AKTUÁLNE
AKTUÁLNE
Predaj z dvora:Vianočné inšpirácie
Vieme, prečo je kapor symbol Vianoc a kde nájsť najlepšie kusy!
Ak ste sa po skúsenosti s filé rozhodli kúpiť tento rok živú rybu, možno váhate, kde bude tá najlepšia kúpa. Živé ryby sa predávajú v hypermarketoch, pred Vianocami aj priamo na námestiach a samozrejme v tradičných chovoch. Kam sa obrátiť, ak chcete na Vianoce prekvapiť rodinu aj vlastné chuťové bunky? Ako sa stal kapor symbolom Vianoc? Kapor - tradičná ryba Vianoc. Čoraz viac nahrádzaná inými druhmi, ale kapor je predsa len mohykán. Je našim pôvodným druhom a v ramenách slovenských riek ho objavili rímske légie. Vojakom kapor zachutil a preto ho poslali na ochutnávku i cisárovi do Ríma. Ten rozhodol, že táto chutná ryba sa musí chovať i tam a preto dal vybudovať rybníky. „Oveľa neskôr v stredoveku bolo priveľa sviatkov a priveľa pôstov a cirkevný hodnostári hľadali spôsob ako pôsty zmierniť. Preto pápež prehlásil, že mäso z rýb nie je mäso a môže sa konzumovať i počas pôstu. A tak sa cirkev stala iniciátorom budovania vnútrozemských rybníkov a umelého chovu rýb. Predovšetkým kapra. Poslali nám ho rovno z Ríma, netušiac, že ho poslali vlastne domov! Taká je odysea kapra a práve preto sa kapor stal symbolom kresťanských Vianoc,“ vysvetľuje genézu Milan Kollár z firmy Rybospol. Ak preto chcete prežiť Vianoce v zmysle tradícií, skúste starého známeho kapra. Určite stojí za to vychutnať si ho pri štedrej večeri. Ryby pri preprave často trpia „Obchodné reťazce nakupujú ryby priamo od chovateľov vo veľkom množstve a dotlačia ich tak k nižšej cene. Môžu ich predávať lacnejšie, kde zaraďujeme ryby 1.tr., ktorá váži do 2.5 kg. Podľa mojich skúseností je najlepšia ryba okolo 3 kg, práve pre obsah tuku. Až ma udivuje za akých podmienok niektorí predajcovia prepravujú ryby pred Vianocami, častokrát bez vody na ploche auta, čo by sa dalo považovať za týranie zvierat a o kvalite mäsa takto prepravovaných rýb ani nehovorím,“ vysvetľuje úskalia masového predaja Karel Smitka. Aj dobrá ryba môže mať dobú cenu. Vyberte si však zdravú! Každá ryba má svoju špecifickú chuť. „Aj lacnejšie ryby sú chuťovo dobré. Akú vybrať na Vianoce záleží ako ju chceme pripraviť a podľa toho si treba vybrať,“ hovorí Peter Marták. To je dôvod navštíviť skutočnú predajňu rýb, nielen mraziaci box. „Výhody kúpy živej ryby sú v tom, že zákazník si už pri prvej návšteve môže podobné zariadenia porovnať a overiť si kvalitu, hygienu a podobne. Spotrebiteľ nemá veľa možnosti overiť si či bola ryba správne chovaná, ale odporúčal by som navštevovať za účelom nákupu certifikované farmy ktoré majú všetky povolenia. Jedným z kritérií je chov na čistých vodách. To znamená nie na veľkých tokoch, kde sú čističky, lebo ani najlepšia čistička nedokáže odbúrať všetku tu chémiu, ktorá sa v domácnosti používa,“ vysvetľuje Dušan Reľovský a dodáva pár tipov, ako posúdiť zdravú rybu: Mala by byť chovaná na prvej vode to znamená príde z lesa prejde cez jeden rybník a odíde. Živá ryba musí mať všetky základné znaky živej ryby to znamená musí prirodzene plávať Jej povrch by nemal byť poškodený a taktiež mala by byť v dobrej kondícií. Po usmrtení a vypitvaní sa nesmú kosti od mäsa odlupovať respektíve vytŕčať tak ako je to niekedy pri dovážaných pstruhoch. Pri týchto vlastnostiach si vychutnáte chutnú a zdravú rybu. Ako uchovávať ryby a či sú lepšie mrazené, alebo surové povieme nabudúce. Prečítajte si aj o príbehu rybieho filé.
17.12.201355099Predaj z dvora:Vianočné inšpirácie
Kupujete rybie filé? Na kvalitu zabudnite!
Typickú vianočnú rybu, kapra, z trónu na našom vianočnom stole zosadilo filé. Nenáročné na prípravu, bez kostí a starostí. Spýtali sme sa odborníkov, čo tento zázrak v kocke prináša. Možno budete prekvapení a ešte sa predsa vyberiete do obchodu kúpiť si aspoň na Vianoce poriadnu rybu. Silné stránky rybieho filé Po páde železnej opony sa rybie filé začalo na našich stoloch objavovať čoraz častejšie. Dokonca isté obdobie predstavovalo niečo luxusné, netradičné symbolizujúce nový, lepší svet miesto hľadania kostí v kaprovi. Nie je to však jediný prínos mrazených kociek. Dušan Reľovský radí medzi silné stránky rybieho filé nesporne komfort pri príprave tohto Vianočného pokrmu. „Táto potravina nie je pôvodná a na Vianočnom stole sa začala objavovať až v novších dejinách. Odporúčal by som ju skôr ako potravinu k rýchlej príprave, kedy nepožadujeme kvalitu, ide len o účel nasýtenia,“ hovorí otvorene Reľovský. Zmeska neznámeho pôvodu Najčastejšie sa u nás dá kúpiť filé z treskovitých rýb. To je tak všetko, čo sa pravdepodobne o zložení kocky dozvieme. Máme však jednu istotu, že kúsky najkvalitnejších tresiek ostávajú od rybieho filé poriadne vzdialené. „Filé sa dá spraviť prakticky skoro z každej ryby. Bežne sa na obale píše "filé z treskovitých rýb". Tých je však okolo 150 druhov a obyčajne sa predáva to najlacnejšie. Jedna z najkvalitnejší rýb v úprave filé je treska škvrnitá / pravá/ Gadus morhua , je však drahšia a v obchodoch je praktický nedostupná,“ komentuje situáciu Peter Marták. Ak chcete mať na stole pôvodné ryby, určite nesiahajte po filé, je to zmeska na uhasenie hladu, ale príliš veľa zdravia a chuti v ňom nehľadajte. Aj preto je najčastejšia príprava kociek vysmážaním, ktoré dá chuť aj nevýraznej zmeske rybieho mäsa. Aká je cesta rybieho filé a prečo nechutí? Ak sa rozhodnete riskovať, je dobré poznať cestu rybieho filé na naše stoly. Keďže sa nedozvieme zloženie rýb, aspoň na spôsob prípravy sme sa spýtali Milana Kollára z firmy Rybospol: „Bohužiaľ z obalu sa nedozvieme kedy boli ryby usmrtené a spracované, ale dozvieme sa iba kedy boli zabalené. Morské ryby sa filetujú priamo na rybárskych lodiach, kde sa zmrazujú a vo veľkých celkoch potom distribuujú k odberateľom / napr. Radoma, Ryba, Partners, Novako a pod./ Tu sa mrazené bloky režú na známe kocky, alebo sa balia ako plátkové filé. Na obaloch sa vyznačuje dátum tohto balenia, pričom dobu najneskoršej spotreby si určuje spracovateľ. Ak filety z tresky poputujú z lode rovno do baliarne a odtiaľ cez obchod ku konečnému spotrebiteľovi - tak si určite pochutíme. Ak sa však filety v blokoch 5 rokov ponevierajú po mraziarňach kdesi v Dánsku a čakajú , kto si ich kúpi, tak už nám určite chutiť nebudú. Obávam sa, že pre nás sú určené práve takéto produkty. Pretože náš spotrebiteľ sa zameriava na cenu a nie na kvalitu. Obchodníkom ani neostáva iná možnosť iba skupovať takéto, niekoľkonásobne zlacnené produkty často podradnej kvality!“ S touto kockou na tanieri tak môžeme zabudnúť na chutné Vianoce. „Každej rybe, ale aj inému mäsu, dodáva podľa môjho názoru chuť iba tuk, ktorý rybie mäso obsahuje a je to aj tuk, ktorý priaznivo pôsobí na naše zdravie,“ hovorí Karel Smitka. Samozrejme vo filé tuky pre chuť a zdravie rovnako ako kvalitu nehľadajte. Našťastie máme ďalšie alternatívy, ako si na Vianoce pochutiť. Už nabudúce sa dozvieme, ako je to so živými rybami v hypermarketoch? Oplatí sa ich „vyloviť“?
17.12.201361969Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami, ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).
30.10.201315695Zvládnite horúčavy štýlovo: Objavte najlepšie klimatizácie leta 2025
Leto prichádza a s ním aj čas na komfort, ktorý si zaslúžite. Zabudnite na neznesiteľné horúčavy a prebdené noci. Moderné klimatizácie dokážu viac než len chladiť - sú tichšie, úspornejšie a inteligentnejšie než kedykoľvek predtým. Práve preto sme pre vás pripravili výber TOP klimatizácií pre leto 2025, ktorý vám pomôže zorientovať sa v ponuke noviniek a vybrať si tú pravú klimatizáciu. V spolupráci s našimi overenými partnermi – Klimatizácie Bratislava, Regiochlad, BOLE Air Conditioner s. r. o. a ArcticKlima.sk - vám prinášame prehľad toho najlepšieho, čo aktuálna sezóna ponúka. Nech je vaše leto pohodlné, svieže a bez stresu. Naitec Stellair Klimatizácia Naitec Stellair predstavuje vrchol ponuky značky Naitec. Je vybavená UVC lampou a ionizátorom, ktorý efektívne eliminuje baktérie, vírusy a alergény, čím prispieva k lepšej kvalite vzduchu vo vašom domove. Navyše systém aktívneho vetrania umožňuje klimatizácií Naitec Stellair nasávať čerstvý vzduch z exteriéru, čím zabezpečí neustály prísun kvalitného očisteného vzduchu. Naitec Stellair disponuje difúznym chladením cez perforovanú lamelu, pre jemné rozptýlenie chladného vzduchu bez nepríjemného prievanu. S hlučnosťou od 18 dB v režime Ultra Silence Mode je ideálna aj do spální. S energetickou triedou A++ a schopnosťou vykurovania až do -15 °C je Naitec Stellair spoľahlivým riešením pre celoročné využitie. Naitec Sensitive Pro Klimatizácia Naitec Sensitive Pro je navrhnutá pre tých, ktorí hľadajú maximálny komfort bez kompromisov. Difúzne bezprievanové chladenie cez mikro otvory na lamele zabezpečuje rovnomerné ochladzovanie miestnosti bez nepríjemného ofúknutia, navyše s hlučnosťou od 18 dB v režime Ultra Silence Mode je ideálna pre chladenie bez rušivého hluku aj do spálni a detských izieb . S UVC lampou a ionizátorom aktívne čistí vzduch od baktérií, vírusov a alergénov, čím prispieva k zdravšiemu prostrediu. Energetická trieda Naitec Sensitive Pro je A+++, samozrejmosťou je integrované Wi-Fi a podpora hlasového ovládania.Klimatizácia Naitec Sensitive Pro je výbornou voľbou ako zdroj na efektívne dlhodobé vykurovanie počas chladných mesiacov, účinne vykurovať dokáže až do -35 °C. 👉 Klimatizácie Naitec Stellair a Naitec Sensitive Pro nájdete u nášho partnera ArcticKlima.sk, ktorý zabezpečí odbornú montáž aj pravidelný servis klimatizácií v Topoľčanoch, Partizánskom a Nitre. BOLE AIR 351202 Novinka od slovenskej spoločnosti BOLE Air Conditioning pre túto sezónu – klimatizácia BOLE AIR 351202. Oproti predchádzajúcemu modelu prináša viaceré vylepšenia pre maximálny komfort užívateľa. BOLE AIR 351202 disponuje prvkami umelej inteligencie, perforovanou lamelou pre jemné chladenie bez prievanu, funkciou UVC sterilizácie pri vysokej teplote 56 ° či kúrením do vonkajšej teploty -15 °C. O svieži a čistý vzduch v interiéri sa postará aktívny karbónový filter a šesť doplnkových filtrov, ktoré spoľahlivo zbavia vzduch prachu, peľu, baktérií a pachov. Samozrejmosťou je ekologické chladivo R32, Wi-Fi ovládanie, funkcia ECO pre úsporné chladenie a vysoká energetická účinnosť A++ / A+++. Samsung Wind-Free™ Avant S2 Black Klimatizácia Samsung Wind Free™ AVANT S2 Black predstavuje pokročilé riešenie pre komfortné a energeticky efektívne chladenie i vykurovanie. Je vybavená technológiou Wind-Free™, ktorá zaistí príjemné chladenie bez priameho ofúknutia, technológiami AI Auto Comfort a AI Energy pre optimalizáciu spotreby energie a režimu prevádzky. Klimatizácia Samsung Wind Free™ AVANT S2 Black dokáže pracovať pri minimálnej hlučnosti od 16 dB, čo z nej robí ideálnu klimatizáciu do spální, pracovných priestorov, aj pre nočné používanie. Nový model Samsung AVANT S2 Black sa postará aj o kvalitný vzduch v interiéri bez prachu, alergénov a nečistôt vďaka filtrácií Tri-Care Filte, Easy Filter Plus a automatickým čistením Auto Clean. Nechýba Wi-Fi modul pre ovládanie cez aplikáciu SmartThings či kompatibilita s hlasovými asistentmi. 👉 Klimatizácie BOLE a ponuku klimatizácií Samsung nájdete v portfóliu nášho partnera BOLE Air Conditioning, ktorý sa špeializuje na montáž, údržbu a servis klimatizácií v Bratislave a okolí. Hisense Unipure Najnovšia prémiová klimatizácia Hisense UNIPURE v sebe spája moderné technológie a najvyššiu energetickú účinnosť A+++ / A+++ za veľmi priaznivú cenu. Vďaka pokročilému systému čistenia vzduchu HI-NANO, filtrom 4v1, funkcii samočistenia a antibakteriálnej úprave výmenníka Hisense UNIPURE zabezpečí maximálnu hygienu a čistotu vzduchu vo vašej domácnosti. S inteligentným stropným a podlahovým prúdením vzduchu - Ceiling & Floor Airflow, veľmi tichým chodom už od 19 dB, ovládaním cez aplikáciu alebo hlasom a možnosťou vykurovania až do -22 °C je Hisense UNIPURE ideálnou voľbou pre celoročné použitie. Inventor Emperor Novinka od gréckej značky Inventor - klimatizácia Inventor Emperor v elegantnom čiernom dizajne je jednou z najtichších klimatizácií na trhu - ponúka mimoriadne tichú prevádzku od 16 dB(A) a vysokú energetickú účinnosť A+++/A++. Vďaka technológií ultrafialového žiarenia typu C, ionizátor a 56 °C sterilizácia zabezpečí čistý a zdravý vzduch vo vašom interiéri. Inventor Emperor je výbornou voľbou pre ľudí so zvýšenými nárokmi na dezinfekciu vzduchu, napríklad pre alergikov, astmatikov či deti. Pohybový senzor prispôsobuje výkon podľa prítomnosti osôb, čím šetrí energiu. S integrovaným Wi-Fi modulom a možnosťou ovládania cez aplikáciu alebo hlasovým povelom je ovládanie klimatizácie Inventor Emperor pohodlné a flexibilné. Spoľahlivo funguje aj pri extrémnych teplotách, s možnosťou vykurovania až do -20 °C. 👉 Kompletnú ponuku klimatizácií Hisense a Inventor nájdete v portfóliu nášho partnera Klimatizácie Bratislava, ktorý už od roku 1997 pôsobí v Bratislave a širšom okolí. PANASONIC ETHEREA Panasonic ETHEREA je skvelým riešením pre domov plný čistoty, maximálneho pohodlia a príjemnej klímy. Táto klimatizácia disponuje pokročilými možnosťami ovládania, špičkovým výkonom a maximálnou energetickou účinnosťou A+++ v režime chladenia aj kúrenia. Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch Panasonic Etherea využijete počas celého roka, v lete vás príjemne schladí a v zime zahreje do vonkajšej teploty až -15°C. Vďaka technológií nanoe™ X bude ovzdušie vo vašom interiéri oveľa čistejšie, sviežejšie a bezpečnejšie. A nie len to! Nanoe™ X eliminuje ľudské a zvieracie vírusy a baktérie vo vzduchu, ale aj na povrchu našej pokožky, predmetoch a textíliách. Samozrejmosťou je integrované WiFi ovládanie kompatibilné s hlasovým ovládaním, efekt sprchového chladenia s funkciou Aerowings 2.0 a super tichá prevádzka. Sinclair MARVIN Aj pre túto sezónu ostáva SINCLAIR MARVIN najžiadanejším produktom spoločnosti REGIOCHLAD s výborným pomerom kvalita – cena. Klimatizácia Sinclair MARVIN disponuje všetkými štandardnými funkciami pre maximálne pohodlie užívateľov. Wi-Fi pripojenie, pohyb lamiel všetkými smermi, funkcia I FEEL pre komfortné riadenie teplôt či ekologické chladenie R32. O čistý a kvalitnejší vzduch v interiéri sa postará UV-C lampa a Cold Plasma generátor. Veľkým plusom Sinclair MARVIN je možnosť plnohodnotného kúrenia až do vonkajšej teploty -25°C. 👉 Klimatizácie Sinclair a Panansonic nájdete v ponuke u nášho partnera Regiochlad. Predaju, montáži a servisu klimatizácií sa venuje v regiónoch Trnava, Piešťany, Topoľčany, Trenčín, až po Senec. Premýšľate nad klimatizáciou? Ujasnite si, čo od nej očakávate – či hľadáte riešenie len na chladenie, alebo aj na čistenie vzduchu, vykurovanie či úspornú prevádzku. Zvážte veľkosť miestnosti, hlučnosť zariadenia, energetickú triedu aj doplnkové funkcie, ktoré môžu výrazne zvýšiť váš komfort. Nezabudnite, že kvalitná inštalácia je rovnako dôležitá ako samotný výber klimatizácie. Spoľahnite sa preto na odborníkov, ktorí vám poradia s výberom tej najvhodnejšej jednotky podľa vašich potrieb aj rozpočtu a zabezpečia profesionálnu montáž. Doprajte si pohodlie, ktoré si rozhodne zaslúžite. www.klimatizacie-bratislava.eu www.regiochlad.sk www.bole-klimatizacie.sk www.arcticklima.sk
19.06.20251392Autorizovaný servis Ford teraz aj v Nových Zámkoch
Hľadáte spoľahlivý servis pre vaše vozidlo značky Ford? V regióne južného Slovenska, teraz nájdete nový autorizovaný servis Ford Quick Lane, ktorý patrí do siete spoločnosti MAGNUM Co., a prináša špičkové služby pre všetkých majiteľov vozidiel Ford. O vaše vozidlo sa postarajú odborníci s dlhoročnou praxou. Servis, ktorý mení štandardy Toto moderné servisné stredisko v Nových Zámkoch ponúka komplexnú starostlivosť o vozidlá Ford – od bežnej údržby cez generálne prehliadky až po špecializované opravy v mechanickej dielni. Služby ako diagnostika, výmena oleja, 3D geometria, pneuservis, či príprava na STK sú dostupné širokému okruhu zákazníkov z celého južného Slovenska. Každý zásah je realizovaný certifikovanými technikmi Ford, s použitím výhradne originálnych dielov Ford, čo garantuje dlhšiu životnosť a vyššiu bezpečnosť vozidla. Okrem toho Ford Quick Lane - Magnum Co., poskytuje aj záručný a pozáručný servis vozidiel Ford a nájdete tu aj ponuku skladových vozidiel Ford pripravených na okamžitý odber. Dohodnite si testovaciu jazdu alebo si prezrite dostupné skladové vozidlá na novej webstránke www.ford.magnum-co.sk. Získajte 10 % zľavu na prvý servis Pre nových zákazníkov pripravilo Ford Quick Lane - MAGNUM Co. špeciálnu ponuku – 10% zľavu na prvý servis vozidla Ford pri registrácii do 30.6.2025. Táto akcia je skvelou príležitosťou vyskúšať si kvalitu služieb a profesionálny prístup autorizovaného servisu Ford Quick Lane v Nových Zámkoch. Registrujte sa jednoducho online na: www.ford.magnum-co.sk/registracia/. Klampiarske a lakovnícke práce pod jednou strechou Či už ide o drobný škrabanec alebo vážnejšie poškodenie po nehode, v klampiarskej dielni a lakovni Ford Quick Lane Nové Zámky, sa vaše vozidlo dostane do rúk skúsených odborníkov. Profesionálny tím sa postará o opravu menších ale aj väčších poškodení karosérie, čím zabezpečí, že vaše vozidlo bude vyzerať ako nové. Vďaka špičkovému vybaveniu a precíznemu prístupu dokážu opraviť karosérié všetkých značiek vozidiel. Komplexné riešenia poistných udalostí Poistná udalosť dokáže narušiť plány každému vodičovi. Práve preto v autorizovanom servise Ford Quick Lane - Magnum Co., myslia aj na tieto situácie. V prípade škodovej udalosti poskytuje servis komplexné riešenia poistných udalostí – od obhliadky vozidla priamo v servise až po kompletnú opravu po nehode. Servisné stredisko Ford Quick Lane v Nových Zámkoch je zmluvným partnerom viacerých poisťovní, čo zjednodušuje a urýchľuje proces riešenia poistných udalostí pre zákazníkov. Originálne diely Ford: Kvalita, ktorá sa počíta Keď ide o spoľahlivosť a bezpečnosť vozidla, originálne náhradné diely hrajú kľúčovú rolu. V autorizovanom servise Ford máte istotu, že vaše vozidlo dostane presne to, čo potrebuje – certifikované náhradné diely Ford a Motorcraft, prispôsobené konkrétnemu modelu a vybaveniu. Vďaka rýchlej dostupnosti zo skladu a technickej podpore podľa VIN čísla vozidla je výmena komponentov rýchla, presná a bez kompromisov. Navyše, servis ponúka aj široký sortiment originálnych náhradných dielov a doplnkov Ford pre všetky modely značky Ford, ktoré vylepšia vaše vozidlo po technickej aj estetickej stránke. Autorizovaný servis Ford Quick Lane - Magnum Co., v Nových Zámkoch nie je len lokálnym servisom – ide o moderné servisné stredisko, ktoré pokrýva širokú spádovú oblasť južného Slovenska. Zákazníkom poskytuje kvalitné a komplexné služby nielen z Nových Zámkov, ale aj z okolitých okresov, ako sú Komárno, Štúrovo, Vráble, Levice, Šahy, Dunajská Streda, Šaľa či Galanta. Spoločnosť MAGNUM Co. už viac ako 30 rokov predáva a servisuje vozidlá značiek Renault a Dacia vo svojich prevádzkach vo Vrábľoch a Nových Zámkoch. Ak hľadáte spoľahlivý a profesionálny servis pre vaše vozidlo Ford, navštívte autorizovaný servis Ford Quick Lane - Magnum Co., v Nových Zámkoch, kde bude o vaše vozidlo kvalitne postarané. Viac informácií a možnosť objednania sa do servisu nájdete na ich novej webovej stránke www.ford.magnum-co.sk. Ford Quick Lane - MAGNUM Co. Komárňanská cesta 92A, Dolná kapsa, 940 02 Nové Zámky servis.ford@magnumco.sk +421 917 636 699
21.05.20251315Praktická SEO stratégia pre malé podniky
Predstavte si, koľko nových zákazníkov z vášho okolia by mohlo denne objaviť váš podnik len vďaka Googlu. V tomto jednoduchom sprievodcovi vám ukážeme, ako na to, krok za krokom. Dobrá SEO stratégia stojí na troch základných veciach – nájsť správne kľúčové slová, vytvoriť kvalitný obsah a zapísať firmu do dôležitých online adresárov ako je Google Business Profile. Rovnako dôležité je aj pochopiť, ako ľudia vo vašom okolí vyhľadávajú – a čo im Google vlastne ukazuje. Keď to celé dáte dokopy, vaša firma sa dostane presne tam, kde ju ľudia hľadajú. Ako na to? Čo je SEO a prečo je dôležité pre vašu firmu? SEO (Search Engine Optimization), teda optimalizácia pre vyhľadávače, je spôsob, ako zabezpečiť, aby vás zákazníci našli prirodzenou cestou – bez platených reklám. Predstavte si, že vaši zákazníci práve hľadajú produkty alebo služby, ktoré ponúkate – a vy sa im zobrazíte medzi prvými výsledkami na Google. Práve o tom je SEO. Organická návštevnosť z vyhľadávačov je „zadarmo“, no zároveň mimoriadne hodnotná. Oslovuje ľudí, ktorí hľadajú presne to, čo ponúkate, čo z nej robí jeden z najefektívnejších marketingových kanálov. Títo návštevníci spravidla na stránke strávia viac času a majú vyššiu pravdepodobnosť, že uskutočnia nákup, než tí, ktorí prídu cez platenú reklamu. Najlepšie konverzné výsledky však dosahujú firmy, ktoré sa zákazníkom zobrazujú opakovane – cez organické vyhľadávanie, Google Moja Firma, platené reklamy, obrázky, videá aj príspevky zo sociálnych sietí. Táto „digitálna všadeprítomnosť“ (tzv. omnipresence) buduje dôveru, posilňuje značku a zvyšuje šancu, že si zákazník vyberie práve vás. Naši klienti sa dlhodobo držia na prvých miestach pre vybrané kľúčové slová, ktoré im prinášajú želané konverzie. Príklad: Kľúčové slovo pre spoločnosť Berino s.r.o. Výhody Wordpressu a prémiových SEO pluginov Ak spravujete svoj web prostredníctvom WordPressu, ideálnym riešením pre efektívne SEO sú premiove pluginy ako Rank Math, SeoPress PRO, Yoast SEO a META SEO. Tieto nástroje ponúkajú intuitívne rozhranie, vďaka ktorému aj menej skúsený používateľ zvládne nastaviť základné SEO prvky bez potreby technických znalostí. Naučiť sa však s nimi efektívne pracovať naplno už nie je tak jednoduché a vyžaduje to čas, znalosti a sledovanie zmien v pozíciách, nastaveniach, využívanie nových techník aj učenie sa z chýb. Ak však chcete iba jednoducho upravovať meta titulky a popisy, integrovať Google Analytics a Search Console, tak tieto nástroje vás jednoducho povedú. Pre ďalšie nastavenia ako sú štrukturované dáta, nastavenia presmerovaní, zamedzenie duplicít obsahu, zlepšenia celkovej rýchlosti načítania stránky, či detailnú prácu s linkami a obrázkami v prospech vašich kľúčových slov, je často efektívnejšie a lacnejšie si objednať pomoc skúseného človeka. To isté platí aj pre lokálne SEO, čo je kľúčové pre firmy, ktoré sa chcú zviditeľniť vo svojom regióne, kde denne zápasia s konkurenciou - doplniť údaje o prevádzke, otváracích hodinách a presnej polohe je jednoduché ale vyniknúť nad ostatnými bodkami v mapách už nie je celkom triviálna záležitosť. Preto zvážte či sa chcete do sveta SEO naplno ponoriť alebo len mu chcete rozumieť aby ste lepšie vedeli riadiť vášho freelancera alebo agentúru. Prieskum kľúčových slov pre lokálny úspech Aby ste dosiahli lepšie výsledky v lokálnom vyhľadávaní, je nevyhnutné zamerať sa na správne kľúčové slová. Analýza kľúčových slov vám pomôže identifikovať najrelevantnejšie výrazy, ktoré sú špecifické pre váš región a cieľovú skupinu. Tento krok vám umožní optimalizovať vašu webovú stránku pre miestne vyhľadávania a efektívne zasiahnuť potenciálnych zákazníkov vo vašej oblasti. Môžete na to použiť aj rôzne nástroje ako SEOPress, Google Suggest, dáta z Google Search Console alebo Plánovač kľúčových slov Google. Príklad: SEO Tabuľka kľučových slov spoločnosti Klimatizácie Bratislava Vytvorte SEO optimalizovaný obsah na webe Pri budovaní vašej SEO stratégie pre malý podnik pamätajte, že kvalitná webová stránka nemusí byť rozsiahla, ak nemáte dostatok kľúčových slov, na ktoré by ste sa cielene zamerali. Pre niektoré malé podniky môže byť užitočným nástrojom na komunikáciu so zákazníkmi aj blog, avšak nie je to nutnosť. Blog slúži ako vynikajúci priestor na pravidelné publikovanie relevantného obsahu, čo môže zlepšiť viditeľnosť vo vyhľadávaní a pomôcť budovať dôveru u vašich zákazníkov. Vďaka kvalitnému SEO môžete dosiahnuť vyššie pozície vo vyhľadávačoch a získať viac návštevnosti bez potreby platiť za každé kliknutie. SEO je dlhodobá stratégia, ktorá zabezpečí udržateľný rast návštevnosti z organických výsledkov. Google Business Profile – základ pre lokálne SEO Jedným z najdôležitejších základov pre miestne SEO je mať overený firemný profil Google – je to akýsi hlavný pilier lokálnej viditeľnosti. Mali by ste preto dbať nato, aby ste ho mali dôkladne a správne vyplnený. Názov firmy, adresa a telefónne číslo by mali byť všade rovnaké – či už na vašom webe, Facebooku alebo v iných online katalógoch. Ak máte správne vyplnený Google Business Profile, vaša firma sa môže objaviť v Google Mapách, čo vám zabezpečí väčšiu viditeľnosť. Čím viac presných a aktuálnych informácií Google o vašej firme má, tým lepšie vás zaradí vo vyhľadávaní. Snímka obrazovky firemného profilu Google spoločnosti Autofólie Bratislava A recenzie? Tie sú dnes ako osobné odporúčania. Povzbuďte spokojných zákazníkov, aby zanechali hodnotenie – napríklad cez QR kód, zaslaním emailu s odkazom na recenziu alebo požiadaním cez Google Business Profile. Využite silu sociálnych médií Sociálne siete sú tiež dôležitým nástrojom pre miestne SEO. Profily na platformách ako Facebook alebo Instagram sa často zobrazujú priamo vo výsledkoch vyhľadávania, niekedy dokonca pred adresármi. Preto je dôležité aby ste boli na týchto sieťach aktívny. Avšak nezabudnite, že informácie o firme by mal byť totožné s vaším webom. Navyše, príspevky môžete pridávať aj vo firemnom profile Google a tak ešte viac zvýšite viditeľnosť vášho podniku. Spätné odkazy a ich význam Spätné odkazy, teda odkazy z iných stránok na tú vašu, sú kľúčovým faktorom pri hodnotení v Google. Zlepšujú dôveryhodnosť webu a jeho pozíciu vo výsledkoch vyhľadávania. Okrem odkazov sú dôležité aj citácie – zmienky o firme s adresou alebo telefónnym číslom, aj keď neobsahujú priamy odkaz. Preto je dôležité, aby boli kontaktné údaje konzistentné na všetkých online platformách. Už máte odkazy v Google profile, sociálnych sieťach a lokálnych adresároch? Skvelé! Teraz môžete hľadať ďalšie príležitosti, napríklad kontaktovať weby, ktoré vašu firmu spomínajú, ale nepridali odkaz. Prečo je Chcete, aby vaša firma konečne zažiarila online? Kvalitné SEO už nie je žiadna veda, ale nevyhnutnosť pre úspech tvojho podnikania. Spojením technickej optimalizácie, pútavého obsahu a správnych nástrojov vám pomôžeme zvýšiť návštevnosť webu, získať nových zákazníkov a budovať silnú značku vo vašom okolí. Nečakajte, kým vás predbehne konkurencia! Začnite optimalizovať svoj web ešte dnes a posuňte svoje podnikanie na vyššiu úroveň. Potrebuješ spoľahlivého partnera pre tvoje SEO? S našimi efektívnymi SEO službami a odbornými skúsenosťami ti pomôžeme zvýšiť tvoj zisk a získať viac zákazníkov a objednávok. A ak ešte nemáš webovú stránku, radi ti ju vytvoríme presne podľa tvojich predstáv a potrieb tvojho podnikania. +421 918 228 898 info@zariadim.sk Seberíniho 1, Bratislava 821 04
30.04.2025736Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť
O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
24.04.201416755Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?
Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári. „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky. Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť. V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak. Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný. Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
29.04.201410840Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime
Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }
24.04.201411158Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami, ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).
30.10.201315695Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .
29.10.201314545