AKTUÁLNE
AKTUÁLNE
Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .
29.10.201312861Spoznajte kvalitný med a neverte fejkom!
Čoraz viac medu na našom trhu sa falšuje. Obsahuje súčasti, ktoré v pravom mede nemajú čo hľadať. Takýto med neprináša dostatočne zdravotné benefity, naopak zdraviu môže aj poškodiť. Pre telo je navyše rozhodujúce, odkiaľ med pochádza. Aj krajina pôvodu napovie o vhodnosti produktu pre vaše telo. Pretože platí, že to najlepšie pre zdravie sa nachádza obvykle nablízku. Vyhnite sa alergii z medu Kvalitní včelári už dlhé roky prezentujú nielen kvalitu medu, ale aj osvetu. Pretože nie je med ako med. Na regáloch obchodov sa obvykle nachádzajú medy, pochádzajúce z celého sveta, v tom horšom prípade ani pôvod nie je identifikovateľný. „Pri medoch importovaných z tretích krajín hrozí veľké nebezpečenstvo. Ide nielen o neobvyklé rastliny, ale aj odlišné zloženie, nevieme spôsob spracovania ani nezávadnosť pri spracovaní nemusí byť tak istá,“ hovorí včelár František Černík. Ako to teda prebieha, keď sa dovezú medy z druhej časti zeme? Často sú miešané, aby sa nepoznala ich okatá odlišnosť. „V Hypermarketoch sú medy miešané, sú to dovezené medy z iných krajín ako Čína. Ázijské medy majú úplne iné zloženie a hlavne iné druhy peľu, do týchto medov sú pre vylepšenie miešané naše kvalitné medy. Jedná sa o medy riedke - dá sa to zistiť otočením pohára hore dnom, ktorá bez bublinky pretečie. Med od včelára pri takejto jednoduchej skúške vytvorí, bublinku a ťažšie pretečie,“ hovorí o tom ako otestovať med na prvý pohľad včelár Dušan Kollár. Na etikete je teda základom preveriť si pôvod a spraviť malý test s hustotou. To je jediný základ zodpovedného kupujúceho. Rozhoduje aj chuť Keď už ste med kúpili, je dobré spoľahnúť sa aj na to, čo nám našepká telo, nielen etiketa. Pretože ako hovorí odborník na med Dušan Dedinský, med musí byť predovšetkým lahôdka. „Na pohľad kvalitu medu tak ľahko nespoznáte, ale po ochutnaní by ste mali mať chuť si dať ďalšiu lyžičku.“ Ochutnajte najkvalitnejší med Ste labužník a pre seba a svoju rodinu chcete to najlepšie a najkvalitnejšie? Zájdite priamo ku včelárovi. „Med z dvora je z oblasti kde má včelár svoje včielky a tie navštevujú kvety, kde žijeme aj my. Slovenské medy patria medzi najkvalitnejšie na svete. Svetový kongres apimondia v Kyjeve a s tým spojená výstava a súťaže vo včelích produktoch toho je dôkazom.15 medailí nás radí na čelo v rámci celého sveta. V neposlednom rade nákupom medu od miestnych včelárov podporujeme ekonomiku vlastného regiónu. Včely sa podieľajú na opeľovacej činnosti 95%,“ vysvetľuje Karol Laco. Samozrejme netreba zabudnúť ani na ďalšiu pridanú hodnotu medu priamo z dvora o ktorej hovorí aj Katarína Schönová z Medových týždňov: „Zásadou je nepoužívať liečivá a včely rozmnožovať len rojením.“ Med od včelára je tak skutočne čistý produkt, aký nám nadelila príroda. Vybudujte si dôveru so včelárom Producenti „akožemedov“ vynašli spôsoby, ako konzumenta oklamať, keďže chcú za málo práce, veľa pláce. Chuťovo však rozdiel možno cítiť, treba si však tento cit vybudovať konzumáciou kvality. „Prvoradá je dôvera zákazníka ku svojmu včelárovi, že jeho medy sú tie ozajstné, čisté. Predsa nepôjdeme k doktorovi, ktorý nás klame a nelieči. Tak je to aj so včelármi. Kto spozná chuť a príbeh skutočného medu, vybuduje si isté vlastnosti, ktoré ho pri výbere nezradia,“ prízvukuje Rastislav Salay a dodáva, že každý kupujúci by si mal rozmyslieť či vyhodí peniaze za niečo, čo sa síce volá med, ale med to nie je. Je to akoby si niekto kúpil kilo chleba za 20 centov, no ten chlieb by bol vyrobený z papiera a múku ani nevidel. Med od poctivého včelára je rýdzo a stopercentne včelí produkt a kupujúci tým podporuje úžasnú vec, včeliu náklonnosť ku kvetom, ich súzvuk s prírodou. Je len na nás čomu v živote dáme prednosť.
28.10.201316128Takto nás cukor zabíja a med lieči!
Cukor sa považuje za drogu, jed, škodlivinu, ktorá nám každý deň podlamuje zdravie. Med je nielen skvelou alternatívou, ale zároveň každou lyžičkou telo lieči. Vyhnite sa cukrovke, poškodeniu orgánov a obezite. Oslaďte si život medom. Cukor verzus med Cukor je v pravom zmysle slova produkt priemyselnej výroby. Oproti tomu med je priamy kontakt s prírodou, čo je pre naše telo to pravé. V prvom rade si treba uvedomiť, že med je sladká hmota tvorená včelami, teda zberaním nektáru kvitnúcich rastlín, ovocných stromov a podobne. „Prírodný med s repným cukrom sú produkty, ktoré sa diametrálne odlišujú, už len preto, lebo med je zmesou stoviek a stoviek prírodných látok, a cukor repný sa skladá len zo sacharózy,“ hovorí Tomáš Várady. Tá je pre naše telo silnou záťažou a tak to potom aj vyzerá so zdravým, ak do seba cukor dávkujeme od sladkých nápojov až po čokoládu. Med uspokojí aj chuť na sladké a je doslova zázračný. Pre malé deti, na chudnutie, proti plynatosti aj miesto dezertu Dobré vlastnosti medu v porovnaní s cukrom sa nedostavujú však len po dlhých mesiacoch. Zmeny po vysadení cukru a nahradení medom možno vidieť na tele okamžite a to najmä u malých detí. „Rýchle sa vstrebávanie medu je výhodné aj pri trávení malých detí, keďže sa netvoria plyny v organizme z rozkladajúceho sa cukru a tak nevznikajú bolesti brucha u detí. Med pôsobí antiskleroticky, upokojujúco, upravuje váhu na takú, aká by mala byť, je to rýchly prísun energie. Viac pre staršie osoby urobíme, ak im donesieme fľašu dobrého medu, ako veľkú bonboniéru,“ hovorí odborník na včelie produkty Lukáš Kaplán. O tom, že ide o skutočný liek nás uisťuje aj včelár Dušan Kollár: „Veľmi dobre pôsobí pri chorobách srdca, pečene, obličiek, žalúdka a čriev. Je posilňujúcou potravou pre rekonvalescentov po ťažkých chorobách a operáciách. Baktericídnosť medu sa využíva pri zápalových ochoreniach. Pri pravidelnom používaní med zmierňuje nervovú vyčerpanosť, únavu, nespavosť, ako aj vysoký tlak.“ Čo na jazyku necítiť? Sladký je cukor aj med. Na jazyku rozpoznáme konzistenciu, no občas je dobré sa pozrieť aj na podrobnejšiu analýzu, ako nám dokážu poskytnúť chuťové bunky. Tú nám podáva včelár Michal Denský: „Zatiaľ čo cukor obsahuje 99,5% sacharózy, 0,05% vody a len 0,45% ostatných látok, med je z pohľadu pestrosti zloženia na tom neporovnateľne lepšie. Okrem viac ako 30% zastúpenia fruktózy a glukózy obsahuje širokú škálu minerálnych látok (Sodík, Vápnik, Horčík, Železo, Mangán, Kremík, Zinok) a pestré zastúpenie vitamínov v stopových množstvách.“ Čo tieto čísla znamenajú pre organizmus? V skrate, že si musí pri cukre poradiť so štiepením sacharózy na glukózu a fruktózu, čo pri mede odpadá. „Štiepením sa zaťažuje organizmus, dochádza k zvýšenej tvorbe enzýmov potrebných na štiepenie /pankreas - inzulín/, nedostatok inzulínu = Diabetes, ľudovo cukrovka, zaťažovanie organizmu odpadom zo štiepenia - pečeň, obličky. Pre toto sa nazýva cukor aj Biela smrť,“ vysvetľuje Jozef Štefaňák. Samotné štiepenie nielen zaťažuje orgány, ale ochudobňuje organizmus o dôležité živiny. „Pri konzumácií cukru, teda pri štiepení sacharózy telo spotrebováva vitamín B, vápnik, horčík a ďalšie látky, zatiaľ čo med s každou jednou lyžičkou dodáva do organizmu ďalšie minerálne látky,“ dodáva Denský. Med je čistý produkt včiel a práve ony z neho robia zlatý poklad. „Obsahuje kopu minerálnych látok a enzýmov, ktoré do medu včielky pridávajú,“ dodáva pani Novosadová. Už ste si už vybrali svojho včelára, alebo necháte organizmus likvidovať cukrom?
24.10.201313199Vyhľadávače o ktorých ste možno nikdy nepočuli
Internetový vyhľadávač (ang. search engine) je program, webová stránka, ktorej úlohou je uľahčiť užívateľom nájdenie informácií v sieti. (def. Wikipedia.org). Keď sa povie slovo „ vyhľadávač“, mnohých z nás napadne len jedno a to je GOOGLE. Tento mocný nástroj, ktorý každú sekundu spracuje viac ako 63000 vyhľadávaní, však často pred nami skrýva mnoho ďalších alternatívnych vyhľadávačov, o ktorých ste možno doteraz nepočuli. Niektoré z nich vám však môžu priniesť viac úžitku ako Google, či už ste študent, bežný užívateľ, spotrebiteľ ktorý hľadá produkt, alebo firma práve pre Vás je tento článok. Byť viditeľný vo vyhľadávači znamená byť úspešný na internete Pojem „internetové vyhľadávače“ by sme mohli zhjednodušene rozdeliť medzi fulltextové internetové vyhľadávače, katalógové vyhladávače a meta vyhľadávače. Google postavil svoj úspech na automatickom vyhľadávaní a indexovaní stránok robotmi, Zoznam, Centrum, Atlas, Bing, alebo Yahoo sú zas typické ľuďmi moderované katalógové vyhľadávače. Špecifickým prípadom vyhľadávačov sú tzv. meta-vyhľadávače. Zameriavajú sa na vyhľadávanie iba v meta tagoch webstránok. Tie, ktoré ich neobsahujú, sú jednoducho ignorované. Tieto meta tagy mnohým web stránkam chýbajú a preto je táto technológia indexovania momentálne na ústupe. Napriek tomu, že google je najviac používaný vyhľadávač na svete aj na Slovensku, je vhodné skontrolovať vaše pozície aj na ďalších nástrojoch nakoľko vám môžu priniesť návštevy zdarma. Výhody nástroja GOOGLE? Tento celosvetovo najpoužívanejší internetový vyhľadávač dokáže okrem webových stránok prehľadávať obrázky, diskusné skupiny, vedecké práce, spravodajské informácie, videá a ponuky online predaja pre firmy je extrémne zaujímavé vyhľadávanie v mapách ako aj vyhľadávanie firiem. Google ponúka svoje rozhranie v mnohých jazykoch a jeho popularita je tak veľká, že už dnes slovo googliť predstavuje synonymum vyhľadávania na internete. Okrem toho má vlastný operačný systém Android pomocou ktorého sa snaží prepojiť všetky oblasti života jeho používateľov a to vďaka rôznym aplikáciám ako sú Google Disk, Google Pay, Youtube, Google Maps, Waze, Google docs, Lens, mnohé iné. Google si svoj úspech vypracoval postupne a podľa údajov Statcounter jasne dominuje vo všetkých krajinách a na všetkých zariadeniach. Slovenské katalógové vyhľadávače Katalógové vyhľadávače sú manuálne triedené zoznamy odkazov na webové stránky usporiadané do kategórií podľa druhu odkazu. Medzi najviac obľúbené katalógové vyhľadávače na Slovenskom a Českom trhu sú Zoznam.sk, ktorý je prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg stránok s možnosťou využívania aj emailu. Aktuálne ekonomické spravodajstvo, komentáre a blogy, to ponúka Atlas.sk. Veľmi šikovný pomocník s využitím e-mailu a novinkami zo sveta šoubiznisu a športu je Centrum.sk. Výsledkom registrácie do vyhľadávačov bude vyššia návštevnosť webu, viac zákazníkov a v neposlednom rade vyššie tržby z predaja na internete. Celosvetové katalógové vyhľadávače Od roku 2009 je v Spojených štátoch veľmi obľúbený vyhľadávač Bing.com, ktorý používa až 31% používateľov. Tento vyhľadávač od spoločnosti Microsoft je druhý najpoužívanejší internetový vyhľadávač. Bing vám pomáha premeniť informácie na činy, vďaka čomu je prechod od vyhľadávania k realizácii rýchlejší a jednoduchší. Na treťom mieste sa umiestnil vyhľadávač Yahoo.com, ktorý vlastní americká internetová spoločnosť. Prevádzkuje rovnomenný portál, kde ponúka množstvo služieb. Jednou z najznámejších služieb spoločnosti je e-mailová služba. Zoznam stránok, o ktorých ste možno nikdy nepočuli Existuje množstvo skvelých vyhľadávačov so špecializáciou na knihy, fotky, vedu a mnoho ďalších šikovných informácií. Poďme si niektoré z nich predstaviť. www.science.gov - je americký štátny vyhľadávač ktorý prehľadáva viac ako 60 databáz a viac ako 2 200 vedeckých webových stránok, aby používateľom poskytla prístup k viac ako 200 miliónom strán hodnoverných federálnych vedeckých informácií vrátane výsledkov výskumu a vývoja. https://link.springer.com/ - práve tento vyhľadávač poskytuje výskumníkom prístup k miliónom vedeckých dokumentov z časopisov, kníh, protokolov, referenčných prác a zborníkov. https://www.worldcat.org/ - spojenie tisícok zbierok knižníc na jednom mieste. Presne to Vám ponúka worldcat. Je skvelým zdrojom na nájdenie jedinečných dôveryhodných materiálov, ktoré nenájdete nikde inde ako v knižnici. https://www.base-search.net/ - BASE je jedným z najobjemnejších vyhľadávacích nástrojov na svete, najmä pre akademické webové zdroje. Poskytuje viac ako 240 miliónov dokumentov od viac ako 8 000 poskytovateľov obsahu. K úplným textom približne 60 % indexovaných dokumentov máte prístup zadarmo. http://repec.org/ - vyhľadávač repec vznikol spoločným úsilím stoviek dobrovoľníkov v 102 krajinách na podporu šírenia výskumu v ekonómii a príbuzných vedách. Srdcom projektu je decentralizovaná bibliografická databáza pracovných prác, článkov v časopisoch, kníh, kapitol v knihách a softvérových komponentov, všetko spravované dobrovoľníkmi. Chcete si stiahnuť svoju obľúbenú knihu do PC alebo telefónu? Vyhľadávač https://www.pdfdrive.com/ to dokáže. Nájdite si svoju knihu a stiahnite si ju do formátu PDF, žiadne otravné reklamy, žiadne limity sťahovania. Viac než 80 miliónov e-kníh a to úplne zadarmo. Uľahčite si svoju prácu alebo si zlepšite svoj deň vašou obľúbenou knihou. Tieto vyhľadávače vám s tým pomôžu, nemusíte nikam ísť, stačí len hľadať. Pri viacerých internetových stránkach ako napríklad tlačené denníky, ktoré publikujú svoj obsah na webe, platí metóda Paywall. Čo znamená spoplatňovanie. Systém bráni návštevníkovi internetovej stránky v prístupe do určitých častí a tak musíme častokrát platiť za prečítanie nejakého článku. Avšak existuje metóda Unpaywall, ktorá indexuje články, ktoré za Paywallom nie sú. Napríklad preprint arxiv, priamo weby univerzít, ktoré články publikujú a podobne. Vraj nerobia žiadne nelegálne zdroje a obchádzanie obmedzení. Problém je len, že stránky ako napríklad Nature vo výsledkoch vyhľadávania nájdete na prvom mieste a nejakú homepage autora článku nenájdete skoro vôbec, aj keď tam je práve zavesené to PDF. Hľadáte bývalých kolegov, inšpiráciu od profesionálov, alebo nových zamestnancov? V roku 2003 bola založená najväčšia profesionálna obchodne-orientovaná internetová sieť na svete s názvom Linkedln, ktorá spája svetových profesionálov, aby boli produktívnejší a úspešnejší. S viac ako 850 miliónmi členov po celom svete, vrátane manažérov z každej spoločnosti z rebríčka Fortune 500. Touto sieťou je možné vyhľadať bývalých a súčasných kolegov, spolužiakov alebo nájsť nových obchodných partnerov, vďaka možnosti zverejnenia podrobnosti spolupráce. V profile používateľa sa nachádzajú informácie o doterajšej kariére, vzdelaní i aktuálny životopis čo pre vás môže znamenať množstvo nových pracovných ponúk. Sociálne siete sú dnes pre nás často odrazom voľného času a zábavy. Pri LinkedIn to však tak neplatí. Dokáže veľmi efektívne pomáhať ako jednotlivcom hľadajúcim si prácu, tak aj samotným firmám. Jednotlivcom napomáha budovať si vzťahy s ostatnými ľuďmi z rovnakého odboru a odvetvia. Naopak, firmy sa môžu prostredníctvom nej zviditeľniť Štve vás množstvo reklamy na internete? Tak sa od reklamy odstrihnite. Ako na to?. Kamaráti a kolegovia Sridhar Ramaswamy a Vivek Raghunathan, počas spoločných túr a popíjania káv prišli s obrovským nápadom. Chceli vytvoriť web bez reklám a s pocitom osobného súkromia. Produkt pre ľudí, ktorých už štve, že im Google neustále tlačí reklamy a remarketuje ich po celom internete. A veru sa im to podarilo. Spojili tím ľudí, ktorí vytvorili ikonické produkty v spoločnostiach ako Google, Snap, Dropbox a WhatsApp. Ich láska ku káve a exotickým vtákom prekonala vášeň vytvárať úžasné produkty zamerané na súkromie ich používateľov. Žiadni inzerenti, len skutočné výsledky vyhľadávania NEEVA je hrdým sponzorom COOP Careers, organizácie pracujúcej na prekonaní nezamestnanosti prostredníctvom digitálnych zručností a partnerských kontaktov pre absolventov vysokých škôl. Na rozdiel od DuckDuckGo a podobných ide o naozaj funkčný vyhľadávač, tak aby výsledky dávali väčší zmysel. Skúste v Neeve vyhľadať akýkoľvek produkt a rovno vám ukáže tie, ktoré majú najlepšie recenzie a pod. a to úplne bez reklám. Ich motivácia spočíva v tom ukázať najlepšie výsledky pre užívateľa, nie pre inzerenta. Vyhľadávač Neeva sa dá používať aj bez prihlásenia, no vraj lepšie je sa prihlásiť, čo sa práve niektorým nepáči. V ponuke majú mesačné predplatné Biznis Model, ktorý zatiaľ ponúkajú len v US. Priamo v podmienkach hovoria, že dáta neposkytujú žiadnym tretím stranám. Na IOs majú aj Privacy Browser (prehliadač ochrany), ktorý odstraňuje reklamy a trackery z webu a odklikává cookies, čo síce nie je nič unikátne no je skvelé, že to majú zaintegrované. Ak chcete vedieť viac o hodnotách spoločnosti Neeva, nazrite do ich digitálnej listiny práv a možno práve to vás presvedčí a ukáže vám, že Google už čoskoro nemusí byť ,,pánom” vo vyhľadávaní. ( zdroj: https://neeva.com/ )
09.09.2022492Pozvánka konferenciu: „Zelené strechy pre odolnejšie mestá“
Ako funguje udržateľná architektúra v praxi ? Top spikri, trendy, inšpirácie, riešenia a vyhlásenie víťaza súťaže Zelená strecha roku 2022, to všetko vás čaká na konferencii „Zelené strechy pre odolnejšie mestá“. Prvú slovenskú konferenciu „Zelené strechy pre odolnejšie mestá“ organizuje Asociácia pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru pod záštitou Ministerstva životného prostredia. Jej cieľom je spojiť odborníkov, ktorí adaptáciu na zmenu klímy považujú za dôležitú tému. Globálne otepľovanie sa stáva horúcou témou politických diskusií na celom svete. Čoraz častejšie sme svedkami extrémnych prírodných javov, nadmerne teplé počasie sa strieda s náhlymi epizódami chladu, pociťujeme negatívne javy, ako sú horúčavy, prívalové dažde, či obrovské sucho, ktoré na Slovensku zažívame aj tento rok. Práve zelené strechy sú jedným z adaptačných nástrojov, ktoré tieto negatívne dopady na životné prostredie ale aj naše zdravie dokážu zmierniť. Zaujímajú vás témy ako biosolárne zelené strechy, synergia fotovoltiky a zelenej strechy, zelené fasády či príprava stavebných projektov a zelené opatrenia ? Prihláste sa na konferenciu "Zelené strechy pre odolnejšie mestá", stretnete sa tam s odborníkmi z celej Európy - Veľkej Británie, USA, Švajčiarska, Švédska, Rakúska a Českej republiky. Súčasťou konferencie je aj exkurzia po najlepších zelených strechách a zelných fasádach v Bratislave a vo Viedni. 👉 Takýto typ konferencie tu ešte nebol ! Asociácia pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru Vás pozýva na prvú slovenskú konferenciu: "Zelené strechy pre odolnejšie mestá" REGISTRÁCIA
08.09.2022553Reklamné polepy výkladov a okien
Vlastníte predajňu, obchodík, kaviareň alebo reštauráciu? Pritiahnite potenciálnych zákazníkov priamo z ulice! Ako? Vďaka kvalitnej vonkajšej reklame dokážete efektívne upozorniť okoloidúcich na svoje služby a produkty. Zákazníka musíte zaujať hneď na prvý pohľad a na to nepotrebujete tak veľa - stačí elegantný a vkusný reklamný polep výkladu. Výklad je predsa vaša vizitka. “Odlíšte svoju prevádzku od konkurencie, umožnite zákazníkom, aby vás ľahšie našli a zaujmite nových vďaka reklamným polepom. ” Reklamné polepy výkladov a prevádzok Reklamné polepy výkladov sú efektívny a moderný spôsob označenia predajne. Potrebujete poradiť pri výbere správneho polepu ? Spoločnosť Nalepim.sk sa vďaka najmodernejším technológiám a rokom praxe postará o ten najlepší výsledok. Na dosiahnutie želaného efektu je dôležitá kvalitná tlač, materiál a hlavne samotná technika lepenia. Spoločnosť nalepim.sk preto spolupracuje s dlhoročne overenými dodávateľmi fólií značiek 3M, Oracal a Avery, vďaka ktorým vám nalepí čokoľvek. Typy polepov Polep rezanou fóliou Tento typ polepu je finančne menej náročný. Avšak tomto prípade lacnejšie neznamená horšie alebo nekvalitné. Rezaným polepom vytvoríte nielen texty a logá ale aj kvalitné fotografie či obrázky. Polep rezanou fóliou má množstvo možností, okrem polepu výkladov a okien je tento typ polepu vhodný na polep zastávok, autobusov či automobilov. Polep tlačenou grafikou Potrebujete na výklad nalepiť nejakú fotografiu či grafický návrh ? Polep tlačenou grafikou je ten najlepší spôsob. Tlačená grafika patrí medzi najkreatívnejších typ polepu, pri ktorom sa pomocou veľkoformátovej tlačiarne vytlačí akýkoľvek grafický návrh, fotografia vo vysokom rozlíšení či rôzne farebné motívy podľa želania zákazníka. Fólia, je z obidvoch strán nepriehladná a potiahnutá lamináciou, Vám chráni váš reklamný polep pred UV žiarením a nemusíte sa báť ani rýchleho vyblednutia. Polep perforovanou dierkovanou fóliou Špeciálne vytvorená samolepiaca fólia One Way Vision s pravidelnými dierkami je vhodná ak chcete z vašej prevádzky vidieť von no zároveň chcete mať dostatok súkromia, pretože počas dňa cez ňu nie je vidno dnu. Prepúšťa až 70% denného svetla a je vhodná na polep výkladov, okien i dverí. Polep fóliou One Way Vision je určený na polep hladkých a rovných povrchov v interiéri aj v exteriéri. Je vhodný na polep sklenených dverí a okien v kanceláriách, na výklady v obchodoch a reštauráciách, či na polep dopravných prostriedkov. Polep pieskovou mliečnou fóliou Potrebujete súkromie, rozdeliť priestor alebo vytvoriť elegantné dekorácie pieskového efektu ? Polep pieskovanou / mliečnou fóliou je tá správna voľba. Prepúšťa takmer 90 % svetla, je však nepriehľadná z oboch strán. Taktiež je možné ju potlačiť a vytvoriť skutočne zaujímavé dekorácie, vyrezať firemné logo , stručný text, alebo jedinečný ornament. Polep transparentnou fóliou Transparentná fólia na okná, výklady alebo dvere zvýšite ochranu vášho skla. Stále budete mať dostatok svetla a zároveň ochránite vaše sklo pred prípadným poškriabaním či poškodením. Výhody reklamných polepov Viete aké sú výhody reklamných polepov? Reklamné polepy s pútavou grafikou priťahujú veľkú pozornosť. Nemusíte platiť za ďalšie reklamné nosiče, polep výkladu je ideálna možnosť ak máte obmedzený rozpočet na marketing. Hlavným znakom exteriérovej reklamy je, že pôsobí nepretržite a priamo na zákazníka, ktorý túto reklamu nemôže vypnúť ani vyhodiť, funguje 24 hodín denne. Oslovuje nielen rovnakých ľudí, ale tiež vodičov a chodcov, ktorý týmto miestom prechádzajú iba príležitostne. Navyše ponúka neobmedzené možnosti potlače, podľa vašich predstáv. Vonkajšia reklama je silným nástrojom marketingu, ktorý ponúka veľké množstvo možností a formátov. Okrem reklamného polepu prevádzky, pomôžu zvýšiť povedomie o vašej značke či firme aj reklamné bannery, reklamné tabule či vkusné 3D logo alebo reklamný nápis. Celopolep výkladu a okien Celopolep výkladu je veľmi moderný spôsob reklamy, ktorý zvýši povedomie a osloví mnoho potencionálnych zákazníkov. Na reklamné polepy predajní je možné nalepiť akúkoľvek fotografiu, logo, prípadne nápis. Medzi najobľúbenejší patrí celopolep dierkovanou fóliou One Way Vision. Čiastočné polepy výkladov a okien Pod čiastočný polep môžeme zaradiť, každý reklamný polep, ktorý nezakryje celú plochu výkladu či okna a tak stále patrí medzi veľmi obľúbený a efektívny typ reklamy. Veľkým plusom čiastočného polepu je nízka jednorázová investícia. Reklamné tabule Reklamné tabule majú široké využitie vo vonkajšej reklame ale aj v interiéroch prevádzok, kancelárií či iných obchodných priestroch. Fungujú najmä ako reklamné pútače, smerové tabule, tabuľky s nápismi alebo ako tabule s logom firmy, ktoré môžu byť doplnené o informácie o tom, čo firma ponúka, čím sa zaoberá. Môžu byť zavesené na stene, visieť v priestore a najčastejšie sú vyrobené z PVC dosiek, plexiskla, hliníkových kompozitných dosiek a ďalších. Medzi najčastejšie reklamné tabule patria informačné tabule, ktoré nás informujú, dokážu naviesť na správnu cestu a tak sa ľahko zorientujete aj na mieste kde to nepoznáme. Každá veľká spoločnosť by mala dbať na zdravie nielen svojich zamestnancov ale i návštevníkov areálu a tým chrániť ich bezpečnosť aj bezpečnostnými a výstražnými tabuľami. Ak nechcete aby vaši klienti blúdili po chodbách vašej firmy využite možnosť označiť si kancelárie exkluzívnymi tabuľami. Predsa len mať na dverách nápis šéf je určite príjemnejšie. Takisto vaše obchodné priestory potrebujú informačné tabuľky o prípadných zľavách, ktoré zákazníky zaujmú hneď na prvý pohľad. Potrebujete vyrobiť tabulu na fasádu vášho obchodu, prevádzky či haly alebo interiérové tabule a malé tabuľky na označenie miestností ? V spoločnosti nalepim.sk vám radi pomôžu. Vďaka dlhoročným skúsenostiam vám poradia riešenia, ktoré budú pre vás najefektívnejšie. +421 911 178 778 info@nalepim.sk
19.08.2022629Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť
O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
24.04.201413932Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?
Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári. „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky. Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť. V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak. Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný. Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
29.04.20148799Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime
Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
24.04.20149641Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami, ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).
30.10.201313510Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .
29.10.201312861