AKTUÁLNE
AKTUÁLNE
Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .
29.10.201314545Spoznajte kvalitný med a neverte fejkom!
Čoraz viac medu na našom trhu sa falšuje. Obsahuje súčasti, ktoré v pravom mede nemajú čo hľadať. Takýto med neprináša dostatočne zdravotné benefity, naopak zdraviu môže aj poškodiť. Pre telo je navyše rozhodujúce, odkiaľ med pochádza. Aj krajina pôvodu napovie o vhodnosti produktu pre vaše telo. Pretože platí, že to najlepšie pre zdravie sa nachádza obvykle nablízku. Vyhnite sa alergii z medu Kvalitní včelári už dlhé roky prezentujú nielen kvalitu medu, ale aj osvetu. Pretože nie je med ako med. Na regáloch obchodov sa obvykle nachádzajú medy, pochádzajúce z celého sveta, v tom horšom prípade ani pôvod nie je identifikovateľný. „Pri medoch importovaných z tretích krajín hrozí veľké nebezpečenstvo. Ide nielen o neobvyklé rastliny, ale aj odlišné zloženie, nevieme spôsob spracovania ani nezávadnosť pri spracovaní nemusí byť tak istá,“ hovorí včelár František Černík. Ako to teda prebieha, keď sa dovezú medy z druhej časti zeme? Často sú miešané, aby sa nepoznala ich okatá odlišnosť. „V Hypermarketoch sú medy miešané, sú to dovezené medy z iných krajín ako Čína. Ázijské medy majú úplne iné zloženie a hlavne iné druhy peľu, do týchto medov sú pre vylepšenie miešané naše kvalitné medy. Jedná sa o medy riedke - dá sa to zistiť otočením pohára hore dnom, ktorá bez bublinky pretečie. Med od včelára pri takejto jednoduchej skúške vytvorí, bublinku a ťažšie pretečie,“ hovorí o tom ako otestovať med na prvý pohľad včelár Dušan Kollár. Na etikete je teda základom preveriť si pôvod a spraviť malý test s hustotou. To je jediný základ zodpovedného kupujúceho. Rozhoduje aj chuť Keď už ste med kúpili, je dobré spoľahnúť sa aj na to, čo nám našepká telo, nielen etiketa. Pretože ako hovorí odborník na med Dušan Dedinský, med musí byť predovšetkým lahôdka. „Na pohľad kvalitu medu tak ľahko nespoznáte, ale po ochutnaní by ste mali mať chuť si dať ďalšiu lyžičku.“ Ochutnajte najkvalitnejší med Ste labužník a pre seba a svoju rodinu chcete to najlepšie a najkvalitnejšie? Zájdite priamo ku včelárovi. „Med z dvora je z oblasti kde má včelár svoje včielky a tie navštevujú kvety, kde žijeme aj my. Slovenské medy patria medzi najkvalitnejšie na svete. Svetový kongres apimondia v Kyjeve a s tým spojená výstava a súťaže vo včelích produktoch toho je dôkazom.15 medailí nás radí na čelo v rámci celého sveta. V neposlednom rade nákupom medu od miestnych včelárov podporujeme ekonomiku vlastného regiónu. Včely sa podieľajú na opeľovacej činnosti 95%,“ vysvetľuje Karol Laco. Samozrejme netreba zabudnúť ani na ďalšiu pridanú hodnotu medu priamo z dvora o ktorej hovorí aj Katarína Schönová z Medových týždňov: „Zásadou je nepoužívať liečivá a včely rozmnožovať len rojením.“ Med od včelára je tak skutočne čistý produkt, aký nám nadelila príroda. Vybudujte si dôveru so včelárom Producenti „akožemedov“ vynašli spôsoby, ako konzumenta oklamať, keďže chcú za málo práce, veľa pláce. Chuťovo však rozdiel možno cítiť, treba si však tento cit vybudovať konzumáciou kvality. „Prvoradá je dôvera zákazníka ku svojmu včelárovi, že jeho medy sú tie ozajstné, čisté. Predsa nepôjdeme k doktorovi, ktorý nás klame a nelieči. Tak je to aj so včelármi. Kto spozná chuť a príbeh skutočného medu, vybuduje si isté vlastnosti, ktoré ho pri výbere nezradia,“ prízvukuje Rastislav Salay a dodáva, že každý kupujúci by si mal rozmyslieť či vyhodí peniaze za niečo, čo sa síce volá med, ale med to nie je. Je to akoby si niekto kúpil kilo chleba za 20 centov, no ten chlieb by bol vyrobený z papiera a múku ani nevidel. Med od poctivého včelára je rýdzo a stopercentne včelí produkt a kupujúci tým podporuje úžasnú vec, včeliu náklonnosť ku kvetom, ich súzvuk s prírodou. Je len na nás čomu v živote dáme prednosť.
28.10.201317854Takto nás cukor zabíja a med lieči!
Cukor sa považuje za drogu, jed, škodlivinu, ktorá nám každý deň podlamuje zdravie. Med je nielen skvelou alternatívou, ale zároveň každou lyžičkou telo lieči. Vyhnite sa cukrovke, poškodeniu orgánov a obezite. Oslaďte si život medom. Cukor verzus med Cukor je v pravom zmysle slova produkt priemyselnej výroby. Oproti tomu med je priamy kontakt s prírodou, čo je pre naše telo to pravé. V prvom rade si treba uvedomiť, že med je sladká hmota tvorená včelami, teda zberaním nektáru kvitnúcich rastlín, ovocných stromov a podobne. „Prírodný med s repným cukrom sú produkty, ktoré sa diametrálne odlišujú, už len preto, lebo med je zmesou stoviek a stoviek prírodných látok, a cukor repný sa skladá len zo sacharózy,“ hovorí Tomáš Várady. Tá je pre naše telo silnou záťažou a tak to potom aj vyzerá so zdravým, ak do seba cukor dávkujeme od sladkých nápojov až po čokoládu. Med uspokojí aj chuť na sladké a je doslova zázračný. Pre malé deti, na chudnutie, proti plynatosti aj miesto dezertu Dobré vlastnosti medu v porovnaní s cukrom sa nedostavujú však len po dlhých mesiacoch. Zmeny po vysadení cukru a nahradení medom možno vidieť na tele okamžite a to najmä u malých detí. „Rýchle sa vstrebávanie medu je výhodné aj pri trávení malých detí, keďže sa netvoria plyny v organizme z rozkladajúceho sa cukru a tak nevznikajú bolesti brucha u detí. Med pôsobí antiskleroticky, upokojujúco, upravuje váhu na takú, aká by mala byť, je to rýchly prísun energie. Viac pre staršie osoby urobíme, ak im donesieme fľašu dobrého medu, ako veľkú bonboniéru,“ hovorí odborník na včelie produkty Lukáš Kaplán. O tom, že ide o skutočný liek nás uisťuje aj včelár Dušan Kollár: „Veľmi dobre pôsobí pri chorobách srdca, pečene, obličiek, žalúdka a čriev. Je posilňujúcou potravou pre rekonvalescentov po ťažkých chorobách a operáciách. Baktericídnosť medu sa využíva pri zápalových ochoreniach. Pri pravidelnom používaní med zmierňuje nervovú vyčerpanosť, únavu, nespavosť, ako aj vysoký tlak.“ Čo na jazyku necítiť? Sladký je cukor aj med. Na jazyku rozpoznáme konzistenciu, no občas je dobré sa pozrieť aj na podrobnejšiu analýzu, ako nám dokážu poskytnúť chuťové bunky. Tú nám podáva včelár Michal Denský: „Zatiaľ čo cukor obsahuje 99,5% sacharózy, 0,05% vody a len 0,45% ostatných látok, med je z pohľadu pestrosti zloženia na tom neporovnateľne lepšie. Okrem viac ako 30% zastúpenia fruktózy a glukózy obsahuje širokú škálu minerálnych látok (Sodík, Vápnik, Horčík, Železo, Mangán, Kremík, Zinok) a pestré zastúpenie vitamínov v stopových množstvách.“ Čo tieto čísla znamenajú pre organizmus? V skrate, že si musí pri cukre poradiť so štiepením sacharózy na glukózu a fruktózu, čo pri mede odpadá. „Štiepením sa zaťažuje organizmus, dochádza k zvýšenej tvorbe enzýmov potrebných na štiepenie /pankreas - inzulín/, nedostatok inzulínu = Diabetes, ľudovo cukrovka, zaťažovanie organizmu odpadom zo štiepenia - pečeň, obličky. Pre toto sa nazýva cukor aj Biela smrť,“ vysvetľuje Jozef Štefaňák. Samotné štiepenie nielen zaťažuje orgány, ale ochudobňuje organizmus o dôležité živiny. „Pri konzumácií cukru, teda pri štiepení sacharózy telo spotrebováva vitamín B, vápnik, horčík a ďalšie látky, zatiaľ čo med s každou jednou lyžičkou dodáva do organizmu ďalšie minerálne látky,“ dodáva Denský. Med je čistý produkt včiel a práve ony z neho robia zlatý poklad. „Obsahuje kopu minerálnych látok a enzýmov, ktoré do medu včielky pridávajú,“ dodáva pani Novosadová. Už ste si už vybrali svojho včelára, alebo necháte organizmus likvidovať cukrom?
24.10.201315264Dom a byt:Vyberáme novú kuchyňu
Vaša kuchyňa snov začína návrhom
Premeňte svoju kuchyňu na srdce domova a získajte dokonalý interiér šitý na mieru, kde každý detail odráža váš životný štýl. Ak túžite po dokonalej kuchyni, ktorá bude nielen krásna, ale aj funkčná a praktická, spoločnosť A3 návrhy vám pomôže nielen s návrhom kuchyne do rodinného domu alebo bytu, ale aj s odporúčaním tých správnych výrobcov, aby ste dosiahli dokonalý výsledok. Čo získate zo stretnutia s návrhárom? Vytvoriť dokonalú kuchyňu, ktorá bude spĺňať všetky vaše požiadavky a zároveň zapadne do štýlu vášho domova, nie je jednoduché. S A3 návrhy vám však všetko uľahčíme. Každý projekt začíname dôkladnou analýzou vášho priestoru a potrieb, tak aby sme navrhli kuchyňu na mieru, ktorá bude nielen krásna, ale aj maximálne praktická. Návrh kuchynskej linky v bytovom dome Banská Bystrica 3D vizualizácia pre lepšiu predstavu Chcete vidieť, ako bude vaša nová kuchyňa vyzerať pred tým, než sa začne realizovať? Naši dizajnéri vám pripravia 3D vizualizácie, ktoré vám umožnia lepšie si predstaviť, ako budú vyzerať kombinácie materiálov, farieb a dizajnových prvkov ešte pred začatím realizácie. Ak budete chcieť, môžete v tejto fáze upraviť detaily a doladiť všetko podľa vašich predstáv. Vďaka vizualizácii budete vedieť, čo presne očakávať, čím eliminujete akékoľvek nejasnosti pred samotnou realizáciou a zabezpečíte, že výsledok bude presne taký, aký si prajete. 3D vizualizácia kuchyne v rodinnom dome v Bratislave Prepojenie kuchyne s ostatnými priestormi V súčasnosti je moderná kuchyňa čoraz častejšie súčasťou otvoreného a prepojeného priestoru. Či už ide o spojenie kuchyne s jedálenskou časťou alebo obývačkou, tento trend umožňuje vytvoriť harmonický a funkčný interiér. V A3 návrhy vám pomôžeme tento prechod naplánovať tak, aby ste dosiahli dokonalú integráciu a zároveň zabezpečili, že každý prvok bude plniť svoju funkciu. Návrh kuchyne s obývačkou v 2-izbovom byte v Krupine Spotrebiče podľa vašich potrieb a štýlu Pri návrhu kuchynských liniek kladieme dôraz na to, aby boli spotrebiče nielen esteticky zladené s celkovým dizajnom, ale aj ergonomicky umiestnené pre maximálne pohodlie pri používaní. Naši dizajnéri vám pomôžu vybrať spotrebiče, ktoré budú presne zodpovedať vašim praktickým potrebám a zároveň odrážať váš osobný štýl. Vďaka spolupráci s našimi partnermi a overenými dodávateľmi kvalitných spotrebičov vám ponúkame široký výber spoľahlivých produktov, ktoré spĺňajú všetky technologické a funkčné požiadavky, čím zaručujeme, že vaša kuchyňa bude nielen krásna, ale aj plne funkčná. Výber kvalitných materiálov Výber materiálov je kľúčovým faktorom pre dosiahnutie perfektného výsledku. V A3 návrhy vám pomôžeme vybrať materiály, ktoré nielen zaujmú svojím vzhľadom, ale aj splnia požiadavky na trvácnosť a praktickosť. Od moderných laminátov, ktoré sú odolné a ľahko udržiavateľné, až po prírodné drevo, ktoré vnáša do interiéru teplo a eleganciu. Prispôsobte svoju novú kuchyňu dispozičným podmienkam čo najlepšie, napríklad výberom správneho drezu, ktorý vám ušetrí nielen priestor ale aj zjednoduší prácu v kuchyni. Návrh kuchyne v bytovom dome Zvolen Vyberte si nás pre dokonalý návrh vašej kuchyne a interiéru A3 návrhy sú zárukou, že váš projekt bude realizovaný s precíznosťou a odborným prístupom, ktorý zohľadní každú vašu predstavu. Od roku 2011 sa špecializujeme na návrhy a realizácie kuchynských liniek a interiérov na mieru, pričom naším cieľom je vytvoriť priestor, ktorý bude nielen esteticky príťažlivý, ale aj maximálne funkčný. Naši odborníci vám pomôžu s výberom kvalitných materiálov, kovania a spotrebičov, pričom vždy ponúkame inovatívne riešenia a overené praktické nápady z predchádzajúcich projektov. Vyberte si A3 návrhy a získate dizajn, ktorý dokonale odráža váš štýl a potreby. Viac inšpirácií na kuchynské linky alebo interiéry na meru nájdete v našej galérií návrhov a realizácií. Ak hľadáte spoľahlivého partnera na návrh a realizáciu vašej kuchyne, A3 návrhy sú tým správnym riešením. Navštívte nás v našom návrhárskom a kuchynskom štúdiu vo Zvolene alebo sa inšpirujte našimi projektami na a3navrhy.sk. Pomôžeme vám vytvoriť priestor, ktorý bude nielen krásny, ale aj funkčný a pohodlný. +421 917 784 907 a3navrhy@hotmail.sk Sokolská 337/41 Zvolen, 960 01
09.04.20251611Presnosť v každom smere s novým webom rezanie.sk
Predstavte si technológiu, ktorá dokáže s neuveriteľnou presnosťou tvarovať takmer každý materiál. Rez, ktorý je čistý, hladký a bez akýchkoľvek tepelných deformácií. Objavte silu rezania vodným lúčom od spoločnosti rezanie.sk, ktorá otvára nové možnosti pre tvarovanie materiálov s dokonalou precíznosťou. Čo je rezanie vodným lúčom? Rezanie vodným lúčom je moderná technológia, ktorá využíva vysokotlakový prúd vody, často s pridaním abrazívnych častíc, na rezanie rôznych materiálov ako sú kovy, drevo, plast, sklo a mnohé ďalšie. Táto technológia rezania vodným lúčom umožňuje rezať s vysokou presnosťou a minimálnymi stratami materiálu. A práve preto sa rezanie vodným lúčom stáva čoraz populárnejšou voľbou vo všetkých oblastiach. Vodný lúč v strojárstve Potrebujete vyrobiť zložité súčiastky alebo diely, ktoré majú mať presné a rovné hrany? Práve rezanie vodným lúčom vám umožní dosiahnuť vysokú presnosť rezov. Či už pracujete s oceľou, hliníkom alebo meďou, s touto technológiou dokážete vyrobiť diely ako sú tesnenia, súčiastky do automobilov, strojárske komponenty ale aj rôzne stavebné mechanizmy. Vodný lúč je jednoducho neoceniteľným nástrojom v modernom strojárstve a pri výrobe dielov. Stavebná presnosť na mieru s vodným lúčom V stavebníctve je každý projekt iný a často si vyžaduje precíznosť, ktorú bežné metódy nedokážu dosiahnuť. Využitie vodného lúča v stavebníctve je ideálnym riešením, ak chcete rezať obkladové materiály, ako sú dlaždice, kamenné dosky či keramiku s minimálnym odpadom. K tomu všetkému, vodný lúč sa skvele hodí na úpravy stavebných materiálov na mieru, napríklad pri rezaní otvorov pre inštalácie, alebo úprave tvaru rôznych prvkov, pričom zaručuje presnosť a efektívnosť. Ako vám môže rezanie vodným lúčom pomôcť v reklame? Reklama je dnes umením, ktoré musí zaujať na prvý pohľad, a rezanie vodným lúčom vám umožní vytvoriť reklamu, ktorá bude skutočne nezabudnuteľná! Predstavte si 3D nápisy a logá, ktoré sú nielen presné, ale aj originálne a vizuálne fascinujúce. Využitie vodného lúča v reklame je ideálny spôsob na výrobu reklamných stojanov a displejov v tvaroch, ktoré by tradičné metódy nezvládli. Navyše, ak chcete vytvoriť výnimočné umelecké diela alebo dekorácie do interiérov a exteriérov, vodný lúč vám umožní vyrezať detaily, ktoré jednoducho uchvátia. Rezanie vodným lúčom ponúka množstvo výhod, ktoré ho robia ideálnym riešením pre rôzne odvetvia. Zaručuje extrémnu presnosť, hladké rezy bez tepelného ovplyvnenia a minimálny odpad. Dokáže rezať zložité tvary a detaily, a to bez nutnosti ďalšej úpravy povrchu. Výsledok je vždy dokonalý, rýchly a efektívny. Nový, moderný a prehľadný web rezanie.sk S novým webom rezanie.sk, ktorí sme s tímom zariadim.sk vytvárali sa dostanete ku všetkým potrebným informáciám rýchlo a bez zbytočného hľadania. Moderný a prehľadný dizajn vám umožní ľahko sa zorientovať a nájsť presne to, čo potrebujete. Nájdete na ňom informácie o všetkých službách, technologických postupoch i využití vodného lúča v takmer všetkých odvetviach. Zároveň si môžete prečítať najčastejšie otázky o rezaní vodným lúčom, kde nájdete odpovede na všetko, čo vás zaujíma. Objednajte si službu rezania vodným lúčom a presvedčte sa sami, aký rozdiel to môže priniesť! Vaše projekty si zaslúžia tú najvyššiu presnosť a efektivitu, ktorú ponúka rezanie vodným lúčom. Za moderným dizajnom a skvelou funkčnosťou nového webu rezanie.sk stojí tím odborníkov zo zariadim.sk. Chcete mať aj vy nový profesionálny web? Navštívte digital.zariadim.sk, kde nájdete riešenia prispôsobené vašim potrebám. +421 905 846 786 kovo@rezanie.sk Elektrárenská 1 831 04 Bratislava Podnikáte a stále nemáte svoj vlastný web? Potrebujete vytvoriť alebo vynoviť pre svoju firmu webovú stránku? Ak ste odpovedali aspoň na jednu otázku správne neváhajte nás kontaktovať. Vytvoríme vám web podľa vašich predstáv a účelu vášho podnikania. +421 918 228 898 info@zariadim.sk Seberíniho 1, Bratislava 821 04
17.04.2025671Zvýšte komfort a hodnotu vašej bytovky s Trevavytahy.sk
Chýba vo vašej bytovke výťah? Život bez výťahu v bytovom dome môže byť náročný, najmä pre starších obyvateľov, rodiny s deťmi alebo ľudí s obmedzenou mobilitou. V spoločnosti TREVA výťahy rozumejú vašim potrebám a ponúkajú komplexné riešenia pre inštaláciu nových výťahov, výmenu a modernizáciu výťahov a nezabúdajú ani na pravidelný servis výťahov, tak aby život vo vašej bytovke bol oveľa komfortnejší. Výmena a montáž nových výťahov V TREVA výťahy sa špecializujú na výmenu starých, dosluhujúcich výťahov za moderné a spoľahlivé modely. Vďaka profesionálnemu tímu odborníkov je spoločnosť schopná zabezpečiť kompletnú výmenu výťahu, od demontáže starého zariadenia až po montáž a spustenie nového. Ak bývate v bytovke bez výťahu, častým riešením je inštalácia výťahu v medzischodiskovom priestore, kde je potrebné výťah prispôsobiť do priestoru medzi schodiskom, a to aj bez zásahu do statiky budovy či väčších búracích prác. Takéto výťahy môžu mať presklené steny, ktoré opticky zväčšia priestor a tak ani nespoznáte, že váš výťah je o niečo menší. Pri montáži nových výťahov sa kladie dôraz na precíznosť a dodržiavanie najvyšších bezpečnostných štandardov. Modernizácia výťahov Prečo treba váš výťah modernizovať? Modernizácia výťahu je ideálnym riešením pre tých, ktorí chcú zlepšiť funkčnosť a bezpečnosť svojho existujúceho výťahu bez nutnosti jeho kompletnej výmeny. Trevavytahy ponúkajú široké spektrum modernizačných služieb, vrátane výmeny riadenia, motora, kabíny a ďalších komponentov. Modernizácia výťahu nie je len o estetike, ale predovšetkým o bezpečnosti, spoľahlivosti a úspore energie. Najčastejšími dôvodmi modernizácie výťahov sú: nebezpečné prvky poruchovosť malá prepravná kapacita vysoká hlučnosť vyššia spotreba elektrickej energie nesúlad výťahu s novými normami Ako vybrať tie správne komponenty výťahov? Aby váš výťah fungoval, je potrebné zvážiť výber správnych komponentov. Nejde len o výber tlačidiel, venujte pozornosť aj energetickej účinnosti komponentov, ako sú výťahové motory a riadiaca elektronika výťahu, ktoré môžu výrazne ovplyvniť prevádzkové náklady výťahu. Vybrať si môžete z dvoch typov výťahových pohonov a to prevodový a bezprevodový pohon výťahu, ktoré spĺňajú len tie najprísnejšie bezpečnostné kritériá. Okrem toho v ponuke nájdete široký výber kabín výťahov rôznych dizajnov a materiálov, výťahových dverí s automatickým alebo ručným ovládaním, riadiacich systémov s modernými technológiami a rôznych bezpečnostných prvkov pre maximálnu ochranu. Vyberte si komponenty, ktoré dizajnovo zapadnú do interiéru vašej bytovky, hotela či nemocnice a zároveň poskytnú komfort a pohodlie pre každého užívateľa. Výťahy pre každú prevádzku Aby ste mali výťah, ktorý potrebujete v TREVA výťahy si viete vybrať výťah presne podľa typy budovy či prevádzky. Už roky patria medzi špecialistov na návrh, výrobu a inštaláciu výťahov podľa potrieb zákazníka, a tak sa stali jednou z najväčších výťaharských spoločnosti na Slovensku. Či už potrebujete výťah do hotela, paneláku, špeciálny výťah do nemocnice, alebo hľadáte špeciálne riešenie pre nákladnú dopravu v TREVA výťahy sa postarajú o celý proces realizácie - od prvého kontaktu až po pravidelný servis vášho výťahu. Typy výťahov podľa potrieb zákazníka: Výťahy pre bytové domy Výťahy pre hotely a verejné budovy Výťahy pre nemocnice, zdravotnícke zariadenia a DSS Panoramatické výťahy Autovýťahy a nákladné výťahy Výťahy pre rodinné domy a zdvíhacie plošiny Výťahy v administratívnych priestoroch a obchodných centrách Rýchlovýťahy Trevavytahy má nový web TREVA výťahy nedávno spustila svoj nový web trevavytahy.sk, ktorý je moderný,prehľadný a nájdete na ňom všetky potrebné informácie o výťahoch a službách. A nielen to, na webe trevavytahy.sk si môžete pozrieť priam dokonalé realizácie výťahov spolu s ich referenciami od spokojných zákazníkov, a podrobné informácie o výhodách a výbave daného výťahu. Navštívte nový web Treva výťahy a presvedčte sa o kvalite a profesionalite tejto spoločnosti. Čaká vás modernizácia alebo kompletná výmena výťahu? Bez ohľadu na to, či potrebujete výťah do bytového domu, nemocnice, hotela, alebo rýchlovýťah do vašej prevádzky, TREVA výťahy vám poskytne riešenie presne na mieru. O prehľadnosť a funkčnosť tohto webu sa postaral profesionálny tím Zariadim.sk. Ak potrebujete komplexné digitálne služby, navštívte digital.zariadim.sk. +421 907 725 300 vytahy@trevavytahy.sk Betliarska 11, 851 07 Bratislava
10.04.20251368Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť
O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
24.04.201416755Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?
Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári. „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky. Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť. V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak. Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný. Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
29.04.201410840Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime
Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
24.04.201411158Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami, ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).
30.10.201315695Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .
29.10.201314545