AKTUÁLNE
AKTUÁLNE
Nenechajte sa opiť akciovými výrobkami a vyskúšajte chuť a kvalitu skutočnej prírody. Predajne z dvora sú jediným zdrojom prirodzených produktov na tomto svete. Možno už ani neviete, ako chutí kura, ktoré rástlo prirodzene a bolo živené trávou a výbehom. Alebo plodiny, ktoré majú dosť vitamínov len preto, že dozrievajú v úrodnej zemi. Skutočná kvalita sa pozná a nevynechajte ju zo svojho stravovania ani vy. Žiadne znečistenie! Toxické plodiny. Aj tak niekto nazýva pestovanie, ktoré je hnojené, postrekované a chemicky ošetrované. Opozíciou k prefabrikátom sú bio plodiny. Nie je to len o snahe dopestovať čo najviac úrody, ale dať jej srdce a kvalitu. „Chceli sme minimalizovať všetky formy znečistenia, ktoré pochádzajú z poľnohospodárskej výroby, spracovania a distribúcie produktov, v čo najväčšej miere využívať recyklovateľné a mnohonásobne použiteľné materiály. Využívame v maximálnej miere obnoviteľné zdroje miestnych poľnohospodárskych systémov, používame také spôsoby hospodárenia, ktoré podporujú rozvoj pôdnych mikroorganizmov, fauny a flóry , vytvárame podmienky hospodárskym zvieratám, ktoré zodpovedajú ich prirodzeným fyziologickým a etologickým potrebám a kondícii. Udržujeme a dlhodobo podporujeme úrodnosť pôdy , uprednostňujeme najšetrnejšie spôsoby obrábania pôdy, zelené hnojenie a hnojenie maštaľným hnojom, mulčovanie, čo najdlhší pokryv pôdy, používanie mechanizmov s menšou hmotnosťou. Umožňujeme voľný výbeh chovaným zvieratám a ich prirodzené potreby,“ hovorí Karol Mesko. Bio je vždy prezentácia skutočného srdca farmára a kúpiť si produkt pri predaji z dvora znamená zažiť návrat k prírode. Slovenské prsia lepšia ako brazílske V hypermarketoch kúpime mäso z celého sveta a pritom ako sa hovorí, najlepšie prsia sú na Slovensku. S tým súhlasí aj chovateľ Ján Konečník a hovorí: „Stačí si len porovnať prsia z Číny alebo Brazílie a tie domáce sú pevnejšie už na pohlaď.“ Nehovoriac o chuti a zložení. Pritom predaj z dvora podľa neho ako jediný umožňuje, že si ľudia môžu zaobstarať aj poctivé domáce potraviny a nie len tie, čo ponúkajú supermarkety. Takže načo ešte čakať, keď aj vo vašom okolí je mnoho dodávateľov, ktorí vás dokážu presvedčiť, že slovenské prsia majú svoj cveng? Predaj je pod kontrolou Zatiaľ čo sa s obchodnými reťazcami spájajú potravinové škandály, pri predaji z dvora sa netreba kvality obávať. „Málokto vie že už aj pri predaji z dvora musí byť registračka, že musia mať certifikát na prácu s potravinami,“ hovorí Marta Tužinská z Farma Tuška. Predaj je teda riadne kontrolovaný a kupujúci sa nemusí obávať, že dostane nekvalitu, práve naopak, pravú slovenskú potravinu. Práca ostane doma Nakúpiť v predajni z dvora neznamená dostať len to najlepšie pre seba, ale súčasne pomáhať. Hovorí Vladimíra Debnárová z Ekotrend Myjava: Nákupom domácich bio výrobkov sa podporuje nielen domácich výrobcov a ekonomika, ale aj zdravie a životné prostredie. Je dobré, že sa rozširuje aj spôsob "debničiek“, teda že si spotrebitelia komunikujúci s výrobcom môžu dohodnúť vopred svoje požiadavky a hospodár si vie lepšie naplánovať svoju produkciu. Je to vysoko efektívny spôsob, ktorý dáva možnosť vyhrať ("win-win") obom stranám.“ Vyskúšajte, ako chutia produkty z dvora a okrem radosti z kvality sa potešíte, že ste niekomu konkrétnemu pomohli.
22.10.201311605Prečo zájsť na bio farmu a nie do hypermarketu?!
Obchodné siete nás často kŕmia potravinami, ktoré sa dostanú nielen do košíkov, ale aj do večerných správ. Škandály z obchodov nie sú ničím výnimočným a preto je na mieste otázka, kam sa obrátiť, ak chceme kvalitné potraviny a neriskovať vlastné zdravie. Odpoveďou sú bio farmy a predaj z dvora. Farmári a chovatelia si za svojou prácou stoja a dávajú kvalitu, ktorá je aj vo svete vákuových balení a sterilizácie kyslíkom stále tradičná. Ide skutočne o kvalitu? Základná otázka, na ktorú nám zodpovedala Vladimíra Debnárová z Ekotrend Myjava: „Zásady správnej poľnohospodárskej praxe, ako aj osobitné požiadavky platné pre ekologickú poľnohospodársku výrobu sú stanovené nariadeniami Európskej únie. Okrem toho na Slovensku sú osobitné ustanovenia určené zákonom o ekologickej poľnohospodárskej výrobe č. 189/2009 Z.z.“ Monitorovanie je nepretržité, kontroly plánované aj náhodné. Ako však hovoria chovatelia, idú v drobnom. To znamená, že ak by spravili chybu, existenčne by sa ohrozili a ak by predali nekvalitný výrobok, na malom Slovensku sa fáma rozšíri po okolí a viac nikto nič nekúpi. Drobný producenti tak stoja za kvalitou nielen zákonnými normami , ale aj vlastným menom. V biochove sú antibiotiká tabu Drobnochov a bio farma, to nie je len výhoda, že poznáte priamo chovateľa a viete, že predáva kvalitu. Už samotný proces chovu a spracovania je odlišný. Rozdielny tak, ako buchty z pekárne a od babky z dediny. Vôňa, chuť a kvalita sú sto a jedno. Prečo je to tak vysvetľuje Jana Kaňúchová z Dobrej farmy: „Kvalita u menších chovateľov je zásadná. Nemajú tak veľký objem zvierat, nie je tam veľký infekčný tlak, tým pádom netreba používať antibiotiká, ktoré sú vo veľkochovoch nevyhnutné. Tak isto je značný rozdiel pri kŕmení. V krmivách nie sú lieky a kŕmime čistou pšenicou, čo nie je pre chovateľa veľmi výhodné, ale hoci kurence nemajú taký rýchly rast, sú naozaj prirodzené a v poriadku. Tak isto dávame dôraz na to, aby krmivo neobsahovalo plesne, čo je karcinogénne. “ Neporovnateľná kvalita sa dosahuje aj pri rastlinnej produkcii. „Pri rastlinnej výrobe je zásadné dodržiavať správne agrotechnické termíny a dať rastline to, čo potrebuje včas,“ dodáva Vladimíra Debnárová. A to stále nie je všetko. Pretože kvalita je kvalita, ale jedlo nám musí predovšetkým chutiť. No a aj tu hrajú drobnochovatelia a pestovatelia prvé husle. BIO – lahoda aj pre gurmánov „Správny gurmán zistí rozdiel aj v chuti. Hneď ako ale spravíte napríklad rozbor mlieka, zistíte obsah bielkovín, tukov, vápnika a hlavne látok, ktoré by sa nemali v mlieku vyskytovať, majú neporovnateľné hodnoty. Čo sa týka králikov rozdiel spočíva v hustote mäsa, to je hlavná výpovedná hodnota,“ vysvetľuje chovateľ Martin Miško. Keď sa snúbi kvalita a chuť, nie je o čom diskutovať. Hovorí sa, že kto ochutná bio, už viac nechce iné. Aj vy ste už našli svojho bio producenta? Skúste cez náš portál osloviť tých najlepších producentov vo svojom okolí a zažite zdravie, ktoré chutí naozaj výborne.
21.10.201310331Robíme všetko pre to, aby sme boli DOBRÍ a naozaj sme.
Morčacie mäso patrí medzi potraviny, ktoré sú v jesennom období na Slovensku dostupné a vyhľadávané. V porovnaní s inými druhmi mäsa, a to aj hydinou, sa vyznačuje pomerne vysokou výživovou hodnotou. Má vyšší obsah bielkovín, železa a nízky podiel tukov najmä v prsnej a stehennej svalovine. Preto sa vzhľadom na obsah plnohodnotných bielkovín zaraďuje medzi vhodné dietetické zdroje esenciálnych aminokyselín. Hovorí sa, že morka má sedem druhov mäsa. Obľúbené sú hlavne prsia, ktoré sú najhodnotnejšou časťou morky. Biela svalovina má najjemnejšie mäso, ktoré vzhľadom a chutnosťou zodpovedá teľaciemu mäsu. Potom nasledujú krídla, ktoré svojou jemnou chuťou a mäsitosťou prevyšuje obľúbené kuracie krídla. Mäso zo stehien je tmavé a svojou výraznou arómou zodpovedá mäsu zo zveriny, možno spracovať na divoko ako divú zverinu, prevažne dusením. Najvýkonnejším typom ťažkých moriek je plemeno kanadskej klasickej brojlerovej širokoprsej morky big 6. Vyznačuje sa pevnou telesnou konštrukciou a má výborné rastové schopnosti. Tento typ morky sa chová aj v našich podmienkach. „Morky sme začali chovať pred niekoľkými rokmi pre našu spotrebu,“ hovorí pani Kaňuchová, majiteľka Dobrej farmy, ktorá sa špecializuje na chov moriek. „Postupom času sme získali dôležité skúsenosti, ktoré využívame aj v súčasnosti. Morky podrobené bakteoriologickým vyšetreniam s veterinárnym osvedčením kupujeme od veľkochovateľov vo veku 6 týždňov. Do nášho chovu, teda zaraďujeme len zdravých jedincov.“ Aké podmienky na život majú vaše morky? „Naše morky nechováme klasickým halovým odchovom, ale ako domáce morky. Na deň ich púšťame do výbehu, kde sa môžu pásť na tráve, či žihľave. Pre morky je dôležitá výživa, ktorá je rozhodujúcim faktorom pri správnom vývine jednotlivca. Výživa a kŕmenie zvierat najviac ovplyvňuje kvalitu mäsa, preto ich kŕmime kukuricou, zemiakmi a pšenicou, ktorá je hlavným zdrojom pre rast svaloviny. Podľa sezóny im pridávame jablčné výlisky, či vňate z mrkvy či červenej repy...Kvôli tomu, aby nedochádzalo k prenosu chorôb, oddeľujeme ich od ostatnej hydiny. Každý večer ich opäť zatvárame do prístrešku.... ." Morky sú náročné na chov, sú citlivé na klímu, a náchylné na choroby. Preto im často chovatelia preventívne pridávajú antibiotiká a chemoterapeutiká. „My preventívne antibiotiká nepoužívame. Denne sledujeme ich celkový zdravotný stav, spotrebu krmiva a vody a celkové správanie zvierat. Chováme ich už štvrtý rok a zatiaľ sme neboli nútení riešiť zdravotný stav žiadnymi liekmi. Na základe dlhodobých skúsenosti s chovom hydiny používame svoje overené natural-metódy na udržanie dobrého zdravotného stavu.“ „Chceli sme chovať morky pre ich zdravé mäso, ktoré obľubujú aj naše deti. Záleží nám na tom, čo im dávame .“ Predaj moriek je sezónnou záležitosťou a preto je práve jeseň obdobím, keď sa morky dostávajú na sviatočné stoly. „ Po 22 týždňovom raste sú morky pripravené na predaj. Dorastajú do hmotnosti zhruba moriaci 15 - 20 kg a morky 10 - 12 kg. Tento rok sme začali predávať už na začiatku októbra a ich predaj plánujeme do Vianoc.“ Zákazník musí byť v poslednej dobe veľmi opatrný pri kúpe mäsa. Morčacie mäso na Dobrej farme predávajú iba čerstvé. „Celé je to o dôvere k predajcovi a jeho spôsobe odchovu. Najprv sme morky chovali iba pre rodinu a priateľov. Tento rok sme sa začali orientovať na širokú verejnosť. Našim klientom ponúkame možnosť pozrieť sa na chov. Morky porážame, šklbeme a pitveme v deň objednávky. Dodávame ich chladené spolu s drobkami ešte v ten istý deň. Výnimočne a na vyslovenú žiadosť zákazníka na druhý deň.“ Morčacie mäso obsahuje relatívne nízky obsah tuku: 140 g mäsa bez kože obsahuje asi 7 g tuku. „Morčacie prsia chutia lepšie ako kuracie a jeho tmavé mäso je senzačné. Najradšej ich pripravujem na prírodno. Takto ho majú radi aj moje deti. Ale je mnoho receptov, a každému zákazníkovi môžeme ponúknuť cca 50 chutných receptov“ Dobrá farma je morčacia farma v blízkom okolí Zvolena. Špecializuje sa na predaj kanadských klasických brojlerových širokoprsých big 6 moriek a pýši sa ekologickým chovom moriek bez chemikálií a antibiotík. Za svoje krátke pôsobenie na slovenskom trhu si vybudovala svoje meno a získala mnoho spokojných zákazníkov.
28.11.201291005Maliar Košice - rady, tipy a inšpirácie
Získali ste svoj vysnívaný byt či práve staviate rodinný dom? Alebo iba túžite po zmene? Na trhu je dnes veľké množstvo produktov a internet plný inšpirácií. Čo si vybrať? Ako zladiť všetko dohromady? Spoločnosť Maliar Košice je tím profesionálov v oblasti maľovania a tapetovania interiéru a spolu s interiérovým dizajnérom pomáhajú zákazníkom premeniť interiér podľa predstáv. Pre ostatných prinášajú inšpirácie a zaujímavosti o interiérovom dizajne aj množstvo rád a tipov o maľovaní, tapetovaní či kvalitných produktoch. Maľujeme – rady a tipy Vymaľovanie stien je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako oživiť interiér. Náš domov bude vyzerať pekne, čisto a prinesie sviežu zmenu. Či už na maľovanie využijete služby firmy alebo sa pustíte do maľovania svojpomocne so správnym výberom farby vám krásny výsledok vydrží niekoľko rokov. Načo dať pozor pred maľovaním bytu? Ako dosiahnuť v interiéri dokonalý matný povrch? Alebo hľadáte interiérový náter proti baktériám a plesniam? Maliar Košice má pre vás výborný tip - Primalex Bacteria Resist s technológiou ACTIVE SILVER. Špeciálne navrhnutá farba na steny a stropy frekventovaných, zaťažovaných a ťažko vetraných interiérov. Viac o interiérovej farbe, ktorá zabraňuje množeniu baktérií a plesní zistíte v článku - Primalex Bacteria Resist vnútorný náter proti rastu baktérií a plesní. Mrknite na aktuálne novinky v náteroch na blogu maliar-kosice.sk Tapety- rady, tipy, návody Tapetovanie je skvelý spôsob, ako si upraviť domov presne podľa vlastných predstáv. Nebojte sa zmeny, tapety nám dovoľujú upustiť uzdu fantázie, výsledok milo prekvapí vás aj celú rodinu. Na trhu dnes nájdeme široký výber papierových, textilných, vinylových a vliesových tapiet. Ak však štandardné tapety nespĺňajú vaše očakávania, šikovní tím Maliar Košice vám ponúka možnosť vytvoriť si tapety na mieru presne podľa vašich predstáv, zároveň vám bude spoľahlivým partnerom počas celej realizácie - od prípravy povrchu, odstraňovania starých tapiet až po profesionálny finálny výsledok. Na ich web stránke nájdete aj rôzne tipy, zaujímavé poznatky, ale aj inšpirácie z realizácií tímu Maliar Košice. Blog o tapetách a tapetovaní Tapetovanie galéria a inšpirácie Dnes nájdete na internete mnoho ,,šikovných,, majstrov. Žiaľ z našich skúseností vieme, že výsledná úprava interiéru nedopadne vždy podľa nášho očakávania. Spoločnosť Maliar Košice tvoria profesionálni interiéroví maliari, tapetári a interiérový dizajnéri - odborníci v oblasti farieb, tapiet a navrhovania interiérového dizajnu. Pozrite si referencie spokojných klientov a pridajte sa k spokojným klientom aj vy. +421 948 600 838 info@maliarkosice.sk
14.11.2024899Zbavte sa popraskaných a zatečených stropov v paneláku hneď a bez starostí
Popraskal vám strop vo vašom paneláku? Alebo chcete vymeniť starý škaredý strop za nový? Ak plánujete rekonštrukciu stropu a nemáte možnosť svoj byt na nejaký čas opustiť alebo sa vám už nechce upratovať po montáží sadrokartónu, zbystrite pozornosť! Tím Stropy Košice vám nový strop namontuje už za jeden deň. Napínané Stropy Košice alebo klasický sadrokartónový strop? Napínané stropy sú skvelou zárukou pre moderné interiéry. Ich obľúbenosť rastie nielen vďaka skvelému dizajnu ale hlavne kvôli bezprašnej inštalácií. Montáž napínaných stropov je výrazne rýchlejšia a čistejšia než tradičné metódy, a ak sa chcete vyhnúť brúseniu, tmeleniu či prípadnému maľovaniu, napínaný strop bude pre vás ideálnym riešením. Montáž napínaného stropu Samotná montáž napínaného stropu zahŕňa umiestnenie špeciálnej PVC fólie, ktorá sa ukotvuje na rám pod hlavný strop. Po obvode sa namontujú špeciálne profily do ktorých sa nakoniec natiahne fólia a v prípade svetelných stropov aj inštalácia LED sústav. Sadrokartónový strop Pri montáži sadrokartónového stropu musíte celú miestnosť vyprázdniť a po ukončení prerábky aj všetko dôkladne vyčistiť. Môžete si ho síce nainštalovať aj svojpomocne, avšak montáž sadrokartónového stropu je proces, ktorý si vyžaduje svoj postup, čas a veľké množstvo odpadu a prachu. NAPÍNANÝ STROP SADROKARTÓNOVÝ STROP Rovný strop ✔ ✔ Jednoduchá a rýchla inštalácia ✔ X Dokonale hladký povch ✔ X Vodeodolnosť ✔ X Bezprašnosť ✔ X Dlhšia životnosť ✔ X Vsadené, prisadené svietidlá ✔ ✔ Podsvietený strop (skryté osvetlenie) ✔ X Minimálna údržba ✔ X Odolnosť voči popraskaniu v rohoch a spojoch viac ako 5 rokov ✔ X Napínané stropy sú ideálnou voľbou nielen do novostavby Presne tak! Napínané stropy sú vhodné naozaj do každého interiéru a vyriešia mnoho nedokonalostí nielen v paneláku ale aj v novostavbách. Napínané stropy ponúkajú efektívne a moderné riešenie, kedy už nebudete musiet vyrovnávať a stierkovať strop. Napínané stropy sú vyrobené z kvalitného PVC materiálu, ktorý je hladký a odolný voči vode, vlhkosti a plesniam. Disponujú širokou škálou farieb, povrchových úprav, svetelných efektov a mnoho ďalšieho. A samotná údržba je naozaj jednoduchá, stačí ak napínaný strop občas umyjete vlhkou handričkou. Zbavte sa nedokonalostí v paneláku, vďaka napínaným stropom Každá bytovka s betónovými stropmi, po čase trpí nerovnostami, prípadnou nedôslednosťou pri zhotovovaní omietok a dôsledkom chýb v samotnej konštrukcii stavby. Napínané stropy dokážu v paneláku nahradiť množstvo starších problémov, ktoré sa vyskytujú v bytovkách, a vďaka nim sa dá rýchlo a jednoducho obnoviť vzhľad a znížiť strop. Čo všetko môže napínaný strop vyriešiť? 1. Popraskané a zatečené stropy v paneláku Panelákové stropy bývajú často popraskané kvôli zmene teploty, vlhkosti či samotnému starnutiu betónu. Praskliny môžete zatmeliť, vybrúsiť a znova namaľovať, avšak po čase sa vám môžu objaviť zas. Rovnako to platí aj pri krivých stropoch. Napínané stropy praskliny a nerovnosti jednoducho zakryjú a vy budete mať dokonale rovný a hladký povrch, ktorý pôsobí moderne a nevyžaduje si žiadne ďalšie opravy. V prípade zatečenia musíte strop dôkladne oškrabať, pretrieť penetračným náterom a opäť vymaľovať. Avšak penetrácia nie vždy pomôže. Museli by ste na maľovanie použiť špeciálne farby a náter niekoľko krát opakovať, čo vám zoberie dosť času ale aj peňazí. Napínané stropy sú vodeodolné, čo znamená, že v prípade vytopenia, dokáže 1m2 fólie udržať až 100 l vody a navyše sa po odsatí vody vráti do pôvodného stavu. 2. Prekrytie starých tapiet, podhladov i zateplení Máte na strope nalepené staré tapety alebo zateplenia? Strhávanie tapiet či lepenie nového stropného podhladu vám zaberie dlhé hodiny. Vďaka napínaným stropom, tieto estetické nedokonalosti ľahko skryjete. A dokonca, napínaný strop môžete mať v rôznych farebných prevedeniach, čím získate nový zaujímavý vzhľad vášho interiéru. 3. Prekrytie káblov i elektrických inštalácií Stropy v panelákoch bývajú často poškodené pri opravách inštalácií, pričom káble zostávajú a je ich vidno. V praxi sme zvyknutí, elektrické káble tiež schovať pod stropné lišty, ktoré sa lepia, zanechávajú prach a špinu po montáži. Všetky tieto estetické problémy dokážu vyriešiť práve napínané stropy. Dokonale skryjú káble a umožnia jednoduchý prístup k elektroinštalácii ak by bolo nutné v budúcnosti robiť nejaké úpravy. 4. Inštalácia modernejšieho osvetlenia Napínané stropy umožňujú inštaláciu LED pásov, bodových svetiel alebo podsvietenia po celom obvode stropu, čím sa dá docieliť moderný a príjemný vzhľad. Táto flexibilita prináša do panelákového bytu nové možnosti osvetlenia, ktoré sa predtým realizovali len veľmi náročne a vďaka modernej technológii je inštalácia osvetlených stropov jednoduchá, rýchla, bezprašná a nevzniká žiaden odpad. 5. Úspora nákladov a čistá inštalácia Montáž napínaných stropov je rýchla, čistá a často trvá len pár hodín, v závislosti od veľkosti miestnosti. Nie sú potrebné žiadne prípravné práce ako brúsenie, stierkovanie či náročné vyrovnávanie povrchu. Napínané stropy naozaj investíciou, ktorá sa vám vďaka spomenutým výhodám rýchlo vrátí. A ak sa rozhodnete byt alebo dom predať, napínané stropy môžu zvýšiť jeho atraktivitu a dokonca aj cenu. Druhy napínaných stropov Chcete zaujať zaujímavým a unikátnym priestorom? Napínané stropy sa vyrábajú v rôznych prevedeiach, tak aby vyhovovali rôznym štýlom, potrebám i funkciám. Každý druh napínaného stropu má svoje špecifické vlastnosti a vzhľad. Môžete si vybrať klasický matný napínaný strop, saténový napínaný strop ale aj čoraz viac populárnejší lesklý napínaný strop. Ak potrebujete miestnosť presvetliť ideálnym druhom je svetelný napínaný strop, do ktorého môžete zakonponovať LED podsvietenie alebo bodové svetlá. Chcete mať na strope vlastnú fotografiu alebo sa v noci pozerať na nočnú oblohu? Vďaka modernej technológií si môžete na PVC fóliu potlačiť akýkoľvek obrázok podľa vlastného výberu. Napínané stropy s fototlačou sú ideálne aj do firemných priestorov. Ak však chcete doslova ukázať krásu napínaného stropu, zvolte si napínaný strop so skrytou potlačou. Na prvý pohľad vyzerá ako klasický matný strop no po rozsvietení LED pásov môžete mať na vašom strope originálny obraz. Napínané stropy sú navrhnuté tak, aby vydržali roky takmer bez akejkoľvek údržby. Sú bezprašné, antistatické, čo znamená, že odpudzujú prah a v prípade potreby ich stačí pretrieť vlhkou handričkou. Nepraskajú a materiál zostáva dlhé roky rovnako elastický a pevný. Navyše vybrať si môžete z množstva dizajnov a povrchových úprav, ktoré prinesú do vášho domova luxusný a moderný vzhľad. Prečo si vybrať Stropy Košice? Tím Stropy Košice sa venuje montáži napínaných stropov po celých košiciach a okolí od roku 2019. Vytvorili mnoho dizajnov podľa požiadaviek klientov, čím si získali silnú reputáciu. Je to tím skúsených pracovníkov, pripravených okamžite vyriešiť vaše sny o dokonalom interiéri. Každému zákazníkovi sa venujú individuálne a snažia sa vytvoriť strop, ktorý bude dokonale ladiť so všetkým vo vašom interiéri. Stále váhate? Pozrite si najčastejšie otázky a odpovede o napínaných stropoch, ktoré vám pomôžu lepšie pochopiť čo je napínaný strop a aké má výhody. Pre inštalácie napínaných stropov po celom slovensku sa obrátťe na našu sesterskú spoločnosť. Ani vás už nebaví sa pozerať na staré popraskané stropy v paneláku? Vyberte si spoľahlivého partnera na montáž napínaných stropov a dodajte vášmu interiéru unikátny vzhľad. Napínané stropy si jednoducho zamilujete. +421 951 535 755 info@stropy-kosice.sk Podnikáte a stále nemáte svoj vlastný web? Potrebujete vytvoriť alebo vynoviť pre svoju firmu webovú stránku? Ak ste odpovedali aspoň na jednu otázku správne neváhajte nás kontaktovať. Vytvoríme vám web podľa vašich predstáv a účelu vášho podnikania. +421 918 228 898 | info@zariadim.sk
11.11.2024726Ochráňte lak svojho auta až 10 rokov
Ste majiteľom nového alebo zachovalého auta s bezchybným lakom? Škrabance, ťukance od dverí auta parkujúceho vedľa vás, odletujúce kamienky... Vyhnúť sa im je často nemožné. Ako ochrániť lak svojho štvorkolesového miláčika čo najdlhšie? Riešenie je jednoduché a stojí menej ako lakovanie karosérie – ochranné fólie. Špičková ochrana laku a karosérie Na trhu môžete nájsť množstvo firiem, ktoré realizujú montáž ochranných fólií na karosériu. Je tu však jedna špičková, ktorá sa vďaka svojej profesionalite a nadštandardnému prístupu k zákazníkom stala č.1 v predaji a montáži v Bratislave - AB Fólie, s.r.o. V ich portfóliu nájdete najnovšiu špičkovú ochrannú autofóliu XPEL ULTIMATE tretej generácie s NANO povrchovou úpravou, unikátnu polyuretánovú ochrannú fólia od známeho výrobcu 3M, samoregeneračnú WinFol PPF NANO so životnosťou až 10 rokov alebo ochrannú fóliu Johnson Paint Protection ( JPP ). Ochranná fólia XPEL ULTIMATE Ochranné fólie XPEL sú vyrábané v USA už od roku 1997. Dnes patrí XPEL medzi svetovú špičku v oblasti ochranných fólií na karosériu. XPEL ako prvý priniesol na trh fóliu so samoregeneračnými vlastnosťami, špeciálna technológia umožňuje fólií zbaviť sa drobných škrabancov za niekoľko minút. XPEL fólie sú navrhnuté tak, aby chránili lak vozidla pred poškodením, nárazom drobných predmetov, znečisťujúcich látok, ale aj iných nástrah, ktoré vás môže postretnúť na cestách – cestná soľ, vtáčí trus alebo asfalt až 10 rokov. Svojmu vozidlu môžete navyše dopriať lesklý alebo matný vzhľad v podobe XPEL ULTIMATE alebo XPEL STEALTH satin/matte. 3M Scotchgard™ Pro Series 200 Gloss Scotchgard™ Pro Series 200 Gloss je špičková ochranná fólia určená na ochranu laku vozidla pred kamienkami, škrabancami, hmyzom, priemyselnými tekutinami i proti poveternostným vplyvom okolia. Okrem toho má schopnosti samostatnej regenerácie a poskytuje ochranu aj pred UV žiarením. Ochranná fólia 3M Scotchgard™ Pro Series 200 Gloss je vhodná na celý povrch automobilu alebo na najzraniteľnejšie detaily: nárazníky, bočné zrkadlá, kapoty, hrany a kľučky dverí, blatníky a ďalšie. Navyše v kombinácii s Car Wrap autofóliami 3M sa vaše vozidlo môže stať na cestách dizajnovým skvostom. WinFol PPF NANO Ochranná autofólia WinFol PPF Nano tretej generácie s NANO povrchovou úpravou spoľahlivo ochráni lak vášho vozidla až 5 rokov od rôznych poškodení ako sú kamienky na cestách, umývaním áut v automatických umývacích linkách či drobných škrabancov na parkoviskách. Disponuje samoregeneračnou schopnosťou ( self-healing ), hydrofóbnym náterom, ktorý odpudzuje vodu, je UV stabilná ale prepúšťa UV lúče, aby fóliou pokryté časti mohli priebežne blednúť s ostatnými časťami karosérie, na ktorých fólia nie je aplikovaná. WinFol PPF NANO je dostupná v dvoch vyhotoveniach: s vysokým leskom alebo matná. Johnson Paint Protection ( JPP ) Ochranná fólia Johnson Paint Protection vytvorí na karosérií vášho vozidla neviditeľný štít účinný proti škvrnám spôsobeným cestnou soľou, pieskom, kamienkami, inými malými lietajúcimi predmetmi, ale aj UV žiareniu či čistiacimi kefami na autoumývarkach. Samozrejmosťou je schopnosťou samostatnej opravy, hydrofóbny povrch a antiadhezívna zložka, ktorá bráni špine a prachu, aby sa dostali až k laku. Ochranná fólia Johnson Paint Protection je dostupná v dvoch prevedeniach hrúbky 152 a 200 mikrónov. Prečo si zaobstarať ochrannú fóliu na auto? Ochrana laku a farby karosérie pred poškriabaním a nárazmi Odolnosť voči UV žiareniu Samoregeneračná schopnosť - drobné škrabance sa samé zacelia vplyvom tepla Samočistiaca schopnosť – jednoduchá údržba Krajší vzhľad vozidla Ochrana pred chemikáliami Ochranná fólia chráni lak vášho vozidla pred malými nárazmi, štrkom, kamienkami, škrabancami, hmyzom, stopami z umývania auta ale aj cestnou soľou. Najdokonalejším riešením ochrany pred je celopolep vozidla. Účinné sú však aj polepy časti áut, ktoré sú najviac zaťažené – hlavne kapota, predný nárazník, blatník, spätné zrkadlá, nástupové a nakladacie hrany alebo oblasti kľučiek. Najlepšia voľba pre vás bude závisieť od vašich individuálnych potrieb a rozpočtu. Chrániť lak svojho auta je však investícia, ktorá sa rozhodne oplatí. Montáž ochranných fólií je náročná činnosť vyžadujúca dostatok zručností a skúseností, ktoré nie každý predajca má. Ak ju zveríte do rúk neoverenej montážnej firmy, riskujete predčasné odlepenie fólie či zvlnenie čo si vyžiada ďalšiu finančnú investíciu. Preto je najlepšie preveriť si recenzie a hodnotenia vybranej spoločnosti vopred, či už medzi známymi alebo na internete. Spoločnosť AB Fólie, s.r.o. - Autofólie Bratislava má už viac ako 100 referencií. Ochranný polep vášho vozidla teraz môžete získať so zľavou -15%. Zistite viac - Akcia -15% na montáž autofólií a ochranný polep Darujte ochranné fólie ako originálny a funkčný darček. Viac o - Darčekový poukaz na aplikáciu ochranných fólií www.autofolie-bratislava.eu tel: +421 948 061 870
31.10.20241613Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť
O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
24.04.201416362Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?
Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári. „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky. Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť. V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak. Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný. Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
29.04.201410609Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime
Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
24.04.201410969Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami, ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).
30.10.201315477Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .
29.10.201314359