AKTUÁLNE


Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Vianočné inšpirácie

Vieme, prečo je kapor symbol Vianoc a kde nájsť najlepšie kusy!

Marek


Ak ste sa po skúsenosti s filé rozhodli kúpiť tento rok živú rybu, možno váhate, kde bude tá najlepšia kúpa. Živé ryby sa predávajú v hypermarketoch, pred Vianocami aj priamo na námestiach a samozrejme v tradičných chovoch. Kam sa obrátiť, ak chcete na Vianoce prekvapiť rodinu aj vlastné chuťové bunky? Ako sa stal kapor symbolom Vianoc? Kapor - tradičná ryba Vianoc. Čoraz viac nahrádzaná inými druhmi, ale kapor je predsa len mohykán. Je našim pôvodným druhom a v ramenách slovenských riek ho objavili rímske légie. Vojakom kapor zachutil a preto ho poslali na ochutnávku i cisárovi do Ríma. Ten rozhodol, že táto chutná ryba sa musí chovať i tam a preto dal vybudovať rybníky. „Oveľa neskôr v stredoveku bolo priveľa sviatkov a priveľa pôstov a cirkevný hodnostári hľadali spôsob ako pôsty zmierniť. Preto pápež prehlásil, že mäso z rýb nie je mäso a môže sa konzumovať i počas pôstu. A tak sa cirkev stala iniciátorom budovania vnútrozemských rybníkov a umelého chovu rýb. Predovšetkým kapra. Poslali nám ho rovno z Ríma, netušiac, že ho poslali vlastne domov! Taká je odysea kapra a práve preto sa kapor stal symbolom kresťanských Vianoc,“ vysvetľuje genézu Milan Kollár z firmy Rybospol. Ak preto chcete prežiť Vianoce v zmysle tradícií, skúste starého známeho kapra. Určite stojí za to vychutnať si ho pri štedrej večeri. Ryby pri preprave často trpia „Obchodné reťazce nakupujú ryby priamo od chovateľov vo veľkom množstve a dotlačia ich tak k nižšej cene. Môžu ich predávať lacnejšie, kde zaraďujeme ryby 1.tr., ktorá váži do 2.5 kg. Podľa mojich skúseností je najlepšia ryba  okolo 3 kg, práve pre obsah tuku. Až ma udivuje za akých podmienok niektorí predajcovia prepravujú ryby pred Vianocami, častokrát bez vody na ploche auta, čo by sa dalo považovať za týranie zvierat a o kvalite mäsa takto prepravovaných rýb ani nehovorím,“ vysvetľuje úskalia masového predaja Karel Smitka. Aj dobrá ryba môže mať dobú cenu. Vyberte si však zdravú! Každá ryba má svoju špecifickú chuť. „Aj lacnejšie ryby sú chuťovo dobré. Akú vybrať na Vianoce záleží ako ju chceme pripraviť a podľa toho si treba vybrať,“ hovorí Peter Marták. To je dôvod navštíviť skutočnú predajňu rýb, nielen mraziaci box. „Výhody kúpy živej ryby sú v tom, že  zákazník si už pri prvej návšteve môže podobné zariadenia porovnať a overiť si kvalitu, hygienu a podobne. Spotrebiteľ nemá veľa možnosti overiť si či bola ryba správne chovaná, ale odporúčal by som navštevovať za účelom nákupu certifikované farmy ktoré majú všetky povolenia. Jedným z kritérií je chov na čistých vodách. To znamená nie na veľkých tokoch, kde sú čističky, lebo ani najlepšia čistička nedokáže odbúrať všetku tu chémiu, ktorá sa v domácnosti používa,“ vysvetľuje Dušan Reľovský a dodáva pár tipov, ako posúdiť zdravú rybu: Mala by byť chovaná na prvej vode to znamená príde z lesa prejde cez jeden rybník a odíde.  Živá ryba musí mať všetky základné znaky živej ryby to znamená musí prirodzene plávať Jej povrch by nemal byť poškodený a taktiež mala by byť v dobrej kondícií. Po usmrtení a vypitvaní  sa nesmú kosti od mäsa odlupovať respektíve vytŕčať tak ako je to niekedy pri dovážaných pstruhoch. Pri týchto vlastnostiach si vychutnáte chutnú a zdravú rybu.   Ako uchovávať ryby a či sú lepšie mrazené, alebo surové povieme nabudúce. Prečítajte si aj o príbehu rybieho filé. 

17.12.201354293
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Vianočné inšpirácie

Kupujete rybie filé? Na kvalitu zabudnite!

Marek


Typickú vianočnú rybu, kapra, z trónu na našom vianočnom stole zosadilo filé. Nenáročné na prípravu, bez kostí a starostí. Spýtali sme sa odborníkov, čo tento zázrak v kocke prináša. Možno budete prekvapení a ešte sa predsa vyberiete do obchodu kúpiť si aspoň na Vianoce poriadnu rybu. Silné stránky rybieho filé Po páde železnej opony sa rybie filé začalo na našich stoloch objavovať čoraz častejšie. Dokonca isté obdobie predstavovalo niečo luxusné, netradičné symbolizujúce nový, lepší svet miesto hľadania kostí v kaprovi. Nie je to však jediný prínos mrazených kociek.  Dušan Reľovský radí medzi silné stránky rybieho filé nesporne komfort pri príprave tohto Vianočného pokrmu. „Táto potravina nie je pôvodná a na Vianočnom stole sa začala objavovať až v novších dejinách. Odporúčal by som ju skôr ako potravinu k rýchlej príprave, kedy nepožadujeme kvalitu, ide len o účel nasýtenia,“ hovorí otvorene Reľovský. Zmeska neznámeho pôvodu Najčastejšie sa u nás dá kúpiť filé z treskovitých rýb. To je tak všetko, čo sa pravdepodobne o zložení kocky dozvieme. Máme však jednu istotu, že kúsky najkvalitnejších tresiek ostávajú od rybieho filé poriadne vzdialené. „Filé sa dá spraviť prakticky skoro z každej ryby. Bežne sa na obale píše "filé z treskovitých rýb". Tých je však okolo 150 druhov a obyčajne sa predáva to najlacnejšie. Jedna z najkvalitnejší rýb v úprave filé je treska škvrnitá / pravá/ Gadus morhua , je však drahšia a v obchodoch je praktický nedostupná,“ komentuje situáciu Peter Marták. Ak chcete mať na stole pôvodné ryby, určite nesiahajte po filé, je to zmeska na uhasenie hladu, ale príliš veľa zdravia a chuti v ňom nehľadajte. Aj preto je najčastejšia príprava kociek vysmážaním, ktoré dá chuť aj nevýraznej zmeske rybieho mäsa. Aká je cesta rybieho filé a prečo nechutí? Ak sa rozhodnete riskovať, je dobré poznať cestu rybieho filé na naše stoly. Keďže sa nedozvieme zloženie rýb, aspoň na spôsob prípravy sme sa spýtali Milana Kollára z firmy Rybospol: „Bohužiaľ z obalu sa nedozvieme kedy boli ryby usmrtené a spracované, ale dozvieme sa iba kedy boli zabalené. Morské ryby sa filetujú priamo na rybárskych lodiach, kde sa zmrazujú a vo veľkých celkoch potom distribuujú k odberateľom / napr. Radoma, Ryba, Partners, Novako a pod./ Tu sa mrazené bloky režú na známe kocky, alebo sa balia ako plátkové filé. Na obaloch sa vyznačuje dátum tohto balenia, pričom dobu najneskoršej spotreby si určuje spracovateľ. Ak filety z tresky poputujú z lode rovno do baliarne a odtiaľ cez obchod ku konečnému spotrebiteľovi - tak si určite pochutíme. Ak sa však filety v blokoch 5 rokov ponevierajú po mraziarňach kdesi v Dánsku a čakajú , kto si ich kúpi, tak už nám určite chutiť nebudú. Obávam sa, že pre nás sú určené práve takéto produkty. Pretože náš spotrebiteľ sa zameriava na cenu a nie na kvalitu. Obchodníkom ani neostáva iná možnosť iba skupovať takéto, niekoľkonásobne zlacnené produkty často podradnej kvality!“ S touto kockou na tanieri tak môžeme zabudnúť na chutné Vianoce. „Každej   rybe, ale aj inému mäsu, dodáva podľa môjho názoru chuť iba tuk, ktorý   rybie mäso obsahuje a je to aj tuk, ktorý priaznivo pôsobí na naše zdravie,“ hovorí Karel Smitka. Samozrejme vo filé tuky pre chuť a zdravie rovnako ako kvalitu nehľadajte.   Našťastie máme ďalšie alternatívy, ako si na Vianoce pochutiť. Už nabudúce sa dozvieme, ako je to so živými rybami v hypermarketoch? Oplatí sa ich „vyloviť“?

17.12.201360624
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201315477
Domi skúsenosti

Dom a byt:Vyberáme novú kuchyňu

Elegancia dubového nábytku v kuchyni

Domi


Dub je už po stáročia kráľom medzi materiálmi pre nábytok. Jeho sila, krása a odolnosť z neho robia ideálnu voľbu pre kuchyňu. Pretože kuchyňa je miestom, kde sa stretávajú rôzne vplyvy ako teplo, vlhkosť a každodenné používanie, je dôležité vybrať si nábytok, ktorý odolá všetkým nástrahám. Dubový nábytok nie je len praktickým riešením, ale aj dotykom prírody, ktorý premení vašu kuchyňu na teplé a útulné miesto. Pripravili sme pre vás prehľad najkrajších a najtrvácnejších kúskov dubového nábytku, ktoré premenia vašu kuchyňu na miesto snov. Jedálenský dubový stôl: Srdce kuchyne Jedálenský stôl je miestom, kde sa stretáva rodina a priatelia, aby zdieľali spoločné chvíle. Jedálenský stôl by mal byť preto nie len funkčný, priestranný, stabilný, ale i vhodne dotvárajúci celkový priestor. Dubový stôl bude zaručene dokonalou dominantou vašej jedálne. Naša spoločnosť DuboveStoly.sk patrí k tradičným slovenským výrobcom dubových stolov na mieru. Vďaka skúsenostiam našich pracovníkov a vlastnej dielni dokážeme vytvárať najrôznejšie zostavy dubových stolov podľa zadania zákazníkov. Okrem rozmeru, povrchovej úpravy, vzhľadu hrán a iných parametrov si môže klient zvoliť aj typ stolových nôh alebo stolovej podnože. V našej ponuke dubových stolov na mieru nájdete najrôznejšie tvary a veľkosti z ktorých si vyberie aj najnáročnejší zákazník - celodrevené stoly, stoly s kovovou podnožou, ale aj jedinečné dlhé dubové stoly s dĺžkou až 200 cm – 300 cm, ktoré sa stanú centrom vášho domova. K jedálenskému stolu samozrejme patria aj jedálenské stoličky. Pri výbere je dôležité okrem estetiky myslieť aj na vaše pohodlie a funkčnosť. Zvoľte stoličky, ktoré sa farbou a materiálom hodia k stolu, ale zároveň poskytujú dostatočnú oporu a komfort. Dubové jedálenské stoličky alebo moderné čalúnené stoličky a kresielka zaručia vám aj vašim hosťom pohodlné sedenie.     Dubové vitríny a príborníky: Spojenie krásy a praktickosti Dubové vitríny a príborníky z dubového dreva sú nielen praktické úložné priestory, ale aj nadčasové kúsky nábytku, ktoré dodajú vašej kuchyni jedinečný charakter. Vystavte si v nich svoj obľúbený riad, rodinné dedičstvo alebo suveníry z ciest a vytvorte si tak dokonalý a jedinečný interiér. Príborníky z dubového dreva s precízne vypracovanými detailmi ukryjú všetky vaše kuchynské poklady a zároveň dodajú priestoru nádych elegancie. Dubové vinotéky: Dotyk luxusu a funkčnosti Pre milovníkov vína sú dubové vinotéky ideálnym riešením ako udržať svoje vína v dobrej kondícií a chuti. Kvalitná vinotéka by mala byť navrhnutá tak, aby umožnila optimálnu teplotu a vlhkosť pre skladovanie vín. Vinotéka vám pomôže nie len uskladniť vaše obľúbené vína, ale dodá vašej kuchyni či jedálni prírodnú eleganciu a nadčasovú krásu. Dubový nábytok – Investícia na celé generácie Jedným z najväčších prínosov dubového nábytku je jeho výnimočná trvácnosť. Dub je známy tým, že je schopný odolávať času, poškodeniu a opotrebovaniu. Takýto nábytok - jedálenský stôl, vitrína alebo vinotéka vyrobené z dubového dreva sa tak môže stať rodinným dedičstvom, ktoré prejde z jednej generácie na druhú. Investícia do dubového nábytku je investíciou do kvality a trvácnosti, ktorá sa vám mnohonásobne vráti. Všetky naše výrobky sú vyrobené z kvalitného dubového dreva podľa vašich požiadaviek. S našou ponukou dubového nábytku si môžete vytvoriť kuchyňu a jedáleň snov, kde každý kus nábytku perfektne zapadne do celkového dizajnu. Prečítajte si aj náš ďalší článok Kvalitný nábytok z masívu poctivej slovenskej výroby , v ktorom sa dozviete všetko o výrobe nášho nábytku z masívneho dubového dreva.   Ak máte vlastnú predstavu o svojom dubovom nábytku, navštívte aj náš druhý web stolovedosky.sk, kde vám narežeme dosku podľa vašich predstáv a môžete si vytvoriť svoj vlastný jedálenský stôl alebo akýkoľvek iný nábytok podľa vlastného dizajnu.

18.03.2025866
Domi skúsenosti

Dom a byt:Vyberáme novú kuchyňu

Všetko, čo potrebujete vedieť o materiáloch pre vašu novú kuchyňu

Domi


Kuchyňa je viac než len priestor na varenie. Je to srdce domova, kde sa rodina stretáva a vytvára spoločné spomienky. Preto si zaslúži vašu pozornosť pri výbere materiálov, ktoré by mali spĺňať nielen funkčné, ale aj estetické požiadavky. V tomto článku vám prinášame prehľad rôznych materiálov, ktoré premenia vašu kuchyňu na miesto, kde sa budete cítiť skutočne doma. Materiály a pracovné dosky EGGER  Na trhu dnes nájdeme širokú ponuku materiálov, no len málo výrobcov môže garantovať tú správnu kvalitu. Drevotrieskové dosky EGGER 24+ sú ideálnym riešením, spájajúcim krásu a odolnosť. V našej ponuke tiež nájdete pracovné dosky a zásteny EGGER 24+ s viac ako 60 dekormi, ktoré si môžete kombinovať so zvyškom nábytku. Viac informácií o materiáloch EGGER nájdete v našom ďalšom článku „Funkčná a moderná kuchyňa. Aké materiály vybrať na kuchynskú linku?“. Kuchynská linka vyrobená na mieru s pracovnou doskou EGGER a kovaniami BLUM. Pracovné dosky FENIX s nano povrchom Ak hľadáte materiál, ktorý by dokonale spĺňal požiadavky modernej kuchyne, FENIX je ideálnou voľbou. Tento materiál využíva pokročilú nanotechnológiu, ktorá mu dodáva vlastnosti, ktoré sú ideálne pre moderné domácnosti. Drevotrieskové dosky a lamináty FENIX sú nielen esteticky príťažlivé, ale aj extrémne odolné voči poškriabaniu, teplu, vlhkosti a bežným chemickým prípravkom. Materiál FENIX je ideálny do kuchýň ako pracovné dosky, ostrovčeky alebo zásteny. Kuchynská linka s materiálom FENIX NTM Bloom Blu Shaba. Od masívu až po prírodné kamene Vybrať si ten správny materiál pre svoju vysnívanú kuchyňu nie je vždy jednoduché.  Každý materiál má svoje špecifické výhody, ktoré zaručujú praktickosť aj estetiku. Pracovné dosky z masívu ako dub alebo buk sú ekologické a dodajú kuchyni prirodzený vzhľad. Dosky z technického kameňa ako Technistone a Silestone sú odolné, ľahko sa udržiavajú a ponúkajú moderný dizajn. Ak staviate na klasiku a hľadáte materiál, ktorý nikdy nevyjde z módy, žula, mramor alebo kvarcit vám ponúknu odolnosť, jedinečný dizajn a nadčasovú eleganciu. Pracovné dosky z prírodného kameňa prinesú do vašej kuchyne štýl, ktorý pri správnej starostlivosti vydrží mnoho rokov. Na výrobu kuchynskej linky bol použitý materiál Kronošpan DTDL 0540 Manhattan Grey a umelý kameň Technistone Noble Arco matt na kuchynskú dosku. Materiály na kuchynské dvierka Pri výbere dvierok kľúčová odolnosť voči vlhkosti. Práve pre svoju cenovú dostupnosť a široký výber dekorov sú obľúbenou voľbou fóliované dvierka. Na rozdiel od laminátových dvierok, ktoré majú tendenciu prepúšťať vlhkosť a časom sa poškodiť, fóliované dvierka poskytujú lepšiu ochranu a dlhšiu životnosť preto sú využiteľné aj na kúpeľňový nábytok. Naša ponuka zahŕňa rôzne farby a dekory čo umožňuje vytvoriť si nábytok podľa vašich predstáv. Okrem toho máme k dispozícii aj ekologické varianty, ako je kolekcia ECO Veneered Boards Zero, ktorá neobsahuje formaldehyd a je šetrná k životnému prostrediu.  Kuchynská linka na mieru s fóliovanými dvierkami T.classic Navštívte nás v štúdiu New Design  Máte vybraný materiál na kuchynskú linku ale potrebujete poradiť s ďalšími detailmi? Aby bola vaša kuchyňa dokonalá dodávame taktiež kvalitné vstavané kuchynské elektrospotrebiče overených značiek, podľa vlastného výberu. Navštívte naše štúdio New Design. Rádi vám ochotne pomôžeme pri výbere správnych materiálov a doplnkov, aby vaša nová kuchyňa spĺňala všetky vaše požiadavky.    Navštívte kuchynské štúdio a nábytok na mieru v Pezinku alebo novootvorený showroom v priestoroch Dve Sýpky v Jarovciach a uvidíte, že firma New Design pracuje s naozaj kvalitnými a dizajnovými kúskami.   www.newdesign.sk +421 917 440 243                     

13.03.20251128
bezmachu.sk skúsenosti

Dom a byt:

Máme nový web - bezmachu.sk

bezmachu.sk bezmachu.sk


Váš dom si zaslúži, aby zažiaril ako nový! Mach, nečistoty a nevyspytateľné počasie vie zanechať na vašej streche, fasáde či dlažbe stopy, ktoré rozhodne nechcete. Pravidelnou údržbou nielenže obnovíte ich krásu, ale tiež ochránite pred ďalším poškodením. My z bezmachu.sk sa postaráme o kompletné čistenie a maľovanie striech a fasád, vrátane náročných výškových prác, vďaka čomu bude váš domov vyzerať dokonale a zachová si svoju hodnotu.  Prečo je dôležité čistenie strechy? Strecha je najviac vystavená vplyvom počasia a časom sa na nej hromadia nečistoty, machy a lišajníky, ktoré môžu narušiť jej štruktúru a skrátiť jej životnosť. Pravidelným čistením nielenže odstránite tieto nežiaduce nánosy, ale tiež predchádzate poškodzovaniu strešnej krytiny a jej predčasnému opotrebovaniu. Či už máte strechu škridlovú, eternitovú alebo plechovú, na čistenie sa používa vysokotlakový čistič, ktorý je efektívny a šetrný k akémukoľvek materiálu. Ako profesionáli na prácu vo výškach, vašu strechu nielen očistíme, ale vám aj opravíme prasknuté škridly či zatekanie popri komínoch. So službou čistenia striech bude vaša strecha nielen čistá  ale aj dlhodobo chránená.  Vylepšite vzhľad vašej strechy novou farbou Stráca vaša strecha farbu? Ak sa farba na vašej streche odlupuje a stráca svoju pôvodnú žiarivosť, je načase ju obnoviť. Profesionálny náter strechy systémom Airless zabezpečuje rovnomerné nanesenie farby, ktorá preniká do všetkých štruktúrnych vrstiev a vytvára silnú ochrannú bariéru. Tento náter zvyšuje odolnosť proti UV žiareniu a iným vonkajším vplyvom. Maľovanie strechy je preto kľúčové, pretože predchádza ďalšiemu poškodeniu a pomáha streche odolávať nástrahám počasia. Ako profesionáli na maľovanie rôznych typov striech dbáme nato, aby každá strecha, bez ohľadu na materiál, dostala tú najlepšiu starostlivosť. Aj fasáda si zaslúži vašu pozornosť Nielen strecha, rovnako aj fasáda je vystavená neustálemu pôsobeniu vonkajších vplyvov, ktoré ju môžu poškodiť. Služba čistenia fasády rodinného domu prinesie vášmu domovu krásu, čistotu a zároveň poskytne ochranu na dlhé roky. Vďaka vysokotlakovému čisteniu sa odstránia všetky nečistoty a povrchové usadeniny, ktoré môžu znížiť životnosť fasády. Následný náter fasády poskytne dlhodobú ochranu a vráti fasáde svieži vzhľad. Zverte čistenie alebo maľovanie fasády do rúk špecialistov z bezmachu.sk a vyhnite sa nepríjemným prekvapeniam na faktúre.  Profesionáli vo výškach za pomoci horolezeckej techniky Sme špecialisti na výškové práce, ktoré vykonávame pomocou horolezeckej techniky. Nezáleží na tom, či potrebujete opraviť strechu, postarať sa o údržbu, rezať stromy alebo vykonať montážne či demontážne práce. Dostaneme sa aj na miesta, kde sa bežné techniky nedostanú. Našou prioritou je poskytovať profesionálne opravy a výškové práce na najvyššej úrovni, pričom kladieme dôraz na bezpečnosť, kvalitu a maximálnu spokojnosť zákazníka.  Čistenie wapkou od základov až po strechu Máte problém so znečistenými chodníkmi, parkoviskami alebo dlažbou? Wapkovanie je moderná a efektívna čistiaca technika, ktorá si hravo poradí s akýmkoľvek znečistením. Vysokotlakové čistenie odstráni aj tie najodolnejšie nečistoty ako sú machy, lišajníky, grafity, prach, špinu a ďalšie usadeniny z rôznych povrchov a zabezpečí ich dlhodobú ochranu. Využite špičkové služby wapkovania alebo nechajte si očistiť dlažbu od profesionálov z bezmachu.sk, ktorí urobia váš domov krajší a bezpečnejší. Predstavujeme nový web bezmachu.sk Aby ste mali všetky informácie o čistení, údržbe strechy, fasády či dlažby na jednom mieste, navštívte náš nový web bezmachu.sk, kde nájdete presne to čo potrebujete. Vďaka prehľadnému dizajnu, jednoduchému ovládaniu a množstvu nových funkcií, tú nájdete detailné popisy všetkých našich služieb vrátane čistenia striech, maľovania striech, čistenia a maľovania fasád, profesionálnych výškových prác a rôznych čistiacich prác wapkovaním. Okrem toho sme pridali sekciu „​ Rady a tipy pre obnovu vašich fasád a striech” , kde sa môžete dozvedieť viac o postupoch a výhodách jednotlivých služieb. Objednajte si profesionálnu starostlivosť o váš dom jednoducho a rýchlo.   Doprajte svojmu domu profesionálnu starostlivosť - rýchlo, efektívne a s dlhotrvajúcim výsledkom. Tento web bol vytvorený s tímom Zariadim.sk, ktorí sa postarali o jeho predľadnosť a funkčnosť. Ak hľadáte komplexné digitálne služby, navštívte digital.zariadim.sk a nájdite riešenia presne podľa vašich potrieb. +421 950 472 771 info@bezmachu.sk Na križovatkách 27A, Bratislava 821 04        

05.02.20251237
Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Marek


O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }  

24.04.201416364
Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Marek


Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári.  „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky.   Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť.   V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak.   Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný.   Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

29.04.201410609
Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Predaj z dvora:Jarný med

Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Marek


Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej  kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

24.04.201410969
Elixíry života z včelieho úľa

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201315477
Spoznajte medovinu zblízka

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte medovinu zblízka

Marek


Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny  je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .

29.10.201314359

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím