AKTUÁLNE


Marek skúsenosti

Predaj z dvora:

Štyri výhody predaja z dvora

Marek


Nenechajte sa opiť akciovými výrobkami a vyskúšajte chuť a kvalitu skutočnej prírody. Predajne z dvora sú jediným zdrojom prirodzených produktov na tomto svete. Možno už ani neviete, ako chutí kura, ktoré rástlo prirodzene a bolo živené trávou a výbehom. Alebo plodiny, ktoré majú dosť vitamínov len preto, že dozrievajú v úrodnej zemi. Skutočná kvalita sa pozná a nevynechajte ju zo svojho stravovania ani vy. Žiadne znečistenie! Toxické plodiny. Aj tak niekto nazýva pestovanie, ktoré je hnojené, postrekované a chemicky ošetrované. Opozíciou k prefabrikátom sú bio plodiny. Nie je to len o snahe dopestovať čo najviac úrody, ale dať jej srdce a kvalitu. „Chceli sme minimalizovať všetky formy znečistenia, ktoré pochádzajú z poľnohospodárskej výroby, spracovania a distribúcie produktov, v čo najväčšej miere využívať recyklovateľné a mnohonásobne použiteľné materiály. Využívame v maximálnej miere obnoviteľné zdroje miestnych poľnohospodárskych systémov, používame také spôsoby hospodárenia, ktoré podporujú rozvoj pôdnych mikroorganizmov, fauny a flóry , vytvárame podmienky hospodárskym zvieratám, ktoré zodpovedajú ich prirodzeným fyziologickým a etologickým potrebám a kondícii. Udržujeme a dlhodobo podporujeme  úrodnosť pôdy , uprednostňujeme najšetrnejšie spôsoby obrábania pôdy, zelené hnojenie a hnojenie maštaľným hnojom, mulčovanie, čo najdlhší pokryv pôdy,  používanie mechanizmov s menšou hmotnosťou. Umožňujeme voľný výbeh chovaným zvieratám a ich prirodzené potreby,“ hovorí Karol Mesko. Bio je vždy prezentácia skutočného srdca farmára a kúpiť si produkt pri predaji z dvora znamená zažiť návrat k prírode. Slovenské prsia lepšia ako brazílske V hypermarketoch kúpime mäso z celého sveta a pritom ako sa hovorí, najlepšie prsia sú na Slovensku. S tým súhlasí aj chovateľ Ján Konečník a hovorí: „Stačí si len porovnať prsia z Číny alebo Brazílie a tie domáce sú pevnejšie už na pohlaď.“ Nehovoriac o chuti a zložení. Pritom predaj z dvora podľa neho ako jediný umožňuje, že si ľudia môžu zaobstarať aj poctivé domáce potraviny a nie len tie, čo ponúkajú supermarkety. Takže načo ešte čakať, keď aj vo vašom okolí je mnoho dodávateľov, ktorí vás dokážu presvedčiť, že slovenské prsia majú svoj cveng? Predaj je pod kontrolou Zatiaľ čo sa s obchodnými reťazcami spájajú potravinové škandály, pri predaji z dvora sa netreba kvality obávať. „Málokto vie že už aj pri predaji z dvora musí byť registračka, že musia mať certifikát na prácu s potravinami,“ hovorí Marta Tužinská z Farma Tuška. Predaj je teda riadne kontrolovaný a kupujúci sa nemusí obávať, že dostane nekvalitu, práve naopak, pravú slovenskú potravinu. Práca ostane doma Nakúpiť v predajni z dvora neznamená dostať len to najlepšie pre seba, ale súčasne pomáhať. Hovorí Vladimíra Debnárová z Ekotrend Myjava: Nákupom domácich bio výrobkov sa podporuje  nielen domácich výrobcov a ekonomika, ale aj zdravie a životné prostredie. Je dobré, že sa rozširuje aj spôsob "debničiek“, teda že si spotrebitelia komunikujúci s výrobcom môžu dohodnúť vopred svoje požiadavky a hospodár si vie lepšie naplánovať svoju produkciu. Je to vysoko efektívny spôsob, ktorý dáva možnosť vyhrať ("win-win") obom stranám.“ Vyskúšajte, ako chutia produkty z dvora a okrem radosti z kvality sa potešíte, že ste niekomu konkrétnemu pomohli.  

22.10.201310187
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:

Prečo zájsť na bio farmu a nie do hypermarketu?!

Marek


Obchodné siete nás často kŕmia potravinami, ktoré sa dostanú nielen do košíkov, ale aj do večerných správ. Škandály z obchodov nie sú ničím výnimočným a preto je na mieste otázka, kam sa obrátiť, ak chceme kvalitné potraviny a neriskovať vlastné zdravie. Odpoveďou sú bio farmy a predaj z dvora. Farmári a chovatelia si za svojou prácou stoja a dávajú kvalitu, ktorá je aj vo svete vákuových balení a sterilizácie kyslíkom stále tradičná. Ide skutočne o kvalitu? Základná otázka, na ktorú nám zodpovedala Vladimíra Debnárová z Ekotrend Myjava: „Zásady správnej poľnohospodárskej praxe, ako aj osobitné požiadavky platné pre ekologickú poľnohospodársku výrobu sú stanovené nariadeniami Európskej únie. Okrem toho na Slovensku sú osobitné ustanovenia určené zákonom o ekologickej poľnohospodárskej výrobe č. 189/2009 Z.z.“ Monitorovanie je nepretržité, kontroly plánované aj náhodné. Ako však hovoria chovatelia, idú v drobnom. To znamená, že ak by spravili chybu, existenčne by sa ohrozili a ak by predali nekvalitný výrobok, na malom Slovensku sa fáma rozšíri po okolí a viac nikto nič nekúpi. Drobný producenti tak stoja za kvalitou nielen zákonnými normami , ale aj vlastným menom. V biochove sú antibiotiká tabu Drobnochov a bio farma, to nie je len výhoda, že poznáte priamo chovateľa a viete, že predáva kvalitu. Už samotný proces chovu a spracovania je odlišný. Rozdielny tak, ako buchty z pekárne a od babky z dediny. Vôňa, chuť a kvalita sú sto a jedno. Prečo je to tak vysvetľuje Jana Kaňúchová z Dobrej farmy: „Kvalita u menších chovateľov je zásadná. Nemajú tak veľký objem zvierat, nie je tam veľký infekčný tlak, tým pádom netreba používať antibiotiká, ktoré sú vo veľkochovoch nevyhnutné.  Tak isto je značný rozdiel pri kŕmení. V krmivách nie sú lieky a kŕmime čistou pšenicou, čo nie je pre chovateľa veľmi výhodné, ale hoci kurence nemajú taký rýchly rast, sú naozaj prirodzené a v poriadku. Tak isto dávame dôraz na to, aby krmivo neobsahovalo plesne, čo je karcinogénne. “ Neporovnateľná kvalita sa dosahuje aj pri rastlinnej produkcii. „Pri rastlinnej výrobe je zásadné dodržiavať správne agrotechnické termíny a dať rastline to, čo potrebuje včas,“ dodáva Vladimíra Debnárová. A to stále nie je všetko. Pretože kvalita je kvalita, ale jedlo nám musí predovšetkým chutiť. No a aj tu hrajú drobnochovatelia a pestovatelia prvé husle. BIO – lahoda aj pre gurmánov „Správny gurmán zistí rozdiel aj v chuti. Hneď ako ale  spravíte napríklad rozbor mlieka, zistíte obsah bielkovín, tukov, vápnika a hlavne látok, ktoré by sa nemali v  mlieku vyskytovať, majú neporovnateľné hodnoty. Čo sa týka králikov rozdiel spočíva v hustote mäsa, to je hlavná výpovedná hodnota,“ vysvetľuje chovateľ Martin Miško. Keď sa snúbi kvalita a chuť, nie je o čom diskutovať. Hovorí sa, že kto ochutná bio, už viac nechce iné. Aj vy ste už našli svojho bio producenta? Skúste cez náš portál osloviť tých najlepších producentov vo svojom okolí a zažite zdravie, ktoré chutí naozaj výborne.

21.10.20138563
Zuzana skúsenosti

Predaj z dvora:

Robíme všetko pre to, aby sme boli DOBRÍ a naozaj sme.

Zuzana Zuzana


Morčacie mäso patrí medzi potraviny, ktoré sú v jesennom období na Slovensku dostupné a vyhľadávané. V porovnaní s inými druhmi mäsa, a to aj hydinou, sa vyznačuje pomerne vysokou výživovou hodnotou. Má vyšší obsah bielkovín, železa a nízky podiel tukov najmä v prsnej a stehennej svalovine. Preto sa vzhľadom na obsah plnohodnotných bielkovín zaraďuje medzi vhodné dietetické zdroje esenciálnych aminokyselín. Hovorí sa, že morka má sedem druhov mäsa. Obľúbené sú hlavne prsia, ktoré sú najhodnotnejšou časťou morky. Biela svalovina má najjemnejšie mäso, ktoré vzhľadom a chutnosťou zodpovedá teľaciemu mäsu. Potom nasledujú krídla, ktoré svojou jemnou chuťou a mäsitosťou prevyšuje obľúbené kuracie krídla. Mäso zo stehien je tmavé a svojou výraznou arómou zodpovedá mäsu zo zveriny, možno spracovať na divoko ako divú zverinu, prevažne dusením. Najvýkonnejším typom ťažkých moriek je plemeno kanadskej klasickej brojlerovej širokoprsej morky big 6. Vyznačuje sa pevnou telesnou konštrukciou a má výborné rastové schopnosti. Tento typ morky sa chová aj v našich podmienkach. „Morky sme začali chovať pred niekoľkými rokmi pre našu spotrebu,“ hovorí pani Kaňuchová, majiteľka Dobrej farmy, ktorá sa špecializuje na chov moriek. „Postupom času sme získali dôležité skúsenosti, ktoré využívame aj v súčasnosti. Morky podrobené bakteoriologickým vyšetreniam s veterinárnym osvedčením kupujeme od veľkochovateľov vo veku 6 týždňov. Do nášho chovu, teda zaraďujeme len zdravých jedincov.“ Aké podmienky na život majú vaše morky? „Naše morky nechováme klasickým halovým odchovom, ale ako domáce morky. Na deň ich púšťame do výbehu, kde sa môžu pásť na  tráve, či žihľave. Pre morky je dôležitá výživa, ktorá je rozhodujúcim faktorom pri správnom vývine jednotlivca. Výživa a kŕmenie zvierat najviac ovplyvňuje kvalitu mäsa, preto ich kŕmime kukuricou, zemiakmi a pšenicou, ktorá je hlavným zdrojom pre rast svaloviny. Podľa sezóny im pridávame jablčné výlisky, či vňate z mrkvy či červenej repy...Kvôli tomu, aby nedochádzalo k prenosu chorôb, oddeľujeme ich od ostatnej hydiny. Každý večer ich opäť zatvárame do prístrešku.... ." Morky sú náročné na chov, sú citlivé na klímu, a náchylné na choroby. Preto im často chovatelia preventívne pridávajú antibiotiká a chemoterapeutiká. „My preventívne antibiotiká nepoužívame. Denne sledujeme ich celkový zdravotný stav, spotrebu krmiva a vody a celkové správanie zvierat. Chováme ich už štvrtý rok a zatiaľ sme neboli nútení riešiť zdravotný stav žiadnymi liekmi. Na základe  dlhodobých skúsenosti s chovom hydiny používame svoje overené natural-metódy na udržanie dobrého zdravotného stavu.“ „Chceli sme chovať morky pre ich zdravé mäso, ktoré obľubujú aj naše deti. Záleží nám na tom, čo im dávame .“ Predaj moriek je sezónnou záležitosťou a preto je práve jeseň obdobím, keď sa morky dostávajú na sviatočné stoly. „ Po 22 týždňovom raste sú morky pripravené na predaj. Dorastajú do hmotnosti zhruba moriaci 15 - 20 kg a morky 10 - 12 kg. Tento rok sme začali predávať už na začiatku októbra a ich predaj plánujeme do Vianoc.“ Zákazník musí byť v poslednej dobe veľmi opatrný pri kúpe mäsa. Morčacie mäso na Dobrej farme predávajú iba čerstvé. „Celé je to o dôvere k predajcovi a jeho spôsobe odchovu. Najprv sme morky chovali iba pre rodinu a priateľov. Tento rok sme sa začali orientovať na širokú verejnosť. Našim klientom ponúkame možnosť pozrieť sa na chov. Morky porážame, šklbeme a pitveme v deň objednávky. Dodávame ich chladené spolu s drobkami ešte v ten istý deň. Výnimočne a na vyslovenú žiadosť zákazníka na druhý deň.“ Morčacie mäso obsahuje relatívne nízky obsah tuku: 140 g mäsa bez kože obsahuje asi 7 g tuku. „Morčacie prsia chutia lepšie ako kuracie a jeho tmavé mäso je senzačné. Najradšej ich pripravujem na prírodno. Takto ho majú radi aj moje deti. Ale je mnoho receptov, a každému zákazníkovi môžeme ponúknuť cca 50 chutných receptov“ Dobrá farma je morčacia farma v blízkom okolí Zvolena. Špecializuje sa na predaj kanadských klasických brojlerových širokoprsých big 6 moriek a pýši sa ekologickým chovom moriek bez chemikálií a antibiotík. Za svoje krátke pôsobenie na slovenskom trhu si vybudovala svoje meno a získala mnoho spokojných zákazníkov. 

28.11.201262990
Marek skúsenosti

Záhrada:

5 najúčinnejších spôsobov, ako sa zbaviť krtka v záhrade

Marek


Nezáleží na tom, či máte okrasnú alebo úžitkovú záhradu. Ak sa na nej zjaví krtko, nebudete nadšení. Tohto tichého protivníka spoznáte podľa charakteristických kôpok hliny, ktoré vedia z anglického trávnika spraviť bojové pole a zdecimovať úrodu zeleniny. Každému preto na jar padnú dobré tipy, ako svoju záhradu ochrániť. Rozhrabávanie krtincov Krtko sa neživí zeleninou ani koreňmi rastlín. Vyjedá z pôdy dážďovky a drobný hmyz. Problémom pre záhradu je však spleť chodieb, ktoré si vytvára. Ak mu stojí v ceste hriadka vašej mrky, tak ju dokonale rozhrabe a vaša úroda je stratená. Krtko je však poriadkumilovný a preto ak mu budete pravidelne rozhrabávať krtince, tak boj s vami vzdá. Je to účinná avšak dlhodobá cesta odboja. Pachové odpudzovače Krtko prakticky vôbec nevidí, ale príroda mu nadelila skvelý čuch a sluch. Nemá rád isté špecifické vône. Na trhu dostanete pachové odpudzovače, ale ak nechcete staviť na chémiu, môžete do krtica naliať napríklad výluh z cesnaku, alebo citrónovú šťavu. To všetko sú prírodné pachy, ktoré krtka odplašia. Avšak nie je úplne isté, či zasiahnete pachom aj chodbičky, v ktorých sa práve nachádza. Je to prírodný spôsob, ktorý vyžaduje dosť trpezlivosti aj príprav. Vždy však lepší, ako používať napríklad sírne knôty, dymovnice, karbid vápenatý, ktoré sú pre krtka toxické  a mohli by ho zabiť. Záhon kvetov Najprirodzenejšou metódou, ktorá funguje hlavne preventívne, je výsadba kvetov. Teda špeciálnych, ktoré voňajú nielen nám, ale vylučujú špecifický pach aj pod zemou. Vďaka tomu krtko pri hrabaní zmení smer svojej chodby preč od vašej záhrady. Takto účinne funguje narcis a  nechtík, čo sa týka úžitkových rastlín, krtko obíde cesnak, zeler, bazalku a kôpor.   Zvukovo vibračný odpudzovač Okrem dobrého čuchu má krtko veľmi dobre vyvinutý aj sluch a hmat. Preto sú pre neho peklom vibrácie a nepríjemné zvuky. Napríklad ho vyplaší aj elektrická kosačka, ale omnoho efektívnejšie sú vibračno – zvukové odpudzovače krtkov, ktoré pôsobia 24 hodín denne. Sú najúčinnejšie, pretože krtka doslova vyženú. Jeden takýto odpudzovač krtkov má dosah 1000 metrov štvorcových a je úplne bezpečný. Krtka nezabije, iba ho vyženie mimo dosah zvuku. Takýto prístroj funguje na batériu, ktorá vydrží fungovať bez prestávky až jeden rok. Vibračno – zvukový odpudzovač krtkov je lacný a generuje vibrácie a zvuk na veľmi nízkych frekvenciách. Preto je úplne neškodný pre ľudí a dokonca aj pre domáce zvieratá vrátane psov a mačiek. Okrem krtkov však účinkuje aj proti ostatným druhom hlodavcov a svrčkom. Jeho účinok je okamžitý.   Pasce – radšej nie Pasce sú na každý druh škodcov od myší až po krtkov. Netreba im uberať na účinnosti, no treba povedať, že ide o nehumánnu metódu. Existujú pasce, ktoré sa dávajú do krtincov a krtka zrania, alebo ho zachytia a zabijú. Krtko je živý tvor, ktorý si zaslúži život, len sa s ním napríklad pomocou zvukovo - vibračného odpudzovača krtkov  „dohodnete“, že nemusí žiť práve vo vašom záhone. V žiadnom prípade mu neublížite a aj vaša záhrada bude prekvitať. Zvukovo vibračný odpudzovač krtkov a ďalšie odpudzovače na mačky, vtákov, divokú zver, netopierov, kuny nájdete na stránke: odpudzovace.sk

25.01.20203284
Marek skúsenosti

Zdravie a krása:

5 rád, ako mať zdravé a krásne zuby počas celého života

Marek


Kazy, paradentóza, kameň, alebo zožltnutie zubov nie sú nutnou súčasťou starnutia, ako si mnohí myslia. Skôr sú dôkazom zlej starostlivosti o zuby. Vhodným prístupom dokážete eliminovať prakticky všetky negatívne prejavy na zuboch, ktoré ľudia pripisujú veku. Naučte sa zuby čistiť správne Základná každodenná starostlivosť o zuby je tá najdôležitejšia. Mnoho ľudí v nej však má vážne medzery, čo sa prejavuje na zdraví zubov. Zuby by sme si mali čistiť minimálne 2 x denne, čo väčšina ľudí dodržiava, no dentisti upozorňujú, že čistenie je vo väčšine prípadov nedostatočné. Umývanie zubov by malo trvať 2 – 3 minúty, treba používať správne kefky, medzizubné kefky, dobrý sklon, aby sme ďasná vyčistili a netraumatizovali. Tím Stomatológie Aupark Košice preto radí navštíviť dentálnu hygienu, kde vás naučia, ako sa správne starať o vaše zuby, aké zvoliť pasty, kefky aj techniku čistenia vzhľadom na špecifické potreby vášho chrupu.   Predchádzajte ochoreniam zubov Zlou správou je, že zub sa sám neopraví, dobrou je, že sa nemusí pokaziť. Dentisti zo Stomatológie Aupark Košice preto odporúčajú absolvovať nielen každoročnú preventívnu prehliadku u zubára, ale aj dentálnu hygienu pravidelne raz za pol roka. Vďaka tomu podchytíte a odstránite zmeny, ktoré by stav vašich zubov zhoršovali. Pri takejto odbornej starostlivosti a ak budete dbať na pokyny dentálnej hygieničky, lekársku starostlivosť nebudete potrebovať. Prestaňte veriť stereotypom o zuboch So zubami a starostlivosťou o ne je spojených mnoho mýtov, ktoré pretrvávajú ešte z čias, keď dentálna hygiena a zubná starostlivosť neboli na takej úrovni ako dnes. Nezáleží, či máte dvadsať alebo päťdesiat rokov, môžete mať stále zdravé a krásne zuby. Všetko je len o správnom prístupe k zubom a pravidelná starostlivosť môže zmenšiť riziko vzniku problémov v dutine ústnej vrátane kazov, zápalu ďasien, paradentózy, zubného kameňa, plaku, pigmentových škvŕn a zabezpečí vám dlhodobé zubné zdravie. Zaobstarajte si správne zubné pomôcky Nie je jedno, akú zubnú kefku a pastu použijete. Na trhu je množstvo druhov, no málokto tuší, ktoré vyhovujú jeho zubom a potrebám jeho ďasien. Kefky tak často kupujeme náhodne. Porada s dentistom vám môže v budúcnosti ušetriť veľa nepríjemností. Mal by vám poradiť, akú kefku použiť, ako správne voliť systém čistenia. Akú medzizubnú kefku a veľkosť štetiniek použiť, rovnako aj aká pasta by bola vhodná. To všetko je len základ. Skúsený dentista vám odporučí aj doplnkové zubné pomôcky, ktoré prospejú vzhľadu aj zdraviu vašich zubov. Nebojte sa bielenia Samozrejme nehovoríme o bielení pomocou babských receptov, či nebodaj peroxidom, ktorý už mnohým ľuďom dokonale zničil sklovinu. Kvalitné a odborne zrealizované leštenie zubnej skloviny v spojení s jedinečným a bezpečným systémom bielenia zubov, ktoré garantuje výsledky, dokáže eliminovať neželané sfarbenie zubov a pritom ich nepoškodí. Ak nie ste spokojní s odtieňom zubov, nemusíte sa s tým zmieriť. Stačí navštíviť dentálnu hygienu v Auparku Košice, kde vám poradia, ako môžete vaše zuby vylepšiť a vylepšené ich v zdraví udržať. Navštívnte zubnú kliniku v Auparku Košice.

19.01.2020794
Joli skúsenosti

Rodina:Lyžovačka snov

Ako si vybrať vhodný typ lyží?

Joli Joli


Výber správnych lyží sa podobá výberu vhodného auta. Aj tu je totiž dôležité hlavne to, aby sa lyžiar cítil pri jazde na lyžiach pohodlne a aby mu lyže vyhovovali aj po technickej stránke. Veď ak ste šofér začiatočník nekúpite si nové Ferrari. Či? Podobne je to pri kúpe lyží. Ak s lyžovaním iba začínate, lyže určené pre profesionálov by vám zážitok z lyžovania skôr zhoršili ako zlepšili.  Na čo sa zamerať pri výbere Skôr ako budete lyže vyberať, mali by ste čo najobjektívnejšie zhodnotiť svoju lyžiarsku úroveň. Iné sú lyže pre začiatočníkov, iné pre pokročilejších a športových lyžiarov a ešte iné pre expertov. Nejde pritom iba o ich dĺžku či materiály, z ktorých sú vyrobené. Rozdielna je aj ich cena. Platiť zbytočne viac len preto, aby ste mali profesionálne lyže, na ktorých si nakoniec jazdu ani neužijete je hlúposť. Či už ste lyžiar začiatočník alebo expert, výber lyží je aj tak na vás, preto berte do úvahy nielen svoju technickú zdatnosť, ale aj výšku a váhu. Pre ľahších lyžiarov sú vhodnejšie mäkké lyže a naopak, ťažší by mali vyberať lyže s tvrdším jadrom. Mäkké pre začiatočníkov Mäkké lyže sa lepšie ovládajú a jednoduchšie sa nimi vyberajú oblúčiky na svahu. Sú preto vhodnejšie pre začiatočníkov, ktorí jazdia opatrnejšie a pri nižších rýchlostiach. Lyže s mäkkým jadrom, najčastejšie dreveným, nie sú vhodné na rýchlu jazdu, pretože nepríjemne kmitajú. Lyže pre začiatočníkov by nemali byť ani príliš dlhé, aby sa dali ľahšie ovládať. LYŽE BLIZZARD RTX ELEVATE​ LYŽE BLIZZARD RTX RACE​ LYŽE BLIZZARD RTX POWER Tvrdšie pre pokročilejších Pokročilejším lyžiarom zabezpečia lepšiu stabilitu a ovládateľnosť pri jazde v stredne veľkých rýchlostiach lyže s jadrom vystuženým karbónom alebo bazaltom. Dostatočne skúsení lyžiari si môžu užiť agresívnejšiu jazdu aj pri vysokých rýchlostiach na lyžiach s tvrdším jadrom a výstužou s karbónu, bazaltu, titanalu alebo ich kombinácie. Podľa schopností lyžiara treba vybrať aj správnu dĺžku lyží. Čím sú lyže dlhšie, tým ťažšie sa ovládajú. Ťažké a dlhšie lyže s titanalovým jadrom sú vhodné iba pre toho, kto už dokonale zvládol techniku lyžovania. Môže si vďaka nim vychutnať jazdu aj v maximálnej rýchlosti a nestratiť pritom kontrolu nad lyžami. LYŽE BLIZZARD FIREBIRD RC CA​ LYŽE BLIZZARD FIREBIRD COMPETITION 76​ LYŽE BLIZZARD QUATTRO S 70​ A ako vybrať lyže podľa výšky? Najjednoduchšie je použiť zlaté pravidlo, ktoré hovorí, že lyže by mali štandardne siahať po bradu alebo po nos lyžiara. Aj tu však existujú určité rozdiely vzhľadom na štýl jazdy. Najlepšie je použiť na výber tabuľku, ktorá rozdeľuje lyže nielen podľa výšky ale aj technickej zdatnosti lyžiara. Akú šírku a typ lyží vybrať podľa terénu a štýlu jazdy Pre výber vhodného modelu lyží je dôležité aj to, v akom teréne plánujete lyžovať a aký štýl preferujete. Je veľký rozdiel medzi bežkami a lyžami na freestyle. V zásade platí, že čím sú lyže širšie, tým skôr sa hodia do hlbokého snehu. Široké lyže sa hodia viac pre freeride a freestyle. To však neznamená, že nie sú vhodné na upravené svahy. Naopak, na upravenej zjazdovke disponujú lyže väčšou stabilitou a zároveň umožňujú plynulejšiu jazdu. Dalo by sa povedať, že sú univerzálnejšie. Oproti tomu sú užšie lyže vhodné iba na upravené zjazdovky, pretože sa do hlbšieho snehu ľahko zabárajú. Pretekárske lyže vyžadujú dokonalé zvládnutie techniky lyžovania. Sú tvrdšie a ťažšie ako rekreačné lyže, ktoré vyhovujú skôr začiatočníkom. Nehodia sa však na celodenné lyžovanie. Športové lyže si často vyberajú skúsenejší lyžiari, ktorí si ešte netrúfajú na jazdu v neupravenom teréne. Presne naopak sú na tom freeridové lyže. Sú totiž ťažšie a preto sa aj ťažšie ovládajú na upravenej zjazdovke. Dokonale sa však hodia na jazdu v prašane a hlbokom snehu. Lyže na freestyle preferujú najmä mladší lyžiari, ktorí na nich radi skúšajú rôzne triky a skoky. Vhodnejšie sú do neupraveného terénu, pretože na upravenej zjazdovke držia stopu trochu slabšie. Ak ste fanúšikom skialpinizmu, mali by ste vedieť, že pri výbere vhodných lyží je potrebné zvoliť vhodnú šírku lyží podľa hĺbky terénu, kde sa chystáte. Lyže na SKIALP však musia byť dostatočne ľahké, aby ste zvládali výstupy do kopca. Nezabudnite ani na zlaté pravidlo pre výstroj. Skialpinistická obuv musí sedieť na nohe dvakrát pevnejšie ako iná. Noha sa totiž oveľa viac pohybuje a tým sa zvyšuje aj možnosť otlakov na prstoch, päte či členku. Aj tu platí pravidlo čím ľahšia, tým lepšia.   SKI ALP LYŽE BLIZZARD ZERO​ G 085 SKI ALP LYŽE BLIZZARD ZERO G 085, ICE/BLUE​ FREESTYLE LYŽE BLIZZARD BRAHMA RTL  Ako vybrať lyže pre deti ? Detské a juniorské lyže je potrebné vyberať najmä podľa výšky a váhy dieťaťa. Ale pokojne nechajte svoje dieťa vybrať si lyže, ktoré sa mu páčia. Ide predsa o to, aby mal váš drobec z lyžovania radosť. Držte sa pri výbere zlatého pravidla, aby dĺžka lyží bola o 10 až 15 cm menšia ako výška dieťaťa. Alebo si pozrite tabuľku. Jednotlivé typy lyží sa dajú rozdeliť aj podľa technických parametrov, ako je rádius, ktorý je dôležitý pre správne oblúčiky a ovládateľnosť, alebo geometria. Netreba však zabúdať ani na to, ako často zvyknete lyžovať. Ak si nie ste istí, neváhajte si nechať poradiť od skúseného odborníka v predajni. Dobrá rada je predsa nad zlato.     Pozrite si najobľúbenejšie a najpredávanejšie modely detských / juniorských lyží na našom e-shope Slyže. LYŽE BLIZZARD FIREBIRD COMP.JR​ LYŽE BLIZZARD PEARL JR LYŽE BLIZZARD BRAHMA JR    

03.01.20207577
Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Marek


O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }  

24.04.201410710
Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Marek


Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári.  „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky.   Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť.   V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak.   Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný.   Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

29.04.20146924
Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Predaj z dvora:Jarný med

Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Marek


Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej  kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

24.04.20147975
Elixíry života z včelieho úľa

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201311321
Spoznajte medovinu zblízka

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte medovinu zblízka

Marek


Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny  je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .

29.10.201311061

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím