AKTUÁLNE


Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Vianočné inšpirácie

Vieme, prečo je kapor symbol Vianoc a kde nájsť najlepšie kusy!

Marek


Ak ste sa po skúsenosti s filé rozhodli kúpiť tento rok živú rybu, možno váhate, kde bude tá najlepšia kúpa. Živé ryby sa predávajú v hypermarketoch, pred Vianocami aj priamo na námestiach a samozrejme v tradičných chovoch. Kam sa obrátiť, ak chcete na Vianoce prekvapiť rodinu aj vlastné chuťové bunky? Ako sa stal kapor symbolom Vianoc? Kapor - tradičná ryba Vianoc. Čoraz viac nahrádzaná inými druhmi, ale kapor je predsa len mohykán. Je našim pôvodným druhom a v ramenách slovenských riek ho objavili rímske légie. Vojakom kapor zachutil a preto ho poslali na ochutnávku i cisárovi do Ríma. Ten rozhodol, že táto chutná ryba sa musí chovať i tam a preto dal vybudovať rybníky. „Oveľa neskôr v stredoveku bolo priveľa sviatkov a priveľa pôstov a cirkevný hodnostári hľadali spôsob ako pôsty zmierniť. Preto pápež prehlásil, že mäso z rýb nie je mäso a môže sa konzumovať i počas pôstu. A tak sa cirkev stala iniciátorom budovania vnútrozemských rybníkov a umelého chovu rýb. Predovšetkým kapra. Poslali nám ho rovno z Ríma, netušiac, že ho poslali vlastne domov! Taká je odysea kapra a práve preto sa kapor stal symbolom kresťanských Vianoc,“ vysvetľuje genézu Milan Kollár z firmy Rybospol. Ak preto chcete prežiť Vianoce v zmysle tradícií, skúste starého známeho kapra. Určite stojí za to vychutnať si ho pri štedrej večeri. Ryby pri preprave často trpia „Obchodné reťazce nakupujú ryby priamo od chovateľov vo veľkom množstve a dotlačia ich tak k nižšej cene. Môžu ich predávať lacnejšie, kde zaraďujeme ryby 1.tr., ktorá váži do 2.5 kg. Podľa mojich skúseností je najlepšia ryba  okolo 3 kg, práve pre obsah tuku. Až ma udivuje za akých podmienok niektorí predajcovia prepravujú ryby pred Vianocami, častokrát bez vody na ploche auta, čo by sa dalo považovať za týranie zvierat a o kvalite mäsa takto prepravovaných rýb ani nehovorím,“ vysvetľuje úskalia masového predaja Karel Smitka. Aj dobrá ryba môže mať dobú cenu. Vyberte si však zdravú! Každá ryba má svoju špecifickú chuť. „Aj lacnejšie ryby sú chuťovo dobré. Akú vybrať na Vianoce záleží ako ju chceme pripraviť a podľa toho si treba vybrať,“ hovorí Peter Marták. To je dôvod navštíviť skutočnú predajňu rýb, nielen mraziaci box. „Výhody kúpy živej ryby sú v tom, že  zákazník si už pri prvej návšteve môže podobné zariadenia porovnať a overiť si kvalitu, hygienu a podobne. Spotrebiteľ nemá veľa možnosti overiť si či bola ryba správne chovaná, ale odporúčal by som navštevovať za účelom nákupu certifikované farmy ktoré majú všetky povolenia. Jedným z kritérií je chov na čistých vodách. To znamená nie na veľkých tokoch, kde sú čističky, lebo ani najlepšia čistička nedokáže odbúrať všetku tu chémiu, ktorá sa v domácnosti používa,“ vysvetľuje Dušan Reľovský a dodáva pár tipov, ako posúdiť zdravú rybu: Mala by byť chovaná na prvej vode to znamená príde z lesa prejde cez jeden rybník a odíde.  Živá ryba musí mať všetky základné znaky živej ryby to znamená musí prirodzene plávať Jej povrch by nemal byť poškodený a taktiež mala by byť v dobrej kondícií. Po usmrtení a vypitvaní  sa nesmú kosti od mäsa odlupovať respektíve vytŕčať tak ako je to niekedy pri dovážaných pstruhoch. Pri týchto vlastnostiach si vychutnáte chutnú a zdravú rybu.   Ako uchovávať ryby a či sú lepšie mrazené, alebo surové povieme nabudúce. Prečítajte si aj o príbehu rybieho filé. 

17.12.201350126
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Vianočné inšpirácie

Kupujete rybie filé? Na kvalitu zabudnite!

Marek


Typickú vianočnú rybu, kapra, z trónu na našom vianočnom stole zosadilo filé. Nenáročné na prípravu, bez kostí a starostí. Spýtali sme sa odborníkov, čo tento zázrak v kocke prináša. Možno budete prekvapení a ešte sa predsa vyberiete do obchodu kúpiť si aspoň na Vianoce poriadnu rybu. Silné stránky rybieho filé Po páde železnej opony sa rybie filé začalo na našich stoloch objavovať čoraz častejšie. Dokonca isté obdobie predstavovalo niečo luxusné, netradičné symbolizujúce nový, lepší svet miesto hľadania kostí v kaprovi. Nie je to však jediný prínos mrazených kociek.  Dušan Reľovský radí medzi silné stránky rybieho filé nesporne komfort pri príprave tohto Vianočného pokrmu. „Táto potravina nie je pôvodná a na Vianočnom stole sa začala objavovať až v novších dejinách. Odporúčal by som ju skôr ako potravinu k rýchlej príprave, kedy nepožadujeme kvalitu, ide len o účel nasýtenia,“ hovorí otvorene Reľovský. Zmeska neznámeho pôvodu Najčastejšie sa u nás dá kúpiť filé z treskovitých rýb. To je tak všetko, čo sa pravdepodobne o zložení kocky dozvieme. Máme však jednu istotu, že kúsky najkvalitnejších tresiek ostávajú od rybieho filé poriadne vzdialené. „Filé sa dá spraviť prakticky skoro z každej ryby. Bežne sa na obale píše "filé z treskovitých rýb". Tých je však okolo 150 druhov a obyčajne sa predáva to najlacnejšie. Jedna z najkvalitnejší rýb v úprave filé je treska škvrnitá / pravá/ Gadus morhua , je však drahšia a v obchodoch je praktický nedostupná,“ komentuje situáciu Peter Marták. Ak chcete mať na stole pôvodné ryby, určite nesiahajte po filé, je to zmeska na uhasenie hladu, ale príliš veľa zdravia a chuti v ňom nehľadajte. Aj preto je najčastejšia príprava kociek vysmážaním, ktoré dá chuť aj nevýraznej zmeske rybieho mäsa. Aká je cesta rybieho filé a prečo nechutí? Ak sa rozhodnete riskovať, je dobré poznať cestu rybieho filé na naše stoly. Keďže sa nedozvieme zloženie rýb, aspoň na spôsob prípravy sme sa spýtali Milana Kollára z firmy Rybospol: „Bohužiaľ z obalu sa nedozvieme kedy boli ryby usmrtené a spracované, ale dozvieme sa iba kedy boli zabalené. Morské ryby sa filetujú priamo na rybárskych lodiach, kde sa zmrazujú a vo veľkých celkoch potom distribuujú k odberateľom / napr. Radoma, Ryba, Partners, Novako a pod./ Tu sa mrazené bloky režú na známe kocky, alebo sa balia ako plátkové filé. Na obaloch sa vyznačuje dátum tohto balenia, pričom dobu najneskoršej spotreby si určuje spracovateľ. Ak filety z tresky poputujú z lode rovno do baliarne a odtiaľ cez obchod ku konečnému spotrebiteľovi - tak si určite pochutíme. Ak sa však filety v blokoch 5 rokov ponevierajú po mraziarňach kdesi v Dánsku a čakajú , kto si ich kúpi, tak už nám určite chutiť nebudú. Obávam sa, že pre nás sú určené práve takéto produkty. Pretože náš spotrebiteľ sa zameriava na cenu a nie na kvalitu. Obchodníkom ani neostáva iná možnosť iba skupovať takéto, niekoľkonásobne zlacnené produkty často podradnej kvality!“ S touto kockou na tanieri tak môžeme zabudnúť na chutné Vianoce. „Každej   rybe, ale aj inému mäsu, dodáva podľa môjho názoru chuť iba tuk, ktorý   rybie mäso obsahuje a je to aj tuk, ktorý priaznivo pôsobí na naše zdravie,“ hovorí Karel Smitka. Samozrejme vo filé tuky pre chuť a zdravie rovnako ako kvalitu nehľadajte.   Našťastie máme ďalšie alternatívy, ako si na Vianoce pochutiť. Už nabudúce sa dozvieme, ako je to so živými rybami v hypermarketoch? Oplatí sa ich „vyloviť“?

17.12.201353805
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201314568
Domi skúsenosti

Služby pre firmu:

EmotionBuildings má nový web embu.sk

Domi


Zaujíma vás oblasť fotovoltaiky, túžite po vlastnej solárnej elektrárni alebo chcete len vedieť, na akom princípe solárne panely fungujú? Spoločnosť EmotionBuildings už od roku 2010 stavia fotovoltaické systémy pre rodinné domy a priemysel. Ak hľadáte profesionálnu firmu na návrh a inštaláciu fotovoltaickej elektrárne alebo chcete len vedieť viac o fotovoltaike, pozrite si nový web, ktorý sme pre EmotionBuildings vytvorili.    Váš partner pre fotovoltaické riešenia Samotný proces realizácie fotovoltaickej elektrárne (FVE), nie je náročný, ale prečo by ste to mali absolvovať keď nemusíte? Spoločnosť EmotionBuildings vás prenesie celým procesom od výberu systému, inštalácie až po úspešné spustenie fotovoltaickej elektrárne. Ich prioritou a cieľom je poskytnúť zákazníkom nie len kvalitné solárne systémy, ale i profesionálne poradenstvo a komplexné riešenia od návrhu až po montáž, o čom svedčí už vyše 300 spokojných zákazníkov. A práve so správou referencií im pomáha náš tím zo Zariadim.sk. Pozrite si všetky referencie montáži solárnych panelov od EmotionBuildings.      Možnosti fotovoltaických systémov Fotovoltaika ponúka viacero možností využitia. Výber vhodného systému a jeho správny návrh dokáže znížiť ročné náklady na energiu až o 50%. EmotionBuildings vám ponúka dve riešenia fotovoltických systémov a to On-Grid fotovoltaický systém alebo Hybridný fotovoltaický systém. On-Grid je typ solárneho energetického systému, ktorý je priamo pripojený k elektrickej rozvodnej sieti a zároveň je to i najčastejší spôsob využitia solárnej energie a úspory nákladov za elektrinu v domácnosti. Zistite viac o výhodách On-Grid systému.  Druhým solárnym systémom, ktorý spoločnosť EmotionBuildings ponúka je Hybridný fotovoltaický systém. Tento systém je plnohodnotnou FVE s hybridným striedačom, ktorý kombinuje FV panely a lítiové batérie. Hybridný systém je skvelý spôsob, ako mať svoje napájanie pod kontrolou. Prečítajte si viac o výhodách hybridného systému a jeho využitiu na novej web stránke.  Fotovoltaické komponenty aj riešenia na kľúč Na novom webe embu.sk nájdete ponuku produktov, ktoré obsahujú kompletné zostavy fotovoltaických elektrární na kľúč, ale aj jednotlivé komponenty ako sú batérie fotovoltaických systémov, meniče fotovoltaických systémov, fotovoltické panely a nabíjacie stanice pre elektromobily do domácností i firmy.  Maximálny výkon, vysokú účinnosť a garanciu kvality zabezpečia klientom výhradne špičkové technológie s ktorými EmotionBuildings pracuje. Inšpirujte sa realizáciami fotovoltaických elektrární, ktoré nájdete na webe na podstránke realizácie alebo na našom instagrame.      Projekt Zelená domácnostiam Na Slovensku sa otvára nová kapitola v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Týmto smerom nás vedie projekt Zelená domácnostiam, ktorý sa teraz pripravuje na novú fázu svojho vývoja s radom aktualizácií a nových podmienok. V rámci projektu Zelená domácnostiam budú môcť domácnosti získať príspevok na malé fotovoltické zariadenie s výkonom do 10 kW, ktoré im umožní premeniť slnečnú energiu na elektrinu. Slovensko je na ceste k udržateľnej budúcnosti, pričom projekt Zelená domácnostiam hrá kľúčovú úlohu. Prečítajte si viac o informáciách a novinkách zo sveta fotovoltaických systémov na novo vytvorenom blogu na stránke embu.sk alebo sledujte novinky na FB stránke.  Spoločnosť EmotionBuildings je zároveň spoľahlivým a kľúčovým partnerom Spoločného nákupu v rámci projektu CLEAR-X vďaka čomu sa v roku 2023 v rámci tohto projektu Spoločný nákup zabezpečilo a zrealizovalo viac ako 100 realizácií FVE pre domácnosti na Slovensku. Pozrite si viac o projekte CLEAR-X.    Stále váhate či si vybrať EmotionBuildings na stavbu fotovoltaiky? Neviete, aká fotovoltaická elektráreň, je pre vás najvhodnejšia? Navštívte pobočky v Púchove alebo v Žiline, alebo kontaktujte spoločnosť EmotionBuildings, pretože fotovoltaické panely a systémy inštalujú po celom Slovensku, od Bratislavy až po Košice. Skúste sa poradiť s odborníkmi a staňte sa aj vy energeticky nezávislý.   Potrebuje aj váš web zmenu? Alebo chcete web zmodernizovať a tým zvýšiť povedomie o vašej firme?  Kontaktujte nás a my vám s tým radi pomôžeme.   +421 918 228 898 info@zariadim.sk Seberíniho 1, Bratislava 821 04

28.11.2023634
Domi skúsenosti

Služby pre firmu:

S okennými fóliami dokážete zabrániť prehrievaniu interiéru a zároveň ochránite vašu prevádzku

Domi


Hľadáte spôsob ako ochrániť váš interiér pred prehrievaním či ušetriť náklady na klimatizáciu? Alebo je pre vás dôležitá bezpečnosť vášho podniku? Okenné fólie budú tou správnou voľbou. Fólie na okná sú vďaka svojim vlastnostiam dlhodobo najvyhľadávanejším prostriedkom. Nielenže majú bezpečnostný charakter ale sú vyhľadávané aj pre svoj zaujímavý dizajn. Exteriérové UV fólie alebo solárne fólie majú rôzne funkcie, okrem toho, že zadržia až 99% UV žiarenia rovnako dokážu chrániť pred poranením v prípade rozbitia skla. Bezpečnostné alebo ochranné fólie ochránia váš majetok a dekoračné fólie budú štýlovým doplnkom. Toto všetko a ešte viac vám dokážu poskytnúť kvalitné fólie na okná od renomovaných výrobcov, ako sú Johnson Window Films, 3M, SunTek či Hexis. Ak chcete viac informácií o samotných fóliach pozrite si webstránku uvfoil.eu od spoločnosti Autofólie Bratislava ktorá je spoľahlivým partnerom ochrany vašich okien budov a áut.    Solárne okenné fólie Solárne okenné fólie môžete použiť v exteriéri aj v interiéri. Tieto fólie pomáhajú vytvoriť v miestnosti príjemnú teplotu a chránia proti oslneniu, UV žiareniu a prestupu tepla aj počas horúcich letných dní. Povrch solárnych fólií je odolný voči poškriabaniu ale zároveň prepúšťa svetlo. Okrem funkcie pasívnej klimatizácie a ochrany zariadenia interiéru vďaka UV filtrom dokážu vhodne vybrané protislnečné fólie na okná zlepšiť dizajn vášho domu či inej budovy. Vybrať si môžete zo širokej škály farebných odtieňov, zrkadlového či nepriehľadného efektu, ktoré vám okrem základných funkcií zaistia aj súkromie doma či v práci. Nechýbajú ani priehľadné bezfarebné fólie, ktoré sú voľným okom neviditeľné, pričom plnia svoje funkcie rovnako ako ostatné typy fólií.        Bezpečnostné a ochranné fólie na okná Ak vlastníte firmu, prevádzku alebo hoc aj malý obchodník, určite je pre vás bezpečnosť vášho podniku na prvom mieste. A práve bezpečnostné fólie sa používajú nato aby ochránili váš majetok, či už pred samotným rozbitím skla alebo vniknutím cudzej osoby. Sklo sa po nalepení bezpečnostnej fólie stáva pevnejšie a odolnejšie voči rozbitiu. Značkové bezpečnostné fólie  Johnson Window Films  sú skvelým riešením. Odolajú aj väčším kameňom a zápalným fľašiam, čo svedčí o kvalite materiálov, z ktorých sú vyrobené. Zároveň sú číre, na skle neviditeľné čím nenarúšajú vzhľad okenných tabúľ. Pri kombinácii so solárnymi fóliami dokážu účinne zabrániť prieniku škodlivých UV lúčov a tepla do interiéru.  Ochranné fólie na okná sú tenšie ako bezpečnostné, a preto slúžia najmä na ochranu osôb pred zranením spôsobeným úlomkami z rozbitého skla. Pri rozbití držia sklo v celku čím chránia osoby pred poranením od sklenených úlomkov.    Dekoračné okenné fólie Dekoračné fólie sú zaujímavým prvkom nielen v domácnosti ale aj vo firemných priestoroch. Dokážu zlepšiť dizajn reprezentačných priestorov opticky ich rozdeliť a vytvoriť súkromie. Ak chcete viac súkromia ideálne fólie sú mliečne fólie, ktoré sú málo priehľadné a ich veľkou výhodou je, že sú vysoko svetlo priepustné. Zo širokej škály dekorov si však môžete vybrať aj také, ktoré dodajú interiéru šmrnc. Avšak zabudnite, že vás ochránia pred slnečným žiarením či rozbitím skla, ide len o fólie, ktoré dodávajú jedinečný vzhľad interiéru. Potrebujete zakryť poškodené panely na budove, prípadne prekryť sklo, kovové časti a zároveň získať nový lesk a farebnosť? Na jednoduché úpravy kovových častí sa používajú wrapové alebo farebné ochranné fólie, ktoré dokážu zakryť aj farebnú odlišnosť po rekonštrukcii budovy. Pozrite ako sa práve takáto úprava podarila na významnom shopping centre v Bratislave, kde sa aplikovala wrapová fólia Avery Dennison SWF Metallic Matte Silver na poškodené panely na streche obchodného domu.     Fólie môžeme rozdeliť nielen podľa použitia ale aj spôsobu aplikácie. Avšak čoraz väčší záujem je o solárne exteriérové fólie. Tie sa lepia na vonkajšiu stranu okien budov. Fólie je možné aplikovať aj do interiéru, čím získate zaujímavý dizajn. Montáž alebo aplikáciá fólií nieje jednoduchá, a tak ak chcete aby výsledný efekt stál za to, nechajte si poradiť od odborníkov zo spoločnosti uvofil.eu - Autofólie Bratislava.     info@autofolie-bratislava.eu +421 948 061 870     Webdesign a obsah nových stránok, pravidelnú správu referencií a SEO služby spoločnosti AB Autofólie Bratislava vytvára tím Zariadim.sk  +421 918 228 898 info@zariadim.sk Seberíniho 1, Bratislava 821 04  

15.11.2023715
Domi skúsenosti

Služby pre firmu:

Nový web pre akademického maliara Daniela Bidelnicu

Domi


Dokonalé farebné kontrasty, pop - art, ale aj prvky klasickej moderny, také sú diela akademického maliara a umelca Daniela Bidelnicu. Rodák z Nitry, ktorý sa celý život venuje hre farieb, tvarov a techník zbiera inšpirácie ku svojim dielam po celom svete. Následne ich formuje do malieb, premalieb objektov, ale aj tvorbe sôch a konštrukcií, pričom sa vždy snaží o princíp harmónie, pozitívny zmysel a radosť z tvorby.    Web s pozitívnym odkazom Umelecká tvorba Daniela Bidelnicu je postavená na dvoch pilieroch, forme a idei. A preto aj web, ktorý sme s našim tímom zo Zariadim.sk vytvorili, obsahuje pozitívny odkaz a či sa nám to podarilo posúďte sami. Nový web má čitateľom ukázať, že Daniel je nielen vynikajúci umelec s nezameniteľným rukopisom, ale aj vášnivý cestovateľ, priateľ a jedinečná osobnosť. Za svoje pôsobenie získal mnoho kontaktov a stal sa dobrým priateľom mnohých známych osobností, ktorých podpisy tvorí obrovská stena v Bidelnicovom ateliéri. Zaujímavou novinkou na novom webe je podstránka pod názvom výnimočné stretnutia, ktorá obsahuje tie najvýznamnejšie stretnutia so slovenskými i zahraničnými osobnosťami, umelcami a v konečnom dôsledku s ľuďmi, ktorých si chce Daniel Bidelnica pamätať.      Výstavy a publikácie na jednom mieste Niektoré diela Daniela Bidelnicu sú majetkom mnohých galérií, múzeí a inštitúcií a to nielen na Slovensku ale aj v zahraničí. Jednotlivé vývojové etapy tohto umelca sú ovplyvňované zahraničnými cestami, kde na záver svojich pobytov usporadúva autorské výstavy. Záznamy z týchto výstav sme vytvorili na podstránke výstavy a publikácie, tak, aby čitatelia mali všetko na jednom mieste. Ak túžite mať pamiatku aj v inej podobe ako v jeho diele, na výstavách a akciách organizovaných autorom je možné zakúpiť si najnovšiu umeleckú knihu MOJE DNA OBRAZY / MY DNA PICTURES. Bidelnica vníma koncept geometrickej abstrakcie veľmi špecificky, najmä pri abstrakcii štvorcových a kruhových telies, pokračuje inšpirácia planét, s využitím súčasných techník airbrushu, striekaním na podmaľbu a inými technikami moderného umenia aj streetartu. Druhou knihou ŽIVOT PRE UMENIE / LIFE FOR ART autor opisuje a ukazuje na 440 stranách vývoj svojej umeleckej tvorby s poznámkami od jeho umeleckých kolegov. Táto kniha je viac ako iba katalóg obrazov. Ponúka vám jedinečný pohľad na bohatú tvorivosť a rozmanitosť diel Daniela Bidelnicu, a snaží sa vám pomôcť hlbšie pochopiť Bidelnicu ako človeka a umelca. Knihu si môžete zakúpiť online vo vybraných kníhkupectvách.      Samotné diela vrátane diel na predaj si môžete pozrieť na podstránke Obrazy. Okrem obrazov autor tvorí rôzne objekty a sochy, venuje sa premaľbe objektov a masiek, úžitkovej grafike a má za sebou aj mnohé monumentálne realizácie. Autorovu prácu a aktivity nájdete na stránke v médiách.     Čo povedali o Danielovi? V jednom zo svojich rozhovoroch povedal: „Poznám sa asi s celým šoubiznisom,“ čo už teraz nie je žiadna novinka. Ale čo hovoria známe osobnosti a priatelia Daniela Bidelnicu o samotnom autorovi? Prečítajte si rozhovory a príhody očami iných.      Ak vás zaujali diela Daniela Bidelnicu prípadne máte záujem o spoluprácu, kontaktujte samotného autora vyplnením krátkeho formulára.     Ste umelec a nemáte ešte svoj vlastný web? Potrebujete vytvoriť alebo vynoviť pre svoju firmu webovú stránku? Ak ste odpovedali aspoň na jednu otázku správne neváhajte nás kontaktovať. Vytvoríme vám web podľa vašich predstáv a účelu vášho podnikania.   +421 918 228 898 info@zariadim.sk Seberíniho 1, Bratislava 821 04    

09.11.2023756
Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Marek


O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }  

24.04.201415011
Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Marek


Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári.  „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky.   Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť.   V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak.   Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný.   Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

29.04.20149785
Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Predaj z dvora:Jarný med

Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Marek


Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej  kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

24.04.201410298
Elixíry života z včelieho úľa

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201314568
Spoznajte medovinu zblízka

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte medovinu zblízka

Marek


Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny  je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .

29.10.201313619

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím