AKTUÁLNE
AKTUÁLNE
Nenechajte sa opiť akciovými výrobkami a vyskúšajte chuť a kvalitu skutočnej prírody. Predajne z dvora sú jediným zdrojom prirodzených produktov na tomto svete. Možno už ani neviete, ako chutí kura, ktoré rástlo prirodzene a bolo živené trávou a výbehom. Alebo plodiny, ktoré majú dosť vitamínov len preto, že dozrievajú v úrodnej zemi. Skutočná kvalita sa pozná a nevynechajte ju zo svojho stravovania ani vy. Žiadne znečistenie! Toxické plodiny. Aj tak niekto nazýva pestovanie, ktoré je hnojené, postrekované a chemicky ošetrované. Opozíciou k prefabrikátom sú bio plodiny. Nie je to len o snahe dopestovať čo najviac úrody, ale dať jej srdce a kvalitu. „Chceli sme minimalizovať všetky formy znečistenia, ktoré pochádzajú z poľnohospodárskej výroby, spracovania a distribúcie produktov, v čo najväčšej miere využívať recyklovateľné a mnohonásobne použiteľné materiály. Využívame v maximálnej miere obnoviteľné zdroje miestnych poľnohospodárskych systémov, používame také spôsoby hospodárenia, ktoré podporujú rozvoj pôdnych mikroorganizmov, fauny a flóry , vytvárame podmienky hospodárskym zvieratám, ktoré zodpovedajú ich prirodzeným fyziologickým a etologickým potrebám a kondícii. Udržujeme a dlhodobo podporujeme úrodnosť pôdy , uprednostňujeme najšetrnejšie spôsoby obrábania pôdy, zelené hnojenie a hnojenie maštaľným hnojom, mulčovanie, čo najdlhší pokryv pôdy, používanie mechanizmov s menšou hmotnosťou. Umožňujeme voľný výbeh chovaným zvieratám a ich prirodzené potreby,“ hovorí Karol Mesko. Bio je vždy prezentácia skutočného srdca farmára a kúpiť si produkt pri predaji z dvora znamená zažiť návrat k prírode. Slovenské prsia lepšia ako brazílske V hypermarketoch kúpime mäso z celého sveta a pritom ako sa hovorí, najlepšie prsia sú na Slovensku. S tým súhlasí aj chovateľ Ján Konečník a hovorí: „Stačí si len porovnať prsia z Číny alebo Brazílie a tie domáce sú pevnejšie už na pohlaď.“ Nehovoriac o chuti a zložení. Pritom predaj z dvora podľa neho ako jediný umožňuje, že si ľudia môžu zaobstarať aj poctivé domáce potraviny a nie len tie, čo ponúkajú supermarkety. Takže načo ešte čakať, keď aj vo vašom okolí je mnoho dodávateľov, ktorí vás dokážu presvedčiť, že slovenské prsia majú svoj cveng? Predaj je pod kontrolou Zatiaľ čo sa s obchodnými reťazcami spájajú potravinové škandály, pri predaji z dvora sa netreba kvality obávať. „Málokto vie že už aj pri predaji z dvora musí byť registračka, že musia mať certifikát na prácu s potravinami,“ hovorí Marta Tužinská z Farma Tuška. Predaj je teda riadne kontrolovaný a kupujúci sa nemusí obávať, že dostane nekvalitu, práve naopak, pravú slovenskú potravinu. Práca ostane doma Nakúpiť v predajni z dvora neznamená dostať len to najlepšie pre seba, ale súčasne pomáhať. Hovorí Vladimíra Debnárová z Ekotrend Myjava: Nákupom domácich bio výrobkov sa podporuje nielen domácich výrobcov a ekonomika, ale aj zdravie a životné prostredie. Je dobré, že sa rozširuje aj spôsob "debničiek“, teda že si spotrebitelia komunikujúci s výrobcom môžu dohodnúť vopred svoje požiadavky a hospodár si vie lepšie naplánovať svoju produkciu. Je to vysoko efektívny spôsob, ktorý dáva možnosť vyhrať ("win-win") obom stranám.“ Vyskúšajte, ako chutia produkty z dvora a okrem radosti z kvality sa potešíte, že ste niekomu konkrétnemu pomohli.
22.10.201311646Prečo zájsť na bio farmu a nie do hypermarketu?!
Obchodné siete nás často kŕmia potravinami, ktoré sa dostanú nielen do košíkov, ale aj do večerných správ. Škandály z obchodov nie sú ničím výnimočným a preto je na mieste otázka, kam sa obrátiť, ak chceme kvalitné potraviny a neriskovať vlastné zdravie. Odpoveďou sú bio farmy a predaj z dvora. Farmári a chovatelia si za svojou prácou stoja a dávajú kvalitu, ktorá je aj vo svete vákuových balení a sterilizácie kyslíkom stále tradičná. Ide skutočne o kvalitu? Základná otázka, na ktorú nám zodpovedala Vladimíra Debnárová z Ekotrend Myjava: „Zásady správnej poľnohospodárskej praxe, ako aj osobitné požiadavky platné pre ekologickú poľnohospodársku výrobu sú stanovené nariadeniami Európskej únie. Okrem toho na Slovensku sú osobitné ustanovenia určené zákonom o ekologickej poľnohospodárskej výrobe č. 189/2009 Z.z.“ Monitorovanie je nepretržité, kontroly plánované aj náhodné. Ako však hovoria chovatelia, idú v drobnom. To znamená, že ak by spravili chybu, existenčne by sa ohrozili a ak by predali nekvalitný výrobok, na malom Slovensku sa fáma rozšíri po okolí a viac nikto nič nekúpi. Drobný producenti tak stoja za kvalitou nielen zákonnými normami , ale aj vlastným menom. V biochove sú antibiotiká tabu Drobnochov a bio farma, to nie je len výhoda, že poznáte priamo chovateľa a viete, že predáva kvalitu. Už samotný proces chovu a spracovania je odlišný. Rozdielny tak, ako buchty z pekárne a od babky z dediny. Vôňa, chuť a kvalita sú sto a jedno. Prečo je to tak vysvetľuje Jana Kaňúchová z Dobrej farmy: „Kvalita u menších chovateľov je zásadná. Nemajú tak veľký objem zvierat, nie je tam veľký infekčný tlak, tým pádom netreba používať antibiotiká, ktoré sú vo veľkochovoch nevyhnutné. Tak isto je značný rozdiel pri kŕmení. V krmivách nie sú lieky a kŕmime čistou pšenicou, čo nie je pre chovateľa veľmi výhodné, ale hoci kurence nemajú taký rýchly rast, sú naozaj prirodzené a v poriadku. Tak isto dávame dôraz na to, aby krmivo neobsahovalo plesne, čo je karcinogénne. “ Neporovnateľná kvalita sa dosahuje aj pri rastlinnej produkcii. „Pri rastlinnej výrobe je zásadné dodržiavať správne agrotechnické termíny a dať rastline to, čo potrebuje včas,“ dodáva Vladimíra Debnárová. A to stále nie je všetko. Pretože kvalita je kvalita, ale jedlo nám musí predovšetkým chutiť. No a aj tu hrajú drobnochovatelia a pestovatelia prvé husle. BIO – lahoda aj pre gurmánov „Správny gurmán zistí rozdiel aj v chuti. Hneď ako ale spravíte napríklad rozbor mlieka, zistíte obsah bielkovín, tukov, vápnika a hlavne látok, ktoré by sa nemali v mlieku vyskytovať, majú neporovnateľné hodnoty. Čo sa týka králikov rozdiel spočíva v hustote mäsa, to je hlavná výpovedná hodnota,“ vysvetľuje chovateľ Martin Miško. Keď sa snúbi kvalita a chuť, nie je o čom diskutovať. Hovorí sa, že kto ochutná bio, už viac nechce iné. Aj vy ste už našli svojho bio producenta? Skúste cez náš portál osloviť tých najlepších producentov vo svojom okolí a zažite zdravie, ktoré chutí naozaj výborne.
21.10.201310365Robíme všetko pre to, aby sme boli DOBRÍ a naozaj sme.
Morčacie mäso patrí medzi potraviny, ktoré sú v jesennom období na Slovensku dostupné a vyhľadávané. V porovnaní s inými druhmi mäsa, a to aj hydinou, sa vyznačuje pomerne vysokou výživovou hodnotou. Má vyšší obsah bielkovín, železa a nízky podiel tukov najmä v prsnej a stehennej svalovine. Preto sa vzhľadom na obsah plnohodnotných bielkovín zaraďuje medzi vhodné dietetické zdroje esenciálnych aminokyselín. Hovorí sa, že morka má sedem druhov mäsa. Obľúbené sú hlavne prsia, ktoré sú najhodnotnejšou časťou morky. Biela svalovina má najjemnejšie mäso, ktoré vzhľadom a chutnosťou zodpovedá teľaciemu mäsu. Potom nasledujú krídla, ktoré svojou jemnou chuťou a mäsitosťou prevyšuje obľúbené kuracie krídla. Mäso zo stehien je tmavé a svojou výraznou arómou zodpovedá mäsu zo zveriny, možno spracovať na divoko ako divú zverinu, prevažne dusením. Najvýkonnejším typom ťažkých moriek je plemeno kanadskej klasickej brojlerovej širokoprsej morky big 6. Vyznačuje sa pevnou telesnou konštrukciou a má výborné rastové schopnosti. Tento typ morky sa chová aj v našich podmienkach. „Morky sme začali chovať pred niekoľkými rokmi pre našu spotrebu,“ hovorí pani Kaňuchová, majiteľka Dobrej farmy, ktorá sa špecializuje na chov moriek. „Postupom času sme získali dôležité skúsenosti, ktoré využívame aj v súčasnosti. Morky podrobené bakteoriologickým vyšetreniam s veterinárnym osvedčením kupujeme od veľkochovateľov vo veku 6 týždňov. Do nášho chovu, teda zaraďujeme len zdravých jedincov.“ Aké podmienky na život majú vaše morky? „Naše morky nechováme klasickým halovým odchovom, ale ako domáce morky. Na deň ich púšťame do výbehu, kde sa môžu pásť na tráve, či žihľave. Pre morky je dôležitá výživa, ktorá je rozhodujúcim faktorom pri správnom vývine jednotlivca. Výživa a kŕmenie zvierat najviac ovplyvňuje kvalitu mäsa, preto ich kŕmime kukuricou, zemiakmi a pšenicou, ktorá je hlavným zdrojom pre rast svaloviny. Podľa sezóny im pridávame jablčné výlisky, či vňate z mrkvy či červenej repy...Kvôli tomu, aby nedochádzalo k prenosu chorôb, oddeľujeme ich od ostatnej hydiny. Každý večer ich opäť zatvárame do prístrešku.... ." Morky sú náročné na chov, sú citlivé na klímu, a náchylné na choroby. Preto im často chovatelia preventívne pridávajú antibiotiká a chemoterapeutiká. „My preventívne antibiotiká nepoužívame. Denne sledujeme ich celkový zdravotný stav, spotrebu krmiva a vody a celkové správanie zvierat. Chováme ich už štvrtý rok a zatiaľ sme neboli nútení riešiť zdravotný stav žiadnymi liekmi. Na základe dlhodobých skúsenosti s chovom hydiny používame svoje overené natural-metódy na udržanie dobrého zdravotného stavu.“ „Chceli sme chovať morky pre ich zdravé mäso, ktoré obľubujú aj naše deti. Záleží nám na tom, čo im dávame .“ Predaj moriek je sezónnou záležitosťou a preto je práve jeseň obdobím, keď sa morky dostávajú na sviatočné stoly. „ Po 22 týždňovom raste sú morky pripravené na predaj. Dorastajú do hmotnosti zhruba moriaci 15 - 20 kg a morky 10 - 12 kg. Tento rok sme začali predávať už na začiatku októbra a ich predaj plánujeme do Vianoc.“ Zákazník musí byť v poslednej dobe veľmi opatrný pri kúpe mäsa. Morčacie mäso na Dobrej farme predávajú iba čerstvé. „Celé je to o dôvere k predajcovi a jeho spôsobe odchovu. Najprv sme morky chovali iba pre rodinu a priateľov. Tento rok sme sa začali orientovať na širokú verejnosť. Našim klientom ponúkame možnosť pozrieť sa na chov. Morky porážame, šklbeme a pitveme v deň objednávky. Dodávame ich chladené spolu s drobkami ešte v ten istý deň. Výnimočne a na vyslovenú žiadosť zákazníka na druhý deň.“ Morčacie mäso obsahuje relatívne nízky obsah tuku: 140 g mäsa bez kože obsahuje asi 7 g tuku. „Morčacie prsia chutia lepšie ako kuracie a jeho tmavé mäso je senzačné. Najradšej ich pripravujem na prírodno. Takto ho majú radi aj moje deti. Ale je mnoho receptov, a každému zákazníkovi môžeme ponúknuť cca 50 chutných receptov“ Dobrá farma je morčacia farma v blízkom okolí Zvolena. Špecializuje sa na predaj kanadských klasických brojlerových širokoprsých big 6 moriek a pýši sa ekologickým chovom moriek bez chemikálií a antibiotík. Za svoje krátke pôsobenie na slovenskom trhu si vybudovala svoje meno a získala mnoho spokojných zákazníkov.
28.11.201291398Vianočné tipy do každej rodiny
Vianoce sú časom radosti, pokoja a obdarovania. Hľadanie toho správneho darčeka pre našich blízkych však často prináša viac stresu než radosti. Každá rodina je iná, má svoje záujmy, tradície a štýl, no spoločným menovateľom zostáva túžba potešiť tých, na ktorých nám záleží. Hľadáte dokonalý darček na Vianoce? V tomto článku vám prinášame inšpirácie na darčeky, ktoré dokážu vyčariť úsmev na tvári každému členovi rodiny. Darčekový poukaz ako ideálny vianočný darček Ak hľadáte univerzálny darček, ktorý poteší každého, darčekový poukaz je skvelou voľbou. S týmito poukazmi ponúkate viac než len dar - dávate voľbu. Zabudnite na stres z výberu správnej veľkosti, farby alebo štýlu. Táto malá, ale hodnotná kartička prináša slobodu výberu a radosť z možnosti rozhodnúť sa podľa vlastných túžob. Navyše darčekový poukaz je elegantné a praktické riešenie, ktoré ukazuje, že vám na blízkych záleží. Vybrať správny darček nie je vôbec jednoduché. Pripravili sme pre vás prehľad darčekových poukazov od našich partnerov na Vianoce. Štýlový darček pre milovníkov áut Pre nadšencov automobilov, ktorí si potrpia na vzhľad a ochranu svojho vozidla je Darčekový poukaz na aplikáciu kvalitných autofólií a ochranných fólií na auto skutočne jedinečným a praktickým darčekom. Lepenie ochranných fólií má množstvo výhod - nielenže predlžuje životnosť laku a udržuje vozidlo v perfektnom stave, ale zároveň zvyšuje jeho hodnotu pri prípadnom predaji. Okrem praktického aspektu poteší aj estetické vylepšenie auta, čo je pre mnohých automobilových nadšencov srdcová záležitosť. Vianočný poukaz od spoločnosti AB Fólie, s.r.o. - Autofólie Bratislava si môžete zakúpiť priamo na prevádzke alebo objednať telefonicky. Platnosť darčekového poukazu je do 31. 3. 2025 a vybrať si môžete poukazy v hodnote od 50 do 200 Eur. Darčekový poukaz na kvalitný dubový nábytok od slovenského výrobcu Darujte svojim blízkym dar, ktorý vydrží generácie! Pre tých, ktorí si cenia krásu, funkčnosť a trvácnosť, je darčekový poukaz na nákup kvalitného dubového nábytku od slovenského výrobcu DuboveStoly.sk výnimočnou voľbou. Tento darček nie je len estetickým doplnkom, ale aj investíciou do kvality a pohodlia domova. Dubový nábytok je symbolom nadčasovosti, pírodnej elegancie a odolnosti. Pri výbere darčekového poukazu sa uistite, že ste si vybrali overeného slovenského výrobcu, ktorý ponúka nielen kvalitné produkty, ale aj profesionálny servis. Zakúpte darčekový poukaz od spoločnosti DuboveStoly.sk v hodnote 200 alebo 500 Eur a darujte nábytok, ktorý premení každý domov na miesto plné elegancie. Poukaz je platný do 28.2.2025. Posledná šanca na výhodný darček: Klimatizácia za skvelú cenu! Hľadáte darček, ktorý prinesie komfort po celý rok? Klimatizácia je praktickým a hodnotným darčekom, ktorý poteší každú domácnosť. A teraz je ten správny čas - využite poslednú šancu a zakúpte darčekový poukaz na nákup a montáž prvej slovenskej klimatizácie BOLE Air 351201. Moderné klimatizačné jednotky už dávno nie sú len o ochladzovaní vzduchu počas horúcich dní. Mnohé modely ponúkajú aj funkciu vykurovania, funkciu wifi ovládania mobilom a mnoho ďaľšieho. Nezmeškajte poslednú príležitosť získať kvalitnú klimatizáciu od spoločnosti BOLE Air Conditioning za špeciálnu cenu 949 Eur. Vianočná akcia platí iba do 24.12.2024 a vzťahuje na montáž klimatizácie BOLE do 15.4.2024. Ak však zakúpite darčekový poukaz do tohto termínu, máte šancu vyhrať druhú klimatizáciu úplne zadarmo! Vianočné zľavy na markízy a pergoly Spravte si radosť alebo potešte svojich blízkych praktickým darčekom, ktorý skrášli váš domov. Len teraz získate vianočnú zľavu 20% na markízy a pergoly od spoločnosti AMG studio. Ak hľadáte spôsob ako si užívať terasu či záhradu v každom počasí, markízy a pergoly budú ideálnym riešením. Nielenže ochraňujú pred slnkom, dažďom či vetrom, ale ponúkajú aj moderné a elegantné prevedenia. Doprajte si pohodlie, funkčnosť a dizajn v jednom - markízy a pergoly sú invetíciou, ktorá sa vám vráti v podobe nezabudnuteľných chvíľ na čerstvom vzduchu. Darček plný príbehov a umenia Ak hľadáte darček, ktorý kombinuje umenie, históriu a osobné príbehy, kniha Reštaurovanie od slovenskej akademickej maliarky Márie Bidelnicovej, je tou pravou voľbou. Kniha, ktorá ponúka príležitosť nazrieť do tajomného zákulisia náročnej reštaurátorskej práce si získala obdiv nielen na Slovensku, ale aj vo svete, dokonca našla svoje miesto v rukách pápeža Františka - čím sa stala nielen hodnotným umeleckým dielom, ale aj symbolom medzinárodného uznania. Darovaním tejto knihy neponúkate len umelecký zážitok, ale aj inšpiratívne čítanie, ktoré osloví každého milovníka umenia, histórie či tvorivej práce. Zabaľte ju do elegantného papiera, pridajte venovanie a máte jedinečný darček. Knihu Márie Bidelnicovej - Reštaurovanie nájdete aj vo vašom obľúbenom kníhkupectve. Využite špeciálnu ponuku darčekových poukazov v spolupráci s našimi partnermi ešte dnes a premeňte Vianoce na sviatky, ktoré si budú všetci pamätať! +421 918 228 898 | info@zariadim.sk
05.12.20242143Pripravte sa na zvyšovanie cien elektriny fotovoltikou bez veľkej počiatočnej investície
Fotovoltika sa javí ako drahá investícia na úrovni tisícov eur. Fotovoltický systém však môže byť výhodný vo viacerých ohľadoch – zvyšujeme svoju energetickú sebestačnosť, znižujeme náklady na elektrickú energiu, zvyšujeme hodnotu svojej nehnuteľnosti a hlavne, robíme niečo pre naše životné prostredie. Aktuálny neistý vývoj cien elektriny výrazne zatraktívnil investíciu do fotovoltických systémov a ženie čoraz viac domácností k myšlienke vlastnej fotovoltickej elektrárne. S vlastnou fotovoltikou elektrárňou môžete byť o krok vpred pred zvyšovaním cien elektriny. Aké sú možnosti ak nemáme voľnú hotovosť alebo nie celú potrebnú výšku? Úver na fotovoltiku Vďaka úveru môžete mať svoju vlastnú fotovoltickú elektráreň rýchlo a jej splácanie si rozložiť na výhodné mesačné splátky. EmotionBuilding spolupracuje s Tatra bankou ako partnerský dodávateľ, vďaka čomu môžu ich klienti využiť financovanie fotovoltických systémov zvýhodneným úverom Na splátkyTB od Tatra banky bez poplatku, s pevnou úrokovou sadzbou 5,99 % ročne a do výšky až 100% hodnoty fotovoltickej elektrárne. 👉 Zistite viac o fotovoltike na splátky Najlacnejší fotovoltický systém s úverom – vzorový výpočet Najjednoduchšie štandardné On-grid fotovoltické elektrárne pre rodinné domy ponúkame už od 3000€. Navyše s dotáciou Zelená domácnostiam môžete výrazne ušetriť a takúto fotovoltickú elektráreň získať za cenu 1 500 €. Opýtajte sa nás ako. Reprezentatívny príklad výpočtu RPMN: Pri úvere 3 000 € s fixnou úrokovou sadzbou 5,99% p.a., dobou splatnosti úveru s počtom 96 mesačných anuitných splátok a s jednorazovým poplatkom za úver vo výške 0 €, predstavuje ročná percentuálna miera nákladov 6,25% pri mesačnej splátke úveru 39,53 €, pričom posledná splátka úveru je vo výške 16,40 €. Celková čiastka, ktorú klient uhradí, predstavuje 3 771,75 €, pričom pri výpočte úrokov sa vychádza zo skutočného počtu dní v jednotlivých mesiacoch a predpokladu dĺžky kalendárneho roka 360 dní. Využite štátnu dotáciu na fotovoltiku Fotovoltika sa teší svojej popularite aj vďaka dotačným schémam a vládnym podporným programom. Napríklad, z programu Zelená domácnostiam je možné získať príspevok na nákup a inštaláciu solárnych panelov až do výšky 4 025€. Dotácie na fotovoltiku sú dostupné až do roku 2029 a to pre celé Slovensko vrátane Bratislavského kraja. Vďaka štátnej dotácií si môžete znížiť svoje investičné náklady a s úverom Na splátkyTB od Tatra banky si zafinancovať nákup a inštaláciu fotovoltických systémov. 👉 Aktuálne informácie o dotáciách na fotovoltiku Vyberte si overenú firmu na inštaláciu FVE Ceny solárnych systémov sú v súčasnosti rekordne nízke. Narastá nielen počet záujemcov o vlastnú výrobu elektriny, ale aj počet nekvalitných firiem s nedostatočne kvalifikovanými pracovníkmi. Práve rozhodnutie, ktorú firmu si vybrať na montáž fotovoltickej elektrárne, môže ovplyvniť výkon vášho systému a celkovú spokojnosť s investíciou. Celý proces realizácie fotovoltickej elektrárne sa môže natiahnuť aj na niekoľko mesiacov. Prekážky sa môžu objaviť vo viacerých fázach – od prípravy až po výmenu elektromera a spustenie domácej elektrárne do prevádzky. Na inštaláciu fotovoltického systému si preto vyberte spoľahlivého partnera s referenciami, ktorý vás prevedie hladko a bez zbytočných starostí celým procesom realizácie. 👉 Pozrite si realizácie fotovoltických elektrární Neviete, aká fotovoltická elektráreň je pre vás najvhodnejšia? Potrebujete pomoc so získaním dotácie na fotovoltiku alebo máte záujem o fotovoltiku na splátky? EmotionBuildings poskytuje komplexné služby v oblasti fotovoltických systémov, od návrhu až po finálnu realizáciu od roku 2010. www.embu.sk office@embu.sk
25.11.20241192Maliar Košice - rady, tipy a inšpirácie
Získali ste svoj vysnívaný byt či práve staviate rodinný dom? Alebo iba túžite po zmene? Na trhu je dnes veľké množstvo produktov a internet plný inšpirácií. Čo si vybrať? Ako zladiť všetko dohromady? Spoločnosť Maliar Košice je tím profesionálov v oblasti maľovania a tapetovania interiéru a spolu s interiérovým dizajnérom pomáhajú zákazníkom premeniť interiér podľa predstáv. Pre ostatných prinášajú inšpirácie a zaujímavosti o interiérovom dizajne aj množstvo rád a tipov o maľovaní, tapetovaní či kvalitných produktoch. Maľujeme – rady a tipy Vymaľovanie stien je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako oživiť interiér. Náš domov bude vyzerať pekne, čisto a prinesie sviežu zmenu. Či už na maľovanie využijete služby firmy alebo sa pustíte do maľovania svojpomocne so správnym výberom farby vám krásny výsledok vydrží niekoľko rokov. Načo dať pozor pred maľovaním bytu? Ako dosiahnuť v interiéri dokonalý matný povrch? Alebo hľadáte interiérový náter proti baktériám a plesniam? Maliar Košice má pre vás výborný tip - Primalex Bacteria Resist s technológiou ACTIVE SILVER. Špeciálne navrhnutá farba na steny a stropy frekventovaných, zaťažovaných a ťažko vetraných interiérov. Viac o interiérovej farbe, ktorá zabraňuje množeniu baktérií a plesní zistíte v článku - Primalex Bacteria Resist vnútorný náter proti rastu baktérií a plesní. Mrknite na aktuálne novinky v náteroch na blogu maliar-kosice.sk Tapety- rady, tipy, návody Tapetovanie je skvelý spôsob, ako si upraviť domov presne podľa vlastných predstáv. Nebojte sa zmeny, tapety nám dovoľujú upustiť uzdu fantázie, výsledok milo prekvapí vás aj celú rodinu. Na trhu dnes nájdeme široký výber papierových, textilných, vinylových a vliesových tapiet. Ak však štandardné tapety nespĺňajú vaše očakávania, šikovní tím Maliar Košice vám ponúka možnosť vytvoriť si tapety na mieru presne podľa vašich predstáv, zároveň vám bude spoľahlivým partnerom počas celej realizácie - od prípravy povrchu, odstraňovania starých tapiet až po profesionálny finálny výsledok. Na ich web stránke nájdete aj rôzne tipy, zaujímavé poznatky, ale aj inšpirácie z realizácií tímu Maliar Košice. Blog o tapetách a tapetovaní Tapetovanie galéria a inšpirácie Dnes nájdete na internete mnoho ,,šikovných,, majstrov. Žiaľ z našich skúseností vieme, že výsledná úprava interiéru nedopadne vždy podľa nášho očakávania. Spoločnosť Maliar Košice tvoria profesionálni interiéroví maliari, tapetári a interiérový dizajnéri - odborníci v oblasti farieb, tapiet a navrhovania interiérového dizajnu. Pozrite si referencie spokojných klientov a pridajte sa k spokojným klientom aj vy. +421 948 600 838 info@maliarkosice.sk
14.11.20241075Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť
O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
24.04.201416567Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?
Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári. „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky. Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť. V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak. Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný. Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
29.04.201410691Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime
Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
24.04.201411037Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami, ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).
30.10.201315566Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .
29.10.201314417