AKTUÁLNE


Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte medovinu zblízka

Marek


Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny  je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .

29.10.201314195
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte kvalitný med a neverte fejkom!

Marek


Čoraz viac medu na našom trhu sa falšuje. Obsahuje súčasti, ktoré v pravom mede nemajú čo hľadať. Takýto med neprináša dostatočne zdravotné benefity, naopak zdraviu môže aj poškodiť. Pre telo je navyše rozhodujúce, odkiaľ med pochádza. Aj krajina pôvodu napovie o vhodnosti produktu pre vaše telo. Pretože platí, že to najlepšie pre zdravie sa nachádza obvykle nablízku. Vyhnite sa alergii z medu Kvalitní včelári už dlhé roky prezentujú nielen kvalitu medu, ale aj osvetu. Pretože nie je med ako med. Na regáloch obchodov sa obvykle nachádzajú medy, pochádzajúce z celého sveta, v tom horšom prípade ani pôvod nie je identifikovateľný. „Pri medoch importovaných z tretích krajín hrozí veľké nebezpečenstvo. Ide nielen o neobvyklé rastliny, ale aj odlišné zloženie, nevieme spôsob spracovania ani nezávadnosť pri spracovaní nemusí byť tak istá,“ hovorí včelár František Černík. Ako to teda prebieha, keď sa dovezú medy z druhej  časti zeme? Často sú miešané, aby sa nepoznala ich okatá odlišnosť. „V Hypermarketoch sú medy miešané, sú to dovezené medy z iných krajín ako Čína. Ázijské medy majú úplne iné zloženie a hlavne iné druhy peľu, do týchto medov sú pre vylepšenie miešané naše kvalitné medy. Jedná sa o medy riedke - dá sa to zistiť otočením pohára hore dnom, ktorá bez bublinky pretečie. Med od včelára pri takejto jednoduchej skúške vytvorí, bublinku a ťažšie pretečie,“ hovorí o tom ako otestovať med na prvý pohľad včelár Dušan Kollár. Na etikete je teda základom preveriť si pôvod a spraviť malý test s hustotou. To je jediný základ zodpovedného kupujúceho. Rozhoduje aj chuť Keď už ste med kúpili, je dobré spoľahnúť sa aj na to, čo nám našepká telo, nielen etiketa. Pretože ako hovorí odborník na med Dušan Dedinský, med musí byť predovšetkým lahôdka. „Na pohľad kvalitu medu tak ľahko nespoznáte, ale po ochutnaní by ste mali mať chuť si dať ďalšiu lyžičku.“ Ochutnajte najkvalitnejší med Ste labužník a pre seba a svoju rodinu chcete to najlepšie a najkvalitnejšie? Zájdite priamo ku včelárovi. „Med z dvora je z oblasti kde má včelár svoje včielky a tie navštevujú kvety, kde žijeme aj my. Slovenské medy patria medzi najkvalitnejšie na svete. Svetový kongres apimondia v Kyjeve a s tým spojená výstava a súťaže vo včelích produktoch  toho je dôkazom.15 medailí nás radí na čelo v rámci celého sveta. V neposlednom rade nákupom medu od miestnych včelárov podporujeme ekonomiku vlastného regiónu. Včely sa podieľajú na opeľovacej činnosti 95%,“ vysvetľuje Karol Laco. Samozrejme netreba zabudnúť ani na ďalšiu pridanú hodnotu medu priamo z dvora o ktorej hovorí aj Katarína Schönová z Medových týždňov: „Zásadou je nepoužívať liečivá a včely rozmnožovať len rojením.“ Med od včelára je tak skutočne čistý produkt, aký nám nadelila príroda. Vybudujte si dôveru so včelárom Producenti „akožemedov“ vynašli spôsoby, ako konzumenta oklamať, keďže chcú za málo práce, veľa pláce. Chuťovo však rozdiel možno cítiť, treba si však tento cit vybudovať konzumáciou kvality. „Prvoradá je dôvera zákazníka ku svojmu včelárovi, že jeho medy sú tie ozajstné, čisté. Predsa nepôjdeme k doktorovi, ktorý nás klame a nelieči. Tak je to aj so včelármi. Kto spozná chuť a príbeh skutočného medu, vybuduje si isté vlastnosti, ktoré ho pri výbere nezradia,“ prízvukuje Rastislav Salay a dodáva, že každý kupujúci by si mal rozmyslieť či vyhodí peniaze za niečo, čo sa síce volá med, ale med to nie je. Je to akoby si niekto kúpil kilo chleba za 20 centov, no ten chlieb by bol vyrobený z papiera a múku ani nevidel. Med od poctivého včelára je rýdzo a stopercentne včelí produkt a kupujúci tým podporuje úžasnú vec, včeliu náklonnosť ku kvetom, ich súzvuk s prírodou. Je len na nás čomu v živote dáme prednosť.

28.10.201317469
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Jarný med

Takto nás cukor zabíja a med lieči!

Marek


Cukor sa považuje za drogu, jed, škodlivinu, ktorá nám každý deň podlamuje zdravie. Med je nielen skvelou alternatívou, ale zároveň každou lyžičkou telo lieči. Vyhnite sa cukrovke, poškodeniu orgánov a obezite. Oslaďte si život medom. Cukor verzus med Cukor je v pravom zmysle slova produkt priemyselnej výroby. Oproti tomu med je priamy kontakt s prírodou, čo je pre naše telo to pravé. V prvom rade si treba uvedomiť, že med je sladká hmota tvorená včelami, teda zberaním nektáru kvitnúcich rastlín, ovocných stromov a podobne. „Prírodný med s repným cukrom sú produkty, ktoré sa diametrálne odlišujú, už len preto, lebo med je zmesou stoviek a stoviek prírodných látok, a cukor repný sa skladá len zo sacharózy,“ hovorí Tomáš Várady. Tá je pre naše telo silnou záťažou a tak to potom aj vyzerá so zdravým, ak do seba cukor dávkujeme od sladkých nápojov až po čokoládu. Med uspokojí aj chuť na sladké a je doslova zázračný. Pre malé deti, na chudnutie, proti plynatosti aj miesto dezertu Dobré vlastnosti medu v porovnaní s cukrom sa nedostavujú však len po dlhých mesiacoch. Zmeny po vysadení cukru a nahradení medom možno vidieť na tele okamžite a to najmä u malých detí. „Rýchle sa vstrebávanie medu je výhodné aj pri trávení malých detí, keďže sa netvoria plyny v organizme z rozkladajúceho sa cukru a tak nevznikajú bolesti brucha u detí. Med pôsobí antiskleroticky, upokojujúco, upravuje váhu na takú, aká by mala byť, je to rýchly prísun energie. Viac pre staršie osoby urobíme, ak im donesieme fľašu dobrého medu, ako veľkú bonboniéru,“ hovorí odborník na včelie produkty Lukáš Kaplán. O tom, že ide o skutočný liek nás uisťuje aj včelár Dušan Kollár: „Veľmi dobre pôsobí pri chorobách srdca, pečene, obličiek, žalúdka a čriev. Je posilňujúcou potravou pre rekonvalescentov po ťažkých chorobách a operáciách. Baktericídnosť medu sa využíva pri zápalových ochoreniach. Pri pravidelnom používaní med zmierňuje nervovú vyčerpanosť, únavu, nespavosť, ako aj vysoký tlak.“ Čo na jazyku necítiť? Sladký je cukor aj med. Na jazyku rozpoznáme konzistenciu, no občas je dobré sa pozrieť aj na podrobnejšiu analýzu, ako nám dokážu poskytnúť chuťové bunky. Tú nám podáva včelár Michal Denský: „Zatiaľ čo cukor obsahuje 99,5% sacharózy, 0,05% vody a len 0,45% ostatných látok, med je z pohľadu pestrosti zloženia na tom neporovnateľne lepšie. Okrem viac ako 30% zastúpenia fruktózy a glukózy obsahuje širokú škálu minerálnych látok (Sodík, Vápnik, Horčík, Železo, Mangán, Kremík, Zinok) a pestré zastúpenie vitamínov v stopových množstvách.“ Čo tieto čísla znamenajú pre organizmus? V skrate, že si musí pri cukre poradiť so štiepením sacharózy na glukózu a fruktózu, čo pri mede odpadá. „Štiepením sa zaťažuje organizmus, dochádza k zvýšenej tvorbe enzýmov potrebných na štiepenie /pankreas - inzulín/, nedostatok inzulínu = Diabetes, ľudovo cukrovka, zaťažovanie organizmu odpadom zo štiepenia - pečeň, obličky. Pre toto sa nazýva cukor aj Biela smrť,“ vysvetľuje Jozef Štefaňák. Samotné štiepenie nielen zaťažuje orgány, ale ochudobňuje organizmus o dôležité živiny. „Pri konzumácií cukru, teda pri štiepení sacharózy telo spotrebováva vitamín B, vápnik, horčík a ďalšie látky, zatiaľ čo med s každou jednou lyžičkou dodáva do organizmu ďalšie minerálne látky,“ dodáva Denský. Med je čistý produkt včiel a práve ony z neho robia zlatý poklad. „Obsahuje kopu minerálnych látok a enzýmov, ktoré do medu včielky pridávajú,“ dodáva pani Novosadová.   Už ste si už vybrali svojho včelára, alebo necháte organizmus likvidovať cukrom?

24.10.201314805
Domi skúsenosti

Služby pre firmu:

Čo sú otázky a odpovede vo firemnom profile Google?

Domi


Viete, čo znamená funkcia Q&A vo firemnom profile Google? Firemný profil Google alebo Google Business Profile má mnoho skvelých, no často prehliadaných funkcií. Nato, aby váš podnik mohol čo najlepšie fungovať mali by ste o niektorých z nich vedieť.  V Mapách Google sa teraz môžete pýtať čokoľvek Funkcia otázok a odpovedí na Google Business Profile je vo všeobecnosti zameraná na to, aby zákazník mohol položiť firme akúkoľvek otázku. V Mapách Google môžete klásť otázky o nájdených miestach a firmách a môžete na otázky zároveň aj odpovedať. Q&A sa zobrazujú vo firemnom profile na Googli v Mapách ale aj na paneli GBP ( Google Business Profile). Otázky môžete klásť alebo na ne odpovedať z vyhľadávania v akomkoľvek zariadeni, prípadne z Máp Google. Ak však chcete aby sa vaša otázka zobrazovala na miestnom panely musíte ich mať aspoň dve. Kto môže klásť otázky? Ako firma môžete počkať, kým vám nejaký zákazník položí otázku. Avšak skvelým spôsobom ako o vašej firme ponúknuť viac informácií je položiť si vlastné otázky, na ktoré môžete odpovedať. Ak sa chystáte položiť si vlastné otázky, nájdite si čas a popremýšľajte napríklad o najčastejších otázkach o vašej firme, tým ušetríte čas svojim potenciálnym zákazníkom.  Google analyzuje vaše otázky na základe referencií Keď na paneli Google Business Profile položíte otázku, počas písania začne Google analyzovať existujúce recenzie a otázky, aby zistil či možno nájsť odpoveď. Ak sa odpoveď na vašu otázku nenachádza na paneli navrhované odpovede, stačí otázku uverejniť a firma alebo iný klient vám ju zodpovie. Po odoslaní vašej otázky vás Google upozorní keď na otázku niekto odpovie.  Ako získať referencie a ako o ovplyvňujú podnikanie si môžete prečítať v našom článku Ako dokážete zozbierať reálne referencie rýchlo a efektívne?.     Ak spravujete svoj GBP pravidelne stačí ak v sekcii Notifikácie zapnete upozornenia na otázky a odpovede uverejnené vo vašom firemnom profile. Po tomto kroku by ste mali dostávať všetky upozornenia. Výnimkou je ak spravujete vo svojom účte viac ako 100 miest, kedy vám Google už nebude posielať upozornenia.    Na čo dať pozor a ako sa starať o túto funkciu? Musíte mať na pamäti, že otázky vám môže zodpovedať naozaj ktokoľvek, každý používateľ Máp. Preto si dobre rozmyslite aké otázky položíte svojej firme a zároveň aká bude vaša odpoveď. Na otázky môžete odpovedať pomocou emailu, ktorý vám spoločnosť Google poslala alebo v správe firemného profilu. Ako väčšina funkcií firemného profilu aj tu platia isté zásady a pravidlá pre obsah otázok a odpovedí. Ak máte pocit, že otázky alebo odpovede porušujú niektorú z týchto zásad, môžete otázku alebo odpoveď nahlásiť. Každá firma alebo každý používateľ nástroja Google Business Profile si musí uvedomiť, že používanie otázok a odpovedí nie je zrovna jednoduchý proces. Otázky môžu byť časom zastarané alebo môžu obsahovať nevhodné odpovede pre vaše dané podnikanie. Avšak nezabúdajme na to, že ak túto funkciu nevyužijeme, môže sa stať, že nám vznikne mnoho nezodpovedaných otázok a naši klienti môžu prejsť na konkurenčné spoločnosti.    Potrebujete poradiť alebo pomôcť so správou sociálnych sietí či firemného profilu? Neváhajte nás kontaktovať.     +421 918 228 898 info@zariadim.sk Seberíniho 1, Bratislava 821 04

28.06.20241916
Joli skúsenosti

Dom a byt:Svieže leto

TOP TIPY na klimatizácie pre leto 2024

Joli Joli


Či chceme alebo nechceme letné horúčavy a tropické noci sa neúprosne blížia. Klímu v našich domovoch si však vieme spríjemniť zakúpením kvalitnej klimatizácie. Na trhu dnes nájdeme množstvo modelov a značiek, ktoré sa od seba odlišujú výkonom aj funkciami. Niektoré modely iba chladia, zatiaľ čo iné dokážu vzduch zvlhčovať, filtrovať, alebo odstraňovať z neho peľ a vírusové častice. Vybrať si dobrú klimatizáciu nie je vôbec ľahké. My sme pre vás pripravili prehľad klimatizácií pre sezónu 2024, samozrejme od našich troch špičkových dodávateľov – Klimatizácie Bratislava, Regiochlad a nášho nového partnera BOLE Air Conditioner s. r. o., ktorí vám s výberom veľmi radi poradia. Hisense Energy PRO X Najnovší špičkový rad klimatizácií Hisense Energy PRO X z portfólia spoločnosti Klimatizácie Bratislava je dokonalým spojením krásneho dizajnu, umelej inteligencie a najvyššej energetickej účinnosti A+++ v režime chladenia aj kúrenia. Hisense Energy PRO X patrí medzi najlepšie klimatizácie dostupné na slovenskom trhu. Disponuje špičkovým systémom na čistenie vzduchu HI-NANO, filtračným systémom 4v1, funkciou samočistenia, antibakteriálnym povrchom výmenníka a technológiou Self-Clean – to všetko pre maximálne kvalitný a čistý vzduch vo vašom interiéri. Vďaka inteligentnému oku Smart Eye a režimu Follow a Avoid budete mať plnú kontrolu nad tým, či vás bude chladivý prúd vzduchu nasledovať alebo sa vám bude vyhýbať. Samozrejmosťou tejto klímy je super tichý režim, 4 režimy spánku, kúrenie do vonkajšej teploty -22°C a ovládanie na diaľku prostredníctvom aplikácie. Skvelých funkcií má však omnoho viac – zistite viac o Hisense Energy PRO X s bezkonkurenčnými funkciami pre dokonalú klímu. Mitsubishi MSZ-AY Nová séria klimatizácií Mitsubishi MSZ-AY s vylepšeniami v energetickej účinnosti, dizajne aj hlučnosti nahradila veľmi obľúbený model klimatizácií MSZ-AP. Táto klíma je výbornou voľbou pre úsporné klimatizovanie menších priestorov. Pracuje v energetickej triede A++ až A+++ v režime chladenia aj kúrenia. Užívateľov určite poteší veľmi nízka hlučnosť 18dBA (single split, výkonu AY 25/35), vďaka čomu je výbornou voľbou do obývacích izieb, ale i spálne. Navyše vás v zime spoľahlivo zahreje, efektívne kúri do vonkajšej teploty až do -20°C. O čistý vzduch sa postará filter V-Blocking Filter s antivírusovým účinkom, ktorý zadrží 99% vírusov a iných škodlivín a  strieborný iónový filter. Veľkým plusom je možnosť doobjednať si plazmový filter na čistenie vzduchu, vďaka čomu môžete získať klimatizáciu vyššej rady za veľmi priaznivú cenu. Samozrejmosťou je vstavaný WiFi modul pre pohodlné ovládanie pomocou smartfónu. O dodanie a inštaláciu klimatizácie Mitsubishi MSZ-AY sa spoľahlivo postará spoločnosť Klimatizácie Bratislava. Sinclair MARVIN Aj pre túto sezónu ostáva SINCLAIR MARVIN najžiadanejším produktom spoločnosti REGIOCHLAD s výborným pomerom kvalita – cena. Klimatizácia Sinclair MARVIN disponuje všetkými štandardnými funkciami pre maximálne pohodlie užívateľov. Wi-Fi pripojenie, pohyb lamiel všetkými smermi, funkcia I FEEL pre komfortné riadenie teplôt či ekologické chladenie R32. O čistý a kvalitnejší vzduch v interiéri sa postará UV-C lampa a Cold Plasma generátor. Veľkým plusom Sinclair MARVIN je možnosť plnohodnotného kúrenia až do vonkajšej teploty -25°C. Za pozornosť určite stojí aj funkcia útlmu vonkajšej jednotky tak, aby jednotka spĺňala prísne hygienické hlukové limity na nočnú prevádzku. Sinclair MARVIN patrí medzi obľúbené klimatizácie aj vďaka možnosti kombinácie s fotovoltaickými systémami a možnosť limitovania maximálneho príkonu celého systému na 50 % alebo 75 %. Zistite viac o klimatizácií Sinclair MARVIN. Panasonic ETHEREA Panasonic ETHEREA je skvelým riešením pre domov plný čistoty, maximálneho pohodlia a príjemnej klímy. Táto klimatizácia disponuje pokročilými možnosťami ovládania, špičkovým výkonom a maximálnou energetickou účinnosťou A+++ v režime chladenia aj kúrenia. Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch Panasonic Etherea využijete počas celého roka, v lete vás príjemne schladí a v zime zahreje do vonkajšej teploty až -15°C. Vďaka technológií nanoe™ X bude ovzdušie vo vašom interiéri oveľa čistejšie, sviežejšie a bezpečnejšie. A nie len to! Nanoe™ X eliminuje ľudské a zvieracie vírusy a baktérie vo vzduchu, ale aj na povrchu našej pokožky, predmetoch a textíliách. Samozrejmosťou je integrované WiFi ovládanie kompatibilné s hlasovým ovládaním, efekt sprchového chladenia s funkciou Aerowings 2.0 a super tichá prevádzka. O dodanie a inštaláciu klimatizácie Panasonic ETHEREA sa spoľahlivo postará spoločnosť REGIOCHLAD. BOLE AIR 351201 BOLE nepatrí medzi známe značky klimatizácií, ale to sa čoskoro zmení. Táto klíma od spoločnosti  BOLE Air Conditioning je unikátna tým, že je to slovenská klimatizácia vyvinutá a vyrobená na mieru pre slovenských zákazníkov. Klimatizácia BOLE AIR 351201 disponuje prvkami umelej inteligencie, ekologickým chladivom R32, WiFi ovládaním prostredníctvom aplikácie či kúrením do vonkajšej teploty  -15 °C. O svieži a čistý vzduch v interiéri sa postará aktívny karbónový filter a šesť doplnkových filtrov, ktoré spoľahlivo zbavia vzduch prachu, peľu, baktérií a pachov. O zvýšenie pohodlia používateľov sa postará režim spánku s automatickým vypnutím, TURBO funkcia pre zrýchlené ochladenie alebo zahriatie, funkcia automatického reštartu či automatické čistenie. Klimatizáciu BOLE AIR 351201 nájdete jedine u vlastníka a distribútora BOLE Air Conditioner s. r. o. Samsung AR35 Ak hľadáte jednoduché riešenie za prijateľnú cenu, Samsung AR35 je dobrým riešením. Samsung AR35 je kvalitné zariadenie s technológiou Inverter, ktoré umožňuje úsporné a efektívne chladenie. Disponuje umývateľným HD filtrom, ktorý zachytáva prachové častice, nečistoty a alergény, v prípade potreby ho môžete jednoducho opláchnuť a opätovne použiť. Klimatizácia Samsung AR35 je základná nástenná jednotka bez WiFi modulu, ale je to kllimatizácia za naozaj rozumnú cenu, ktorá vám pomôže zvládnuť horúčavy. Disponuje užitočnými funkciami ako 24-hodinový časovač, režimom pre dobrý spánok - Good Sleep či režimom vykurovania a odvlhčovania. Ak si chcete rýchlo uľaviť od vonkajších horúčav režim rýchleho chladenia - Fast Cool bude skvelou voľbou.  Hľadáte klimatizáciu do bytu alebo domu? Na začiatku celého procesu je potrebné si ujasniť čo od klimatizácie očakávate. Aké by mala mať funkcie, spotrebu elektriny, ale aj hlučnosť a to, do ktorej miestnosti ju nainštalujete. Vždy však dbajte na výber kvalitnej firmy, ktorá vám bude klimatizáciu inštalovať. Iba odborne vykonaná montáž zabezpečí 100% funkčnosť a efektívnu prevádzku vašej klimatizácie.  S výberom vhodnej klimatizácie vám poradia naši kvalitný a overený dodávatelia 👌 www.bole-klimatizacie.sk www.klimatizacie-bratislava.eu www.regiochlad.sk  

19.06.20242945
Joli skúsenosti

Dom a byt:Svieže leto

Nový dodávateľ klimatizácií na Slovensku

Joli Joli


Kreativita, podnikateľský duch, pracovitosti a vízia vytvoriť modernú a efektívnu klimatizáciu. Aj tak by sa dal opísať začiatok cesty dvoch šikovných pánov, ktorí sa rozhodli navrhnúť prvú slovenskú klimatizáciu. A podarilo sa im to! Zoznámte sa so slovenskou značkou klimatizácií BOLE. Klimatizácia BOLE Firma BOLE Air Conditioner s. r. o. pôsobí na slovenskom trhu od roku 2019. Práve v tomto roku začali z fabriky, ktorá vyrába špičkové zariadenia pre japonskú značku klimatizácií vychádzať prvé klimatizácie BOLE určené špeciálne pre slovenských zákazníkov. Klimatizácia BOLE nezaostáva svojimi funkciami za známejšími značkami klimatizácií. BOLE sú vyspelé klimatizácie s ekologickým chladivom R32, energetickou účinnosťou A++/A++, WiFi ovládaním cez mobil, prvkami umelej inteligencie, automatickým čistením, režimom znižovania vlhkosti a množstvom ďalších skvelých funkcií, ktoré uspokoja potreby aj náročnejších klientov. Zistite viac informácií o klimatizácií BOLE AIR351201 Teraz môžete získať klimatizáciu BOLE za akciovú cenu.  Aké výhody ponúka BOLE klientom? Značka BOLE vznikla, aby ponúkla kvalitné klimatizačné jednotky v prijateľných cenách a s kvalitnými službami, odbornou montážou a profesionálnym servisom. Ako jedna z mála firiem poskytuje svojim zákazníkom predĺženú 5 ročnú záruku pri pravidelnom servise. Ich cieľom je maximálna spokojnosť zákazníkov, preto medzi ich priority patrí poskytovanie kvalitných služieb, pravidelná komunikácia a riešenie potrieb zákazníkov počas celej životnosti zariadenia. Veľkým plusom je kompletná skladová zásoba náhradných dielov, vďaka čomu vedia poskytnúť svojim zákazníkom okamžitý servis a v prípade potreby kompletnú výmenu vnútornej alebo vonkajšej jednotky. Inštalácia a servis klimatizácií Samsung Okrem distribúcie vlastnej značky klimatizácií sa BOLE Air Conditioner s. r. o. venuje aj inštalácií a servisu klimatizácií Samsung v Bratislave a okolí. V ich portfóliu nájdete špičkové modely klimatizácií Samsung Elite, Pure, Comfort, Avant Cebu či základný model AR35. Pridajte sa k partnerom značky BOLE Inštalujete klimatizácie a chceli by ste zaradiť do ponuky kvalitnú klímu za výbornú cenu, ktorú nebudú mať všetky konkurenčné firmy na okolí? Spoločnosť BOLE Air Conditioner s. r. o sa venuje inštalácií a servisu klimatizácií v Bratislave a okolí. Teraz však hľadajú partnerov pre značku BOLE - inštalačné spoločnosti na severnom, strednom a východnom Slovensku. Viac informácií o spolupráci. Ak sa chcete dozvedieť viac, konzultácie, dodanie a montáž klimatizačných zariadení realizuje spoločnosť. www.bole-klimatizacie.sk +421 948 272 409             Najlepšie je preveriť si recenzie a hodnotenia vybranej spoločnosti vopred. 

18.06.20242458
Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Marek


O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }  

24.04.201415938
Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Marek


Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári.  „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky.   Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť.   V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak.   Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný.   Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

29.04.201410424
Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Predaj z dvora:Jarný med

Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Marek


Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej  kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

24.04.201410807
Elixíry života z včelieho úľa

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201315329
Spoznajte medovinu zblízka

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte medovinu zblízka

Marek


Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny  je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .

29.10.201314195

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím