AKTUÁLNE


Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte medovinu zblízka

Marek


Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny  je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .

29.10.201312026
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte kvalitný med a neverte fejkom!

Marek


Čoraz viac medu na našom trhu sa falšuje. Obsahuje súčasti, ktoré v pravom mede nemajú čo hľadať. Takýto med neprináša dostatočne zdravotné benefity, naopak zdraviu môže aj poškodiť. Pre telo je navyše rozhodujúce, odkiaľ med pochádza. Aj krajina pôvodu napovie o vhodnosti produktu pre vaše telo. Pretože platí, že to najlepšie pre zdravie sa nachádza obvykle nablízku. Vyhnite sa alergii z medu Kvalitní včelári už dlhé roky prezentujú nielen kvalitu medu, ale aj osvetu. Pretože nie je med ako med. Na regáloch obchodov sa obvykle nachádzajú medy, pochádzajúce z celého sveta, v tom horšom prípade ani pôvod nie je identifikovateľný. „Pri medoch importovaných z tretích krajín hrozí veľké nebezpečenstvo. Ide nielen o neobvyklé rastliny, ale aj odlišné zloženie, nevieme spôsob spracovania ani nezávadnosť pri spracovaní nemusí byť tak istá,“ hovorí včelár František Černík. Ako to teda prebieha, keď sa dovezú medy z druhej  časti zeme? Často sú miešané, aby sa nepoznala ich okatá odlišnosť. „V Hypermarketoch sú medy miešané, sú to dovezené medy z iných krajín ako Čína. Ázijské medy majú úplne iné zloženie a hlavne iné druhy peľu, do týchto medov sú pre vylepšenie miešané naše kvalitné medy. Jedná sa o medy riedke - dá sa to zistiť otočením pohára hore dnom, ktorá bez bublinky pretečie. Med od včelára pri takejto jednoduchej skúške vytvorí, bublinku a ťažšie pretečie,“ hovorí o tom ako otestovať med na prvý pohľad včelár Dušan Kollár. Na etikete je teda základom preveriť si pôvod a spraviť malý test s hustotou. To je jediný základ zodpovedného kupujúceho. Rozhoduje aj chuť Keď už ste med kúpili, je dobré spoľahnúť sa aj na to, čo nám našepká telo, nielen etiketa. Pretože ako hovorí odborník na med Dušan Dedinský, med musí byť predovšetkým lahôdka. „Na pohľad kvalitu medu tak ľahko nespoznáte, ale po ochutnaní by ste mali mať chuť si dať ďalšiu lyžičku.“ Ochutnajte najkvalitnejší med Ste labužník a pre seba a svoju rodinu chcete to najlepšie a najkvalitnejšie? Zájdite priamo ku včelárovi. „Med z dvora je z oblasti kde má včelár svoje včielky a tie navštevujú kvety, kde žijeme aj my. Slovenské medy patria medzi najkvalitnejšie na svete. Svetový kongres apimondia v Kyjeve a s tým spojená výstava a súťaže vo včelích produktoch  toho je dôkazom.15 medailí nás radí na čelo v rámci celého sveta. V neposlednom rade nákupom medu od miestnych včelárov podporujeme ekonomiku vlastného regiónu. Včely sa podieľajú na opeľovacej činnosti 95%,“ vysvetľuje Karol Laco. Samozrejme netreba zabudnúť ani na ďalšiu pridanú hodnotu medu priamo z dvora o ktorej hovorí aj Katarína Schönová z Medových týždňov: „Zásadou je nepoužívať liečivá a včely rozmnožovať len rojením.“ Med od včelára je tak skutočne čistý produkt, aký nám nadelila príroda. Vybudujte si dôveru so včelárom Producenti „akožemedov“ vynašli spôsoby, ako konzumenta oklamať, keďže chcú za málo práce, veľa pláce. Chuťovo však rozdiel možno cítiť, treba si však tento cit vybudovať konzumáciou kvality. „Prvoradá je dôvera zákazníka ku svojmu včelárovi, že jeho medy sú tie ozajstné, čisté. Predsa nepôjdeme k doktorovi, ktorý nás klame a nelieči. Tak je to aj so včelármi. Kto spozná chuť a príbeh skutočného medu, vybuduje si isté vlastnosti, ktoré ho pri výbere nezradia,“ prízvukuje Rastislav Salay a dodáva, že každý kupujúci by si mal rozmyslieť či vyhodí peniaze za niečo, čo sa síce volá med, ale med to nie je. Je to akoby si niekto kúpil kilo chleba za 20 centov, no ten chlieb by bol vyrobený z papiera a múku ani nevidel. Med od poctivého včelára je rýdzo a stopercentne včelí produkt a kupujúci tým podporuje úžasnú vec, včeliu náklonnosť ku kvetom, ich súzvuk s prírodou. Je len na nás čomu v živote dáme prednosť.

28.10.201315141
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Jarný med

Takto nás cukor zabíja a med lieči!

Marek


Cukor sa považuje za drogu, jed, škodlivinu, ktorá nám každý deň podlamuje zdravie. Med je nielen skvelou alternatívou, ale zároveň každou lyžičkou telo lieči. Vyhnite sa cukrovke, poškodeniu orgánov a obezite. Oslaďte si život medom. Cukor verzus med Cukor je v pravom zmysle slova produkt priemyselnej výroby. Oproti tomu med je priamy kontakt s prírodou, čo je pre naše telo to pravé. V prvom rade si treba uvedomiť, že med je sladká hmota tvorená včelami, teda zberaním nektáru kvitnúcich rastlín, ovocných stromov a podobne. „Prírodný med s repným cukrom sú produkty, ktoré sa diametrálne odlišujú, už len preto, lebo med je zmesou stoviek a stoviek prírodných látok, a cukor repný sa skladá len zo sacharózy,“ hovorí Tomáš Várady. Tá je pre naše telo silnou záťažou a tak to potom aj vyzerá so zdravým, ak do seba cukor dávkujeme od sladkých nápojov až po čokoládu. Med uspokojí aj chuť na sladké a je doslova zázračný. Pre malé deti, na chudnutie, proti plynatosti aj miesto dezertu Dobré vlastnosti medu v porovnaní s cukrom sa nedostavujú však len po dlhých mesiacoch. Zmeny po vysadení cukru a nahradení medom možno vidieť na tele okamžite a to najmä u malých detí. „Rýchle sa vstrebávanie medu je výhodné aj pri trávení malých detí, keďže sa netvoria plyny v organizme z rozkladajúceho sa cukru a tak nevznikajú bolesti brucha u detí. Med pôsobí antiskleroticky, upokojujúco, upravuje váhu na takú, aká by mala byť, je to rýchly prísun energie. Viac pre staršie osoby urobíme, ak im donesieme fľašu dobrého medu, ako veľkú bonboniéru,“ hovorí odborník na včelie produkty Lukáš Kaplán. O tom, že ide o skutočný liek nás uisťuje aj včelár Dušan Kollár: „Veľmi dobre pôsobí pri chorobách srdca, pečene, obličiek, žalúdka a čriev. Je posilňujúcou potravou pre rekonvalescentov po ťažkých chorobách a operáciách. Baktericídnosť medu sa využíva pri zápalových ochoreniach. Pri pravidelnom používaní med zmierňuje nervovú vyčerpanosť, únavu, nespavosť, ako aj vysoký tlak.“ Čo na jazyku necítiť? Sladký je cukor aj med. Na jazyku rozpoznáme konzistenciu, no občas je dobré sa pozrieť aj na podrobnejšiu analýzu, ako nám dokážu poskytnúť chuťové bunky. Tú nám podáva včelár Michal Denský: „Zatiaľ čo cukor obsahuje 99,5% sacharózy, 0,05% vody a len 0,45% ostatných látok, med je z pohľadu pestrosti zloženia na tom neporovnateľne lepšie. Okrem viac ako 30% zastúpenia fruktózy a glukózy obsahuje širokú škálu minerálnych látok (Sodík, Vápnik, Horčík, Železo, Mangán, Kremík, Zinok) a pestré zastúpenie vitamínov v stopových množstvách.“ Čo tieto čísla znamenajú pre organizmus? V skrate, že si musí pri cukre poradiť so štiepením sacharózy na glukózu a fruktózu, čo pri mede odpadá. „Štiepením sa zaťažuje organizmus, dochádza k zvýšenej tvorbe enzýmov potrebných na štiepenie /pankreas - inzulín/, nedostatok inzulínu = Diabetes, ľudovo cukrovka, zaťažovanie organizmu odpadom zo štiepenia - pečeň, obličky. Pre toto sa nazýva cukor aj Biela smrť,“ vysvetľuje Jozef Štefaňák. Samotné štiepenie nielen zaťažuje orgány, ale ochudobňuje organizmus o dôležité živiny. „Pri konzumácií cukru, teda pri štiepení sacharózy telo spotrebováva vitamín B, vápnik, horčík a ďalšie látky, zatiaľ čo med s každou jednou lyžičkou dodáva do organizmu ďalšie minerálne látky,“ dodáva Denský. Med je čistý produkt včiel a práve ony z neho robia zlatý poklad. „Obsahuje kopu minerálnych látok a enzýmov, ktoré do medu včielky pridávajú,“ dodáva pani Novosadová.   Už ste si už vybrali svojho včelára, alebo necháte organizmus likvidovať cukrom?

24.10.201312467
Joli skúsenosti

Dom a byt:

Vysnívaný interiér na mieru

Joli Joli


  Každý zákazník má špecifické zadania pre svoj vysnívaný interiér a vyžaduje individuálny prístup. So spoločnosťou NEW DESIGN však nemusíte hľadať kompromis. Vďaka spolupráci interiérového dizajnéra, architekta a výroby na mieru sú schopní vytvoriť nie len nábytok na mieru presne podľa predstáv, ale aj kompletný návrh zariadenia celého domu či bytu. Súčasťou prác spoločnosti NEW DESIGN sú komplexné realizácie zariadenia nových domov a bytov, hotelov, aj iných ubytovacích zariadení.  Komplexné realizácie – nábytok  na mieru do celých interiérov Spoločnosť NEW DESIGN pre vás vyrába prémiový slovenský nábytok na mieru už od roku 2002. Zhotovuje nábytok na mieru do celých interiérov nie len pre konečných zákazníkov, ale aj pre kuchynské štúdiá, architektov a veľkých firemných zákazníkov ako sú hotely, hostely či business centrá. Stačí, keď poviete o svojich predstavách a nájdu pre vás to najideálnejšie a cenovo najprijateľnejšie riešenie, ktoré vás určite osloví. Výberom nábytku na mieru od spoločnosti NEW DESIGN máte istotu, že pri jeho výrobe budú použité len kvalitné materiály od renomovaných dodávateľov. 👉 Pozrite si komplexné realizácie nábytku na mieru  Obývacie izby na mieru V obývacej izbe trávime pomerne veľa času, preto by malo byť všetko nastavené tak, aby sme sa tam cítili pohodlne, príjemne a nie len my, ale aj naša rodina či priatelia. Ak túžite po individuálnom návrhu pre váš interiér alebo sa jednoducho nechcete prispôsobovať sériovým obývacím stenám a zostavám, so spoločnosťou NEW DESIGN môžete svoju obývaciu izbu od podlahy zmeniť, alebo rovno zariadiť nanovo.  Aby ste vo svojej novej obývačke mohli pohodlne relaxovať, rozšírila spoločnosť NEW DESIGN svoju ponuku nábytku aj o predaj prémiových čalúnených sedačiek značiek Arteston by Krošlák, Alnea a Fines vyrobených na Slovensku.  👉 Prvotriedne sedačky z dielne slovenských výrobcov   FINES SIONE ARTESTON IDENTITY ALNEA BETA Kuchynské linky na mieru Moderná kuchyňa vo veľkej miere podlieha neustále sa meniacim trendom a nášmu individuálnemu vkusu, je to však časť domácnosti, ktorú si zariaďujeme na dlhšie obdobie, preto je veľmi dôležitá kvalita práce a použitých materiálov. Kuchyne od NEW DESIGN vás dokážu okúzliť svojim dokonalým dizajnom, špičkovými technológiami a individuálnymi možnosťami. Kuchynská linka býva mnohokrát spojená s jedálňou či obývacou izbou. Aj v takom prípade vám vedia navrhnúť riešenie, ktoré umožní vytvoriť dokonalú harmóniu v priestore. Spoločnosť NEW DESIGN vďaka spolupráci so slovenským výrobcom jedálenského nábytku FINES často dopĺňa svoj jedinečný nábytok na mieru práve o  jedálenské stoly FINES a stoličky FINES. Či už bude vaša vysnívaná kuchyňa malá, veľká alebo s ostrovčekom, kuchynská linka od spoločnosti NEW DESIGN sa prispôsobí vašim potrebám, navyše kuchynské linky vyrábajú v rôznych cenových hladinách, preto si ju môže dovoliť skutočne každý. 👉 Prezrite si celú ponuku jedálenského nábytku FINES STOLIČKA FINES SA63 STOLIČKA FINES SA04 STÔL FINES HEKTOR STÔL FINES MALIBU Kompletné spálne na mieru NEW DESIGN vám zaručene splní priania a sny o dokonalej spálni. Spálňa na mieru to nie je len posteľ a niekoľko veľkých skriniek. Ide o celkovú zostavu nábytku, patria sem napríklad nočné stolíky, šatníky, posuvné skrine či komody na mieru. Dizajn celej spálne, vrátane všetkých drobných doplnkov, navrhnú tak, aby ste sa cítili príjemne a pohodlne. Netreba však zabudnúť na hlavný účel spálne, odpočinok. Spoločnosť NEW DESIGN vám vie vybaviť spálňu posteľami vlastnej výroby na mieru alebo si môžete vybrať z postelí od ich slovenského dodávateľa FINES. Navyše vďaka spolupráci s najväčším výrobcom matracov v Českej republike Moravia Comfort nájdete v ponuke tiež kvalitné matrace a lamelové rošty. NEW DESIGN vám poradí s výberom materiálov  – od dekoru dosiek, cez unikátne šatníkové systémy až po exkluzívne tapety od slovenskej spoločnosti KARKI. Ideálnou voľbou je využitie niektorých zo stien na dekoráciu, kde práve v spolupráci s KARKI ponúkajú nekonečný výber vinylových, vliesových, textilných a iných tapiet.  👉 Vytvorte si spálňu svojich snov s NEW DESIGN POSTEĽ FINES ENA POSTEĽ FINES JULIANA Lamelový rošt DANIEL HN 5V MOTOR Lamelový rošt DANIEL HN 5V BVP 👉 Exkluzívne tapety KARKI  Pridajte sa k množstvu spokojných zákazníkov spoločnosti NEW DESIGN 👌 Individuálny prístup k zákazníkovi, odborné poradenstvo a možnosť zhotovenia 3D vizualizácie. Tím odborníkov v New Design vám vyrobí nábytok do vášho interiéru presne podľa vašich predstáv a projektov dodaných od architektov. www.newdesign.sk +421 917 440 243                      

28.07.20214157
Joli skúsenosti

Dom a byt:

New Design - slovenský výrobca nábytku na mieru a distribútor prémiových sedačiek

Joli Joli


Pri zariaďovaní bytu či domu už nie je potrebné hľadať kompromis medzi tým, čo je na trhu a tým, čo by sme chceli. Vďaka kombinácii interiérového dizajnéra a výroby na mieru môžete mať presne také bývanie, o akom ste snívali. Spoločnosť NEW DESIGN sa už od roku 2002 zaoberá výrobou kvalitného nábytku na mieru. Súčasťou služieb, ktoré táto spoločnosť ponúka je aj kompletný štúdiový návrh interiéru. Spoločnosť NEW DESIGN ponúka odborné riešenia a nábytok na mieru nie len pre komerčných zákazníkov, ale aj pre architektov, veľkých firemných dizajnérov či developerov. Nedávno sa tento slovenský výrobca nábytku NEW DESIGN navyše stal distribútorom prvotriednych sedačiek z dielne slovenských výrobcov nábytku značiek Arteston by Krošlák, Alnea a Fines.  Sedačky Arteston Arteston je prémiová značka slovenských sedačiek s 25 ročnou tradíciou. Moderné a prvotriedne sedačky svetovej kvality rodinnej firmy Krošlákovcov. Prednosťou sedačiek Arteston je ich špecifický vzhľad, jedinečnosť a osobitný štýl. Za atraktívnym dizajnom sedačiek Arteston stojí talentovaný dizajnér Michal Riabič, ocenený niekoľkými cenami. Sedačky Arteston sa vyznačujú atraktívnym dizajnom, starostlivo vybranými poťahovými látkami a materiálmi z prírodných surovín, uspokoja tak, potreby aj tých najnáročnejších zákazníkov. Sedačky Arteston vás očaria svojou výbavou ako elektrickým vsúvaním a vysúvaním sedákov, regulovaním hĺbky sedenia, nastaviteľnými opierkami hlavy, podpery nôh či dokonca zabudovaným USB konektorom.  👉 Prečítajte si viac o sedačkách Arteston na stránke New Design.sk - Sedačky Arteston  ARTESTON IDENTITY ARTESTON SERENITY ARTESTON ETERITY ARTESON ALHAMBRA Sedačky ALNEA  Sedačka z dielne ALNEA bude zaručene jedinečným kúskom vo vašej domácnosti. Slovenská značka čalúneného nábytku ALNEA nepatrí medzi veľkosériovú výrobu, je prispôsobený individuálnym potrebám a želaniam zákazníka. Široká variabilita jednotlivých elementov sedačiek ALNEA, voľba výplne sedačky, možnosť zabudovania poličky do opierkovej časti, výber látkového poťahu či kože vám umožní vybrať si pohodlnú zostavu zodpovedajúcu presne vašim požiadavkám. Sedacie súpravy ALNEA sú vyrobené z tých najkvalitnejších materiálov, s dôrazom na kvalitu a maximálne pohodlie. Vo vašej obývačke budú nepriehliadnuteľné. Výberom sedačky ALNEA získate pohodlný, jedinečný dizajnový kus nábytku, ktorý vám bude spoľahlivo slúžiť mnoho rokov.  👉 Prečítajte si viac o sedačkách ALNEA na stránke New Design.sk - Sedačky ALNEA  ALNEA EDWARD ALNEA DORIS ALNEA MELISA ALNEA BETA   Sedačky FINES Slovenský výrobca nábytku FINES, prináša do vašich domovov originálny a kvalitný nábytok za veľmi priaznivé ceny. Chcete, aby bola vaša obývačka príjemným a zároveň moderným miestom na oddych a stretnutia ? Sedačky FINES sa vám prispôsobia v každom smere, sú pohodlné a funkčné. V ponuke nájdete elegantné, luxusné, kompaktné do malých interiérov ale aj praktické modely sedacích súprav, ktoré si viete vyskladať podľa svojích preferencií. Sedacie súpravy FINES ponúkajú možnosť konfigurácie elementov, voľby nožičiek, možnosť výberu polohovateľných podrúčok, polohovacie záhlavné opierky a naozaj bohatý výber z viac ako 170 druhov látok. Navyše získate priamo od výrobcu predĺženú 4-ročnú záruku na konštrukciu a pohyblivé mechanizmy.  👉 Prečítajte si viac o sedačkách FINES na stránke New Design.sk - Sedačky FINES  FINES FAMILY FINES MARVEL FINES SARAH LUX FINES SIONE Sedacia súprava je najdôležitejší prvok v každej obývačky. Je to miesto, kde relaxujeme, oddychujeme s rodinou, s priateľmi, poprípade spíme. Sedačka preto musí byť pohodlná, funkčná ale zároveň musí spĺňať dizajnové požiadavky. Spoločnosť New Design už od roku 2002 pre vás zariaďuje komplexné interiéry, na mieru vyrába kuchynské linky, detské izby, obývačky, realizuje kúpeľňový nábytok ale aj  vstavané skrine a šatníky. Individuálny prístup k zákazníkovi, odborné poradenstvo a možnosť zhotovenia 3D vizualizácie je samozrejmosťou. Ich portfólio sa rozrástlo o prémiové sedacie súpravy slovenských výrobcov, to však nie je všetko, pre svojich zákazníkov pripravujú ešte viac. www.newdesign.sk +421 917 440 243                        

30.06.20213156
Joli skúsenosti

Dom a byt:

Špičkové klimatizácie DAIKIN pre leto 2021 !

Joli Joli


Každý rok pre vás spoločnosť Klimatizácie Bratislava pripravuje výber najlepších a najnovších klimatizácií na trhu s ich parametrami a radami a typmi, ako si správne vybrať. V predošlom článku sme vám predstavili prevratné novinky 2021 - špičkovú Samsung Wind Free PURE 1.0 a dizajnovú TOSHIBA HAORI. Tento krát, vám predstavíme najnovšie klimatizácie DAIKIN pre sezónu 2021. Pán Minarovič zo spoločnosti Klimatizácie Bratislava už viac, ako 18 rokov poskytuje poradenstvo, dodanie a profesionálnu montáž klimatizácií. Súčasťou kompletného servisu je samozrejme záručný a pozáručný servis klimatizácií. Klietni sú s nimi dlhodobo maximálne spokojní, o čom svedčí viac ako 140 skvelých hodnotení od klientov a rating 4,9 /5 ⭐️ Klimatizácie DAIKIN 2021 DAIKIN ECO Sensira Nová, ekologickejšia verzia veľmi obľúbenej klimatizácie Daikin Sensira, nástenná klimatizácia DAIKIN ECO Sensira. Tento vysoko - kvalitný a spoľahlivý model japonského výrobcu sa vyznačuje vysokou energetickou účinnosťou A++ a nízkou hlučnosťou.  Hladina akustického výkonu klimatizácie Daikin ECO Sensira - 21 dBA Vďaka ekologickému chladivu R-32, vysokej energetickej účinnosti a vylepšenému rotačnému kompresoru nie len, že znižuje enviromentálny dopad, ale vedie priamo k nižšej spotrebe energie. Nová DAIKIN ECO Sensira vám zaručuje nižšie riziko poruchy a tichšiu prevádzku bez neželených vibrácií. DAIKIN ECO Sensira je vybavená titánium- apatitovým vzduchovým filtrom, ktorý odstraňuje prachové častice zo vzduchu a nepríjemné zápachy v miestnosti - napr. cigaretový dym či zápach z domácich miláčikov, čím zaisťuje stály prívod čistého vzduchu.  Ak hľadáte spoľahlivú klimatizáciu v rozumnej cene, DAIKIN ECO Sensira je pre vás vhodné riešenie.  Viac informácií o klimatizácií DAIKIN ECO Sensira si môžete prečítať v článku spoločnosti Klimatizácie Bratislava - Modelový rad klimatizácií DAIKIN pre sezónu 2021.  Klimatizácia DAIKIN ECO Sensira je dostupná v štyroch výkonových prevedeniach: DAIKIN ECO Sensira FTXC20C  2.0 kW DAIKIN ECO Sensira FTXC25C 2.5 kW DAIKIN ECO Sensira FTXC35C 3.5 kW DAIKIN ECO Sensira FTXC50C 5.1 kW     DAIKIN PERFERA Nový nástenný model DAIKIN Perfera v jednoduchom a atraktívnom dizajne s výnimočne nízkou hlučnosťou porovnateľnou s pohybom lístia vo vánku. Ak hľadáte klimatizáciu, ktorá vás schladí, prehreje a dokáže vyčistiť vzduch, je pre vás nová DAIKIN PERFERA ideálna.  Výnimočne tichá prevádzka DAIKIN Perfera - od 19 dBA  Daikin Perfera je vynikajúca voľba pre spoločenské miestnosti a spálne, ale zároveň vďaka svojím vlastnostiam veľmi spoľahlivá jednotka do serverovní. Zaručuje vykurovací výkon aj pri nízkych vonkajších teplotách, až do - 25 °C a dokáže pracovať v režime chladenia pri vonkajšej teplote až do - 15 °C. Vďaka skvelým funkciám ako inteligentné oko - Dvojzónový snímač pohybu, režimu 3-D prúdenia vzduchu a režimom komfortného prúdenia si s Daikin Perfera zaručene užijete leto bez nepríjemného pocitu prievanu. DAIKIN Perfera - jednoduché ovládanie, najmodernejšie technológie, ionizátor FlashStreamer a maximálna energetická účinnosť A+++.  O funkciách a vlastnostiach klimatizácie DAIKIN Perfera si môžete prečítať v článku spoločnosti Klimatizácie Bratislava - Modelový rad klimatizácií DAIKIN pre sezónu 2021.  Klimatizácia DAIKIN Perfera je dostupná v piatich výkonových prevedeniach: Daikin Perfera FTXM20R 2.0 kW Daikin Perfera FTXM25R 2.5 kW Daikin Perfera FTXM35R 3.4 kW Daikin Perfera FTXM42R 4.2 kW Daikin Perfera FTXM50R 5.0 kW Parapetná klimatizácia Daikin PERFERA FVXM Ak hľadáte klimatizáciu s unikátnymi funkciami pre optimálny vykurovací komfort parapetná jednotka Daikin Perfera FVXM je pre vás tá pravá. Klimatizácia, ktorá vás očarí svojimi vykurovacími funkciami, ako Heat Boost pre rýchle vyhriatie miestnosti, funkciou vykurovania simulovaním 30- minútového sálavého tepla alebo režimom podlahového kúrenia -  Floor warming.  Trieda energetickej účinnosti DAIKIN PERFERA FVXM A+++ v chladení a A++ vo vykurovaní DAIKIN Perfera FVXM je ideálna parapetná klimatizácia do podkrovných priestorov, detských izieb, spální alebo chát, kde dokáže ihneď vykúriť priestor s rozlohou od 26 m2 do 35m2. Navyše výrobca zaručuje nižšie prevádzkové náklady v porovnaní s plynovými kotlami a elektrickými ohrievačmi. Daikin Perfera FVXM je tichý spoločník ( úroveň akustického tlaku znížená na 19 dBa ), ktorý vám navyše technológiou čistenia vzduchu Flash Streamer  a titan apatitovému fotokatalytickému filtru zabezpeční výbornú kvalitu vzduchu.  Viac informácií o klimatizácií DAIKIN PERFERA FVXM si môžete prečítať v článku spoločnosti Klimatizácie Bratislava - Modelový rad klimatizácií DAIKIN pre sezónu 2021.  Vybrať si dobrú klimatizáciu nie je vôbec ľahké a už vôbec nie je ľahké vybrať si na montáž spoľahlivú spoločnosť. Montáž klimatizácie vyžaduje dostatok zručností a skúseností, ktoré nie každý predajca má. Ušetrite čas aj peniaze a zverte to do rúk overenej firme. Najlepšie je preveriť si recenzie a hodnotenia vybranej spoločnosti vopred.  Ak sa chcete dozvedieť viac, konzultácie, dodanie a montáž klimatizačných zariadení realizuje spoločnosť  www.klimatizacie-bratislava.eu + 421 905 405 084                

24.06.20212993
Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Marek


O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }  

24.04.201412629
Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Marek


Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári.  „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky.   Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť.   V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak.   Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný.   Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

29.04.20147966
Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Predaj z dvora:Jarný med

Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Marek


Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej  kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

24.04.20148947
Elixíry života z včelieho úľa

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201312603
Spoznajte medovinu zblízka

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte medovinu zblízka

Marek


Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny  je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .

29.10.201312026

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím