AKTUÁLNE


Marek skúsenosti

Predaj z dvora:

Štyri výhody predaja z dvora

Marek


Nenechajte sa opiť akciovými výrobkami a vyskúšajte chuť a kvalitu skutočnej prírody. Predajne z dvora sú jediným zdrojom prirodzených produktov na tomto svete. Možno už ani neviete, ako chutí kura, ktoré rástlo prirodzene a bolo živené trávou a výbehom. Alebo plodiny, ktoré majú dosť vitamínov len preto, že dozrievajú v úrodnej zemi. Skutočná kvalita sa pozná a nevynechajte ju zo svojho stravovania ani vy. Žiadne znečistenie! Toxické plodiny. Aj tak niekto nazýva pestovanie, ktoré je hnojené, postrekované a chemicky ošetrované. Opozíciou k prefabrikátom sú bio plodiny. Nie je to len o snahe dopestovať čo najviac úrody, ale dať jej srdce a kvalitu. „Chceli sme minimalizovať všetky formy znečistenia, ktoré pochádzajú z poľnohospodárskej výroby, spracovania a distribúcie produktov, v čo najväčšej miere využívať recyklovateľné a mnohonásobne použiteľné materiály. Využívame v maximálnej miere obnoviteľné zdroje miestnych poľnohospodárskych systémov, používame také spôsoby hospodárenia, ktoré podporujú rozvoj pôdnych mikroorganizmov, fauny a flóry , vytvárame podmienky hospodárskym zvieratám, ktoré zodpovedajú ich prirodzeným fyziologickým a etologickým potrebám a kondícii. Udržujeme a dlhodobo podporujeme  úrodnosť pôdy , uprednostňujeme najšetrnejšie spôsoby obrábania pôdy, zelené hnojenie a hnojenie maštaľným hnojom, mulčovanie, čo najdlhší pokryv pôdy,  používanie mechanizmov s menšou hmotnosťou. Umožňujeme voľný výbeh chovaným zvieratám a ich prirodzené potreby,“ hovorí Karol Mesko. Bio je vždy prezentácia skutočného srdca farmára a kúpiť si produkt pri predaji z dvora znamená zažiť návrat k prírode. Slovenské prsia lepšia ako brazílske V hypermarketoch kúpime mäso z celého sveta a pritom ako sa hovorí, najlepšie prsia sú na Slovensku. S tým súhlasí aj chovateľ Ján Konečník a hovorí: „Stačí si len porovnať prsia z Číny alebo Brazílie a tie domáce sú pevnejšie už na pohlaď.“ Nehovoriac o chuti a zložení. Pritom predaj z dvora podľa neho ako jediný umožňuje, že si ľudia môžu zaobstarať aj poctivé domáce potraviny a nie len tie, čo ponúkajú supermarkety. Takže načo ešte čakať, keď aj vo vašom okolí je mnoho dodávateľov, ktorí vás dokážu presvedčiť, že slovenské prsia majú svoj cveng? Predaj je pod kontrolou Zatiaľ čo sa s obchodnými reťazcami spájajú potravinové škandály, pri predaji z dvora sa netreba kvality obávať. „Málokto vie že už aj pri predaji z dvora musí byť registračka, že musia mať certifikát na prácu s potravinami,“ hovorí Marta Tužinská z Farma Tuška. Predaj je teda riadne kontrolovaný a kupujúci sa nemusí obávať, že dostane nekvalitu, práve naopak, pravú slovenskú potravinu. Práca ostane doma Nakúpiť v predajni z dvora neznamená dostať len to najlepšie pre seba, ale súčasne pomáhať. Hovorí Vladimíra Debnárová z Ekotrend Myjava: Nákupom domácich bio výrobkov sa podporuje  nielen domácich výrobcov a ekonomika, ale aj zdravie a životné prostredie. Je dobré, že sa rozširuje aj spôsob "debničiek“, teda že si spotrebitelia komunikujúci s výrobcom môžu dohodnúť vopred svoje požiadavky a hospodár si vie lepšie naplánovať svoju produkciu. Je to vysoko efektívny spôsob, ktorý dáva možnosť vyhrať ("win-win") obom stranám.“ Vyskúšajte, ako chutia produkty z dvora a okrem radosti z kvality sa potešíte, že ste niekomu konkrétnemu pomohli.  

22.10.201310600
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:

Prečo zájsť na bio farmu a nie do hypermarketu?!

Marek


Obchodné siete nás často kŕmia potravinami, ktoré sa dostanú nielen do košíkov, ale aj do večerných správ. Škandály z obchodov nie sú ničím výnimočným a preto je na mieste otázka, kam sa obrátiť, ak chceme kvalitné potraviny a neriskovať vlastné zdravie. Odpoveďou sú bio farmy a predaj z dvora. Farmári a chovatelia si za svojou prácou stoja a dávajú kvalitu, ktorá je aj vo svete vákuových balení a sterilizácie kyslíkom stále tradičná. Ide skutočne o kvalitu? Základná otázka, na ktorú nám zodpovedala Vladimíra Debnárová z Ekotrend Myjava: „Zásady správnej poľnohospodárskej praxe, ako aj osobitné požiadavky platné pre ekologickú poľnohospodársku výrobu sú stanovené nariadeniami Európskej únie. Okrem toho na Slovensku sú osobitné ustanovenia určené zákonom o ekologickej poľnohospodárskej výrobe č. 189/2009 Z.z.“ Monitorovanie je nepretržité, kontroly plánované aj náhodné. Ako však hovoria chovatelia, idú v drobnom. To znamená, že ak by spravili chybu, existenčne by sa ohrozili a ak by predali nekvalitný výrobok, na malom Slovensku sa fáma rozšíri po okolí a viac nikto nič nekúpi. Drobný producenti tak stoja za kvalitou nielen zákonnými normami , ale aj vlastným menom. V biochove sú antibiotiká tabu Drobnochov a bio farma, to nie je len výhoda, že poznáte priamo chovateľa a viete, že predáva kvalitu. Už samotný proces chovu a spracovania je odlišný. Rozdielny tak, ako buchty z pekárne a od babky z dediny. Vôňa, chuť a kvalita sú sto a jedno. Prečo je to tak vysvetľuje Jana Kaňúchová z Dobrej farmy: „Kvalita u menších chovateľov je zásadná. Nemajú tak veľký objem zvierat, nie je tam veľký infekčný tlak, tým pádom netreba používať antibiotiká, ktoré sú vo veľkochovoch nevyhnutné.  Tak isto je značný rozdiel pri kŕmení. V krmivách nie sú lieky a kŕmime čistou pšenicou, čo nie je pre chovateľa veľmi výhodné, ale hoci kurence nemajú taký rýchly rast, sú naozaj prirodzené a v poriadku. Tak isto dávame dôraz na to, aby krmivo neobsahovalo plesne, čo je karcinogénne. “ Neporovnateľná kvalita sa dosahuje aj pri rastlinnej produkcii. „Pri rastlinnej výrobe je zásadné dodržiavať správne agrotechnické termíny a dať rastline to, čo potrebuje včas,“ dodáva Vladimíra Debnárová. A to stále nie je všetko. Pretože kvalita je kvalita, ale jedlo nám musí predovšetkým chutiť. No a aj tu hrajú drobnochovatelia a pestovatelia prvé husle. BIO – lahoda aj pre gurmánov „Správny gurmán zistí rozdiel aj v chuti. Hneď ako ale  spravíte napríklad rozbor mlieka, zistíte obsah bielkovín, tukov, vápnika a hlavne látok, ktoré by sa nemali v  mlieku vyskytovať, majú neporovnateľné hodnoty. Čo sa týka králikov rozdiel spočíva v hustote mäsa, to je hlavná výpovedná hodnota,“ vysvetľuje chovateľ Martin Miško. Keď sa snúbi kvalita a chuť, nie je o čom diskutovať. Hovorí sa, že kto ochutná bio, už viac nechce iné. Aj vy ste už našli svojho bio producenta? Skúste cez náš portál osloviť tých najlepších producentov vo svojom okolí a zažite zdravie, ktoré chutí naozaj výborne.

21.10.20138995
Zuzana skúsenosti

Predaj z dvora:

Robíme všetko pre to, aby sme boli DOBRÍ a naozaj sme.

Zuzana Zuzana


Morčacie mäso patrí medzi potraviny, ktoré sú v jesennom období na Slovensku dostupné a vyhľadávané. V porovnaní s inými druhmi mäsa, a to aj hydinou, sa vyznačuje pomerne vysokou výživovou hodnotou. Má vyšší obsah bielkovín, železa a nízky podiel tukov najmä v prsnej a stehennej svalovine. Preto sa vzhľadom na obsah plnohodnotných bielkovín zaraďuje medzi vhodné dietetické zdroje esenciálnych aminokyselín. Hovorí sa, že morka má sedem druhov mäsa. Obľúbené sú hlavne prsia, ktoré sú najhodnotnejšou časťou morky. Biela svalovina má najjemnejšie mäso, ktoré vzhľadom a chutnosťou zodpovedá teľaciemu mäsu. Potom nasledujú krídla, ktoré svojou jemnou chuťou a mäsitosťou prevyšuje obľúbené kuracie krídla. Mäso zo stehien je tmavé a svojou výraznou arómou zodpovedá mäsu zo zveriny, možno spracovať na divoko ako divú zverinu, prevažne dusením. Najvýkonnejším typom ťažkých moriek je plemeno kanadskej klasickej brojlerovej širokoprsej morky big 6. Vyznačuje sa pevnou telesnou konštrukciou a má výborné rastové schopnosti. Tento typ morky sa chová aj v našich podmienkach. „Morky sme začali chovať pred niekoľkými rokmi pre našu spotrebu,“ hovorí pani Kaňuchová, majiteľka Dobrej farmy, ktorá sa špecializuje na chov moriek. „Postupom času sme získali dôležité skúsenosti, ktoré využívame aj v súčasnosti. Morky podrobené bakteoriologickým vyšetreniam s veterinárnym osvedčením kupujeme od veľkochovateľov vo veku 6 týždňov. Do nášho chovu, teda zaraďujeme len zdravých jedincov.“ Aké podmienky na život majú vaše morky? „Naše morky nechováme klasickým halovým odchovom, ale ako domáce morky. Na deň ich púšťame do výbehu, kde sa môžu pásť na  tráve, či žihľave. Pre morky je dôležitá výživa, ktorá je rozhodujúcim faktorom pri správnom vývine jednotlivca. Výživa a kŕmenie zvierat najviac ovplyvňuje kvalitu mäsa, preto ich kŕmime kukuricou, zemiakmi a pšenicou, ktorá je hlavným zdrojom pre rast svaloviny. Podľa sezóny im pridávame jablčné výlisky, či vňate z mrkvy či červenej repy...Kvôli tomu, aby nedochádzalo k prenosu chorôb, oddeľujeme ich od ostatnej hydiny. Každý večer ich opäť zatvárame do prístrešku.... ." Morky sú náročné na chov, sú citlivé na klímu, a náchylné na choroby. Preto im často chovatelia preventívne pridávajú antibiotiká a chemoterapeutiká. „My preventívne antibiotiká nepoužívame. Denne sledujeme ich celkový zdravotný stav, spotrebu krmiva a vody a celkové správanie zvierat. Chováme ich už štvrtý rok a zatiaľ sme neboli nútení riešiť zdravotný stav žiadnymi liekmi. Na základe  dlhodobých skúsenosti s chovom hydiny používame svoje overené natural-metódy na udržanie dobrého zdravotného stavu.“ „Chceli sme chovať morky pre ich zdravé mäso, ktoré obľubujú aj naše deti. Záleží nám na tom, čo im dávame .“ Predaj moriek je sezónnou záležitosťou a preto je práve jeseň obdobím, keď sa morky dostávajú na sviatočné stoly. „ Po 22 týždňovom raste sú morky pripravené na predaj. Dorastajú do hmotnosti zhruba moriaci 15 - 20 kg a morky 10 - 12 kg. Tento rok sme začali predávať už na začiatku októbra a ich predaj plánujeme do Vianoc.“ Zákazník musí byť v poslednej dobe veľmi opatrný pri kúpe mäsa. Morčacie mäso na Dobrej farme predávajú iba čerstvé. „Celé je to o dôvere k predajcovi a jeho spôsobe odchovu. Najprv sme morky chovali iba pre rodinu a priateľov. Tento rok sme sa začali orientovať na širokú verejnosť. Našim klientom ponúkame možnosť pozrieť sa na chov. Morky porážame, šklbeme a pitveme v deň objednávky. Dodávame ich chladené spolu s drobkami ešte v ten istý deň. Výnimočne a na vyslovenú žiadosť zákazníka na druhý deň.“ Morčacie mäso obsahuje relatívne nízky obsah tuku: 140 g mäsa bez kože obsahuje asi 7 g tuku. „Morčacie prsia chutia lepšie ako kuracie a jeho tmavé mäso je senzačné. Najradšej ich pripravujem na prírodno. Takto ho majú radi aj moje deti. Ale je mnoho receptov, a každému zákazníkovi môžeme ponúknuť cca 50 chutných receptov“ Dobrá farma je morčacia farma v blízkom okolí Zvolena. Špecializuje sa na predaj kanadských klasických brojlerových širokoprsých big 6 moriek a pýši sa ekologickým chovom moriek bez chemikálií a antibiotík. Za svoje krátke pôsobenie na slovenskom trhu si vybudovala svoje meno a získala mnoho spokojných zákazníkov. 

28.11.201270786
IvanaD skúsenosti

Auto-moto:

Najlepšie autofólie v Bratislave majú nový web!

IvanaD


Keď sa povie slovo „autofólie“, väčšina ľudí si predstaví imidžové tmavé fólie na zadných oknách auta, ktoré chránia interiér pred neželanými pohľadmi okoloidúcich. Skúsení milovníci áut ale vedia, že autofólie sú oveľa sofistikovanejším doplnkom auta s mnohostranným využitím. Na trhu môžete nájsť množstvo typov autofóli od rozličných výrobcov, ako aj viacero firiem, ktoré montáž autofólií realizujú. Je tu však jedna výnimočná, ktorá sa vďaka svojej profesionalite a nadštandardnému prístupu k zákazníkom  stala  č.1 v predaji a montáži autofólií v Bratislave - AB spoločnosť Autofólie Bratislava. Počas 12. rokov pôsobenia na trhu aplikovali stovky autofólií na autá rôznych typov a značiek, od tých najviac používaných až po tie najluxusnejšie. Keďže sú ich služby mimoriadne vyhľadávané, stále na sebe pracujú a rozširujú portfólio svojich služieb, aby mohli zákazníkom prinášať to najlepšie z oblasti autofólií. Aj preto sa rozhodli vylepšiť a zmodernizovať svoj web.  Ako vznikala nová webstránka?  Cieľom AB spoločnosť Autofólie Bratislava bolo zmodernizovať už existujúcu funkčnú a dobre optimalizovanú webstránku  a dať jej pridanú hodnotu tak, aby zákazníkov zaujala nielen svojim dizajnom, ale najmä kvalitným obsahom. Nový web mal pomôcť zákazníkovi v jednoduchšej orientácii pri výbere jednotlivých typov fólií ako aj  priniesť informácie o prebiehajúcich zľavách, akciách, či novinkách zo sveta autofólií. Chýbať nesmela bohatá fotogaléria realizácií, referencie od zákazníkov, a najmä možnosť zarezervovať si termín online prostredníctvom registračného formulára. Vznikol tak moderný, vizuálne atraktívny a obsahovo bohatý web, ktorý zaujme úplného nováčika ako aj zanieteného milovníka autofolií. Čo všetko na novej webstránke nájdete? Autofólie Autofólie sú skvelým doplnkom auta, ako po vizuálnej, tak po funkčnej stránke. Hľadáte autofólie pre vyššiu ochranu či skôr krajší dizajn? Na túto otázku si musíte zodpovedať skôr, ako sa pre kúpu autofólií rozhodnete. Okenné autofólie sú napríklad ideálnym riešením ako vozidlo a jeho posádku chrániť v letných mesiacoch pred prehriatím interiéru, oslepením slnkom a škodlivými účinkami UV žiarenia. To však nie je jediné kritérium, podľa ktorého sa autofólie rozdeľujú. Pred samotnou kúpou autofólií potrebujete mať informácií podstatne viac. Preto na novej webstránke nájdete tiež návod ako postupovať pri výbere autofólií, aké typy autofólií existujú, spoznáte najväčšie benefity autofólií a dozviete sa tiež, čo zahŕňa samotná montáž autofólií. Car Wrap Ak máte radi extravaganciu a láka vás urobiť zo svojho štvorkolesového miláčika vozidlo, ktoré pritiahne nejeden zvedavý pohľad, potom si určite nenechajte ujsť možnosť „obliecť ho“ do car wrapu. Zmeniť farbu vozidla je tak jednoduché! Vďaka špeciálnej autofólii, vyrobenej v rôznych farebných prevedeniach, môžete popustiť uzdu svojej fantázii a kombinovať rôzne vzory,  pridať nápisy, symboly alebo iné jedinečné prvky. K dispozícii máte lesklé aj matné fólie, tiež metalické fólie, 3D karbónové, maskáčové, proste od výmyslu sveta.   Veľkým plusom je aj možnosť aplikovať ľubovoľné motívy či texty na tieto fólie, a urobiť tak zo svojho auta jedinečný kúsok. Reklamný polep Pokiaľ vlastníte firmu, v ktorej využívate firemné autá, určite viete, že ich môžete využiť aj ako efektívne pohyblivé reklamné médium. Ak ste tak ešte neurobili, vybavte svoje autá autofóliami vo forme reklamného polepu a budete ľuďom na očiach počas celého dňa aj noci, kamkoľvek prídete! AB spoločnosť Autofólie Bratislava dokáže aplikovať tlačený polep, vyrezávaný polep alebo kombinovaný polep aj na lode, motorky, či iné vozidlá.  Ochrana laku a karosérie Veľmi zraniteľnou časťou auta je aj karoséria. Tá je permanentne na cestách vystavená nárazom od odskakujúcich kamienkov, ale zabrať jej dávajú aj posolené cesty v zime, vtáči trus a rovnako aj nakladanie, vykladanie kufrov, kočíkov a iných predmetov. Výbornou prevenciou sú v tomto prípade ochranné autofólie na ochranu laku a karosérie. Ich benefity vás určite presvedčia! Autopoťahy Individual Pre absolútnu dokonalosť  interiéru vozidiel obohatila spoločnosť svoju ponuku aj o luxusné autopoťahy na mieru značky Individual. Krásne, dizajnové a vysokokvalitné kožené poťahy, inšpirované interiérmi luxusných automobilov ako Lamborgini, Porsche, Masserati, či Bugatti Veyron, sa postarajú o vaše maximálne pohodlie počas jazdy.  Vo vzorkovni spoločnosti AB spoločnosť Autofólie Bratislava si autopoťahy môžete naživo pozrieť, ohmatať a posadiť sa. Školenia Aplikovať autofólie tak, aby vydržali dlho a bez poškodení si vyžaduje nielen teoretické vedomosti, ale hlavne poriadny tréning a prax. Ak vás autofólie nadchli natoľko, že by ste sa chceli naučiť s nimi pracovať, spoznať rôzne techniky ich aplikácie, prípadne zlepšiť svoje doterajšie zručnosti a aktívne v tejto sfére podnikať, máte jedinečnú príležitosť učiť sa od tých najlepších! Školenia, ktoré pre vás odborníci z AB spoločnosť Autofólie Bratislava pripravili, sú dobre namiešanou kombináciou teoretických vedomostí a praxe, z ktorej budete profitovať nielen vy, ale aj a vaši zákazníci. Len overené značky​ autofólií Pred kúpou autofólií je rozhodne dobré overiť si ich pravosť. V prípade spoločnosti AB spoločnosť Autofólie Bratislava vám však táto starosť odpadá, pretože spoločnosť pracuje výhradne s materiálmi od špičkových svetových výrobcov autofólií ako Johnson Window Films, SunTek, 3M, Hanita, Hexis a Winfol, ktoré sú kombináciou toho najlepšieho od amerických výrobcov. Máte tak záruku, že pre vaše auto dostanete to najlepšie na trhu.  Referencie napovedia najviac Ako sme sa už v úvode zmienili, firiem, ktoré autofólie distribuujú a následne aplikujú je viac než dosť. Montáž autofólií je však náročná činnosť vyžadujúca dostatok zručností a skúseností, ktoré nie každý predajca má. Ak ju zveríte do rúk neoverenej montážnej firmy, riskujete predčasné odlepenie fólie, zvlnenie, či zmenu farby, čo si vyžiada ďalšiu finančnú investíciu. Preto je najlepšie preveriť si recenzie a hodnotenia vybranej spoločnosti vopred, či už medzi známymi alebo na internete.  AB spoločnosť Autofólie Bratislava  má už viac ako 100 referencií.              Obľúbenými sa stali aj preto, že k svojim klientom pristupujú vždy individuálne a maximálnu kvalitu doprajú tak jednotlivcovi, ako aj väčšej spoločnosti. Ak sa o tom chcete presvedčiť na vlastné oči,  pohodlne pri kávičke či čaji,  môžete celý priebeh montáže sledovať. Tak čo, prídete si sem pre nové autofólie aj vy? Dopriať sebe aj svojmu autu tie najlepšie autofólie a rezervovať termín si môžete už dnes!  Webdesign a obsah nových stránok, pravidelnú správu referencií a SEO služby spoločnosti AB Autofólie Bratislava vytvára tím Zariadim.sk       www.autofolie-bratislava.eu   tel: +421 903 632 203      

12.03.20211528
IvanaD skúsenosti

Služby pre firmu:

Zelené strechy a zelená infraštruktúra pomáhajú mestám a obciam v boji s klimatickou krízou

IvanaD


V dôsledku ľudskej činnosti dochádza v posledných rokoch k závažným klimatickým zmenám.  Ničíme si zdravý ekosystém neprimeraným odlesňovaním, rozsiahlou výstavbou, pričom sa nedostatočne staráme o poľnohospodársku pôdu. Výsledkom je krajina trpiaca suchom s nefunkčným vodným cyklom. Stačí jeden intenzívny dážď a takto presušená pôda ho nedokáže dostatočne vstrebať. Následkom je vznik povodní.  Čo môžeme urobiť preto, aby sme prírodu ochránili a zabránili tak ďalším ekologickým škodám? Jedným z riešení môžu byť zelené strechy v mestách a obciach.  Ako dokážu pomôcť, na koho sa pri ich realizácii obrátiť a kde nájsť prostriedky pre ich financovanie? Zelené strechy ako nádej pre vysychajúce mestá a obce O tom, čo sú zelené strechy, aké typy existujú, z akých materiálov sú vyrobené a prečo sa oplatí do nich investovať, sa môžete dočítať v článku Zelené strechy spríjemnia bývanie, ochránia planétu . Poďme sa však pozrieť na to, aký veľký dosah na životné prostredie môže mať ich masívna realizácia v mestách a obciach. Bývať v dome, či pracovať v budove so zelenou strechou, ktorá dokáže znížiť teplotu v interiéri až o 3-4°C a tak ušetriť až 70% nákladov na prevádzku klimatizácie, je veľmi príjemná predstava. To však nie je jediný benefit, ktorý vegetačné strechy prinášajú. Okrem toho, že robia objekty vizuálne atraktívnejšími, zelené strechy tiež významne prispievajú k zadržiavaniu zrážkovej vody a  vďaka jej následnému vyparovaniu dokážu efektívne ochladiť okolité prostredie o cca 3°C . Nato, aby bol tento efekt citeľný, však nestačí pokryť zelenou strechou 1-2 budovy v obci alebo meste. Zmenu dokážeme spraviť jedine spoločnými silami! A to tak, že začneme vo veľkej miere pokrývať vegetáciou strechy bytových komplexov, administratívnych budov, hotelov alebo iných novovznikajúcich developerských projektov. To vieme dosiahnuť len prepojením a vzájomnou spoluprácou architektov, developerov, záhradníkov, univerzít, samospráv a štátnych inštitúcií. Preto v roku 2020 vznikla Asociácia pre zelené strechy a  zelenú infraštruktúru, ktorá ich všetkých združuje. Aké sú jej vízie a ciele?   propagovať benefity zelených striech a zelených fasád zvyšovať povedomie o dôležitosti budovania zelených striech a zelených fasád v mestách a obciach podporovať výstavbu so zameraním na zazelenanie striech, zelených fasád a budovanie prvkov zelenej infraštruktúry apelovať na orgány verejnej moci a presadzovať legislatívne zmeny týkajúce sa zelenej infraštruktúry v súvislosti s klimatickými zmenami oslovovať samosprávy a vládu so žiadosťou o dotácie na realizáciu zelených striech zo zelených fondov zaviesť štandardy pre návrh, realizáciu a údržbu zelených striech, zelených fasád a prvkov zelenej infraštruktúry informovať o podobných projektoch v zahraničí byť odborným garantom v tejto oblasti   Členom Asociácie pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru sa môže stať každý! Ak vás idea asociácie oslovila a chceli by ste byť súčasťou tejto „zelenej zmeny“ vo vašom meste či obci, máte jedinečnú príležitosť stať sa jej členom.  Nezáleží na tom, či ste fyzická alebo právnická osoba, dôležité je vaše nadšenie pre zeleň, prácu s ňou ako aj  šírenie myšlienky o výhodách a potrebe realizácie vegetačných striech, zelených fasád a význame zelených opatrení pre našu krajinu. Vyrábate alebo dodávate materiály, výrobky, či služby pre zelené strechy, zelené fasády a zelenú infraštruktúru? Alebo zelené strechy, zelené fasády a prvky zelenej infraštruktúry projektujete? V tom prípade by ste v tomto združení rozhodne nemali chýbať!  Súčasťou Asociácie pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru sa môžu stať tiež majitelia bytov, hotelov,  developeri, architekti, záhradníci, samosprávy, skrátka každý, komu záleží na prostredí, v ktorom žije a chce sa zapojiť  do boja s klimatickými zmenami.    Prispejme spoločne ku krajšiemu a zdravšiemu miestu pre život!   Asociácia pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru   www.zelenestrechy.org tel: +421 907 368 000    

17.03.20211257
IvanaD skúsenosti

Dom a byt:

Zelené strechy spríjemnia bývanie, ochránia planétu

IvanaD


Globálne otepľovanie sa v posledných rokoch stáva horúcou témou politických diskusií na celom svete. A to doslova horúcou. Koncentrácia skleníkových plynov totiž za posledných niekoľko rokov vzrástla   natoľko, že podľa odhadov sa v tomto storočí zvýši priemerná globálna teplota až o 1,5 °C – 5, 8°C! Tento jav sa už postupne prejavuje na klimatických zmenách. Sme svedkami rôznych extrémnych prírodných javov, kedy sa nadmerne teplé počasie strieda s náhlymi epizódami chladu. Obdobia dlhého sucha zase spôsobujú vysychanie pôdy a následne rozsiahle požiare. Tieto sú striedané s periódami intenzívnych búrok a prívalových dažďov, ktoré často končia povodňami.  Čoraz častejšie zaznamenávame zvýšený výskyt hurikánov  a tornád aj v oblastiach, kde bol ich výskyt donedávna ojedinelý. Ak tento trend nezastavíme, alebo aspoň nespomalíme, našej planéte a ľudstvu hrozia nezvratné následky. Zachovanie zdravého ekosystému by preto malo byť našou prioritou. Problémy s nedostatkom zelene a prehrievaním vzduchu začínajú byť citeľné hlavne v mestách a obciach, kde sa hustota obyvateľstva výrazne zvyšuje. Riešením môžu byť zelené strechy. Čo je zelená strecha a prečo do nej investovať? Zelená strecha, inými slovami vegetačná strecha,  je strecha pokrytá rastlinami rôzneho druhu, ktorá je nielen estetickým, ale tiež funkčným prvkom stavby s významným ekologickým prínosom. Zelenú strechu je možné aplikovať na ploché aj šikmé strechy rodinných domov, bytových komplexov či administratívnych budov. Okrem toho, že pomáha obohacovať mestá a obce o zeleň, má aj množstvo ďalších neoceniteľných výhod: Tlmí výkyvy teplôt – Keďže teplota interiéru pod vegetačnou strechou je priemerne nižšia o 3-4°C, cez leto dokáže znížiť náklady na používanie klimatizácie až o 70%. V zime zase pomáha zabrániť únikom tepla. Ochladzuje vzduch – Zadržuje zrážkovú vodu a jej následným vyparovaním dokáže ochladiť teplotu okolitého prostredia až o 3°C. Zadržuje zrážkovú vodu – Dokáže zadržať až 90% zrážkovej vody, preto je idálnym riešením pri problémoch s prívalovými dažďami. Časť zrážkovej vody odtečie do kanalizácie, časť sa vstrebe do pôdy a následne odparí, čím napomáha k udržovaniu vlhkosti vzduchu. Zvyšuje biodiverzitu – Vďaka rôznym typom vysadených rastlín a použitiu prírodných materiálov ako je drevo, kamene či vodné prvky sa stávajú domovom pre množstvo živočíchov od vtákov po drobný hmyz a prispievajú tak k opeľovaniu rastlín. Znižuje hlučnosť a prašnosť – Jednotlivé vrstvy zelenej strechy dokážu tlmiť hluk z exteriéru. Pri 12cm výške substrátu to môže byť až 6 decibelov. Vegetačná strecha tiež zachytáva prach a dokázateľne znižuje koncentráciu skleníkových plynov, ktoré sú hlavnou príčinou globálneho otepľovania. Poskytuje miesto pre relax – Zelená strecha umožňuje vytvoriť na domoch a budovách nový priestor so zeleňou pre oddych, športové aktivity, či výsadbu ovocia a zeleniny. Zvyšuje hodnotu nehnuteľnosti – V prostredí, kde je zeleň sa človek  prirodzene cíti príjemnejšie, preto je jej prítomnosť jedným z kritérií pri kúpe nehnuteľnosti. Stavby so zelenou strechou sú pre kupujúcich oveľa atraktívnejšie. Ďalšie využitie zelenej strechy   Ak vás zelená strecha láka, pri vašom rozhodovaní by ste tiež mali zvážiť, na aký učel plánujete zelenú strechu využívať, ako intenzívne sa o ňu budete starať a v neposlednom rade, koľko peňazí do nej môžete investovať. Vlastnosti jednotlivých striech nám bližšie opísal Branislav Siklienka – konateľ spoločnosti Sky Gardens – Zelená strecha, pre ktorého je realizácia zelených striech vášňou,  ale aj  poslaním.   Extenzívna zelená strecha  - je najľahšia a najlacnejšia verzia zelenej strechy. Tvoria ju rastliny, ktoré odolávajú extrémnym podmienkam a sú nenáročné na údržbu. Patria sem rôzne machy, rozchodníky, trávy a byliny. Využíva sa na stavbách s nízkou nosnosťou strešnej konštrukcie, a preto patrí k najčastejšie realizovaným zeleným strechám. Je vhodným riešením na pokrytie striech prístreškov, altánkov či rodinných domov. Inštalácia extenzívnej zelenej strechy je extrémne rýchla. Za 1-2 dni sa môžete tešiť z krásnej zelenej strechy.     Intenzívna zelená strecha – je inak povedané „záhradou“ na streche. Môžu ju tvoriť rôzne typy a veľkosti rastlín ako kríky, stromy, trvalky či trávnik, pričom samotný terén môže byť modelovaný rôznou výškou substrátu. Je vynikajúcim miestom na relax alebo výsadbu ovocia či zeleniny. Treba však rátať aj s náročnejšou údžbou. Prednosťou intenzívnej zelenej strechy je to, že poskytuje väčšiu biodiverzitu a dokáže zadržať viac zrážkovej vody ako extenzívna strecha, teda lepšie ochladzuje okolité prostredie. Preto je ideálnou voľbou pre pokrytie striech administratívnych budov, obchodných centier, či bytových komplexov, ktoré sú vďaka nej aj vizuálne atraktívnejšie.   Vegetačná strecha už za 2 dni ?!? Áno! Ak vás predstava o vlastnej zelenej streche nadchla, je dôležité násť odborníkov, ktorí sa postarajú o jej profesionálnu realizáciu a dokonalý vzhľad. Tím zo spoločnosti Sky Gardens - Zelená strecha dokáže váš sen premeniť na skutočnosť už za 2 dni! Spoločnosť je špičkou vo svojom obore s jasným cieľom - "byť lídrom pozitívnej zmeny klímy na Slovensku". Ako Branislav Siklienka hovorí: "Zelené strechy kompenzujú prírode to, čo jej ľudia vzali, a preto by sme ju nemali vnímať ako náklad, ale investíciu, ktorá sa nám vráti v podobe zníženia nákladov na energie a zlepšenia životného prostredia".  Portfólio služieb spoločnosti v oblasti realizácie zelených striech je skutočne široké. Podporu a spoluprácu tu nájdu architekti, developeri a stavebné firmy, obce a mestá, strechárske firmy, majitelia rodinných domov, ale aj záhradníci a záhradné centrá. Samotnej realizácii vegetačnej strechy predchádza jej návrh a odborné poradenstvo. Ochotne vám poradia, aké typy zelených striech existujú, z akých materiálov sa vyrábajú a tiež o typoch rastlín, ktorými môžu vašu vegetačnú strechu pokryť.  Dôkazom naozaj precízne a kvalitne odvedenej práce sú referencie spokojných zákazníkov, ktorí si už výhody zelenej strechy naplno užívajú. Inšpirujte sa nimi a dajte svojej streche "zelenú" aj vy!      www.zelena-strecha.sk tel: +421 907 368 000              

03.02.20211180
Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Marek


O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }  

24.04.201412189
Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Marek


Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári.  „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky.   Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť.   V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak.   Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný.   Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

29.04.20147731
Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Predaj z dvora:Jarný med

Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Marek


Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej  kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

24.04.20148716
Elixíry života z včelieho úľa

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201312298
Spoznajte medovinu zblízka

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte medovinu zblízka

Marek


Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny  je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .

29.10.201311744

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím