AKTUÁLNE


Marek skúsenosti

Predaj z dvora:

Štyri výhody predaja z dvora

Marek


Nenechajte sa opiť akciovými výrobkami a vyskúšajte chuť a kvalitu skutočnej prírody. Predajne z dvora sú jediným zdrojom prirodzených produktov na tomto svete. Možno už ani neviete, ako chutí kura, ktoré rástlo prirodzene a bolo živené trávou a výbehom. Alebo plodiny, ktoré majú dosť vitamínov len preto, že dozrievajú v úrodnej zemi. Skutočná kvalita sa pozná a nevynechajte ju zo svojho stravovania ani vy. Žiadne znečistenie! Toxické plodiny. Aj tak niekto nazýva pestovanie, ktoré je hnojené, postrekované a chemicky ošetrované. Opozíciou k prefabrikátom sú bio plodiny. Nie je to len o snahe dopestovať čo najviac úrody, ale dať jej srdce a kvalitu. „Chceli sme minimalizovať všetky formy znečistenia, ktoré pochádzajú z poľnohospodárskej výroby, spracovania a distribúcie produktov, v čo najväčšej miere využívať recyklovateľné a mnohonásobne použiteľné materiály. Využívame v maximálnej miere obnoviteľné zdroje miestnych poľnohospodárskych systémov, používame také spôsoby hospodárenia, ktoré podporujú rozvoj pôdnych mikroorganizmov, fauny a flóry , vytvárame podmienky hospodárskym zvieratám, ktoré zodpovedajú ich prirodzeným fyziologickým a etologickým potrebám a kondícii. Udržujeme a dlhodobo podporujeme  úrodnosť pôdy , uprednostňujeme najšetrnejšie spôsoby obrábania pôdy, zelené hnojenie a hnojenie maštaľným hnojom, mulčovanie, čo najdlhší pokryv pôdy,  používanie mechanizmov s menšou hmotnosťou. Umožňujeme voľný výbeh chovaným zvieratám a ich prirodzené potreby,“ hovorí Karol Mesko. Bio je vždy prezentácia skutočného srdca farmára a kúpiť si produkt pri predaji z dvora znamená zažiť návrat k prírode. Slovenské prsia lepšia ako brazílske V hypermarketoch kúpime mäso z celého sveta a pritom ako sa hovorí, najlepšie prsia sú na Slovensku. S tým súhlasí aj chovateľ Ján Konečník a hovorí: „Stačí si len porovnať prsia z Číny alebo Brazílie a tie domáce sú pevnejšie už na pohlaď.“ Nehovoriac o chuti a zložení. Pritom predaj z dvora podľa neho ako jediný umožňuje, že si ľudia môžu zaobstarať aj poctivé domáce potraviny a nie len tie, čo ponúkajú supermarkety. Takže načo ešte čakať, keď aj vo vašom okolí je mnoho dodávateľov, ktorí vás dokážu presvedčiť, že slovenské prsia majú svoj cveng? Predaj je pod kontrolou Zatiaľ čo sa s obchodnými reťazcami spájajú potravinové škandály, pri predaji z dvora sa netreba kvality obávať. „Málokto vie že už aj pri predaji z dvora musí byť registračka, že musia mať certifikát na prácu s potravinami,“ hovorí Marta Tužinská z Farma Tuška. Predaj je teda riadne kontrolovaný a kupujúci sa nemusí obávať, že dostane nekvalitu, práve naopak, pravú slovenskú potravinu. Práca ostane doma Nakúpiť v predajni z dvora neznamená dostať len to najlepšie pre seba, ale súčasne pomáhať. Hovorí Vladimíra Debnárová z Ekotrend Myjava: Nákupom domácich bio výrobkov sa podporuje  nielen domácich výrobcov a ekonomika, ale aj zdravie a životné prostredie. Je dobré, že sa rozširuje aj spôsob "debničiek“, teda že si spotrebitelia komunikujúci s výrobcom môžu dohodnúť vopred svoje požiadavky a hospodár si vie lepšie naplánovať svoju produkciu. Je to vysoko efektívny spôsob, ktorý dáva možnosť vyhrať ("win-win") obom stranám.“ Vyskúšajte, ako chutia produkty z dvora a okrem radosti z kvality sa potešíte, že ste niekomu konkrétnemu pomohli.  

22.10.201311509
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:

Prečo zájsť na bio farmu a nie do hypermarketu?!

Marek


Obchodné siete nás často kŕmia potravinami, ktoré sa dostanú nielen do košíkov, ale aj do večerných správ. Škandály z obchodov nie sú ničím výnimočným a preto je na mieste otázka, kam sa obrátiť, ak chceme kvalitné potraviny a neriskovať vlastné zdravie. Odpoveďou sú bio farmy a predaj z dvora. Farmári a chovatelia si za svojou prácou stoja a dávajú kvalitu, ktorá je aj vo svete vákuových balení a sterilizácie kyslíkom stále tradičná. Ide skutočne o kvalitu? Základná otázka, na ktorú nám zodpovedala Vladimíra Debnárová z Ekotrend Myjava: „Zásady správnej poľnohospodárskej praxe, ako aj osobitné požiadavky platné pre ekologickú poľnohospodársku výrobu sú stanovené nariadeniami Európskej únie. Okrem toho na Slovensku sú osobitné ustanovenia určené zákonom o ekologickej poľnohospodárskej výrobe č. 189/2009 Z.z.“ Monitorovanie je nepretržité, kontroly plánované aj náhodné. Ako však hovoria chovatelia, idú v drobnom. To znamená, že ak by spravili chybu, existenčne by sa ohrozili a ak by predali nekvalitný výrobok, na malom Slovensku sa fáma rozšíri po okolí a viac nikto nič nekúpi. Drobný producenti tak stoja za kvalitou nielen zákonnými normami , ale aj vlastným menom. V biochove sú antibiotiká tabu Drobnochov a bio farma, to nie je len výhoda, že poznáte priamo chovateľa a viete, že predáva kvalitu. Už samotný proces chovu a spracovania je odlišný. Rozdielny tak, ako buchty z pekárne a od babky z dediny. Vôňa, chuť a kvalita sú sto a jedno. Prečo je to tak vysvetľuje Jana Kaňúchová z Dobrej farmy: „Kvalita u menších chovateľov je zásadná. Nemajú tak veľký objem zvierat, nie je tam veľký infekčný tlak, tým pádom netreba používať antibiotiká, ktoré sú vo veľkochovoch nevyhnutné.  Tak isto je značný rozdiel pri kŕmení. V krmivách nie sú lieky a kŕmime čistou pšenicou, čo nie je pre chovateľa veľmi výhodné, ale hoci kurence nemajú taký rýchly rast, sú naozaj prirodzené a v poriadku. Tak isto dávame dôraz na to, aby krmivo neobsahovalo plesne, čo je karcinogénne. “ Neporovnateľná kvalita sa dosahuje aj pri rastlinnej produkcii. „Pri rastlinnej výrobe je zásadné dodržiavať správne agrotechnické termíny a dať rastline to, čo potrebuje včas,“ dodáva Vladimíra Debnárová. A to stále nie je všetko. Pretože kvalita je kvalita, ale jedlo nám musí predovšetkým chutiť. No a aj tu hrajú drobnochovatelia a pestovatelia prvé husle. BIO – lahoda aj pre gurmánov „Správny gurmán zistí rozdiel aj v chuti. Hneď ako ale  spravíte napríklad rozbor mlieka, zistíte obsah bielkovín, tukov, vápnika a hlavne látok, ktoré by sa nemali v  mlieku vyskytovať, majú neporovnateľné hodnoty. Čo sa týka králikov rozdiel spočíva v hustote mäsa, to je hlavná výpovedná hodnota,“ vysvetľuje chovateľ Martin Miško. Keď sa snúbi kvalita a chuť, nie je o čom diskutovať. Hovorí sa, že kto ochutná bio, už viac nechce iné. Aj vy ste už našli svojho bio producenta? Skúste cez náš portál osloviť tých najlepších producentov vo svojom okolí a zažite zdravie, ktoré chutí naozaj výborne.

21.10.201310145
Zuzana skúsenosti

Predaj z dvora:

Robíme všetko pre to, aby sme boli DOBRÍ a naozaj sme.

Zuzana Zuzana


Morčacie mäso patrí medzi potraviny, ktoré sú v jesennom období na Slovensku dostupné a vyhľadávané. V porovnaní s inými druhmi mäsa, a to aj hydinou, sa vyznačuje pomerne vysokou výživovou hodnotou. Má vyšší obsah bielkovín, železa a nízky podiel tukov najmä v prsnej a stehennej svalovine. Preto sa vzhľadom na obsah plnohodnotných bielkovín zaraďuje medzi vhodné dietetické zdroje esenciálnych aminokyselín. Hovorí sa, že morka má sedem druhov mäsa. Obľúbené sú hlavne prsia, ktoré sú najhodnotnejšou časťou morky. Biela svalovina má najjemnejšie mäso, ktoré vzhľadom a chutnosťou zodpovedá teľaciemu mäsu. Potom nasledujú krídla, ktoré svojou jemnou chuťou a mäsitosťou prevyšuje obľúbené kuracie krídla. Mäso zo stehien je tmavé a svojou výraznou arómou zodpovedá mäsu zo zveriny, možno spracovať na divoko ako divú zverinu, prevažne dusením. Najvýkonnejším typom ťažkých moriek je plemeno kanadskej klasickej brojlerovej širokoprsej morky big 6. Vyznačuje sa pevnou telesnou konštrukciou a má výborné rastové schopnosti. Tento typ morky sa chová aj v našich podmienkach. „Morky sme začali chovať pred niekoľkými rokmi pre našu spotrebu,“ hovorí pani Kaňuchová, majiteľka Dobrej farmy, ktorá sa špecializuje na chov moriek. „Postupom času sme získali dôležité skúsenosti, ktoré využívame aj v súčasnosti. Morky podrobené bakteoriologickým vyšetreniam s veterinárnym osvedčením kupujeme od veľkochovateľov vo veku 6 týždňov. Do nášho chovu, teda zaraďujeme len zdravých jedincov.“ Aké podmienky na život majú vaše morky? „Naše morky nechováme klasickým halovým odchovom, ale ako domáce morky. Na deň ich púšťame do výbehu, kde sa môžu pásť na  tráve, či žihľave. Pre morky je dôležitá výživa, ktorá je rozhodujúcim faktorom pri správnom vývine jednotlivca. Výživa a kŕmenie zvierat najviac ovplyvňuje kvalitu mäsa, preto ich kŕmime kukuricou, zemiakmi a pšenicou, ktorá je hlavným zdrojom pre rast svaloviny. Podľa sezóny im pridávame jablčné výlisky, či vňate z mrkvy či červenej repy...Kvôli tomu, aby nedochádzalo k prenosu chorôb, oddeľujeme ich od ostatnej hydiny. Každý večer ich opäť zatvárame do prístrešku.... ." Morky sú náročné na chov, sú citlivé na klímu, a náchylné na choroby. Preto im často chovatelia preventívne pridávajú antibiotiká a chemoterapeutiká. „My preventívne antibiotiká nepoužívame. Denne sledujeme ich celkový zdravotný stav, spotrebu krmiva a vody a celkové správanie zvierat. Chováme ich už štvrtý rok a zatiaľ sme neboli nútení riešiť zdravotný stav žiadnymi liekmi. Na základe  dlhodobých skúsenosti s chovom hydiny používame svoje overené natural-metódy na udržanie dobrého zdravotného stavu.“ „Chceli sme chovať morky pre ich zdravé mäso, ktoré obľubujú aj naše deti. Záleží nám na tom, čo im dávame .“ Predaj moriek je sezónnou záležitosťou a preto je práve jeseň obdobím, keď sa morky dostávajú na sviatočné stoly. „ Po 22 týždňovom raste sú morky pripravené na predaj. Dorastajú do hmotnosti zhruba moriaci 15 - 20 kg a morky 10 - 12 kg. Tento rok sme začali predávať už na začiatku októbra a ich predaj plánujeme do Vianoc.“ Zákazník musí byť v poslednej dobe veľmi opatrný pri kúpe mäsa. Morčacie mäso na Dobrej farme predávajú iba čerstvé. „Celé je to o dôvere k predajcovi a jeho spôsobe odchovu. Najprv sme morky chovali iba pre rodinu a priateľov. Tento rok sme sa začali orientovať na širokú verejnosť. Našim klientom ponúkame možnosť pozrieť sa na chov. Morky porážame, šklbeme a pitveme v deň objednávky. Dodávame ich chladené spolu s drobkami ešte v ten istý deň. Výnimočne a na vyslovenú žiadosť zákazníka na druhý deň.“ Morčacie mäso obsahuje relatívne nízky obsah tuku: 140 g mäsa bez kože obsahuje asi 7 g tuku. „Morčacie prsia chutia lepšie ako kuracie a jeho tmavé mäso je senzačné. Najradšej ich pripravujem na prírodno. Takto ho majú radi aj moje deti. Ale je mnoho receptov, a každému zákazníkovi môžeme ponúknuť cca 50 chutných receptov“ Dobrá farma je morčacia farma v blízkom okolí Zvolena. Špecializuje sa na predaj kanadských klasických brojlerových širokoprsých big 6 moriek a pýši sa ekologickým chovom moriek bez chemikálií a antibiotík. Za svoje krátke pôsobenie na slovenskom trhu si vybudovala svoje meno a získala mnoho spokojných zákazníkov. 

28.11.201288962
Joli skúsenosti

Dom a byt:

Funkčná a moderná kuchyňa. Aké materiály vybrať na kuchynskú linku?

Joli Joli


Vyberáte novú kuchyňu? Kuchyňa by mala byť praktická, s dostatočným úložným priestorom, odolným povrchom a dizajnovo presne podľa vašich preferencií. Preto je ideálnym riešením kuchynská linka na mieru. Ale aké materiály zvoliť aby vám nová kuchynská linka dlho slúžila? Výber materiálov vplýva nielen na vizuálny vzhľad vašej novej kuchyne, ale aj na jej odolnosť a celkovú kvalitu. V súčasnosti na trhu nájdeme veľké množstvo materiálov, no tú správnu kvalitu zaručí len máloktorí výrobca. Jedným z popredných výrobcov s históriou siahajúcou do 1961 je rakúska firma EGGER. Preto by sme vám dnes chceli dať do pozornosti ich najnovšiu kolekciu dekoratívnych materiálov EGGER 24+. Nová kolekcia materiálov EGGER 24+ Kuchyne z drevotrieskovej dosky sa v súčasnosti tešia veľkej obľube. Dôvodom je nie len ich kvalita, ale i dostupná cena, navyše výber farby a odtieňov nám ponúka takmer neobmedzené možnosti. Kolekcia materiálov EGGER 24+ splní vysoké nároky nielen na estetiku, ale aj odolnosť. Nová kolekcie EGGER 24+ ponúka viac ako 300 kombinácií dekorov a povrchových štruktúr, 19 nových dekorov PerfectSense, autentické drevodekory, trendy UNI farby, 75 nových kombinácií dekorov a povrchových štruktúr pre pracovné dosky, ale i nové povrchové štruktúry Feelwood a reprodukcie materiálov a kovov. Kolekciu EGGER 24+ si jednoducho zamilujete. EGGER PerfectSense EGGER Feelwood Kolekcia dekoratívnych materiálov EGGER 24+ Prečo si vybrať EGGER 24+? Materiály EGGER sa môžu pýšiť krásnym dizajnom, ale tiež vysokou odolnosťou a dlhou životnosťou. Navyše disponujú certifikátom „TÜV PROFiCERT-product interior“ , ktorý označuje materiál EGGER ako bezpečný produkt vhodný pre ,,zdravé bývanie,,. Udržateľné lesné hospodárstvo a ochrana prírodných zdrojov, poteší všetkých, ktorým záleží na ochrane a zachovaní životného prostredia pre súčasnú aj budúcu generáciu. Vaša nová kuchyňa bude vďaka materiálom EGGER nie len pekná, ale aj šetrná k životnému prostrediu. Výhody drevotrieskových dosiek EGGER  povrchy EGGER sú antibakteriálne podľa ISO 22196 (= JIS Z 2801)  sú vhodné aj pre aplikácie s vysokými hygienickými požiadavkami vysoká zaťažiteľnosť odolné proti ošúchaniu, poškriabaniu a nárazu podľa normy EN14322 odolné proti vlhkosti Pracovné dosky EGGER Jedným z najdôležitejších prvkom v kuchyni je pracovná doska. Pri výbere materiálu na pracovnú dosku sa rozhodujte nielen podľa vzhľadu, ale aj podľa vlastností materiálu. Kľúčovou vlastnosťou pracovnej doske je odolnosť voči vysokým teplotám, nadmernej vlhkosti, tlaku a mechanickému oderu. Medzi najpoužívanejšie materiály patria: laminátové dosky EGGER, masívne drevo, technický kameň, prírodný kameň a drevotrieskové dosky a lamináty FENIX. Pracovné dosky EGGER patria medzi veľmi obľúbené. Vyznačujú sa ľahkou údržbou, šetrnou výrobou a širokými možnosťami dizajnu. Vďaka svojím výborným vlastnostiam sú odolné voči opotrebovaniu, nárazom a škrabancom, ale i voči vlhkosti. Ku všetkým pracovným doskám EGGER sú navrhnuté v rovnakom alebo kontrastnom dekore aj praktické zadné dosky (zásteny). Chceli by ste sa o materiáloch EGGER 24+ dozvedieť viac? Výhody a nevýhody materiálov vám pomôžu rozhodnúť sa a vybrať sa správnym smerom za vysnívanou kuchynskou linkou. Spoločnosť New Design vyrába kuchynské linky na mieru už od roku 2002. S výberom vhodných vhodných a funkčných materiálov vám veľmi radi poradia. Navštívte ich showroom v Jarovciach alebo v Pezinku a nahliadnite do nového vzorkovníka EGGER 24+. www.newdesign.sk +421 917 440 243                 

10.04.20243110
Martin Chyla skúsenosti

Služby pre firmu:

Náročný rok pre výrobcov bicyklov nielen na Slovensku

Martin Chyla Martin Chyla


Výrobcovia bicyklov na Slovensku, ale aj na celom svete si prechádzajú náročným obdobím. Trh sa globálne prudko mení a výrobcovia po dlhodobej stagnácii trhu bicyklov zažili bezprecedentný rast počas pandémie, spolu s markantným nárastom priemernej predajnej ceny za bicykel vytvorenej nedostatkom komponentov, ale hlavne nástupom oveľa drahšieho segmentu elektrobicyklov. Tento nárast však zdá sa, že počas minulého roka dosiahol saturáciu a vzniká celosvetový problém nad kapacity dielov aj vyrobených bicyklov, ktoré sa teraz vypredávajú. Globálny výpredaj bicyklov s veľkými zľavami Z dôvodu veľkých skladových zásob, museli známe značky rozbehnúť výpredaje so zľavami 20 až 40%, čo niektorým prinieslo pokles tržieb, ale aj niekoľko miliónové straty. Počas pandémie sa ukázalo, že manažmenty globálnych firiem zle vyhodnotili budúci záujem o bicykle. Zdvojnásobili objednávky komponentov a po čase zistili, že očakávania nezodpovedali reálnemu dopytu. Tento dopad prinútil výrobcu elektrických bicyklov svetovej holandskej značky Vanmoof vyhlásiť bankrot. Nižší zisk a výrazné zľavy okresali marže výrobcov a predajcov, čomu sa nevyhli ani niektoré slovenské značky. Keďže sa veľké firmy dotiahli cenami na ceny našich slovenských výrobcov, museli tiež zlacňovať. Mnohé značky nepriniesli žiadne novinky Plné sklady znamenali, že počas roku 2023 sa väčšina výrobcov musela sústrediť hlavne na predaj a obmedziť sa v investíciiách do nových modelov. Naviac, inflácia na vstupných nákladoch zasiahla aj ich. Bohužiaľ pretlak výroby nemohli premietnuť do zvýšenia cien, ale naopak museli výrazne zlacňovať. Zľavy z roku 2023 pokračujú aj naďalej, čím sa očakáva zredukovanie stavu zásob hotových bicyklov. Majitelia viacerých firiem  dúfajú, že s príchodom teplejších mesiacov a v dôsledku zníženia skladových zásob či dokonca začínajúceho nedostatku dostupnosti niektorých modelov sa zľavy budú postupne znižovať. Mení sa tiež podiel elektrobicyklov, ktoré pre niektorých výrobcov stále rástli dvojciferným tempom. Ich ceny začínajú zhruba na troch tisíckach eur, a tak zrejme ich kupujúci nie sú až takí citliví na výšku inflácie.  Ako sú na tom Slovenskí výrobcovia? Cyklistika je na Slovensku čoraz viac populárnejšia, no mnohí z nás ani len netušia, že práve na Slovensku máme kvalitných výrobcov bicyklov, ktorí môžu konkurovať svetovým značkám. Viacerí z nich sa však po rokoch úspechov a zdravých finančných ukazovateľov dostali do veľmi ťažkých pozícií a budú potrebovať pomocnú ruku od zákazníkov, obchodníkov, dodávateľov ale aj investorov, aby sa z neľahkej situácie dostali.  Urobme si rýchly obraz slovenských výrobcov pomocou portálu VALIDA.sk KELLYS BICYCLES, s.r.o. Najznámejším slovenským výrobcom bicyklov je firma KELLYS, ktorá ročne vyrobí cez 95-tisíc bicyklov, z ktorých viac ako 80% končí za hranicami Slovenska. Spoločnosť ešte nepodala účtovnú uzávierku, preto výsledky za rok 2023 nemáme k dispozícii a doplníme ich neskôr. Analýza firmy KELLYS BICYCLES s.r.o. Firma KELLYS BICYCLES s.r.o. dosiahla v roku 2022 tržby vo výške 46 418 558 EUR, v porovnaní s predchádzajúcim rokom išlo o nárast o 26,84%. Dosiahnutý zisk po zdanení 4 780 014 EUR vzrástol medziročne o 126 031 EUR.    BELVE, s.r.o. Firma v Starej Turej svoje prvé bicykle vyrobila v roku 1999. Spoločnosť, za ktorou stoja dvaja muži pod názvom CTM bikes od firmy BELVE, s.r.o. vyrobí ročne asi 55-tisíc bicyklov a v roku 2016 predstavili aj svoj prvý elektrobicykel.  CTM Bikes - Analýza firmy BELVE, s.r.o. Firma už zverejnila svoju účtovnú uzávierku za rok 2023, kde je viditeľný mierny prepad obratu, avšak pri vysokej strate oproti posledným 5 rokom stabilného zisku. Posledná predložená účtovná závierka je za rok 2023 za obdobie od 10/2022 do 09/2023 podaná 31.01.2024 ako riadna. Podľa nej firma BELVE, s.r.o. dosiahla v roku 2023 tržby vo výške 13 916 256 EUR, v porovnaní s predchádzajúcim rokom išlo o pokles o 1,73%. Dosiahnutá strata je 564 976 EUR. Firma predáva prevažne vlastné výrobky a služby, tieto tržby tvoria 78,62% celkových výnosov firmy. V aktuálnom roku bola časť produkcie v hodnote 2 423 922 EUR nepredaná priamo zákazníkom, ale zostala v majetku firmy v podobe skladových zásob alebo rozpracovanej výroby, resp. zákazky. Uvedené položky nákladov sa vyvíjali nasledovne: Náklady na materiál a energie sa medziročne zvýšili o 7,19%. Náklady na služby sa medziročne zvýšili o 13,16%. Osobné náklady sa medziročne zvýšili o 4,71% Kompletnú analýzu firmy BELVE, s.r.o. majú registrovaní užívatelia portálu Valida.sk dostupnú spolu s textovým a grafickým vysvetlením.   DEMA SENICA, a.s. Prvá a najstaršia značka, ktorá si dáva záležať na neustálom vývoji a modernizácií bicyklov. Ročne ich pod vedením Jána Kubíčka vyrobí asi 40-tisíc a viac ako polovicu z toho vyvezie za hranice. Analýza f​irmy DEMA Senica, a.s. ukazuje, že firma podala účtovnú uzávierku za rok 2023 za obdobie od 08/2022 do 07/2023. Za účtovné obdobie 2023 teda Dema Senica, a.s. dosiahla tržby vo výške 16 075 420 EUR, v porovnaní s predchádzajúcim rokom išlo o pokles o 13,21%. Dosiahnutá strata je 615 267 EUR. Firma predala tovar za 10 550 830 EUR, dosiahla zisk z predaja tovaru vo výške 1 821 144 EUR a pracuje s obchodnou maržou vo výške 17%. Uvedené položky nákladov sa vyvíjali nasledovne: Náklady na materiál a energie sa medziročne zvýšili o 14,24%. Náklady na služby sa medziročne znížili o 5,32%. Osobné náklady sa medziročne zvýšili o 8,24%. Kompletnú analýzu firmy Dema Senica a.s. majú registrovaní užívatelia portálu Valida.sk dostupnú spolu s textovým a grafickým vysvetlením.   KENZEL s.r.o. Spoločnosť, ktorá vznikla spojením mena Kender a slova zelenina, má dnes vyše 70 zamestnancov, ktorí vyrobia ročne cez 30-tisíc bicyklov, ktoré vyvážajú takmer do celej Európy. Analýza firmy KENZEL s.r.o. nám ukazuje, že firma zverejnila poslednú účtovnú uzávierku za obdobie 01/2022 do 12/2022 podaním 24.06.2023, a preto vidíme len údaje roku 2022, kedy dosiahli tržby vo výške 5 557 017 EUR a zisk po zdanení 204 852 EUR.   Ako môžete aj vy jednoducho získať analýzu akejkoľvek firmy zadarmo na portále Valida.sk? Automatizovaný portál valida.sk denne spracúva vstupy z až 30 dostupných registrov a prezentuje ich v jednoduchej grafickej, tabuľkovej aj textovej podobe o každej firme registrovanej na Slovensku. Výstup ponúka na sumarizačnej jednostránke v tzv. vizitke firmy. Pre registrovaných užívateľov (registrácia zatiaľ nie je spoplatnená) naviac ponúka množstvo dodatočných funkcií - textové vysvetlenie Výkazu ziskov a strát, "ľudskou rečou", zoznamy štátnych registrov a partnerstiev, prehľad všetkých dlhov a nedoplatkov voči štátnym inštitúciám a množstvo ďalších informácií pripravených na jednoduchý export vo viacerých formátoch.    Výsledky sú naviac doplnené o prehľadné grafy, ktoré vám dajú oveľa rýchlejší náhľad na progres kľúčových ukazovateľov v čase. V prípade, že sa o problematike finančných analýz chcete dozvedieť viac, alebo potrebujete vedieť presné modely výpočtov jednotlivých ukazovateľov pre hlbšie porovnanie s inými údajmi, máte k dispozícii kompletný náhľad a vysvetlenie metodiky výpočtov použitých na Valida kalkuláciách. Ukážka textového popisu výsledkov hospodárenia firmy po registrácii ktorá je zadarmo:     Využite aj vy bezplatnú registráciu na portáli Valida.sk a získajte množstvo dát, analytických poznatkov o firmách, ale aj rád na ich pravidelnom Valida blogu. ahoj@valida.sk  

22.03.20243350
Domi skúsenosti

Služby pre firmu:

Najobľúbenejšie kamenárstvo v Bratislave má novú prevádzku

Domi


Kamenárstvo Berino sa venuje kamenárským prácam a cintorínskej architektúre už viac ako 18 rokov a za ten čas si získali mnoho spokojných zákazníkov. Aby boli k vám ešte bližšie, otvorili novú prevádzku na cintoríne Vrakuňa. Kamenárstvo s tradíciou Ak hľadáte vhodný typ materiálu, farieb alebo aj rôzne doplnky na náhrobný kameň pre svojho zosnulého, navštívte novootvorenú prevádzku na cintoríne Vrakuňa. Ochotne vám poradia a pomôžu pri výbere náhrobného kameňa, zhotovia vám rozličné doplnky a o vaše hrobové miesto sa aj s láskou postarajú. Pri výrobe pomníkov pracujú len s kvalitnými prírodnými materiálmi ako je žula a mramor a do svojej práce vkladaju aj kus seba.  Kde ich nájdete? Novootvorená prevádzka sa nachádza na ulici Gagarinova v mestskej časti Vrakuňa, priamo na cintoríne Vrakuňa. Nájdete tu ukážku pomníkov, náhrobné doplnky rôznych tvarov v rozličnom farebnom prevedení a milý personál, ktorý sa o vás s radosťou postará. Sledujte ich novinky na Facebookovskej stránke Kamenárstvo Berino alebo priamo na profile Google Kamenárstvo BERINO - Cintorín Vrakuňa.     Príďte a nechajte si poradiť od profesionálov v oblasti kamenárskych prác a cintorínskej architektúry. Kamenárstvo Vrakuňa sa postará nielen o vás a vaše požiadavky, ale aj o vaše hrobové miesto. Navštívte ich prevádzku na cintoríne Vrakuňa a zverte sa do rúk najoblúbenejšiemu kamenárstvu v Bratislave.    Kamenárstvo Vrakuňa +421 940 652 470 info@berino.sk Rebarborova 21, 821 07 Bratislava       +421 918 228 898 info@zariadim.sk Seberíniho 1, Bratislava 821 04

24.02.20242125
Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Marek


O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }  

24.04.201415724
Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Marek


Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári.  „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky.   Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť.   V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak.   Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný.   Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

29.04.201410335
Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Predaj z dvora:Jarný med

Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Marek


Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej  kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

24.04.201410720
Elixíry života z včelieho úľa

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201315257
Spoznajte medovinu zblízka

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte medovinu zblízka

Marek


Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny  je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .

29.10.201314089

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím