AKTUÁLNE


Marek skúsenosti

Predaj z dvora:

Štyri výhody predaja z dvora

Marek


Nenechajte sa opiť akciovými výrobkami a vyskúšajte chuť a kvalitu skutočnej prírody. Predajne z dvora sú jediným zdrojom prirodzených produktov na tomto svete. Možno už ani neviete, ako chutí kura, ktoré rástlo prirodzene a bolo živené trávou a výbehom. Alebo plodiny, ktoré majú dosť vitamínov len preto, že dozrievajú v úrodnej zemi. Skutočná kvalita sa pozná a nevynechajte ju zo svojho stravovania ani vy. Žiadne znečistenie! Toxické plodiny. Aj tak niekto nazýva pestovanie, ktoré je hnojené, postrekované a chemicky ošetrované. Opozíciou k prefabrikátom sú bio plodiny. Nie je to len o snahe dopestovať čo najviac úrody, ale dať jej srdce a kvalitu. „Chceli sme minimalizovať všetky formy znečistenia, ktoré pochádzajú z poľnohospodárskej výroby, spracovania a distribúcie produktov, v čo najväčšej miere využívať recyklovateľné a mnohonásobne použiteľné materiály. Využívame v maximálnej miere obnoviteľné zdroje miestnych poľnohospodárskych systémov, používame také spôsoby hospodárenia, ktoré podporujú rozvoj pôdnych mikroorganizmov, fauny a flóry , vytvárame podmienky hospodárskym zvieratám, ktoré zodpovedajú ich prirodzeným fyziologickým a etologickým potrebám a kondícii. Udržujeme a dlhodobo podporujeme  úrodnosť pôdy , uprednostňujeme najšetrnejšie spôsoby obrábania pôdy, zelené hnojenie a hnojenie maštaľným hnojom, mulčovanie, čo najdlhší pokryv pôdy,  používanie mechanizmov s menšou hmotnosťou. Umožňujeme voľný výbeh chovaným zvieratám a ich prirodzené potreby,“ hovorí Karol Mesko. Bio je vždy prezentácia skutočného srdca farmára a kúpiť si produkt pri predaji z dvora znamená zažiť návrat k prírode. Slovenské prsia lepšia ako brazílske V hypermarketoch kúpime mäso z celého sveta a pritom ako sa hovorí, najlepšie prsia sú na Slovensku. S tým súhlasí aj chovateľ Ján Konečník a hovorí: „Stačí si len porovnať prsia z Číny alebo Brazílie a tie domáce sú pevnejšie už na pohlaď.“ Nehovoriac o chuti a zložení. Pritom predaj z dvora podľa neho ako jediný umožňuje, že si ľudia môžu zaobstarať aj poctivé domáce potraviny a nie len tie, čo ponúkajú supermarkety. Takže načo ešte čakať, keď aj vo vašom okolí je mnoho dodávateľov, ktorí vás dokážu presvedčiť, že slovenské prsia majú svoj cveng? Predaj je pod kontrolou Zatiaľ čo sa s obchodnými reťazcami spájajú potravinové škandály, pri predaji z dvora sa netreba kvality obávať. „Málokto vie že už aj pri predaji z dvora musí byť registračka, že musia mať certifikát na prácu s potravinami,“ hovorí Marta Tužinská z Farma Tuška. Predaj je teda riadne kontrolovaný a kupujúci sa nemusí obávať, že dostane nekvalitu, práve naopak, pravú slovenskú potravinu. Práca ostane doma Nakúpiť v predajni z dvora neznamená dostať len to najlepšie pre seba, ale súčasne pomáhať. Hovorí Vladimíra Debnárová z Ekotrend Myjava: Nákupom domácich bio výrobkov sa podporuje  nielen domácich výrobcov a ekonomika, ale aj zdravie a životné prostredie. Je dobré, že sa rozširuje aj spôsob "debničiek“, teda že si spotrebitelia komunikujúci s výrobcom môžu dohodnúť vopred svoje požiadavky a hospodár si vie lepšie naplánovať svoju produkciu. Je to vysoko efektívny spôsob, ktorý dáva možnosť vyhrať ("win-win") obom stranám.“ Vyskúšajte, ako chutia produkty z dvora a okrem radosti z kvality sa potešíte, že ste niekomu konkrétnemu pomohli.  

22.10.201310798
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:

Prečo zájsť na bio farmu a nie do hypermarketu?!

Marek


Obchodné siete nás často kŕmia potravinami, ktoré sa dostanú nielen do košíkov, ale aj do večerných správ. Škandály z obchodov nie sú ničím výnimočným a preto je na mieste otázka, kam sa obrátiť, ak chceme kvalitné potraviny a neriskovať vlastné zdravie. Odpoveďou sú bio farmy a predaj z dvora. Farmári a chovatelia si za svojou prácou stoja a dávajú kvalitu, ktorá je aj vo svete vákuových balení a sterilizácie kyslíkom stále tradičná. Ide skutočne o kvalitu? Základná otázka, na ktorú nám zodpovedala Vladimíra Debnárová z Ekotrend Myjava: „Zásady správnej poľnohospodárskej praxe, ako aj osobitné požiadavky platné pre ekologickú poľnohospodársku výrobu sú stanovené nariadeniami Európskej únie. Okrem toho na Slovensku sú osobitné ustanovenia určené zákonom o ekologickej poľnohospodárskej výrobe č. 189/2009 Z.z.“ Monitorovanie je nepretržité, kontroly plánované aj náhodné. Ako však hovoria chovatelia, idú v drobnom. To znamená, že ak by spravili chybu, existenčne by sa ohrozili a ak by predali nekvalitný výrobok, na malom Slovensku sa fáma rozšíri po okolí a viac nikto nič nekúpi. Drobný producenti tak stoja za kvalitou nielen zákonnými normami , ale aj vlastným menom. V biochove sú antibiotiká tabu Drobnochov a bio farma, to nie je len výhoda, že poznáte priamo chovateľa a viete, že predáva kvalitu. Už samotný proces chovu a spracovania je odlišný. Rozdielny tak, ako buchty z pekárne a od babky z dediny. Vôňa, chuť a kvalita sú sto a jedno. Prečo je to tak vysvetľuje Jana Kaňúchová z Dobrej farmy: „Kvalita u menších chovateľov je zásadná. Nemajú tak veľký objem zvierat, nie je tam veľký infekčný tlak, tým pádom netreba používať antibiotiká, ktoré sú vo veľkochovoch nevyhnutné.  Tak isto je značný rozdiel pri kŕmení. V krmivách nie sú lieky a kŕmime čistou pšenicou, čo nie je pre chovateľa veľmi výhodné, ale hoci kurence nemajú taký rýchly rast, sú naozaj prirodzené a v poriadku. Tak isto dávame dôraz na to, aby krmivo neobsahovalo plesne, čo je karcinogénne. “ Neporovnateľná kvalita sa dosahuje aj pri rastlinnej produkcii. „Pri rastlinnej výrobe je zásadné dodržiavať správne agrotechnické termíny a dať rastline to, čo potrebuje včas,“ dodáva Vladimíra Debnárová. A to stále nie je všetko. Pretože kvalita je kvalita, ale jedlo nám musí predovšetkým chutiť. No a aj tu hrajú drobnochovatelia a pestovatelia prvé husle. BIO – lahoda aj pre gurmánov „Správny gurmán zistí rozdiel aj v chuti. Hneď ako ale  spravíte napríklad rozbor mlieka, zistíte obsah bielkovín, tukov, vápnika a hlavne látok, ktoré by sa nemali v  mlieku vyskytovať, majú neporovnateľné hodnoty. Čo sa týka králikov rozdiel spočíva v hustote mäsa, to je hlavná výpovedná hodnota,“ vysvetľuje chovateľ Martin Miško. Keď sa snúbi kvalita a chuť, nie je o čom diskutovať. Hovorí sa, že kto ochutná bio, už viac nechce iné. Aj vy ste už našli svojho bio producenta? Skúste cez náš portál osloviť tých najlepších producentov vo svojom okolí a zažite zdravie, ktoré chutí naozaj výborne.

21.10.20139137
Zuzana skúsenosti

Predaj z dvora:

Robíme všetko pre to, aby sme boli DOBRÍ a naozaj sme.

Zuzana Zuzana


Morčacie mäso patrí medzi potraviny, ktoré sú v jesennom období na Slovensku dostupné a vyhľadávané. V porovnaní s inými druhmi mäsa, a to aj hydinou, sa vyznačuje pomerne vysokou výživovou hodnotou. Má vyšší obsah bielkovín, železa a nízky podiel tukov najmä v prsnej a stehennej svalovine. Preto sa vzhľadom na obsah plnohodnotných bielkovín zaraďuje medzi vhodné dietetické zdroje esenciálnych aminokyselín. Hovorí sa, že morka má sedem druhov mäsa. Obľúbené sú hlavne prsia, ktoré sú najhodnotnejšou časťou morky. Biela svalovina má najjemnejšie mäso, ktoré vzhľadom a chutnosťou zodpovedá teľaciemu mäsu. Potom nasledujú krídla, ktoré svojou jemnou chuťou a mäsitosťou prevyšuje obľúbené kuracie krídla. Mäso zo stehien je tmavé a svojou výraznou arómou zodpovedá mäsu zo zveriny, možno spracovať na divoko ako divú zverinu, prevažne dusením. Najvýkonnejším typom ťažkých moriek je plemeno kanadskej klasickej brojlerovej širokoprsej morky big 6. Vyznačuje sa pevnou telesnou konštrukciou a má výborné rastové schopnosti. Tento typ morky sa chová aj v našich podmienkach. „Morky sme začali chovať pred niekoľkými rokmi pre našu spotrebu,“ hovorí pani Kaňuchová, majiteľka Dobrej farmy, ktorá sa špecializuje na chov moriek. „Postupom času sme získali dôležité skúsenosti, ktoré využívame aj v súčasnosti. Morky podrobené bakteoriologickým vyšetreniam s veterinárnym osvedčením kupujeme od veľkochovateľov vo veku 6 týždňov. Do nášho chovu, teda zaraďujeme len zdravých jedincov.“ Aké podmienky na život majú vaše morky? „Naše morky nechováme klasickým halovým odchovom, ale ako domáce morky. Na deň ich púšťame do výbehu, kde sa môžu pásť na  tráve, či žihľave. Pre morky je dôležitá výživa, ktorá je rozhodujúcim faktorom pri správnom vývine jednotlivca. Výživa a kŕmenie zvierat najviac ovplyvňuje kvalitu mäsa, preto ich kŕmime kukuricou, zemiakmi a pšenicou, ktorá je hlavným zdrojom pre rast svaloviny. Podľa sezóny im pridávame jablčné výlisky, či vňate z mrkvy či červenej repy...Kvôli tomu, aby nedochádzalo k prenosu chorôb, oddeľujeme ich od ostatnej hydiny. Každý večer ich opäť zatvárame do prístrešku.... ." Morky sú náročné na chov, sú citlivé na klímu, a náchylné na choroby. Preto im často chovatelia preventívne pridávajú antibiotiká a chemoterapeutiká. „My preventívne antibiotiká nepoužívame. Denne sledujeme ich celkový zdravotný stav, spotrebu krmiva a vody a celkové správanie zvierat. Chováme ich už štvrtý rok a zatiaľ sme neboli nútení riešiť zdravotný stav žiadnymi liekmi. Na základe  dlhodobých skúsenosti s chovom hydiny používame svoje overené natural-metódy na udržanie dobrého zdravotného stavu.“ „Chceli sme chovať morky pre ich zdravé mäso, ktoré obľubujú aj naše deti. Záleží nám na tom, čo im dávame .“ Predaj moriek je sezónnou záležitosťou a preto je práve jeseň obdobím, keď sa morky dostávajú na sviatočné stoly. „ Po 22 týždňovom raste sú morky pripravené na predaj. Dorastajú do hmotnosti zhruba moriaci 15 - 20 kg a morky 10 - 12 kg. Tento rok sme začali predávať už na začiatku októbra a ich predaj plánujeme do Vianoc.“ Zákazník musí byť v poslednej dobe veľmi opatrný pri kúpe mäsa. Morčacie mäso na Dobrej farme predávajú iba čerstvé. „Celé je to o dôvere k predajcovi a jeho spôsobe odchovu. Najprv sme morky chovali iba pre rodinu a priateľov. Tento rok sme sa začali orientovať na širokú verejnosť. Našim klientom ponúkame možnosť pozrieť sa na chov. Morky porážame, šklbeme a pitveme v deň objednávky. Dodávame ich chladené spolu s drobkami ešte v ten istý deň. Výnimočne a na vyslovenú žiadosť zákazníka na druhý deň.“ Morčacie mäso obsahuje relatívne nízky obsah tuku: 140 g mäsa bez kože obsahuje asi 7 g tuku. „Morčacie prsia chutia lepšie ako kuracie a jeho tmavé mäso je senzačné. Najradšej ich pripravujem na prírodno. Takto ho majú radi aj moje deti. Ale je mnoho receptov, a každému zákazníkovi môžeme ponúknuť cca 50 chutných receptov“ Dobrá farma je morčacia farma v blízkom okolí Zvolena. Špecializuje sa na predaj kanadských klasických brojlerových širokoprsých big 6 moriek a pýši sa ekologickým chovom moriek bez chemikálií a antibiotík. Za svoje krátke pôsobenie na slovenskom trhu si vybudovala svoje meno a získala mnoho spokojných zákazníkov. 

28.11.201273296
Joli skúsenosti

Auto-moto:

Zimné pneumatiky v lete: pri vyplatení škody z PZP by ste mohli mať problém

Joli Joli


Podľa zákona musí mať vozidlo zimné pneumatiky od polovice novembra do konca marca vtedy, keď sú cesty pokryté ľadom, snehom alebo námrazou. Právne nariadenie však už vodičom neukladá povinnosť zimné pneumatiky prezuť. Preto mnohí motoristi jazdia na zimných plášťoch aj v lete. Peniaze za výmenu pneumatík síce ušetria, ale tam, kde sa šetriť neoplatí. Jazdením na zimných gumách v lete si môžete narobiť problémy nielen počas šoférovania, ale aj pri povinnom zmluvnom poistení. Letné pneumatiky nie sú zbytočnosť Každý typ pneumatík má svoje opodstatnenie. Zimné gumy, ktoré sú určené do nižších teplôt, majú oproti letným plášťom výrazne nižšiu priľnavosť. Pri zimných pneumatikách je tiež potrebné dodržať zákaz kombinácie pre nápravy, ktorý platí pre osobné vozidlá. To znamená, že ak má vodič povinnosť jazdiť na zimných gumách, auto ich musí mať na prednej aj zadnej náprave. Pre nákladné vozidlá platí, že zimné plášte musia mať aspoň na prednej náprave. Jazdenie počas horúcich dní na zimných pneumatikách výrazne znižuje ovládateľnosť vozidla, čo má vplyv aj na nižšiu bezpečnosť jazdy. Zároveň sa zvyšuje hluková záťaž vozidla, ktorú pocíti nielen posádka v aute, ale aj okolie. Okrem toho je dezén zimných plášťov špeciálne navrhnutý na to, aby odvádzal vodu. V porovnaní s dezénom letných gúm je hlbší a má menšiu styčnú plochu s vozovkou. V praxi to znamená to, že sa predlžuje brzdná dráha vozidla, a to dosť výrazne. Prezúvanie pneumatík tak má svoj zmysel a v prvom rade ide o bezpečnosť. Ak zimné plášte neprezujete, určite ušetríte, ale môžete si narobiť hneď niekoľko problémov. Napríklad aj vtedy, keď spôsobíte nehodu a budete si chcieť uplatniť náhradu škody zo zákonného poistenia. Vašu poisťovňu môže totižto zaujímať aj to, na akých pneumatikách ste jazdili. Dobré vedieť: Ak pri prezúvaní auta zistíte, že máte rozdielne kvalitné resp. zodrané letné pneumatiky z minulej sezóny, tie v lepšom stave by mali byť vždy na zadnej náprave. Vyplatenie škody zo zákonného poistenia môže byť problém Znížená bezpečnosť pri jazdení ide ruka v ruke so zvýšeným rizikom dopravnej nehody. Správne zvolený druh pneumatík môže mať súvis s priebehom nehody aj výslednou výškou škody. V prípade, že príčinou škodovej udalosti boli neprezuté pneumatiky, poisťovňa vám môže znížiť alebo úplne zamietnuť poistné plnenie z PZP. Podobné je to aj pri celoročných pneumatikách, kedy poisťovateľa bude tiež zaujímať ich opotrebenie a priamy súvis so vznikom nehody. Ak si teda chcete byť istý, že jazdíte bezpečne a z povinného zmluvného poistenia budete mať nárok na náhradu škody, pneumatiky prezúvajte, pretože na cestách sa riskovať neoplatí.  +421 948 197 625 +421 918 462 422 +421 911 696 920 info@netfinancie.sk

21.06.20211312
Joli skúsenosti

Rodina:Nechajte peniaze zarábať

Sprostredkovanie finančných produktov a služieb na Slovensku v spolupráci s FINPO MB s.r.o.

Joli Joli


Rozhovor s Miroslavom Bobákom a jeho synom Andrejom, zakladateľmi maklérskej spoločnosti FINPO MB s.r.o na tému sprostredkovanie finančných produktov a služieb na Slovensku v spolupráci s FINPO MB s.r.o. Miroslav Bobák, konateľ a odborný garant spoločnosti, vo finančnom sektore pôsobí od marca 2000 /21r. prax/ Andrej Bobák, konateľ a odborný garant spoločnosti, vo finančnom sektore pôsobí od júna 2012 /9r. prax/   Páni, ako by ste zhodnotili finančné sprostredkovanie na Slovensku a jeho smerovanie do budúcna ?  /Andrej/ Na Slovensku je 442 samostatných finančných agentov /SFA/. 270 SFA je len s jedným sektorom, čo je až 61% a iba 31 /7%/ je komplexných, zastrešujúcich všetkých 6 sektorov finančného trhu. Ak to berieme komplexne a pridáme k nim podriadených finančných agentov /PFA/ a viazaných finančných agentov /VFA/, tak tu máme niečo viac ako 23 000 sprostredkovateľov finančných produktov a služieb. Z nich viac, ako 9 000 sú viazaní finanční agenti /VFA/. Tí môžu sprostredkovávať finančné produkty iba jednej spoločnosti. PFA môžu sprostredkovávať presne to, čo má v portfóliu ich SFA, nakoľko PFA má zmluvu s SFA. Budúcnosť je jasne daná, digitalizácia, komplexné služby a kvalitný servis pre klienta. Jedným slovom PROFESIONALIZÁCIA. Zostanú najlepší z najlepších a tí, čo sa nimi chcú stať. /Miroslav/ Finančné sprostredkovanie sa postupne profesionalizuje a tieto čísla sa do budúcna zmenia, nepredpokladáme, že bude stúpať počet SFA, PFA a VFA, tie čísla budú nižšie vo všetkých 3 kategóriách, najviac sa však dotknú práve VFA, tých určite nebude ako dnes viac ako 9 000. Prečo si myslíte, že bude menej sprostredkovateľov? /Miroslav/ Z viacerých dôvodov. Keď ste mali pred 21 rokmi konkurenciu vo svojom meste, tak dnes si k nej pridajte minimálne celé Slovensko. Vďaka novým technológiám, online aplikáciám, zmluvám na diaľku /mnohé z nich vznikajú zaplatením, nie podpisom/ sa dnes vie sprostredkovateľ /SFA,PFA,VFA/ stretnúť s klientom online a uzatvoriť s ním zmluvu a riešiť mu servis, aj keď sú od seba 500 km ďaleko. Samotný klient sa však zmenil, má viac informácií aj vďaka internetu. A preto, dnes nestačí, aby ste bol dobrý, musíte byť výborný, a ak nebudete, tak vás klient skôr či neskôr opustí. Okrem toho by ste mali mať komplet služby v portfóliu, lebo ak niečo klientovi nebudete vedieť vyriešiť, nájde si skôr či neskôr toho, ktorý to dokáže a k nemu potom prenesie aj to, čo predtým u vás riešil. Keď sa pozriete na to, ako funguje väčšina sprostredkovateľov dnes, tak mi dáte za pravdu. SFA to mnohí už zabalili a ďalší ešte zabalia, minimálne tak, že sa stanú z nich PFA. Je to aj kvôli narastajúcej byrokracii, nákladom a pod. Na jednej strane od vás chcú vyššie poplatky a na druhej vám odoberú čas na zarábanie aj na tie poplatky, lebo vám pridajú povinnosti. /Andrej/ PFA a VFA, tak tam je veľká fluktuácia aj kvôli tomu, že nie sú všetci dobre zaplatení. Ak začnete v MLM štruktúre, tak musíte sa so svojou odmenou rozdeliť v niektorých firmách aj s desiatimi ďalšími manažérmi nad vami. Pričom je to častokrát tak, že jeden sa vám skutočne venuje a ostatní sa vezú. Niekedy ani neviete, kto vlastne všetko bol zaplatený z vášho výkonu. Miroslav, Vy ste v MLM štruktúrach pôsobil v minulosti v 2 spoločnostiach. Prečo ste sa rozhodli u vás robiť inak a nepostaviť to na MLM? /Miroslav/ Presne, preto, že poznám detaily, prešiel som si tým a z oboch som odišiel dobrovoľne a v oboch prípadoch to neboli jednoduché odchody. Oba však boli nevyhnutné a dnes ich oba vnímam ako fantastické rozhodnutia. Niekedy nesmiete pozerať na to o čo prídete, keď odídete, musíte sa pozrieť na to tak, že o čo všetko prídete, keď zostanete. Aký potenciál máte v MLM, keď väčšina je v MLM? Zaradiť sa alebo byť v tom istom? Posúvať sa v kariérnych rebríčkoch alebo kupčiť, vyjednávať si pozíciu v novej firme u nového makléra? Čo takto robiť to opačne, inak ako väčšina! Vytvoriť jasný, spravodlivý model, kde nie sú žiadne kariérne rebríčky ani kupčenie prípustné. Čo, teda máte vo vašej spoločnosti zaujímavé pre potencionálnych spolupracovníkov /PFA/, ktorí sa chcú stať profesionálmi, ako hovoríte a prečo by mali práve s vami spolupracovať? /Miroslav/ Partnerský prístup nie je u nás iba frázou, my skutočne máme nadstavenú spoluprácu na všetky strany partnersky. Jednak zverejňujeme všetky podpísané zmluvy, dodatky s finančnými aj nefinančnými inštitúciami, ktorých produkty sprostredkovávame spoločne s PFA. Každý vie, čo príde k nám na účet a potom veľmi jednoduchým a spravodlivým kľúčom rozdeľujeme provízie a všetci si ich veľmi jednoducho vedia prepočítať a skontrolovať. Žiadne bodovacie schémy, kariérne rebríčky a podobne. U nás musí byť najlepšie zaplatený ten, čo sa stará o klienta, preto 70% patrí jemu. Manažérom prerozdeľujeme 20%. Budujeme agentúrny systém, kde manažér má zaplatené za svojich priamych PFA, o ktorých sa stará. Ak jeho PFA sa chce starať o svojich, tak ten dostane za svojich zaplatené. Takto zabezpečíme, že sa provízia nerozbije medzi 5-10 ďalších a kto skutočne pracuje, tak to má zaplatené. Bavíme sa o všetkých províziách, základných, následných, bonusových, mimoriadnych aj objemových. Neexistuje jeden cent, ktorý by sa nerozdelil týmto kľúčom medzi tých, ktorí sa oň pričinili. A ak rastieme a získavame bonusové, mimoriadne a objemové provízie, tak sme to dosiahli spoločným výkonom a každý dostane aj z týchto odmien svoj podiel, presne podľa vopred známeho kľúča 70-20. /Andrej/ Okrem toho sa každý náš partner môže zviditeľniť na našej webovej stránke www.finpomb.sk na Facebooku, Google, na www.zariadim.sk a každému zabezpečujeme promo aj vďaka kladným referenciám od klientov, čo pre nás profesionálne zabezpečuje práve zariadim.sk,  jeden z našich partnerov. Taktiež spolupracujeme s najlepšou spoločnosťou na trhu v oblasti  digitalizácie https://positive.sk. Prostredníctvom positive software s.r.o. dokážeme zabezpečiť našim PFA a klientom, finančné služby ešte rýchlejšie ako doteraz, pritom aj kvalitne ako vždy komplexne, aj s patričným servisom. Máme od nich špičkový software ICM2, zároveň online kalkulačku na poistné produkty neživotného poistenia, kde vieme nielen porovnať v krátkom čase cenu, ale aj hodnotu produktov, vieme hneď cez tento systém uzatvárať zmluvy s klientom, a to aj na diaľku. Zároveň máme od nich aj online potvrdzovanie záznamov o rokovaní a ostatných potrebných dokumentov. Najväčší benefit je prepojenie týchto systémov, čo neskutočne šetrí čas a výrazne uľahčí zainteresovaným prácu jednak našim partnerom /PFA/, ako aj zamestnancom na centrále. Čo máte ešte zaujímavé, prípadne iné pre tých, ktorí sa rozhodujú stať sa finančným agentom alebo pre tých, ktorí zvažujú teraz, alebo do budúcna zmeniť spoločnosť? /Andrej/ Sme komplexní, máme všetko potrebné v portfóliu spoločností a produktov, máme pokryté všetky sektory. Okrem nich máme aj iné produkty a služby v portfóliu, napríklad úspešne spolupracujeme s Nemeckou spoločnosťou Golden Gates Edelmetalle AG, ktorá dnes nakupuje pre klientov v 12 krajinách Európy drahé a technologické kovy za 8 až 12 mil. eur mesačne, preto naši klienti majú tak výborné nákupné ceny a samozrejme spolupracovať s nami môžu naši partneri aj tu. Máme systém, vzdelávania našich PFA, školenia robíme každý týždeň. /Miroslav/ Máme tu skvelú príležitosť pre tých, ktorí sa chcú postaviť na vlastné nohy a aj pre tých, ktorí vidia tak ako my, že vo finančnom sektore je priestor pre agentúrny systém, ktorý u nás preferujeme. Dnes, keď čokoľvek chcete rozbiehať, tak potrebujete financie na rozbeh, napríklad na nákup zariadenia, tovaru a pod. Tu nepotrebujete peniaze na začiatok takmer vôbec. Dnes už každý má počítač, internet, mobilný telefón, auto, svoju kanceláriu, ňou je aj online priestor a jeho obývačka alebo pracovňa. Začať sa, teda dá bez problémov. Aj provízie sa inak vyplácajú ako pred 21 rokmi, keď som napríklad začínal ja a moji vrstovníci. To, čo je obrovský rozdiel, tak to je to, že každý náš obchodný partner /PFA/ vie dať rovnaké podmienky na spoluprácu komukoľvek, ako dávame my, čo sme tento systém vytvorili. Jasné a transparentné podmienky. A to je podľa nás ohromná podnikateľská príležitosť. Príležitosť z 23 000 sprostredkovateľov na Slovensku dostať k nám presne tých, ktorí to vnímajú rovnako ako my. Profesionálne, čestne, transparentne potvrdené s kvalitnými podmienkami. Cesta k finančnej slobode začína správnym rozhodnutím. Návod je jasný - začať pracovať sám na seba a prinášať ľuďom profit taký, že od vás budú chcieť služby neustále. Takú príležitosť aktuálne spoločnosť FINPO MB ponúka. Dlhoročné skúsenosti na trhu a tisíce spokojných klientov sú predprípravou aj na váš úspech. Kontaktuje spoločnosť FINPO MB, pýtajte sa na viac informácií a začnite žiť slobodne !

09.06.20211968
Joli skúsenosti

Dom a byt:

Regiochlad s.r.o. - Váš partner pre profesionálne riešenia chladenia

Joli Joli


Hľadáte spoľahlivú firmu, partnera ktorý sa postará o vašu strešnú klimatizáciu či vzduchotechniku ? Už nemusíte hľadať. Spoločnosť Regiochlad s.r.o. je dlhoročný partner spoločnosti Johnson Controls pre značky York a Hitachi, do svojho portfólia však zaradili aj strešné systémy LENNOX A TRANE. Vďaka svojím skúsenostiam a zručnostiam, vám vedia profesionálne poradiť vhodný typ klimatizačnej jednotky, podľa požiadaviek vášho podnikania, účelu a technického stavu stavby, realizovať samotnú profesionálnu montáž klimatizácie, tepelných čerpadiel alebo vzduchotechniky pre rôzne typy budov a priestorov. Navyše sa dokonale postarajú o bezchybné fungovanie vašej strešnej jednotky, jednotlivých chladiacich a klimatizačných zariadení, ale zároveň aj celých systémov v priemysle. Jednotlivé priemyselné odvetvia majú rôzne požiadavky na kvalitu klimatizácií. Preto vám vedia ponúknuť služby šité na mieru. Klietni sú s nimi dlhodobo spokojní, o čom svedčí viac ako 40 skvelých hodnotení od klientov a rating 5 /5 ⭐️ Prehľad ponuky služieb v jednotlivých odvetviach Vďaka širokému portfóliu produktov vie spoločnosť Regiochlad s.r.o. uspokojiť požiadavky malých aj veľkých firiem, reštaurácií, výrobných hál, datových centrier či iných administratívnych budov. Sú pripravení ponúknuť vám kompletný servis od zamerania až po celú realizáciu na mieru. Samozrejmosťou je spoľahlivý záručný, pozáručný ale aj jesenný servis či jarný servis.  Potrebujete dočasné chladiace zariadenie ? Využite jedinečnú službu prenájom chladiacich zariadení počas modernizácie, rekonštrukcie alebo výmeny vášho chladiaceho zariadenia.    CHLADIACE SYSTÉMY YORK Špičkové produkty americkej spoločnosti YORK nesmú chýbať v portfóliu spoločnosti Regiochlad. Zariadenia YORK patria medzi významné produkty v oblasti chladenia, vykurovania a vzduchotechniky. Všetky klimatizačné jednotky YORK dokážu chladiť aj vykurovať, preto vám spoľahlivo poslúžia po celý rok.     Sú vhodné pre adiministratívne priestory, výrobné haly, skladové priestory, reštaurácie či obchodné centrá. Spoločnosť Regiochlad svojim zákazníkom ponúka kompletné technické, prevádzkové aj servisné služby na priemyselné zariadenia YORK. Veľkou výhodou je oficiálne partnerstvo so spoločnosťou Johnson Controls, takže si môžete byť istý profesionálnymi službami a bezpečnou prevádzkou, pretože používajú výhradne originálne náhradné diely York, ktoré majú počas celého roka skladom. Kvalita náhradných dielov York je garantovaná  samotným výrobcom. 👉 Prečítajte si o jednom z najoblúbenejších riešení medzi firemnou klientelou, produkte York ACTIVA Rooftop CHLADIACE SYSTÉMY HITACHI Súčasťou portfólia spoločnosti Johnson Controls sú aj systémy značky HITACHI. V ponuke služieb spoločnosti Regiochlad s.r.o. preto nemôžu klimatizačné jednotky a tepelné čerpadlá značky HITACHI. Sú vhodné pre reštaurácie, hotely, sklady, serverovne, výrobné haly, fitness a wellness centrá či rezidenčné budovy. Ponuka  výrobcu HITACHI pre domácnosti zahŕňa splitové a multisplitové klimatizačné jednotky, s možnosťou ovládania cez aplikáciu Hi-Kumo vo vašom smartfóne. Ponuka produktov Hitachi je skutočne široká, neváhajte sa poradiť s odborníkmi zo spoločnosti Regiochlad.sk, pomôžu vám nájsť ten najvhodnejší klimatizačný systém.  CHLADIACE SYSTÉMY LENNOX A TRANE Americká spoločnosť LENNOX je špičkovým dodávateľom zariadení v oblasti vzduchotechniky, chladenia, vykurovania a klimatizácie. Regiochlad s.r.o. dokáže zabezpečiť okrem modelov značiek YORK a HITACHI aj bezchybnú prevádzku strešných systémov LENNOX A TRANE.  Poskytujú servisné služby pre modely klimatizácií značky Lennox, ako sú vzduchom chladené strešné jednotky BALTIC™, FLEXY™ a FLEXY™ EC, strešné jednotky s modulom spätného získavania tepla – FX, aj vodou chladené strešné jednotky WSHP – BALTIC™ a FLEXY. Zabezpečia pravidelný jesenný a jarný servis, aby zariadenia plnili svoju funkciu čo najlepšie a čo najdlhšie. Samozrejmosťou sú kompletné servisné práce, poradenstvo aj revízia chodu zariadenia. Profesionálne služby spoločnosti Regiochlad s.r.o V odbore chladenia, klimatizácie a technického zabezpečenia budov nie je Regiochlad s.r.o žiadny nováčik. Za sebou majú už 18 rokov skúsenosti. Šikovný tím tvoria zamestnanci, ktorí prešli viacerými procesmi a sú vyučení a certfikovaní priamo v odbore „chladiar“. Okrem toho sa pravidelne zúčastňujú firemných školení a seminárov, aby vám mohli poskytnúť tie najkvalitnejšie služby.     Ukážka realizácií spoločnosti Regiochlad s.r.o.  Termovízia a diagnostika zariadení Oprava 500 kW chladiča  YORK Demont malej vzduchotechniky Oprava chladiaceho zariadenie TRANE   Servis klimatizačných zariadení a vzduchotechniky Pravidelný servis vzduchotechniky pre reštaurácie Servis a oprava chladiacich zariadení a výparníkov Výmena kompresorov chladičov a minichladičov  Ak sa chcete dozvedieť viac, konzultácie, dodanie, montáž a servis klimatizačných zariadení realizuje spoločnosť  https://www.regiochlad.sk/ +421 949 763 539                

02.06.20211119
Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Marek


O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }  

24.04.201412629
Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Marek


Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári.  „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky.   Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť.   V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak.   Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný.   Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

29.04.20147966
Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Predaj z dvora:Jarný med

Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Marek


Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej  kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

24.04.20148947
Elixíry života z včelieho úľa

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201312603
Spoznajte medovinu zblízka

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte medovinu zblízka

Marek


Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny  je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .

29.10.201312026

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím