vás? V prvom rade si ujasnite, čo od konkrétnej spoločnosti očakávate. Ak ste napríklad fyzická osoba či majiteľ e-shopu, pravdepodobne si vystačíte so službami bežnej kuriérskej spoločnosti. Avšak v prípade, že je predmetom prepravy väčšie množstvo drahšieho tovaru, či nadrozmerný náklad s možným rizikom poškodenia, bez dobrej logistiky sa nezaobídete. Podrobne si preštudujte zoznam služieb, ktorý prepravca ponúka. Čím širšie portfólio, tým lepšie pre vás, najmä v prípade, ak potrebujete využiť niekoľko logistických činností naraz ako napr. medzištátna preprava, kamiónová, letecká preprava, colné služby a pod. Ak nájdete spoločnosť, ktorá zastrešuje všetko čo potrebujete, môžete ušetriť dodatočné náklady na ďalších prepravcov. Zistite si tiež, aké typy vozidiel a technológie má spoločnosť k dispozícii. Vybavenie technológiou GPS by malo byť pre efektívnu a rýchlu prepravu samozrejmosťou. Rovnako tak si musíte byť istí, že napríklad pri prevoze rýchlo sa kaziaceho tovaru bude dodržaný chladiaci reťazec po celú dobu prepravy, že nebezpečný náklad bude dostatočne zabezpečený, alebo že preprava živých zvierat bude maximálne šetrná v súlade s potrebami zvieraťa. Súčasťou dobrej špedičnej firmy by mala byť aj možnosť pripoistenia zásielky pre prípad poškodenia, ale aj zabezpečenie colných služieb. V neposlednom rade je pre rýchle a úspešné doručenie zásielky dôležitý samotný prístup k zákazníkovi, teda férové a ústretové jednanie, pravidelná a bezproblémová komunikácia, ale aj ochota riešiť nečakané situácie vždy v prospech klienta.  O tom vám najviac povedia recenzie a hodnotenia zákazníkov. Rýchlo, spoľahlivo, flexibilne Špedičná spoločnosť TECTA Logistic má už takýchto referencií spokojných zákazníkov dostatok. Na trhu pôsobí 19 rokov a za ten čas pomohla svojim klientom úspešne prepraviť a doručiť tisíce zásielok. Dokážu transportovať akýkoľvek tovar, bez ohľadu na jeho objem či váhu v rámci krajín EÚ, ale aj mimo nich. K tomu, aby sa tovar spoľahlivo a bezpečne dostal na miesto určenia využívajú a kombinujú rôzne typy prepravy ako: kamiónová preprava, expresná preprava, medzinárodná preprava, nadrozmerná a nadmerná preprava, námorná preprava alebo letecká preprava. Ak si typ vašej práce vyžaduje prepravu stavebných strojov, techniky, prípadne stavebného materiálu, TECTA Logistic vie pomôcť aj v takejto situácii. S dôverou sa však na nich môžete obrátiť aj v prípade, že v rámci EÚ potrebujete prepraviť svojho domáceho miláčika, či iné menšie živé zvieratá ako sú mačky, psy, plazy, vtáky, hlodavce, hmyz a podobne . Vďaka špeciálne upravenému vozidlu, ktoré je schválené Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR, sa budú počas prepravy cítiť pohodlne a bezpečne. Možno sa v rámci vnútroštátnej či medzinárodnej prepravy obávate poškodenia alebo straty vášho tovaru. Pre tieto účely a váš spokojný spánok je pripoistenie zásielky tou najlepšou cestou. Čo sa týka vývozu a dovozu tovaru mimo EÚ, tu je preclenie tovaru nevyhnutnou súčasťou prepravy. Aj na toto spoločnosť myslí, a preto všetky colné služby vybaví za vás.   Je naozaj skvelé vedieť, že bez ohľadu na to, či ste fyzická alebo právnická osoba, TECTA Logistic je spoľahlivou špedičnou a logistickou spoločnosťou, ktorá vždy nájde to najvhodnejšie a finančne najvýhodnejšie riešenie pre doručenie vašej zásielky. Množstvo obchodných partnerov sa už o kvalitách jej služieb presvedčilo.               Zaradíte sa aj vy medzi jej spokojných klientov?        www.tecta.sk tel: +421 908 724 709  

22.01.2021529
IvanaD skúsenosti

Rodina:Ako na web

Mikroweb, ktorý pomohol vypredať všetky vianočné stromčeky

IvanaD


Spoločnosť Sky Gardens – Zelená strecha je vyhľadávanou firmou v oblasti realizácie zelených striech, ktoré významne prispievajú k ochrane pred klimatickými zmenami . V tomto predvianočnom čase majú aj ponuku sezónnych produktov a to  predaj živých vianočných stromčekov. Cieľom bolo zaujať zákazníkov, predať všetky ponúkané kaukazské jedličky a rozvoňať nimi čo najviac domácností. So spoločnosťou Sky Gardens spolupracujeme na viacerých projektoch, akými sú SEO služby, príprava webovej stránky,  založenie a správa profilu Google Moja Firma, nastavenie inzercie a pravidelné spravovanie referencií od zákazníkov,  preto sa na nás  obrátili s prosbou o pomoc aj tentoraz. Termín bol šibeničný, skúsme spraviť super jednoduchý web za minimum peňazí a za max 2 dni. Výsledkom bolo vytvorenie jednoduchej prehľadnej mikrostránky s navigáciou na konkrétne miesta predaja, podporenej článkom o výbere vianočného stromčeka, založenie a správa nového profilu Google Moja Firma, optimálne nastavenie inzercie a následná propagácia na sociálnych sieťach. Podarilo sa nám splniť očakávania klienta?   Mikrostránka za pár hodín Keďže sa jednalo o sezónnu záležitosť, klient nechcel zasahovať do svojej už existujúcej a dobre fungujúcej webstránky zelena-strecha.sk ,  a tak sme mu navrhli jednoduchšie riešenie v podobe vytvorenia novej  mikrostránky na jeho druhej doméne vianocnestromceky.skygardens.sk.    Spoločnosť predávala stromčeky na dvoch miestach – pred obchodným centrom Bory Mall v Lamači a obchodným domom Euronics TPD v Petržalke.  Zámerom mikrowebu teda bolo uľahčiť zákazníkovi nájsť cestu na každé z predajných miest.  Preto sme pridali dve mapy s možnosťou presnej navigácie cez Waze, Google Maps alebo Apple Maps, doplnené a o fotografie z miesta predaja. Viac informácií o druhu predávaných vianočných stromčekov sa zákazník môže dozvedieť rýchlym preklikom na článok o kaukazských jedličkách Rozvoňajte vašu obývačku čerstvou vianočnou jedličkou.   V krátkom čase tak klient získal efektívnu mikrostránku, ktorá mu pomohla zviditeľniť sa.    Zdielanie článku na sociálnych sieťach  Z dlhoročných skúseností vieme, že sociálne siete,  najmä Instagram a Facebook, sú silným marketingovým nástrojom. Produkty a služby podporené správne cielenou a dobre umiestnenou inzerciou vo forme článkov v natívnej reklame môžu mať veľký dosah na čitateľa, teda potenciálneho zákazníka.  Preto sme sa po dohode s klientom rozhodli napísať článok o výbere vianočného stromčeka Rozvoňajte vašu vianočnú obývačku čerstvou kaukazskou jedličkou a umiestniť ho na náš blog. V článku sme čitateľom priblížili rozdiely a vlastnosti jednotlivých ihličnanov a dali sme im tip na konkrétne miesta, kde nájdu  nádherné súmerné a voňavé vianočné jedličky.  Následne sme tento článok zdielali aj na sociálnych sieťach a podporili minimalistickou inzerciou. Pri rozpočte niekoľko desiatok eur sme dosiahli desiatky tisíc zobrazení inzercie pri prekliku takmer 1,5% behom pár dní, čo slušne podporilo samotnú návštevnosť web stránky.      Zviditeľnenie v Google Mapách cez Google Moja Firma  Ako sme už písali v článkoch Ako správne a efektívne vyplniť profil Google Moja Firma?  a Prečo by ste mali využiť možnosť príspevkov na Google Moja Firma a ako na to? na našom blogu, dostať svoju firmu do Google Máp prostredníctvom služby Google Moja Firma je pre zvýšenie návštevnosti nielen veľmi dôležité, ale aj mimoriadne efektívne. Preto bolo pre nás úplnou samozrejmosťou pomôcť klientovi s propagáciou aj týmto spôsobom.  Vznikol tak nový profil Google Moja Firma s názvom  Vianočné stromčeky - SKY GARDENS. Okrem základných a kontaktných údajov o firme, sme doplnili otváracie hodiny, fotografie, aktualizovali v rámciu účtu ďalšiu mikrostránku aj s prelinkovaním na už existujúci mikroweb vianocnestromceky.skygardens.sk . Nezabudli sme ani na dôležitosť pridania nových príspevkov, ktorými sme upriamili  pozornosť na článok o vianočných jedličkách a tiež existenciu spomínaného mikrowebu.  Počet zákazníkov, ktorí navštívili aspoň jedno z predajných miest v Lamači alebo Petržalke  tak aj vďaka vyhľadávaniu v Google Mapách každým dňom prudko narastal.  Už budúci rok bude Google umožňovať napriamo sledovať konverziu zákazníkov oslovených s inzercie, ktorí aj prídu do lokácie predajne.  Veľmi vhodným doplnením tohto profilu sú aj príspevky, ako ich vidíte na obrázku, ktoré zaberajú naozaj veľkú časť obrazovky mobilných zariadení.  Recenzie na tomto nástroji majú pomerne veľkú váhu a aj tie ktoré obsahujú fotku. Takto sa fotka z jednej z inzercií na mapách google za 3 dni zobrazila vyše 600x.    Splnili sme cieľ?  Netrvalo dlho a efekt našej stratégie sa dostavil. Výsledkom kombinácie týchto 3 krokov bolo poďakovanie klienta, ktorý nám oznámil, že v priebehu niekoľkých dní predal všetky vianočné stromčeky. Nesmierne nás tento úspech teší a sme radi, že sme mohli byť súčasťou tejto skvelej akcie.  Ak aj vy stojíte pred rozhodnutím ako spropagovať svoj produkt alebo službu na internete tak, aby sa o nej dozvedelo čo najviac ľudí, neváhajte nás osloviť. Tím zariadim.sk  je tu pre vás vždy, keď potrebujete nájsť to najvhodnejšie, najefektívnejšie a finančne prijateľné riešenie.    Ak máte akékoľvek otázky kontaktujte nás na obchod@zariadim.sk, alebo linke +421 918 228 898. Sme tu aby sme vám pomohli.

20.12.2020593
Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Marek


O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }  

24.04.201411421
Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Marek


Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári.  „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky.   Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť.   V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak.   Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný.   Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

29.04.20147297
Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Predaj z dvora:Jarný med

Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Marek


Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej  kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

24.04.20148302
Elixíry života z včelieho úľa

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201311772
Spoznajte medovinu zblízka

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte medovinu zblízka

Marek


Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny  je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .

29.10.201311462

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím