AKTUÁLNE


Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Vianočné inšpirácie

Vieme, prečo je kapor symbol Vianoc a kde nájsť najlepšie kusy!

Marek


Ak ste sa po skúsenosti s filé rozhodli kúpiť tento rok živú rybu, možno váhate, kde bude tá najlepšia kúpa. Živé ryby sa predávajú v hypermarketoch, pred Vianocami aj priamo na námestiach a samozrejme v tradičných chovoch. Kam sa obrátiť, ak chcete na Vianoce prekvapiť rodinu aj vlastné chuťové bunky? Ako sa stal kapor symbolom Vianoc? Kapor - tradičná ryba Vianoc. Čoraz viac nahrádzaná inými druhmi, ale kapor je predsa len mohykán. Je našim pôvodným druhom a v ramenách slovenských riek ho objavili rímske légie. Vojakom kapor zachutil a preto ho poslali na ochutnávku i cisárovi do Ríma. Ten rozhodol, že táto chutná ryba sa musí chovať i tam a preto dal vybudovať rybníky. „Oveľa neskôr v stredoveku bolo priveľa sviatkov a priveľa pôstov a cirkevný hodnostári hľadali spôsob ako pôsty zmierniť. Preto pápež prehlásil, že mäso z rýb nie je mäso a môže sa konzumovať i počas pôstu. A tak sa cirkev stala iniciátorom budovania vnútrozemských rybníkov a umelého chovu rýb. Predovšetkým kapra. Poslali nám ho rovno z Ríma, netušiac, že ho poslali vlastne domov! Taká je odysea kapra a práve preto sa kapor stal symbolom kresťanských Vianoc,“ vysvetľuje genézu Milan Kollár z firmy Rybospol. Ak preto chcete prežiť Vianoce v zmysle tradícií, skúste starého známeho kapra. Určite stojí za to vychutnať si ho pri štedrej večeri. Ryby pri preprave často trpia „Obchodné reťazce nakupujú ryby priamo od chovateľov vo veľkom množstve a dotlačia ich tak k nižšej cene. Môžu ich predávať lacnejšie, kde zaraďujeme ryby 1.tr., ktorá váži do 2.5 kg. Podľa mojich skúseností je najlepšia ryba  okolo 3 kg, práve pre obsah tuku. Až ma udivuje za akých podmienok niektorí predajcovia prepravujú ryby pred Vianocami, častokrát bez vody na ploche auta, čo by sa dalo považovať za týranie zvierat a o kvalite mäsa takto prepravovaných rýb ani nehovorím,“ vysvetľuje úskalia masového predaja Karel Smitka. Aj dobrá ryba môže mať dobú cenu. Vyberte si však zdravú! Každá ryba má svoju špecifickú chuť. „Aj lacnejšie ryby sú chuťovo dobré. Akú vybrať na Vianoce záleží ako ju chceme pripraviť a podľa toho si treba vybrať,“ hovorí Peter Marták. To je dôvod navštíviť skutočnú predajňu rýb, nielen mraziaci box. „Výhody kúpy živej ryby sú v tom, že  zákazník si už pri prvej návšteve môže podobné zariadenia porovnať a overiť si kvalitu, hygienu a podobne. Spotrebiteľ nemá veľa možnosti overiť si či bola ryba správne chovaná, ale odporúčal by som navštevovať za účelom nákupu certifikované farmy ktoré majú všetky povolenia. Jedným z kritérií je chov na čistých vodách. To znamená nie na veľkých tokoch, kde sú čističky, lebo ani najlepšia čistička nedokáže odbúrať všetku tu chémiu, ktorá sa v domácnosti používa,“ vysvetľuje Dušan Reľovský a dodáva pár tipov, ako posúdiť zdravú rybu: Mala by byť chovaná na prvej vode to znamená príde z lesa prejde cez jeden rybník a odíde.  Živá ryba musí mať všetky základné znaky živej ryby to znamená musí prirodzene plávať Jej povrch by nemal byť poškodený a taktiež mala by byť v dobrej kondícií. Po usmrtení a vypitvaní  sa nesmú kosti od mäsa odlupovať respektíve vytŕčať tak ako je to niekedy pri dovážaných pstruhoch. Pri týchto vlastnostiach si vychutnáte chutnú a zdravú rybu.   Ako uchovávať ryby a či sú lepšie mrazené, alebo surové povieme nabudúce. Prečítajte si aj o príbehu rybieho filé. 

17.12.201335340
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Vianočné inšpirácie

Kupujete rybie filé? Na kvalitu zabudnite!

Marek


Typickú vianočnú rybu, kapra, z trónu na našom vianočnom stole zosadilo filé. Nenáročné na prípravu, bez kostí a starostí. Spýtali sme sa odborníkov, čo tento zázrak v kocke prináša. Možno budete prekvapení a ešte sa predsa vyberiete do obchodu kúpiť si aspoň na Vianoce poriadnu rybu. Silné stránky rybieho filé Po páde železnej opony sa rybie filé začalo na našich stoloch objavovať čoraz častejšie. Dokonca isté obdobie predstavovalo niečo luxusné, netradičné symbolizujúce nový, lepší svet miesto hľadania kostí v kaprovi. Nie je to však jediný prínos mrazených kociek.  Dušan Reľovský radí medzi silné stránky rybieho filé nesporne komfort pri príprave tohto Vianočného pokrmu. „Táto potravina nie je pôvodná a na Vianočnom stole sa začala objavovať až v novších dejinách. Odporúčal by som ju skôr ako potravinu k rýchlej príprave, kedy nepožadujeme kvalitu, ide len o účel nasýtenia,“ hovorí otvorene Reľovský. Zmeska neznámeho pôvodu Najčastejšie sa u nás dá kúpiť filé z treskovitých rýb. To je tak všetko, čo sa pravdepodobne o zložení kocky dozvieme. Máme však jednu istotu, že kúsky najkvalitnejších tresiek ostávajú od rybieho filé poriadne vzdialené. „Filé sa dá spraviť prakticky skoro z každej ryby. Bežne sa na obale píše "filé z treskovitých rýb". Tých je však okolo 150 druhov a obyčajne sa predáva to najlacnejšie. Jedna z najkvalitnejší rýb v úprave filé je treska škvrnitá / pravá/ Gadus morhua , je však drahšia a v obchodoch je praktický nedostupná,“ komentuje situáciu Peter Marták. Ak chcete mať na stole pôvodné ryby, určite nesiahajte po filé, je to zmeska na uhasenie hladu, ale príliš veľa zdravia a chuti v ňom nehľadajte. Aj preto je najčastejšia príprava kociek vysmážaním, ktoré dá chuť aj nevýraznej zmeske rybieho mäsa. Aká je cesta rybieho filé a prečo nechutí? Ak sa rozhodnete riskovať, je dobré poznať cestu rybieho filé na naše stoly. Keďže sa nedozvieme zloženie rýb, aspoň na spôsob prípravy sme sa spýtali Milana Kollára z firmy Rybospol: „Bohužiaľ z obalu sa nedozvieme kedy boli ryby usmrtené a spracované, ale dozvieme sa iba kedy boli zabalené. Morské ryby sa filetujú priamo na rybárskych lodiach, kde sa zmrazujú a vo veľkých celkoch potom distribuujú k odberateľom / napr. Radoma, Ryba, Partners, Novako a pod./ Tu sa mrazené bloky režú na známe kocky, alebo sa balia ako plátkové filé. Na obaloch sa vyznačuje dátum tohto balenia, pričom dobu najneskoršej spotreby si určuje spracovateľ. Ak filety z tresky poputujú z lode rovno do baliarne a odtiaľ cez obchod ku konečnému spotrebiteľovi - tak si určite pochutíme. Ak sa však filety v blokoch 5 rokov ponevierajú po mraziarňach kdesi v Dánsku a čakajú , kto si ich kúpi, tak už nám určite chutiť nebudú. Obávam sa, že pre nás sú určené práve takéto produkty. Pretože náš spotrebiteľ sa zameriava na cenu a nie na kvalitu. Obchodníkom ani neostáva iná možnosť iba skupovať takéto, niekoľkonásobne zlacnené produkty často podradnej kvality!“ S touto kockou na tanieri tak môžeme zabudnúť na chutné Vianoce. „Každej   rybe, ale aj inému mäsu, dodáva podľa môjho názoru chuť iba tuk, ktorý   rybie mäso obsahuje a je to aj tuk, ktorý priaznivo pôsobí na naše zdravie,“ hovorí Karel Smitka. Samozrejme vo filé tuky pre chuť a zdravie rovnako ako kvalitu nehľadajte.   Našťastie máme ďalšie alternatívy, ako si na Vianoce pochutiť. Už nabudúce sa dozvieme, ako je to so živými rybami v hypermarketoch? Oplatí sa ich „vyloviť“?

17.12.201337193
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201312298
Joli skúsenosti

Rodina:Nechajte peniaze zarábať

Sprostredkovanie finančných produktov a služieb na Slovensku v spolupráci s FINPO MB s.r.o.

Joli Joli


Rozhovor s Miroslavom Bobákom a jeho synom Andrejom, zakladateľmi maklérskej spoločnosti FINPO MB s.r.o na tému sprostredkovanie finančných produktov a služieb na Slovensku v spolupráci s FINPO MB s.r.o. Miroslav Bobák, konateľ a odborný garant spoločnosti, vo finančnom sektore pôsobí od marca 2000 /21r. prax/ Andrej Bobák, konateľ a odborný garant spoločnosti, vo finančnom sektore pôsobí od júna 2012 /9r. prax/   Páni, ako by ste zhodnotili finančné sprostredkovanie na Slovensku a jeho smerovanie do budúcna ?  /Andrej/ Na Slovensku je 442 samostatných finančných agentov /SFA/. 270 SFA je len s jedným sektorom, čo je až 61% a iba 31 /7%/ je komplexných, zastrešujúcich všetkých 6 sektorov finančného trhu. Ak to berieme komplexne a pridáme k nim podriadených finančných agentov /PFA/ a viazaných finančných agentov /VFA/, tak tu máme niečo viac ako 23 000 sprostredkovateľov finančných produktov a služieb. Z nich viac, ako 9 000 sú viazaní finanční agenti /VFA/. Tí môžu sprostredkovávať finančné produkty iba jednej spoločnosti. PFA môžu sprostredkovávať presne to, čo má v portfóliu ich SFA, nakoľko PFA má zmluvu s SFA. Budúcnosť je jasne daná, digitalizácia, komplexné služby a kvalitný servis pre klienta. Jedným slovom PROFESIONALIZÁCIA. Zostanú najlepší z najlepších a tí, čo sa nimi chcú stať. /Miroslav/ Finančné sprostredkovanie sa postupne profesionalizuje a tieto čísla sa do budúcna zmenia, nepredpokladáme, že bude stúpať počet SFA, PFA a VFA, tie čísla budú nižšie vo všetkých 3 kategóriách, najviac sa však dotknú práve VFA, tých určite nebude ako dnes viac ako 9 000. Prečo si myslíte, že bude menej sprostredkovateľov? /Miroslav/ Z viacerých dôvodov. Keď ste mali pred 21 rokmi konkurenciu vo svojom meste, tak dnes si k nej pridajte minimálne celé Slovensko. Vďaka novým technológiám, online aplikáciám, zmluvám na diaľku /mnohé z nich vznikajú zaplatením, nie podpisom/ sa dnes vie sprostredkovateľ /SFA,PFA,VFA/ stretnúť s klientom online a uzatvoriť s ním zmluvu a riešiť mu servis, aj keď sú od seba 500 km ďaleko. Samotný klient sa však zmenil, má viac informácií aj vďaka internetu. A preto, dnes nestačí, aby ste bol dobrý, musíte byť výborný, a ak nebudete, tak vás klient skôr či neskôr opustí. Okrem toho by ste mali mať komplet služby v portfóliu, lebo ak niečo klientovi nebudete vedieť vyriešiť, nájde si skôr či neskôr toho, ktorý to dokáže a k nemu potom prenesie aj to, čo predtým u vás riešil. Keď sa pozriete na to, ako funguje väčšina sprostredkovateľov dnes, tak mi dáte za pravdu. SFA to mnohí už zabalili a ďalší ešte zabalia, minimálne tak, že sa stanú z nich PFA. Je to aj kvôli narastajúcej byrokracii, nákladom a pod. Na jednej strane od vás chcú vyššie poplatky a na druhej vám odoberú čas na zarábanie aj na tie poplatky, lebo vám pridajú povinnosti. /Andrej/ PFA a VFA, tak tam je veľká fluktuácia aj kvôli tomu, že nie sú všetci dobre zaplatení. Ak začnete v MLM štruktúre, tak musíte sa so svojou odmenou rozdeliť v niektorých firmách aj s desiatimi ďalšími manažérmi nad vami. Pričom je to častokrát tak, že jeden sa vám skutočne venuje a ostatní sa vezú. Niekedy ani neviete, kto vlastne všetko bol zaplatený z vášho výkonu. Miroslav, Vy ste v MLM štruktúrach pôsobil v minulosti v 2 spoločnostiach. Prečo ste sa rozhodli u vás robiť inak a nepostaviť to na MLM? /Miroslav/ Presne, preto, že poznám detaily, prešiel som si tým a z oboch som odišiel dobrovoľne a v oboch prípadoch to neboli jednoduché odchody. Oba však boli nevyhnutné a dnes ich oba vnímam ako fantastické rozhodnutia. Niekedy nesmiete pozerať na to o čo prídete, keď odídete, musíte sa pozrieť na to tak, že o čo všetko prídete, keď zostanete. Aký potenciál máte v MLM, keď väčšina je v MLM? Zaradiť sa alebo byť v tom istom? Posúvať sa v kariérnych rebríčkoch alebo kupčiť, vyjednávať si pozíciu v novej firme u nového makléra? Čo takto robiť to opačne, inak ako väčšina! Vytvoriť jasný, spravodlivý model, kde nie sú žiadne kariérne rebríčky ani kupčenie prípustné. Čo, teda máte vo vašej spoločnosti zaujímavé pre potencionálnych spolupracovníkov /PFA/, ktorí sa chcú stať profesionálmi, ako hovoríte a prečo by mali práve s vami spolupracovať? /Miroslav/ Partnerský prístup nie je u nás iba frázou, my skutočne máme nadstavenú spoluprácu na všetky strany partnersky. Jednak zverejňujeme všetky podpísané zmluvy, dodatky s finančnými aj nefinančnými inštitúciami, ktorých produkty sprostredkovávame spoločne s PFA. Každý vie, čo príde k nám na účet a potom veľmi jednoduchým a spravodlivým kľúčom rozdeľujeme provízie a všetci si ich veľmi jednoducho vedia prepočítať a skontrolovať. Žiadne bodovacie schémy, kariérne rebríčky a podobne. U nás musí byť najlepšie zaplatený ten, čo sa stará o klienta, preto 70% patrí jemu. Manažérom prerozdeľujeme 20%. Budujeme agentúrny systém, kde manažér má zaplatené za svojich priamych PFA, o ktorých sa stará. Ak jeho PFA sa chce starať o svojich, tak ten dostane za svojich zaplatené. Takto zabezpečíme, že sa provízia nerozbije medzi 5-10 ďalších a kto skutočne pracuje, tak to má zaplatené. Bavíme sa o všetkých províziách, základných, následných, bonusových, mimoriadnych aj objemových. Neexistuje jeden cent, ktorý by sa nerozdelil týmto kľúčom medzi tých, ktorí sa oň pričinili. A ak rastieme a získavame bonusové, mimoriadne a objemové provízie, tak sme to dosiahli spoločným výkonom a každý dostane aj z týchto odmien svoj podiel, presne podľa vopred známeho kľúča 70-20. /Andrej/ Okrem toho sa každý náš partner môže zviditeľniť na našej webovej stránke www.finpomb.sk na Facebooku, Google, na www.zariadim.sk a každému zabezpečujeme promo aj vďaka kladným referenciám od klientov, čo pre nás profesionálne zabezpečuje práve zariadim.sk,  jeden z našich partnerov. Taktiež spolupracujeme s najlepšou spoločnosťou na trhu v oblasti  digitalizácie https://positive.sk. Prostredníctvom positive software s.r.o. dokážeme zabezpečiť našim PFA a klientom, finančné služby ešte rýchlejšie ako doteraz, pritom aj kvalitne ako vždy komplexne, aj s patričným servisom. Máme od nich špičkový software ICM2, zároveň online kalkulačku na poistné produkty neživotného poistenia, kde vieme nielen porovnať v krátkom čase cenu, ale aj hodnotu produktov, vieme hneď cez tento systém uzatvárať zmluvy s klientom, a to aj na diaľku. Zároveň máme od nich aj online potvrdzovanie záznamov o rokovaní a ostatných potrebných dokumentov. Najväčší benefit je prepojenie týchto systémov, čo neskutočne šetrí čas a výrazne uľahčí zainteresovaným prácu jednak našim partnerom /PFA/, ako aj zamestnancom na centrále. Čo máte ešte zaujímavé, prípadne iné pre tých, ktorí sa rozhodujú stať sa finančným agentom alebo pre tých, ktorí zvažujú teraz, alebo do budúcna zmeniť spoločnosť? /Andrej/ Sme komplexní, máme všetko potrebné v portfóliu spoločností a produktov, máme pokryté všetky sektory. Okrem nich máme aj iné produkty a služby v portfóliu, napríklad úspešne spolupracujeme s Nemeckou spoločnosťou Golden Gates Edelmetalle AG, ktorá dnes nakupuje pre klientov v 12 krajinách Európy drahé a technologické kovy za 8 až 12 mil. eur mesačne, preto naši klienti majú tak výborné nákupné ceny a samozrejme spolupracovať s nami môžu naši partneri aj tu. Máme systém, vzdelávania našich PFA, školenia robíme každý týždeň. /Miroslav/ Máme tu skvelú príležitosť pre tých, ktorí sa chcú postaviť na vlastné nohy a aj pre tých, ktorí vidia tak ako my, že vo finančnom sektore je priestor pre agentúrny systém, ktorý u nás preferujeme. Dnes, keď čokoľvek chcete rozbiehať, tak potrebujete financie na rozbeh, napríklad na nákup zariadenia, tovaru a pod. Tu nepotrebujete peniaze na začiatok takmer vôbec. Dnes už každý má počítač, internet, mobilný telefón, auto, svoju kanceláriu, ňou je aj online priestor a jeho obývačka alebo pracovňa. Začať sa, teda dá bez problémov. Aj provízie sa inak vyplácajú ako pred 21 rokmi, keď som napríklad začínal ja a moji vrstovníci. To, čo je obrovský rozdiel, tak to je to, že každý náš obchodný partner /PFA/ vie dať rovnaké podmienky na spoluprácu komukoľvek, ako dávame my, čo sme tento systém vytvorili. Jasné a transparentné podmienky. A to je podľa nás ohromná podnikateľská príležitosť. Príležitosť z 23 000 sprostredkovateľov na Slovensku dostať k nám presne tých, ktorí to vnímajú rovnako ako my. Profesionálne, čestne, transparentne potvrdené s kvalitnými podmienkami. Cesta k finančnej slobode začína správnym rozhodnutím. Návod je jasný - začať pracovať sám na seba a prinášať ľuďom profit taký, že od vás budú chcieť služby neustále. Takú príležitosť aktuálne spoločnosť FINPO MB ponúka. Dlhoročné skúsenosti na trhu a tisíce spokojných klientov sú predprípravou aj na váš úspech. Kontaktuje spoločnosť FINPO MB, pýtajte sa na viac informácií a začnite žiť slobodne !

09.06.20211423
Joli skúsenosti

Dom a byt:

Regiochlad s.r.o. - Váš partner pre profesionálne riešenia chladenia

Joli Joli


Hľadáte spoľahlivú firmu, partnera ktorý sa postará o vašu strešnú klimatizáciu či vzduchotechniku ? Už nemusíte hľadať. Spoločnosť Regiochlad s.r.o. je dlhoročný partner spoločnosti Johnson Controls pre značky York a Hitachi, do svojho portfólia však zaradili aj strešné systémy LENNOX A TRANE. Vďaka svojím skúsenostiam a zručnostiam, vám vedia profesionálne poradiť vhodný typ klimatizačnej jednotky, podľa požiadaviek vášho podnikania, účelu a technického stavu stavby, realizovať samotnú profesionálnu montáž klimatizácie, tepelných čerpadiel alebo vzduchotechniky pre rôzne typy budov a priestorov. Navyše sa dokonale postarajú o bezchybné fungovanie vašej strešnej jednotky, jednotlivých chladiacich a klimatizačných zariadení, ale zároveň aj celých systémov v priemysle. Jednotlivé priemyselné odvetvia majú rôzne požiadavky na kvalitu klimatizácií. Preto vám vedia ponúknuť služby šité na mieru. Klietni sú s nimi dlhodobo spokojní, o čom svedčí viac ako 40 skvelých hodnotení od klientov a rating 5 /5 ⭐️ Prehľad ponuky služieb v jednotlivých odvetviach Vďaka širokému portfóliu produktov vie spoločnosť Regiochlad s.r.o. uspokojiť požiadavky malých aj veľkých firiem, reštaurácií, výrobných hál, datových centrier či iných administratívnych budov. Sú pripravení ponúknuť vám kompletný servis od zamerania až po celú realizáciu na mieru. Samozrejmosťou je spoľahlivý záručný, pozáručný ale aj jesenný servis či jarný servis.   CHLADIACE SYSTÉMY YORK Špičkové produkty americkej spoločnosti YORK nesmú chýbať v portfóliu spoločnosti Regiochlad. Zariadenia YORK patria medzi významné produkty v oblasti chladenia, vykurovania a vzduchotechniky. Všetky klimatizačné jednotky YORK dokážu chladiť aj vykurovať, preto vám spoľahlivo poslúžia po celý rok.     Sú vhodné pre adiministratívne priestory, výrobné haly, skladové priestory, reštaurácie či obchodné centrá. Spoločnosť Regiochlad svojim zákazníkom ponúka kompletné technické, prevádzkové aj servisné služby na priemyselné zariadenia YORK. Veľkou výhodou je oficiálne partnerstvo so spoločnosťou Johnson Controls, takže si môžete byť istý profesionálnymi službami a bezpečnou prevádzkou, pretože používajú výhradne originálne náhradné diely York, ktoré majú počas celého roka skladom. Kvalita náhradných dielov York je garantovaná  samotným výrobcom. 👉 Prečítajte si o jednom z najoblúbenejších riešení medzi firemnou klientelou, produkte York ACTIVA Rooftop CHLADIACE SYSTÉMY HITACHI Súčasťou portfólia spoločnosti Johnson Controls sú aj systémy značky HITACHI. V ponuke služieb spoločnosti Regiochlad s.r.o. preto nemôžu klimatizačné jednotky a tepelné čerpadlá značky HITACHI. Sú vhodné pre reštaurácie, hotely, sklady, serverovne, výrobné haly, fitness a wellness centrá či rezidenčné budovy. Ponuka  výrobcu HITACHI pre domácnosti zahŕňa splitové a multisplitové klimatizačné jednotky, s možnosťou ovládania cez aplikáciu Hi-Kumo vo vašom smartfóne. Ponuka produktov Hitachi je skutočne široká, neváhajte sa poradiť s odborníkmi zo spoločnosti Regiochlad.sk, pomôžu vám nájsť ten najvhodnejší klimatizačný systém.  CHLADIACE SYSTÉMY LENNOX A TRANE Americká spoločnosť LENNOX je špičkovým dodávateľom zariadení v oblasti vzduchotechniky, chladenia, vykurovania a klimatizácie. Regiochlad s.r.o. dokáže zabezpečiť okrem modelov značiek YORK a HITACHI aj bezchybnú prevádzku strešných systémov LENNOX A TRANE.  Poskytujú servisné služby pre modely klimatizácií značky Lennox, ako sú vzduchom chladené strešné jednotky BALTIC™, FLEXY™ a FLEXY™ EC, strešné jednotky s modulom spätného získavania tepla – FX, aj vodou chladené strešné jednotky WSHP – BALTIC™ a FLEXY. Zabezpečia pravidelný jesenný a jarný servis, aby zariadenia plnili svoju funkciu čo najlepšie a čo najdlhšie. Samozrejmosťou sú kompletné servisné práce, poradenstvo aj revízia chodu zariadenia. Profesionálne služby spoločnosti Regiochlad s.r.o V odbore chladenia, klimatizácie a technického zabezpečenia budov nie je Regiochlad s.r.o žiadny nováčik. Za sebou majú už 18 rokov skúsenosti. Šikovný tím tvoria zamestnanci, ktorí prešli viacerými procesmi a sú vyučení a certfikovaní priamo v odbore „chladiar“. Okrem toho sa pravidelne zúčastňujú firemných školení a seminárov, aby vám mohli poskytnúť tie najkvalitnejšie služby.     Ukážka realizácií spoločnosti Regiochlad s.r.o.  Termovízia a diagnostika zariadení Oprava 500 kW chladiča  YORK Demont malej vzduchotechniky Oprava chladiaceho zariadenie TRANE   Servis klimatizačných zariadení a vzduchotechniky Pravidelný servis vzduchotechniky pre reštaurácie Servis a oprava chladiacich zariadení a výparníkov Výmena kompresorov chladičov a minichladičov  Ak sa chcete dozvedieť viac, konzultácie, dodanie, montáž a servis klimatizačných zariadení realizuje spoločnosť  https://www.regiochlad.sk/ +421 949 763 539                

02.06.2021654
Joli skúsenosti

Dom a byt:

Klimatizácie SINCLAIR vás zaručene schladia. Vyberte si z najnovších modelov SINCLAIR 2021

Joli Joli


Hľadáte spoľahlivú klimatizáciu do vašej domácnosti ? V dnešnej dobe je na trhu veľmi veľa kvalitných klimatizačných jednotiek, dôležitý je však správny výber, pretože nie všetky sú vhodné pre každého. Existuje množstvo typov, pre veľké či menšie priestory s rôznou spotrebou elektrickej energie, či výkonom. Niekedy ani tie najdrahšie klimatizácie nemusia byť najlepším riešením.  Spoločnosť Regiochlad s.r.o. pre vás pripravila modelovú radu najnovších klimatizácií Sinclair pre sezónu 2021. Klimatizácie SINCLAIR patria medzi najpredávanejšie v rámci strednej Európy a v ponuke sú v niekoľkých modelových radách, navyše s výborným pomerom výkon - cena - kvalita. Spoločnosť Regiochlad je oficiálny partner SINCLAIR GLOBAL GROUP, preto majú vo svoje ponuke celé portfólio nástenných klimatizačných jednotiek SINCLAIR, multisplit systémov aj kazetových jednotiek  SINCLAIR  v kombinácii s veľmi dobrou skladovou dostupnosťou počas celého roka. Súčasťou kompletného servisu pre svojich zákazníkov samozrejme poskytuje  odborné poradenstvo, dodanie, profesionálnu montáž klimatizácií a záručný a pozáručný servis klimatizácií. Klietni sú s nimi dlhodobo spokojní, o čom svedčí viac ako 40 skvelých hodnotení od klientov a rating 5 /5 ⭐️ NOVINKY - Klimatizácie SINCLAIR pre sezónu 2021 SINCLAIR SPECTRUM PLUS Séria klimatizácií SINCLAIR SPECTRUM PLUS v jedinečnom dizajne vybavená 2-stupňovým kompresorom, ekologicky šetrným chladivom R32 a funkciou SOFT ŠTART, ktorá šetrí elektrickú sieť pri zapnutí. Výhodou klimatizácií Sinclair Spectrum plus je schopnosť vykurovať do vonkajšej teploty až - 30°C.  SINCLAIR TERREL Špičková nástenná klimatizácia SINCLAIR TERREL v prémiovom dizajne a štyroch farebných prevedeniach - biela, čierna, strieborná a champagne. Klimatizačné jednotky série Sinclair Terrel disponujú všetkými používateľskými funkciami ako tichý chod, funkcia I FEEL, funkciou temperovania či automatickým pohybom lamiel do strán. Cold Plasma generátor, zabezpečí vyššiu kvalitu a čistotu vzduchu vo vašej domácnosti. Samozrejmosťou je možnosť ovládania jednotiek pomocou WiFi. SINCLAIR KEYON Nástenná klimatizácia SINCLAIR KEYON v jednoduchom, čisto bielom dizajne a energetickou účinnosťou A++ / A+. Ideálna pre tých, ktorí hľadajú kvalitnú a jednoduchú jednotku, ale nevyžadujú farebné varianty či prémiový dizajn. Klimatizácie KEYON majú všetky používateľské funkcie ako tichý chod, funkcia I FEEL pre komfortné riadenie teplôt. O čistejší, sviežejší a bezpečnejší vzduch sa postará Cold plasma generátor. Súčasťou základnej výbavy klimatizácií SINCLAIR KEYON je WiFi modul, ekologické chladivo R32 či antikorózna úprava výparníkov. NOVÁ VERZIA SINCLAIR RAY 2021 Základná rada klimatizácií SINCLAIR RAY, vo veľmi priaznivej cene, ponúka cenovo dostupné riešenie pre váš domov. Energetická účinnosť A++ / A+, pohodlné regulovanie teploty vďaka funkcii I FEEL, ekologické chladivo R32, o váš komfort sa navyše postará režim pre pohodlný spánok a funkcia temperovania. Ku klimatizáciám Sinclair RAY je možnosť voliteľného príslušenstva ako WiFi modul či rôznych filtrov pre lepšiu kvalitu vzduchu vo vašej domácnosti. KLIMATIZÁCIE DO DOMÁCNOSTI Vybrať si dobrú klimatizáciu nie je vôbec ľahké, pri výbere je dôležité zohľadniť, aký typ vnútornej jednotky vybrať, prehodnotiť cenu, výkon, energetickú účinnosť či ovládacie funkcie. Spoločnosť Regiochlad s.r.o má vo svojom portfóliu široký výber klimatizácií SINCLAIR, vďaka čomu vedia ponúknuť vhodné riešenia aj pre správcovské spoločnosti či majiteľov rezidenčných budov. Montáž klimatizácie vyžaduje dostatok skúseností, technici spoločnosti Regiochlad s.r.o majú dlhoročné skúsenosti a zručnosti či už s montážou alebo servisom klimatizácií a chladiacich zariadení. Preto v ponuke služieb nechýba ani profesionálna montáž a servis klimatizácie pre rodinné domy, byty či chaty. Zárukou kvality klimatizačných jednotiek, sú celosvetovo uznávané značky výrobcov a dodávateľov klimatizácií, chladiacich zariadení i tepelných čerpadiel ako Sinclair, Hitachi, Toshiba, Panasonic, Gree či Airwell.  Ktorá bude tá Vaša ?   Ak sa chcete dozvedieť viac, konzultácie, dodanie a montáž klimatizačných zariadení realizuje spoločnosť  https://www.regiochlad.sk/   +421 949 763 539                   Najlepšie je preveriť si recenzie a hodnotenia vybranej spoločnosti vopred.     

01.06.2021816
Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Marek


O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }  

24.04.201412189
Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Marek


Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári.  „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky.   Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť.   V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak.   Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný.   Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

29.04.20147731
Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Predaj z dvora:Jarný med

Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Marek


Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej  kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

24.04.20148716
Elixíry života z včelieho úľa

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201312298
Spoznajte medovinu zblízka

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte medovinu zblízka

Marek


Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny  je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .

29.10.201311744

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím