AKTUÁLNE


Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Vianočné inšpirácie

Vieme, prečo je kapor symbol Vianoc a kde nájsť najlepšie kusy!

Marek


Ak ste sa po skúsenosti s filé rozhodli kúpiť tento rok živú rybu, možno váhate, kde bude tá najlepšia kúpa. Živé ryby sa predávajú v hypermarketoch, pred Vianocami aj priamo na námestiach a samozrejme v tradičných chovoch. Kam sa obrátiť, ak chcete na Vianoce prekvapiť rodinu aj vlastné chuťové bunky? Ako sa stal kapor symbolom Vianoc? Kapor - tradičná ryba Vianoc. Čoraz viac nahrádzaná inými druhmi, ale kapor je predsa len mohykán. Je našim pôvodným druhom a v ramenách slovenských riek ho objavili rímske légie. Vojakom kapor zachutil a preto ho poslali na ochutnávku i cisárovi do Ríma. Ten rozhodol, že táto chutná ryba sa musí chovať i tam a preto dal vybudovať rybníky. „Oveľa neskôr v stredoveku bolo priveľa sviatkov a priveľa pôstov a cirkevný hodnostári hľadali spôsob ako pôsty zmierniť. Preto pápež prehlásil, že mäso z rýb nie je mäso a môže sa konzumovať i počas pôstu. A tak sa cirkev stala iniciátorom budovania vnútrozemských rybníkov a umelého chovu rýb. Predovšetkým kapra. Poslali nám ho rovno z Ríma, netušiac, že ho poslali vlastne domov! Taká je odysea kapra a práve preto sa kapor stal symbolom kresťanských Vianoc,“ vysvetľuje genézu Milan Kollár z firmy Rybospol. Ak preto chcete prežiť Vianoce v zmysle tradícií, skúste starého známeho kapra. Určite stojí za to vychutnať si ho pri štedrej večeri. Ryby pri preprave často trpia „Obchodné reťazce nakupujú ryby priamo od chovateľov vo veľkom množstve a dotlačia ich tak k nižšej cene. Môžu ich predávať lacnejšie, kde zaraďujeme ryby 1.tr., ktorá váži do 2.5 kg. Podľa mojich skúseností je najlepšia ryba  okolo 3 kg, práve pre obsah tuku. Až ma udivuje za akých podmienok niektorí predajcovia prepravujú ryby pred Vianocami, častokrát bez vody na ploche auta, čo by sa dalo považovať za týranie zvierat a o kvalite mäsa takto prepravovaných rýb ani nehovorím,“ vysvetľuje úskalia masového predaja Karel Smitka. Aj dobrá ryba môže mať dobú cenu. Vyberte si však zdravú! Každá ryba má svoju špecifickú chuť. „Aj lacnejšie ryby sú chuťovo dobré. Akú vybrať na Vianoce záleží ako ju chceme pripraviť a podľa toho si treba vybrať,“ hovorí Peter Marták. To je dôvod navštíviť skutočnú predajňu rýb, nielen mraziaci box. „Výhody kúpy živej ryby sú v tom, že  zákazník si už pri prvej návšteve môže podobné zariadenia porovnať a overiť si kvalitu, hygienu a podobne. Spotrebiteľ nemá veľa možnosti overiť si či bola ryba správne chovaná, ale odporúčal by som navštevovať za účelom nákupu certifikované farmy ktoré majú všetky povolenia. Jedným z kritérií je chov na čistých vodách. To znamená nie na veľkých tokoch, kde sú čističky, lebo ani najlepšia čistička nedokáže odbúrať všetku tu chémiu, ktorá sa v domácnosti používa,“ vysvetľuje Dušan Reľovský a dodáva pár tipov, ako posúdiť zdravú rybu: Mala by byť chovaná na prvej vode to znamená príde z lesa prejde cez jeden rybník a odíde.  Živá ryba musí mať všetky základné znaky živej ryby to znamená musí prirodzene plávať Jej povrch by nemal byť poškodený a taktiež mala by byť v dobrej kondícií. Po usmrtení a vypitvaní  sa nesmú kosti od mäsa odlupovať respektíve vytŕčať tak ako je to niekedy pri dovážaných pstruhoch. Pri týchto vlastnostiach si vychutnáte chutnú a zdravú rybu.   Ako uchovávať ryby a či sú lepšie mrazené, alebo surové povieme nabudúce. Prečítajte si aj o príbehu rybieho filé. 

17.12.201339572
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Vianočné inšpirácie

Kupujete rybie filé? Na kvalitu zabudnite!

Marek


Typickú vianočnú rybu, kapra, z trónu na našom vianočnom stole zosadilo filé. Nenáročné na prípravu, bez kostí a starostí. Spýtali sme sa odborníkov, čo tento zázrak v kocke prináša. Možno budete prekvapení a ešte sa predsa vyberiete do obchodu kúpiť si aspoň na Vianoce poriadnu rybu. Silné stránky rybieho filé Po páde železnej opony sa rybie filé začalo na našich stoloch objavovať čoraz častejšie. Dokonca isté obdobie predstavovalo niečo luxusné, netradičné symbolizujúce nový, lepší svet miesto hľadania kostí v kaprovi. Nie je to však jediný prínos mrazených kociek.  Dušan Reľovský radí medzi silné stránky rybieho filé nesporne komfort pri príprave tohto Vianočného pokrmu. „Táto potravina nie je pôvodná a na Vianočnom stole sa začala objavovať až v novších dejinách. Odporúčal by som ju skôr ako potravinu k rýchlej príprave, kedy nepožadujeme kvalitu, ide len o účel nasýtenia,“ hovorí otvorene Reľovský. Zmeska neznámeho pôvodu Najčastejšie sa u nás dá kúpiť filé z treskovitých rýb. To je tak všetko, čo sa pravdepodobne o zložení kocky dozvieme. Máme však jednu istotu, že kúsky najkvalitnejších tresiek ostávajú od rybieho filé poriadne vzdialené. „Filé sa dá spraviť prakticky skoro z každej ryby. Bežne sa na obale píše "filé z treskovitých rýb". Tých je však okolo 150 druhov a obyčajne sa predáva to najlacnejšie. Jedna z najkvalitnejší rýb v úprave filé je treska škvrnitá / pravá/ Gadus morhua , je však drahšia a v obchodoch je praktický nedostupná,“ komentuje situáciu Peter Marták. Ak chcete mať na stole pôvodné ryby, určite nesiahajte po filé, je to zmeska na uhasenie hladu, ale príliš veľa zdravia a chuti v ňom nehľadajte. Aj preto je najčastejšia príprava kociek vysmážaním, ktoré dá chuť aj nevýraznej zmeske rybieho mäsa. Aká je cesta rybieho filé a prečo nechutí? Ak sa rozhodnete riskovať, je dobré poznať cestu rybieho filé na naše stoly. Keďže sa nedozvieme zloženie rýb, aspoň na spôsob prípravy sme sa spýtali Milana Kollára z firmy Rybospol: „Bohužiaľ z obalu sa nedozvieme kedy boli ryby usmrtené a spracované, ale dozvieme sa iba kedy boli zabalené. Morské ryby sa filetujú priamo na rybárskych lodiach, kde sa zmrazujú a vo veľkých celkoch potom distribuujú k odberateľom / napr. Radoma, Ryba, Partners, Novako a pod./ Tu sa mrazené bloky režú na známe kocky, alebo sa balia ako plátkové filé. Na obaloch sa vyznačuje dátum tohto balenia, pričom dobu najneskoršej spotreby si určuje spracovateľ. Ak filety z tresky poputujú z lode rovno do baliarne a odtiaľ cez obchod ku konečnému spotrebiteľovi - tak si určite pochutíme. Ak sa však filety v blokoch 5 rokov ponevierajú po mraziarňach kdesi v Dánsku a čakajú , kto si ich kúpi, tak už nám určite chutiť nebudú. Obávam sa, že pre nás sú určené práve takéto produkty. Pretože náš spotrebiteľ sa zameriava na cenu a nie na kvalitu. Obchodníkom ani neostáva iná možnosť iba skupovať takéto, niekoľkonásobne zlacnené produkty často podradnej kvality!“ S touto kockou na tanieri tak môžeme zabudnúť na chutné Vianoce. „Každej   rybe, ale aj inému mäsu, dodáva podľa môjho názoru chuť iba tuk, ktorý   rybie mäso obsahuje a je to aj tuk, ktorý priaznivo pôsobí na naše zdravie,“ hovorí Karel Smitka. Samozrejme vo filé tuky pre chuť a zdravie rovnako ako kvalitu nehľadajte.   Našťastie máme ďalšie alternatívy, ako si na Vianoce pochutiť. Už nabudúce sa dozvieme, ako je to so živými rybami v hypermarketoch? Oplatí sa ich „vyloviť“?

17.12.201342055
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201312913
Martin Chyla skúsenosti

Služby pre firmu:Ako na web

Ako sme pomohli menšiemu kamenárstvu k najnavštevovanejšiemu webu v meste.

Martin Chyla Martin Chyla


Kamenárstvo Berino pôsobí na slovenskom trhu už viac ako 15 rokov, avšak až v roku 2021 sa pán Bereš rozhodol postaviť novú stratégiu akvizície zákazníka cez web. Oslovil nás s cieľom vytvoriť novú web stránku a víziou, získať čo najlepších pozícii v rámci organického vyhľadávania, doplneného o rozumnú investíciu do reklamy. Veľkou výhodou bolo, že klient bol otvorený rozšíriť ponuku služieb a produktov, čo nám umožnilo vytvoriť dobrý základ pre organické vyhľadávanie. Zároveň sme sa mohli oprieť o ukážky prác a dostatok recenzií od spokojných zákazníkov. Vždy sa potešíme keď si nechá klient poradiť a pozitívne reaguje na marketingový mix, ktorý zahŕňa nielen prezentáciu produktov, ale rovnako dôležité rozširovanie klientskej bázy systémom referencií, úzko prepojených na ponúkané služby.  V článku sa dočítate : 1. Aké zmeny sme spravili  2. Webu na mieru, kde zákazník vidí čo dostane 3. Referencie a recenzie ako základ úspešného webu 4. Výsledky vyhľadávania ktoré presvedčia 5. Google business profile pre ešte lepšie lokálne SEO 6. Platená reklama sa stáva doplnkom nie jediným zdrojom návštevnosti.   1. Aké zmeny sme spravili? Klient bol pripravený prejsť z 5- tich podstránok služieb na širšiu ponuku produktov, ktoré proaktívne dopĺňajú reálne požiadavky trhu a zákazníkov. Takto sme dokázali nielen ponúkať základné portfólio, ale vytvorili sme podstránky produktov ako sú kolumbáriá, rekonštrukcie hrobov, virtuálna spomienka, či výber materiálov. S klientom sme vybrali prioritné kľúčové slová, pre ktoré sme chceli obsadiť čo najlepšie pozície v Google v rámci organického vyhľadávania v Bratislave a okolí, dohodli dizajn novej web stránky, štruktúru a zadefinovali nové logo. Nasledoval náš overený postup: príprava textov zameraných na kvalitný obsah a SEO pozície, tvorba blogových článkov s dôrazom na linkbuilding, zobrazenie jednoduchosti ponuky a dôvodu prečo môže zákazník veriť nášmu klientovi, teda ukážky prác a referencie.  👉 Už krátko po spustení webu sa Kamenárstvo Berino začalo zobrazovať na prvých priečkach vo vyhľadávaní a klient zaznamenal rapídny nárast návštevnosti.    ​2. Webu na mieru, kde zákazník vidí čo dostane Klient si prial, aby si zákazník mohol pozrieť ukážku kameňov priamo na hrobe, vybrať typ hrobu a následne nakonfigurovať rôzne farebné variácie náhrobku a pomníka. Na jeho web stránku sme preto umiestnili konfigurátor hrobu, ktorý spĺňal všetky klientove požiadavky. Aj takáto funkcia vhodne doplnená o formulár pomáha zvýšiť dopyty od zákazníkov. Veľmi častou službou kamenárstiev je renovácia alebo rekonštrukcia hrobu, aby sme zaujali zákazníka, umiestnili sme na podstránku skrolovaciu fotografiu, na ktorej môže zákazník vidieť prácu pred a po. Takáto stránka nepotrebuje žiadnu ďalšiu reklamu. Pozrite si skrolovaciu fotografiu PRED a PO rekonštrukcii hrobu, ktorú sme na podstránku umiestnili.   3. Referencie a recenzie ako základ úspešného webu Naším základným argumentom pre stavbu nových webov je dohľadateľnosť a zreteľne zobrazená ponuka vhodne doplnená o faktor dôvery ( prečo vám nový zákazník môže veriť ). Referencie spokojných zákazníkov tak vhodne dopĺňajú ponuku silného webu, naviac rapídne pomáhajú zvyšovať návštevnosť web stránky a zlepšovať pozície aj v Google vyhľadávaní. 👉 Podľa prieskumov až 90% zákazníkov dôveruje online recenziám a 70% zákazníkov ich aj aktívne vyhľadáva.   Referencie sú zoradené podľa portfólia služieb a každá jedna má nielen aktívne texty pre vyhľadávanie, ale aj viaceré spätné prekliky na jednotlivé služby, ktoré potrebujeme podporiť. Takúto podporu nedostanete od žiadnej konkurenčnej web služby.    Marketingová podpora Súčasťou našej marketingovej podpory je pravidelné propagovanie klientových služieb a zdieľanie referencií a skúsenosti jeho zákazníkov na Facebooku. Už propagovaním prvých referencií sme zaznamenali pozitívnu odozvu. 4. Výsledky vyhľadávania ktoré presvedčia Pre zvolené kľúčové slová sa nám podarilo dostať jednotlivé podstránky na pozície ktoré hovoria sami za seba.  👉 Niektoré výsledky sú zároveň efektívne podporené vlastnými článkami   👉 Google pre zvolené kľúčové slová čoraz viac uprednostňuje vyhľadávanie aj cez obrázky, ktorých správna indexácia znamená ďalšie návštevy zdarma.   5. Google business profile pre ešte lepšie lokálne SEO Pre posilnenie pozícií vo vyhľadávaní a zvýšenie návštevnosti webu berino.sk využívame na maximum nástroj Google Business Profile. Pri správnom nastavení a pravidelnom obsahu zákazníci nájdu vašu firmu nielen podľa pozície na mape ale aj prostredníctvom obrázkov, pravidelných príspevkov, alebo mikrowebu google berino.business.site. Toto znamená ďalšie návštevy webu, či priame telefonické dopyty alebo dotazy na trasu v mape.  👉 Prečítajte si Prečo by ste mali využiť možnosť príspevkov na Google Moja Firma a ako na to? a Ako správne a efektívne vyplniť profil Google Moja Firma?  6. Platená reklama sa stáva doplnkom, nie jediným zdrojom návštevnosti Bez platenej reklamy sa úspech nedostaví. S našim klientov sa vždy snažíme zvoliť stratégiu, ktorá využíva platenú reklamu na naštartovanie návštevnosti a následnú kontrolu pomeru počtu a kvality dopytov voči požiadavkám biznisu. Na štart návštevnosti využívame služby Google, Facebook ale aj ďalšie platformy so zdravým pomerom ceny a dopyt na stránke. Akákoľvek platená platforma však znamená pomerne veľkú cenu v prepočte na dopyty služieb, preto sa pre zvolené kľúčové slová dopĺňajú nástroje platenej reklamy a organického vyhľadávania. 👉 V prípade webu berino.sk sa nám takto podarilo dosiahnuť optimálny pomer priamej a organickej návštevnosti na úrovni dvoj až trojnásobku návštevnosti platenej. Toto klientovi dovolí nadýchnuť sa a ďalej rozvíjať nové služby ktoré spolu práve pripravujeme. Máte pocit, že aj váš web by už potreboval zmenu? Chceli by ste zmodernizovať logo, vylepšiť dizajn, rozšíriť obsah či zoptimalizovať SEO tak, aby vás našlo viac zákazníkov? Sme tu pre vás!  📧 obchod@zariadim.sk  📞 +421 918 228 898

09.03.2022511
Joli skúsenosti

Služby pre firmu:

Revízie priemyselného chladenia

Joli Joli


Poškodenie ozónovej vrstvy Zeme a globálne otepľovanie, to sú pojmy, ktoré každý z nás už určite počul. Ozónová vrstva chráni Zem pred škodlivým ultrafialovým žiarením, avšak v kontakte s halogénovými zlúčeninami či so samotnými halogénmi ako sú fluór, chlór či bróm sa ľahko rozpadne. A práve fluórované skleníkové plyny (F-plyny) sa používajú najčastejšie v chladiacich a klimatizačných zariadeniach, tepelných čerpadlách, energetike či v iných priemyselných odvetviach. Už desiatky rokov prispievajú F-plyny ku globálnemu otepľovaniu, kvôli ich negatívnemu dopadu na životné prostredie je potrebné tieto emisie obmedziť a znížiť. V roku 2014 bolo na európskej úrovni prijaté nové nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 517/2014 o fluórovaných skleníkových plynoch, ktoré nahrádza predošlé nariadenie (ES) č. 842/2006. Komplexné služby priemyselného chladenia Zákonné kontroly a revízie chladiacich okruhov klimatizačných a chladiacich zariadení, ktoré obsahujú F-plyny je oprávnená vykonávať iba certifikovaná spoločnosť. Potrebujete profesionálne služby z oblasti priemyselné a komerčného chladenia ? Hľadáte certifikovanú spoločnosť, ktorá vám vykoná zákonné prehliadky chladiaceho zariadenia ? Spoločnosť Regiochlad s.r.o. vykonáva kompletnú diagnostiku, povinné kontroly únikov chladiva chladiacich zariadení, revízie priemyselného chladenia a v prípade zistenia poruchy aj potrebný servis či službu prenájmu chladiacich zariadení. Servis priemyselného chladenia Revízie a odborné prehliadky chladenia  Termovízia strojov a klimatizácií Prenájom chladiacich zariadení Revízie F –plynov Na základe nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 517/2014 a v zmysle zákona Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky zákon 286/2009 Z. z. o fluórovaných skleníkových plynoch, zákon ukladá vlastníkovi a prevádzkovateľovi chladiacich okruhov klimatizačných a chladiacich zariadení, ktoré obsahujú F-plyny povinnosť zabezpečiť pravidelnú kontrolu zariadení. Cieľom tohto nariadenia je chrániť životné prostredie znižovaním emisií fluórovaných skleníkových plynov. Prevádzkovatelia musia zároveň prijať opatrenia na zamedzenie neúmyselného úniku či uvoľňovaniu týchto plynov, napr. vybaviť tieto zariadenia systémom detekcie úniku. Oprava chladiaceho zariadenia - únik chladiva spôsobený skratom pri nedostatočnej izolácií Aj takýto únik chladiva dokáže zákazníkovi spôsobiť škodu v hodnote viac ako 1000€  Prevádzkovateľ zariadenia je povinný viesť pre každé zariadenie záznamy o vykonaných prehliadkach, revíziách či množstve pridaných fluórovaných skleníkových plynov, pri inštalácií, údržbe alebo servise, následne musí zabezpečiť oznamovaciu povinnosť voči príslušným orgánom. Monitorovanie emisií fluórovaných skleníkových plynov je nevyhnutné na sledovanie pokroku pri plnení cieľov znížiť emisie v Únii. Plnením si zákonnej povinnosti podľa zákona 286/2009 Z. z. v maximálnej miere eliminujete pravdepodobnosť úniku chladiva a tým aj poškodzovanie ozónovej vrstvy. Naopak, jeho porušenie dokáže  prevádzkovateľovi spôsobiť škodu v tisíckach eur. Výška pokuty za porušenie je priam odrádzajúca.  Tím revíznych technikov zo spoločnosti Regiochlad s.r.o. sa o vaše zariadenie profesionálne postará. Vy sa môžete spokojne venovať svojmu podnikaniu. Samozrejmosťou je vystavenie revíznej správy o vykonaní revízie zariadenia.    Revízie vyhradených technických zariadení plynovej kategórie Ai a Bi  Bezpečnosť a ochranu zdravia zamestnancov pri práci s technickými zariadeniami ustanovuje vyhláška č. 508/2009 Z.z., Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Účelom vyhlášky je overenie technického stavu zariadení. Odborné prehliadky a  skúšky, dokážu včas zabrániť nekontrolovanému výbuchu plynu a ohrozeniu zdravia a životov zamestnancov. Skúsení revízni technici zo spoločnosti Regiochlad s.r.o. sú oprávnení vykonávať odborné prehliadky, odborné skúšky a opravy vyhradených technických zariadení plynovej kategórie Ai – Chladenie, mrazenie, klimatizácia a tepelné čerpadlo (s množstvom chladiva nad 25 kg) a skupiny  Bi – chladenie a mrazenie (chladiace okruhy) s množstvom plynu ako chladivá od 3 kg do 25 kg. Odbornými prehliadkami a revíziami zariadení pomáhate predchádzať poruchám a úrazom vo svojej prevádzke. Optimálne riešenie v oblasti chladenia, klimatizácie, vzduchotechniky Už nemusíte hľadať partnera, ktorý sa postará o vašu strešnú klimatizáciu či vzduchotechniku, špecialisti zo spoločnosti Regiochlad s.r.o. sa vďaka svojím skúsenostiam a zručnostiam postarajú o bezchybné fungovanie vašej strešnej jednotky, jednotlivých chladiacich a klimatizačných zariadení, ale zároveň aj celých systémov v priemysle. Pravidelne sa zúčastňujú firemných školení a seminárov, aby vám mohli poskytnúť tie najkvalitnejšie služby. +421 949 763 539 info@regiochlad.sk        

20.01.20221217
Joli skúsenosti

Dom a byt:

Termovízne meranie domov, stavieb, strojov a elektrických zariadení

Joli Joli


Premýšľate nad kúpou staršieho domu či novostavby ? Zatepľujete, izolujete či kolaudujete ? Neurobte to bez premýšľania a nechajte si urobiť termovízne snímky vášho bytu, domu či stavby. Dnešné moderné zariadenia nám umožňujú vidieť aj to, čo voľným okom nevidíme. Termovízia jednoducho a efektívne odhalí neviditeľné skryté vady a pomáha nám odhaliť miesta, kde nám zo stavby unikajú peniaze vo forme tepla. Termovízia je však použiteľná aj v mnohých iných oblastiach okrem stavebníctva. Svoje využitie nájde v priemysle, energetike alebo elektrických inštaláciách. Termovízna kamera odhalí nedostatky, poruchy a úniky  tepla na elektroinštaláciách a technických zariadeniach ako sú motory, ohrevné telesá, rozvádzače či klimatizačné zariadenia. Vďaka kvalitne vykonanej termovízii môžete odhaliť kritické a problémové miesta, ktoré môžu byť zdrojom porúch alebo aj vzniku požiaru.  Spoločnosť Regiochlad sa termovíziám strojov, elektrických zariadení a klimatizácií venuje už niekoľko rokov, termovízia je súčasťou ich služby revízie a zákonné prehliadky priemyselného chladenia. Na základe dopytu od zákazníkov do portfólia svojich služieb zaradili aj profesionálne termovízne meranie stavieb, domov a bytov. Ako funguje termovízia Termovíziu realizujeme pomocou termokamery, ktorá na základe nameraných a prednastavených údajov vypočíta povrchovú teplotu objektov. Vďaka veľmi vysokej citlivosti odhalí aj tie najmenšie teplotné odchýlky. Termovízne meranie je bezdotykové a nedeštrukčné určovanie povrchových teplôt jednotlivých objektov, elektrických zariadení alebo ich častí. Z termovízneho merania získavame termogramy, ktoré zobrazujú teplotné pole. Teploty objektov sú na odstupňované farebnou škálou, svetlejšia farba zobrazuje vyššie povrchové teploty a tmavšie farby určujú nižšie povrchové teploty. V jednoduchosti – čím teplejšia, tým červenšie, čím studenšie tým modrejšie. Termovízia stavby, domu a bytu Uniká vám v domácnosti ,,teplo pomedzi prsty,, ? Termovízia je ideálny prostriedok na kontrolu stavieb, domov a bytov, spoľahlivo a rýchlo odhalí ich fyzikálny a energetický stav. Termovízne meranie identifikuje tepelné mosty, vyhodnotí chyby nehnuteľnosti, ako nepresne vykonanú tepelnú izoláciu, neodborne osadené okná, dvere ale aj úniky vody z potrubí či podlahového kúrenia. Termovízia spoľahlivo odhalí narušenie elektroinštalácie či poškodené kontakty v rozvádzačoch. Termovízne meranie je vhodné vykonať pri kúpe nehnuteľnosti, výstavbe či rekonštrukcii existujúcej budovy. Energetický certifikát budovy Každá novostavba alebo obnovená budova musí mať od 1.1.2008 energetický certifikát s termovíziou. Termovíznym meraním sa ubezpečíte, že váš dom či budova spĺňa technické normy alebo energetické triedy, podľa svojej energetickej hospodárnosti. Termovízia je vhodná pre nízkoenergetické aj pasívne domy. Špecialisti zo spoločnosti Regiochlad vám pomôžu skontrolovať vašu stavbu termovíziou a určiť miesta najväčších tepelných strát. Termovízia strojov a elektrických zariadení Spoločnosť Regiochlad využíva termovíziu počas zákonných prehliadok a revíziach priemyselného chladenia a chladiacich zariadení.  Vďaka termovíznemu meraniu dokážu identifikovať nadmerné opotrebovanie spojov, chybné prvky elektrických zariadení a rizikové miesta. Výsledkom takejto termovízie je identifikácia kritických a problémových miest, ktoré sú zdrojom porúch a možného vzniku požiaru. Včasným odhalením takýchto miest  môžete zabrániť väčším škodám či dokonca haváriám.  Službu termovízneho merania si jednoznačne zabezpečujte u tých, ktorí používajú správnu a kvalitnú technológiu. Obráťte sa preto na osvedčených poskytovateľov termovíznych kontrol. Spoločnosť Regiochlad  je tu pre vás v prípade, že potrebujete zabezpečiť termovízne merania budov a termovíziu strojov, elektrických zariadení či klimatizácie. https://www.regiochlad.sk/ +421 949 763 539                   O rozšírenie web stránky regiochlad.sk, textový obsah stránok a SEO nastavenia sa postaral tím zariadim.sk. Chceli by ste tiež vylepšiť svoju webovú stránku? Zmodernizovať logo, vylepšiť dizajn, rozšíriť obsah či zoptimalizovať SEO tak, aby vás našlo viac zákazníkov? Sme tu pre vás!  Vytvoríme efektívny web na mieru vašim požiadavkám.  📧 obchod@zariadim.sk  📞 +421 918 228 898

29.11.20212105
Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Marek


O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }  

24.04.201413286
Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Marek


Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári.  „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky.   Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť.   V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak.   Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný.   Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

29.04.20148236
Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Predaj z dvora:Jarný med

Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Marek


Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej  kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

24.04.20149177
Elixíry života z včelieho úľa

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201312913
Spoznajte medovinu zblízka

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte medovinu zblízka

Marek


Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny  je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .

29.10.201312284

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím