AKTUÁLNE


Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte medovinu zblízka

Marek


Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny  je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .

29.10.201313841
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte kvalitný med a neverte fejkom!

Marek


Čoraz viac medu na našom trhu sa falšuje. Obsahuje súčasti, ktoré v pravom mede nemajú čo hľadať. Takýto med neprináša dostatočne zdravotné benefity, naopak zdraviu môže aj poškodiť. Pre telo je navyše rozhodujúce, odkiaľ med pochádza. Aj krajina pôvodu napovie o vhodnosti produktu pre vaše telo. Pretože platí, že to najlepšie pre zdravie sa nachádza obvykle nablízku. Vyhnite sa alergii z medu Kvalitní včelári už dlhé roky prezentujú nielen kvalitu medu, ale aj osvetu. Pretože nie je med ako med. Na regáloch obchodov sa obvykle nachádzajú medy, pochádzajúce z celého sveta, v tom horšom prípade ani pôvod nie je identifikovateľný. „Pri medoch importovaných z tretích krajín hrozí veľké nebezpečenstvo. Ide nielen o neobvyklé rastliny, ale aj odlišné zloženie, nevieme spôsob spracovania ani nezávadnosť pri spracovaní nemusí byť tak istá,“ hovorí včelár František Černík. Ako to teda prebieha, keď sa dovezú medy z druhej  časti zeme? Často sú miešané, aby sa nepoznala ich okatá odlišnosť. „V Hypermarketoch sú medy miešané, sú to dovezené medy z iných krajín ako Čína. Ázijské medy majú úplne iné zloženie a hlavne iné druhy peľu, do týchto medov sú pre vylepšenie miešané naše kvalitné medy. Jedná sa o medy riedke - dá sa to zistiť otočením pohára hore dnom, ktorá bez bublinky pretečie. Med od včelára pri takejto jednoduchej skúške vytvorí, bublinku a ťažšie pretečie,“ hovorí o tom ako otestovať med na prvý pohľad včelár Dušan Kollár. Na etikete je teda základom preveriť si pôvod a spraviť malý test s hustotou. To je jediný základ zodpovedného kupujúceho. Rozhoduje aj chuť Keď už ste med kúpili, je dobré spoľahnúť sa aj na to, čo nám našepká telo, nielen etiketa. Pretože ako hovorí odborník na med Dušan Dedinský, med musí byť predovšetkým lahôdka. „Na pohľad kvalitu medu tak ľahko nespoznáte, ale po ochutnaní by ste mali mať chuť si dať ďalšiu lyžičku.“ Ochutnajte najkvalitnejší med Ste labužník a pre seba a svoju rodinu chcete to najlepšie a najkvalitnejšie? Zájdite priamo ku včelárovi. „Med z dvora je z oblasti kde má včelár svoje včielky a tie navštevujú kvety, kde žijeme aj my. Slovenské medy patria medzi najkvalitnejšie na svete. Svetový kongres apimondia v Kyjeve a s tým spojená výstava a súťaže vo včelích produktoch  toho je dôkazom.15 medailí nás radí na čelo v rámci celého sveta. V neposlednom rade nákupom medu od miestnych včelárov podporujeme ekonomiku vlastného regiónu. Včely sa podieľajú na opeľovacej činnosti 95%,“ vysvetľuje Karol Laco. Samozrejme netreba zabudnúť ani na ďalšiu pridanú hodnotu medu priamo z dvora o ktorej hovorí aj Katarína Schönová z Medových týždňov: „Zásadou je nepoužívať liečivá a včely rozmnožovať len rojením.“ Med od včelára je tak skutočne čistý produkt, aký nám nadelila príroda. Vybudujte si dôveru so včelárom Producenti „akožemedov“ vynašli spôsoby, ako konzumenta oklamať, keďže chcú za málo práce, veľa pláce. Chuťovo však rozdiel možno cítiť, treba si však tento cit vybudovať konzumáciou kvality. „Prvoradá je dôvera zákazníka ku svojmu včelárovi, že jeho medy sú tie ozajstné, čisté. Predsa nepôjdeme k doktorovi, ktorý nás klame a nelieči. Tak je to aj so včelármi. Kto spozná chuť a príbeh skutočného medu, vybuduje si isté vlastnosti, ktoré ho pri výbere nezradia,“ prízvukuje Rastislav Salay a dodáva, že každý kupujúci by si mal rozmyslieť či vyhodí peniaze za niečo, čo sa síce volá med, ale med to nie je. Je to akoby si niekto kúpil kilo chleba za 20 centov, no ten chlieb by bol vyrobený z papiera a múku ani nevidel. Med od poctivého včelára je rýdzo a stopercentne včelí produkt a kupujúci tým podporuje úžasnú vec, včeliu náklonnosť ku kvetom, ich súzvuk s prírodou. Je len na nás čomu v živote dáme prednosť.

28.10.201317210
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Jarný med

Takto nás cukor zabíja a med lieči!

Marek


Cukor sa považuje za drogu, jed, škodlivinu, ktorá nám každý deň podlamuje zdravie. Med je nielen skvelou alternatívou, ale zároveň každou lyžičkou telo lieči. Vyhnite sa cukrovke, poškodeniu orgánov a obezite. Oslaďte si život medom. Cukor verzus med Cukor je v pravom zmysle slova produkt priemyselnej výroby. Oproti tomu med je priamy kontakt s prírodou, čo je pre naše telo to pravé. V prvom rade si treba uvedomiť, že med je sladká hmota tvorená včelami, teda zberaním nektáru kvitnúcich rastlín, ovocných stromov a podobne. „Prírodný med s repným cukrom sú produkty, ktoré sa diametrálne odlišujú, už len preto, lebo med je zmesou stoviek a stoviek prírodných látok, a cukor repný sa skladá len zo sacharózy,“ hovorí Tomáš Várady. Tá je pre naše telo silnou záťažou a tak to potom aj vyzerá so zdravým, ak do seba cukor dávkujeme od sladkých nápojov až po čokoládu. Med uspokojí aj chuť na sladké a je doslova zázračný. Pre malé deti, na chudnutie, proti plynatosti aj miesto dezertu Dobré vlastnosti medu v porovnaní s cukrom sa nedostavujú však len po dlhých mesiacoch. Zmeny po vysadení cukru a nahradení medom možno vidieť na tele okamžite a to najmä u malých detí. „Rýchle sa vstrebávanie medu je výhodné aj pri trávení malých detí, keďže sa netvoria plyny v organizme z rozkladajúceho sa cukru a tak nevznikajú bolesti brucha u detí. Med pôsobí antiskleroticky, upokojujúco, upravuje váhu na takú, aká by mala byť, je to rýchly prísun energie. Viac pre staršie osoby urobíme, ak im donesieme fľašu dobrého medu, ako veľkú bonboniéru,“ hovorí odborník na včelie produkty Lukáš Kaplán. O tom, že ide o skutočný liek nás uisťuje aj včelár Dušan Kollár: „Veľmi dobre pôsobí pri chorobách srdca, pečene, obličiek, žalúdka a čriev. Je posilňujúcou potravou pre rekonvalescentov po ťažkých chorobách a operáciách. Baktericídnosť medu sa využíva pri zápalových ochoreniach. Pri pravidelnom používaní med zmierňuje nervovú vyčerpanosť, únavu, nespavosť, ako aj vysoký tlak.“ Čo na jazyku necítiť? Sladký je cukor aj med. Na jazyku rozpoznáme konzistenciu, no občas je dobré sa pozrieť aj na podrobnejšiu analýzu, ako nám dokážu poskytnúť chuťové bunky. Tú nám podáva včelár Michal Denský: „Zatiaľ čo cukor obsahuje 99,5% sacharózy, 0,05% vody a len 0,45% ostatných látok, med je z pohľadu pestrosti zloženia na tom neporovnateľne lepšie. Okrem viac ako 30% zastúpenia fruktózy a glukózy obsahuje širokú škálu minerálnych látok (Sodík, Vápnik, Horčík, Železo, Mangán, Kremík, Zinok) a pestré zastúpenie vitamínov v stopových množstvách.“ Čo tieto čísla znamenajú pre organizmus? V skrate, že si musí pri cukre poradiť so štiepením sacharózy na glukózu a fruktózu, čo pri mede odpadá. „Štiepením sa zaťažuje organizmus, dochádza k zvýšenej tvorbe enzýmov potrebných na štiepenie /pankreas - inzulín/, nedostatok inzulínu = Diabetes, ľudovo cukrovka, zaťažovanie organizmu odpadom zo štiepenia - pečeň, obličky. Pre toto sa nazýva cukor aj Biela smrť,“ vysvetľuje Jozef Štefaňák. Samotné štiepenie nielen zaťažuje orgány, ale ochudobňuje organizmus o dôležité živiny. „Pri konzumácií cukru, teda pri štiepení sacharózy telo spotrebováva vitamín B, vápnik, horčík a ďalšie látky, zatiaľ čo med s každou jednou lyžičkou dodáva do organizmu ďalšie minerálne látky,“ dodáva Denský. Med je čistý produkt včiel a práve ony z neho robia zlatý poklad. „Obsahuje kopu minerálnych látok a enzýmov, ktoré do medu včielky pridávajú,“ dodáva pani Novosadová.   Už ste si už vybrali svojho včelára, alebo necháte organizmus likvidovať cukrom?

24.10.201314429
Domi skúsenosti

Služby pre firmu:

Nový web pre Slovenskú maliarku, reštaurátorku a fotografku Máriu Bidelnicovú

Domi


Práca reštaurátora poskytuje príležitosť odkryť skryté tajomstvá a prinavrátiť výtvarným prácam ich pôvodné kvality či meno autora. Mária Bidelnicová je Slovenská akademická maliarka a reštaurátorka, ktorá sa nás oslovila, aby sme jej pomohli vytvoriť web, ktorý bude odzrkadlovať jej jedinečnú tvorivú činnosť.  Web plný skúseností  Láska k reštaurovaniu a k tvorbe priznaných kópií sa u Márie Bidelnicovej formovala už na strednej škole, vďaka svojmu profesorovi, ktorý svojim študentom zadal vytvoriť kópiu ľubovoľného diela. A práve to sa Márii stalo osudovým. Študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave na Katedre reštaurovania maľby umeleckých a historických pamiatok, kde už počas študia získala  ocenenie Slovenského fondu výtvarných umení za reštaurovanie umeleckých a historických pamiatok na Slovensku a cenu VŠVU za reštaurovanie umeleckých diel a za diplomovú prácu, ako aj dobré výsledky počas celého štúdia. Ako prvá Slovenka vyštudovala prestížnu školu v ríme na Istituto Centrale del Restauro, čo je najlepšia reštaurátorská škola na svete, kde získala odborné skúsenosti, ale predovšetkým hlboký vzťah a úctu k reštaurátorskej práci. Reštaurátorská tvorba Hlavným cieľom reštaurovania je snaha o čo najväčšie zachovanie originálnych vrstiev z pôvodnej maľby s výtvarným scelením diela, a to cestou doplnenia chýbajúcich častí so zachovanými plochami. A práve reštaurovanie je primárnou prácou Márie Bidelnicovej, ktorá sa okrem reštaurovaniu diel na plátne a diel na dreve venuje aj tvorbe priznaných kópií diel slovenských i zahraničných umelcov. O tom, že sa Mária snaží zachovať štýl originálneho autora svedčí aj súhrn jej 5O ročných skúseností, o ktorých napísala unikátnu knihu Reštaurovanie, ktorá bola aj oficiálnym darom prezidentky pápežovi, (Prvý pamätný výtlačok knihy Reštaurovanie odovzdala prezidentka Slovenskej republiky Svätému otcovi Františkovi 13. 9. 2021 pri príležitosti jeho návštevy v Bratislave v Prezidentskom paláci.). Rozsiahle knižné dielo s vyše tisíc fotografiami vás prevedie umením reštaurovania od gotiky, baroka až po súčasnosť. Viac o príbehu tejto knihy nájdete na podstránke v médiách alebo v našom predchádzajúcom článku Tip na vianočný darček - kniha Reštaurovanie.. Knihu je možné zakúpiť v známych obľúbených kníhkupectvách.   Reštaurovanie obrazu Dávid s hlavou Goliáša - je posledný obraz od Caravaggia na Slovensku? Postava starozákonného Dávida, víťaza nad Goliášom, patrí ku konštantnému ikonografickému repertoáru talianskeho umenia 17. storočia. Obraz Dávid s hlavou Goliáša do svojej zbierky kúpila Slovenská národná galéria ešte v roku 1967, avšak až v roku 1997 sa dostal do rúk Márie Bidelnicovej, ktorá ho začala reštaurovať. Caravaggiova tvorba sa od tvorby jeho spolupútnikov líšila v tom, že často vytváral práve dve kópie svojich diel. Jedna verzia spomínaného obrazu visí v rímskej Galleria Borghese, no literatúra uvádza, že o tri roky údajne vyhotovil druhú verziu obrazu, ktorú dodnes nikto nevidel, zachovali sa len mýty o tom kde jeho posledné obrazy zmizli. Mária, na základe štýlu a detailov, ktoré na obraze objavila, po odkrytí neskorších premalieb je presvedčená, že dielo, ktoré reštaurovala pochádza od Caravaggia. Prečítajte si celý priebeh reštaurovania obrazu Dávid s hlavou Goliáša.    Autorská tvorba pod pseudonymom MURO Obrazy Márie Bidelnicovej sú veľakrát doplnené kolážami alebo vlastnými fotografickými zábermi. Túžba maľovať vlastné diela, uvoľniť mieru svojej fantázie, maliarskeho rukopisu a slobodného prejavu preto bola mimoriadne silná. V mnohých dielach sa snaží zachytiť širokú škálu podnetov, ktorú súčasná doba prináša s množstvom informácií. O tom, že Mária Bidelnicová je skvelá reštaurátorka a maliarka niet pochýb, a práve fotografovanie dokáže zachytiť a uchovať krásu a čaro tých najzaujímavejších chvíľ. Viac o jej fotografických prácach a inšpiráciách jej tvorby nájdete na jej novom webe.  Ak vás zaujala tvorba Márie Bidelnicovej, kontaktujte ju prostredníctvom formulára.    Viac o Márií Bidelnicovej nájdete na novom webe bidelnicova.sk, ktorý sme s tímom Zariadim.sk vytvorili. Ak aj vy túžite mať web, ktorý odzrkadľuje vašu činnosť, neváhajte nás kontaktovať.   +421 918 228 898 info@zariadim.sk Seberíniho 1, Bratislava 821 04

13.12.20232661
Joli skúsenosti

Umenie:

Tip na vianočný darček - kniha Reštaurovanie

Joli Joli


S príchodom Vianoc prichádza aj čas nakupovania darčekov. Každý chce niečím obdarovať svojich blízkych, či už niečím originálnym alebo užitočným. Jedným z tradičných darčekov, ktorý nikdy nesklame, je dobrá kniha. My vám teraz jednu odporučíme – najnovšiu knihu slovenskej akademickej maliarky, reštaurátorky a fotografky Márie Bidelnicovej. Darujte kúsok umenia Kniha Reštaurovanie ponúka príležitosť nazrieť do tajomného zákulisia náročnej reštaurátorskej práce. Je oslavou historického dedičstva našich predkov, ktoré sme povinný zachovať pre ďalšie generácie, aj preto sa stala oficiálnym darom prezidentky Slovenskej Republiky Svätému Otcovi Františkovi. Unikátna publikácia bola pripravovaná 3 roky a ponúka prehľad historickej slovenskej tvorby drevených ikon a obrazov z gotického a barokového obdobia, reštaurovanie a obnovy malieb na plátne slovenských aj svetových umelcov od 15. storočia až po moderné umenie. Ak vás zaujíma, ako prebiehalo reštaurovanie obrazu Dávid s hlavou Goliáša, diela Svätá Katarína Alexandrijská, gotického oltáru Panny Márie z dreveného kostola svätého Františka z Assisi v Hervartove, tabuľovej gotickej maľby Ukrižovanie, diel od Alfonza Muchu, Martina Benku, Ľudovíta Fullu a množstvo iných toto je jedinečná príležitosť, ako sa o téme reštaurovania dozvedieť čo najviac priamo od autora. Rozsiahla publikácia s vyše 1300 fotografiami dokumentuje spoluprácu Márie Bidelnicovej s viac ako dvadsiatimi múzeami a galériami.  Kto je Mária Bidelnicová ArtD. Mária Bidelnicová je absolventka VŠVU, Katedry reštaurovania maľby umeleckých a historických pamiatok, navyše ako prvá Slovenka absolvovala štúdium na Istituto Centrale del Restauro v Ríme, najlepšej reštaurátorskej škole na svete. Pôsobila v Štátnom archíve vo Viedni, i ako reštaurátorka v Reštaurátorských ateliéroch Slovenskej národnej galérie. Za prínos do „histórie reštaurovania“ získala cenu VŠVU za reštaurovanie umeleckých diel i ocenenie Slovenského fondu výtvarných umení za reštaurovanie umeleckých a historických pamiatok na Slovensku. Mária Bidelnicová svoj život zasvätila reštaurovaniu a obnove poškodených umeleckých diel do autentickej podoby. Svoje celoživotné skúsenosti zhrnula do jednej unikátnej knihy – Reštaurovanie. Publikáciu Reštaurovanie nájdete v kníhkupectve Martinus, Panta Rhei, ARTFORUM, Slovart, Gorila, Pod vŕškom a v ďalších obľúbených kníhkupectvách. Mária Bidelnicová je akademická maliarka s hlbokým vzťahom a úctou k reštaurátorskej práci. Venuje sa reštaurovaniu diel na plátne a diel na dreve, ale i maľovaniu priznaných kópií diel. Svoj vlastný umelecký názor formuje v rámci maliarskej a fotografickej tvorby pod pseudonymom MURO. Viac informácií o jej práci, tvorbe a dielach nájdete na web stránke bidelnicova.sk.

06.12.20232466
Domi skúsenosti

Služby pre firmu:

ŠpeDKa môže byť aj váš partner v oblasti špedície a logistiky

Domi


Hľadáte spoľahlivého partnera pre váš biznis? Spoločnosť ŠpedDKa s.r.o., je mladou, rozvíjajúcou sa spoločnosťou so zameraním na vyťažovanie vozidiel, špedíciu, prepravné a logistické služby, ktoré môžete využiť nielen na jednorazovej báze ale aj na pravidelnej preprave zásielok. Novinkou, ktorú spoločnosť ponúka je sklad o kapacite až 5000 paliet, ktorý je dostupný od roku 2024. Výnimkou nie je ani preprava nebezpečného ADR tovaru v spolupráci so spoľahlivými a renomovanými autodopravcami a v prípade požiadaviek spoločnosť dokáže zabezpečiť železničnú, námornú ale aj leteckú dopravu. Využite komplexný servis skladového hospodárstva a dopravného servisu so ŠpeDKou a staňte sa ďalšími spokojnými zákazníkmi.    Sklad a komplexná logistika  Nové skladové priestory s vynikajúcou polohou v strede Slovenska a s priamym napojením na diaľničnú sieť vám ponúkajú komplexný servis od prepravy, príjmu tovaru až po samotnú expedíciu. Sklad je situovaný v logistickom parku Zvolen, pri nákupnom stredisku Klokan, oproti spoločnosti Geis. Hlavným benefitom skladu je, že je prevádzkovaný logistickou / dispečerskou firmou a teda je k dispozícii plný benefit skladového, logistického aj špedičného partnera. Aké ďalšie benefity sklad ponúka?   Denný reporting stavu skladových zásob Tovar neustále pod dohľadom IP kamerového systému Kompletizácia tovarov pre zásielky Plné poistenie skladovaného tovaru Administratívne úkony spojené so skladovaním Inteligentný skladový systém (WMS) Krátkodobé a dlhodobé skladovanie paliet    Sklad je k dispozícií od 3 / 2024 so skladovou kapacitou 5000 paliet s plne prispôsobiteľným regálovým systémom a hydraulicky nastaviteľnými rampami. Prečítajte si čo všetko vám prináša sklad a komplexná logistika vo Zvolene od spoločnosti ŠpeDKa.       Mnohoročné skúsenosti, individuálny prístup a spoľahlivé doručenie zaručili spoločnosti ŠpeDKa mnoho spokojných zákazníkov. Získajte aj vy optimálne riešenia pre prepravu vášho tovaru tak aby bol doručený rýchlo a bezpečne presne tam kam potrebujete.    ✉️ spedka@spedka.sk 📞 +421 919 356 803 

04.12.20231103
Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Marek


O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }  

24.04.201415464
Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Marek


Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári.  „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky.   Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť.   V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak.   Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný.   Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

29.04.201410061
Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Predaj z dvora:Jarný med

Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Marek


Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej  kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

24.04.201410519
Elixíry života z včelieho úľa

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201314929
Spoznajte medovinu zblízka

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte medovinu zblízka

Marek


Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny  je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .

29.10.201313841

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím