AKTUÁLNE


Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Vianočné inšpirácie

Vieme, prečo je kapor symbol Vianoc a kde nájsť najlepšie kusy!

Marek


Ak ste sa po skúsenosti s filé rozhodli kúpiť tento rok živú rybu, možno váhate, kde bude tá najlepšia kúpa. Živé ryby sa predávajú v hypermarketoch, pred Vianocami aj priamo na námestiach a samozrejme v tradičných chovoch. Kam sa obrátiť, ak chcete na Vianoce prekvapiť rodinu aj vlastné chuťové bunky? Ako sa stal kapor symbolom Vianoc? Kapor - tradičná ryba Vianoc. Čoraz viac nahrádzaná inými druhmi, ale kapor je predsa len mohykán. Je našim pôvodným druhom a v ramenách slovenských riek ho objavili rímske légie. Vojakom kapor zachutil a preto ho poslali na ochutnávku i cisárovi do Ríma. Ten rozhodol, že táto chutná ryba sa musí chovať i tam a preto dal vybudovať rybníky. „Oveľa neskôr v stredoveku bolo priveľa sviatkov a priveľa pôstov a cirkevný hodnostári hľadali spôsob ako pôsty zmierniť. Preto pápež prehlásil, že mäso z rýb nie je mäso a môže sa konzumovať i počas pôstu. A tak sa cirkev stala iniciátorom budovania vnútrozemských rybníkov a umelého chovu rýb. Predovšetkým kapra. Poslali nám ho rovno z Ríma, netušiac, že ho poslali vlastne domov! Taká je odysea kapra a práve preto sa kapor stal symbolom kresťanských Vianoc,“ vysvetľuje genézu Milan Kollár z firmy Rybospol. Ak preto chcete prežiť Vianoce v zmysle tradícií, skúste starého známeho kapra. Určite stojí za to vychutnať si ho pri štedrej večeri. Ryby pri preprave často trpia „Obchodné reťazce nakupujú ryby priamo od chovateľov vo veľkom množstve a dotlačia ich tak k nižšej cene. Môžu ich predávať lacnejšie, kde zaraďujeme ryby 1.tr., ktorá váži do 2.5 kg. Podľa mojich skúseností je najlepšia ryba  okolo 3 kg, práve pre obsah tuku. Až ma udivuje za akých podmienok niektorí predajcovia prepravujú ryby pred Vianocami, častokrát bez vody na ploche auta, čo by sa dalo považovať za týranie zvierat a o kvalite mäsa takto prepravovaných rýb ani nehovorím,“ vysvetľuje úskalia masového predaja Karel Smitka. Aj dobrá ryba môže mať dobú cenu. Vyberte si však zdravú! Každá ryba má svoju špecifickú chuť. „Aj lacnejšie ryby sú chuťovo dobré. Akú vybrať na Vianoce záleží ako ju chceme pripraviť a podľa toho si treba vybrať,“ hovorí Peter Marták. To je dôvod navštíviť skutočnú predajňu rýb, nielen mraziaci box. „Výhody kúpy živej ryby sú v tom, že  zákazník si už pri prvej návšteve môže podobné zariadenia porovnať a overiť si kvalitu, hygienu a podobne. Spotrebiteľ nemá veľa možnosti overiť si či bola ryba správne chovaná, ale odporúčal by som navštevovať za účelom nákupu certifikované farmy ktoré majú všetky povolenia. Jedným z kritérií je chov na čistých vodách. To znamená nie na veľkých tokoch, kde sú čističky, lebo ani najlepšia čistička nedokáže odbúrať všetku tu chémiu, ktorá sa v domácnosti používa,“ vysvetľuje Dušan Reľovský a dodáva pár tipov, ako posúdiť zdravú rybu: Mala by byť chovaná na prvej vode to znamená príde z lesa prejde cez jeden rybník a odíde.  Živá ryba musí mať všetky základné znaky živej ryby to znamená musí prirodzene plávať Jej povrch by nemal byť poškodený a taktiež mala by byť v dobrej kondícií. Po usmrtení a vypitvaní  sa nesmú kosti od mäsa odlupovať respektíve vytŕčať tak ako je to niekedy pri dovážaných pstruhoch. Pri týchto vlastnostiach si vychutnáte chutnú a zdravú rybu.   Ako uchovávať ryby a či sú lepšie mrazené, alebo surové povieme nabudúce. Prečítajte si aj o príbehu rybieho filé. 

17.12.201353585
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Vianočné inšpirácie

Kupujete rybie filé? Na kvalitu zabudnite!

Marek


Typickú vianočnú rybu, kapra, z trónu na našom vianočnom stole zosadilo filé. Nenáročné na prípravu, bez kostí a starostí. Spýtali sme sa odborníkov, čo tento zázrak v kocke prináša. Možno budete prekvapení a ešte sa predsa vyberiete do obchodu kúpiť si aspoň na Vianoce poriadnu rybu. Silné stránky rybieho filé Po páde železnej opony sa rybie filé začalo na našich stoloch objavovať čoraz častejšie. Dokonca isté obdobie predstavovalo niečo luxusné, netradičné symbolizujúce nový, lepší svet miesto hľadania kostí v kaprovi. Nie je to však jediný prínos mrazených kociek.  Dušan Reľovský radí medzi silné stránky rybieho filé nesporne komfort pri príprave tohto Vianočného pokrmu. „Táto potravina nie je pôvodná a na Vianočnom stole sa začala objavovať až v novších dejinách. Odporúčal by som ju skôr ako potravinu k rýchlej príprave, kedy nepožadujeme kvalitu, ide len o účel nasýtenia,“ hovorí otvorene Reľovský. Zmeska neznámeho pôvodu Najčastejšie sa u nás dá kúpiť filé z treskovitých rýb. To je tak všetko, čo sa pravdepodobne o zložení kocky dozvieme. Máme však jednu istotu, že kúsky najkvalitnejších tresiek ostávajú od rybieho filé poriadne vzdialené. „Filé sa dá spraviť prakticky skoro z každej ryby. Bežne sa na obale píše "filé z treskovitých rýb". Tých je však okolo 150 druhov a obyčajne sa predáva to najlacnejšie. Jedna z najkvalitnejší rýb v úprave filé je treska škvrnitá / pravá/ Gadus morhua , je však drahšia a v obchodoch je praktický nedostupná,“ komentuje situáciu Peter Marták. Ak chcete mať na stole pôvodné ryby, určite nesiahajte po filé, je to zmeska na uhasenie hladu, ale príliš veľa zdravia a chuti v ňom nehľadajte. Aj preto je najčastejšia príprava kociek vysmážaním, ktoré dá chuť aj nevýraznej zmeske rybieho mäsa. Aká je cesta rybieho filé a prečo nechutí? Ak sa rozhodnete riskovať, je dobré poznať cestu rybieho filé na naše stoly. Keďže sa nedozvieme zloženie rýb, aspoň na spôsob prípravy sme sa spýtali Milana Kollára z firmy Rybospol: „Bohužiaľ z obalu sa nedozvieme kedy boli ryby usmrtené a spracované, ale dozvieme sa iba kedy boli zabalené. Morské ryby sa filetujú priamo na rybárskych lodiach, kde sa zmrazujú a vo veľkých celkoch potom distribuujú k odberateľom / napr. Radoma, Ryba, Partners, Novako a pod./ Tu sa mrazené bloky režú na známe kocky, alebo sa balia ako plátkové filé. Na obaloch sa vyznačuje dátum tohto balenia, pričom dobu najneskoršej spotreby si určuje spracovateľ. Ak filety z tresky poputujú z lode rovno do baliarne a odtiaľ cez obchod ku konečnému spotrebiteľovi - tak si určite pochutíme. Ak sa však filety v blokoch 5 rokov ponevierajú po mraziarňach kdesi v Dánsku a čakajú , kto si ich kúpi, tak už nám určite chutiť nebudú. Obávam sa, že pre nás sú určené práve takéto produkty. Pretože náš spotrebiteľ sa zameriava na cenu a nie na kvalitu. Obchodníkom ani neostáva iná možnosť iba skupovať takéto, niekoľkonásobne zlacnené produkty často podradnej kvality!“ S touto kockou na tanieri tak môžeme zabudnúť na chutné Vianoce. „Každej   rybe, ale aj inému mäsu, dodáva podľa môjho názoru chuť iba tuk, ktorý   rybie mäso obsahuje a je to aj tuk, ktorý priaznivo pôsobí na naše zdravie,“ hovorí Karel Smitka. Samozrejme vo filé tuky pre chuť a zdravie rovnako ako kvalitu nehľadajte.   Našťastie máme ďalšie alternatívy, ako si na Vianoce pochutiť. Už nabudúce sa dozvieme, ako je to so živými rybami v hypermarketoch? Oplatí sa ich „vyloviť“?

17.12.201359058
Marek skúsenosti

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201315357
Joli skúsenosti

Auto-moto:Najkrajšie Vianoce

Ochráňte lak svojho auta až 10 rokov

Joli Joli


Ste majiteľom nového alebo zachovalého auta s bezchybným lakom? Škrabance, ťukance od dverí auta parkujúceho vedľa vás, odletujúce kamienky... Vyhnúť sa im je často nemožné. Ako ochrániť lak svojho štvorkolesového miláčika čo najdlhšie? Riešenie je jednoduché a stojí menej ako lakovanie karosérie – ochranné fólie. Špičková ochrana laku a karosérie Na trhu môžete nájsť množstvo firiem, ktoré realizujú montáž ochranných fólií na karosériu. Je tu však jedna špičková, ktorá sa vďaka svojej profesionalite a nadštandardnému prístupu k zákazníkom stala č.1 v predaji a montáži v Bratislave - AB Fólie, s.r.o. V ich portfóliu nájdete najnovšiu špičkovú ochrannú autofóliu XPEL ULTIMATE tretej generácie s NANO povrchovou úpravou, unikátnu polyuretánovú ochrannú fólia od známeho výrobcu 3M, samoregeneračnú WinFol PPF NANO so životnosťou až 10 rokov alebo ochrannú fóliu Johnson Paint Protection ( JPP ). Ochranná fólia XPEL ULTIMATE Ochranné fólie XPEL sú vyrábané v USA už od roku 1997. Dnes patrí XPEL medzi svetovú špičku v oblasti ochranných fólií na karosériu. XPEL ako prvý priniesol na trh fóliu so samoregeneračnými vlastnosťami, špeciálna technológia umožňuje fólií zbaviť sa drobných škrabancov za niekoľko minút. XPEL fólie sú navrhnuté tak, aby chránili lak vozidla pred poškodením, nárazom drobných predmetov, znečisťujúcich látok, ale aj iných nástrah, ktoré vás môže postretnúť na cestách – cestná soľ, vtáčí trus alebo asfalt až 10 rokov. Svojmu vozidlu môžete navyše dopriať lesklý alebo matný vzhľad v podobe XPEL ULTIMATE alebo XPEL STEALTH satin/matte. 3M Scotchgard™ Pro Series 200 Gloss Scotchgard™ Pro Series 200 Gloss je špičková ochranná fólia určená na ochranu laku vozidla pred kamienkami, škrabancami, hmyzom, priemyselnými tekutinami i proti poveternostným vplyvom okolia. Okrem toho má schopnosti samostatnej regenerácie a poskytuje ochranu aj pred UV žiarením. Ochranná fólia 3M Scotchgard™ Pro Series 200 Gloss je vhodná na celý povrch automobilu alebo na najzraniteľnejšie detaily: nárazníky, bočné zrkadlá, kapoty, hrany a kľučky dverí, blatníky a ďalšie. Navyše v kombinácii s Car Wrap autofóliami 3M sa vaše vozidlo môže stať na cestách dizajnovým skvostom.  WinFol PPF NANO Ochranná autofólia WinFol PPF Nano tretej generácie s NANO povrchovou úpravou spoľahlivo ochráni lak vášho vozidla až 5 rokov od rôznych poškodení ako sú kamienky na cestách, umývaním áut v automatických umývacích linkách či drobných škrabancov na parkoviskách. Disponuje samoregeneračnou schopnosťou ( self-healing ), hydrofóbnym náterom, ktorý odpudzuje vodu, je UV stabilná ale prepúšťa UV lúče, aby fóliou pokryté časti mohli priebežne blednúť s ostatnými časťami karosérie, na ktorých fólia nie je aplikovaná. WinFol PPF NANO je dostupná v dvoch vyhotoveniach: s vysokým leskom alebo matná. Johnson Paint Protection ( JPP ) Ochranná fólia Johnson Paint Protection vytvorí na karosérií vášho vozidla neviditeľný štít účinný proti škvrnám spôsobeným cestnou soľou, pieskom, kamienkami, inými malými lietajúcimi predmetmi, ale aj UV žiareniu či čistiacimi kefami na autoumývarkach. Samozrejmosťou je schopnosťou samostatnej opravy, hydrofóbny povrch a antiadhezívna zložka, ktorá bráni špine a prachu, aby sa dostali až k laku. Ochranná fólia Johnson Paint Protection je dostupná v dvoch prevedeniach hrúbky 152 a 200 mikrónov. Prečo si zaobstarať ochrannú fóliu na auto? Ochrana laku a farby karosérie pred poškriabaním a nárazmi Odolnosť voči UV žiareniu Samoregeneračná schopnosť - drobné škrabance sa samé zacelia vplyvom tepla Samočistiaca schopnosť – jednoduchá údržba Krajší vzhľad vozidla Ochrana pred chemikáliami Ochranná fólia chráni lak vášho vozidla pred malými nárazmi, štrkom, kamienkami, škrabancami, hmyzom, stopami z umývania auta ale aj cestnou soľou. Najdokonalejším riešením ochrany pred je celopolep vozidla. Účinné sú však aj polepy časti áut, ktoré sú najviac zaťažené – hlavne kapota, predný nárazník, blatník, spätné zrkadlá, nástupové a nakladacie hrany alebo oblasti kľučiek. Najlepšia voľba pre vás bude závisieť od vašich individuálnych potrieb a rozpočtu. Chrániť lak svojho auta je však investícia, ktorá sa rozhodne oplatí. Montáž ochranných fólií je náročná činnosť vyžadujúca dostatok zručností a skúseností, ktoré nie každý predajca má. Ak ju zveríte do rúk neoverenej montážnej firmy, riskujete predčasné odlepenie fólie či zvlnenie čo si vyžiada ďalšiu finančnú investíciu. Preto je najlepšie preveriť si recenzie a hodnotenia vybranej spoločnosti vopred, či už medzi známymi alebo na internete. Spoločnosť AB Fólie, s.r.o.​ - Autofólie Bratislava  má už viac ako 100 referencií.  Ochranný polep vášho vozidla teraz môžete získať so zľavou -15%. Zistite viac - Akcia -15% na montáž autofólií a ochranný polep Darujte ochranné fólie ako originálny a funkčný darček. Viac o - Darčekový poukaz na aplikáciu ochranných fólií www.autofolie-bratislava.eu   tel:  +421 948 061 870

31.10.20241020
Joli skúsenosti

Dom a byt:

Arcticklima.sk - váš spoľahlivý partner pre klimatizácie v Topoľčanoch

Joli Joli


Klimatizácia sa v posledných rokoch stáva neoddeliteľnou súčasťou domácností, kancelárií a iných komerčných priestorov najmä, počas horúcich letných mesiacov. Pre mnohých je klimatizácia nenahraditeľný spôsob, ako si udržať komfort a chlad aj v najväčších horúčavách. S dopytom samozrejme pribúda aj množstvo klimatizačných spoločností. Aj k nám do siete overených firiem zariadim.sk pribudol nový partner – Arcticklima.sk. Predaj a montáž klimatizácií v Topoľčanoch Hľadáte spoľahlivú firmu na predaj a montáž klimatizácií v Topoľčanoch, Partizánskom či Nitre? Arcticklima.sk zabezpečí všetky činnosti pre vašu maximálnu spokojnosť. V ich portfóliu nájdete celý rad klimatizácií Samsung Wind-Free™ ale aj Samsung Cebu a Samsung AR35 za výhodnú cenu. Ak by ste chceli lacnejšiu klimatizáciu alebo dizajnovú alternatívu - z ponuky klimatizácií VIVAX si určite vyberiete. Ponuka klimatizácií Samsung Ponuka klimatizácií VIVAX Údržba a servis klimatizácií v Topoľčanoch Ak chcete, aby vám vaša novo zakúpená klimatizácia spoľahlivo slúžila dlhé roky, je potrebné sa o ňu aj pravidelne starať. Čistenie, údržba a pravidelný servis klimatizácie zabezpečí jej bezproblémovú prevádzku, predĺži životnosť, ale zabráni aj zvyšovaniu spotreby elektrickej energie. Arcticklima.sk sa špecializuje na poskytovanie komplexných služieb v oblasti klimatizácií – od predaja a montáže klimatizácií Samsung a VIVAX, až po ich čistenie, údržbu a servis. Klimatizácia na kúrenie? Prečo nie! Moderné klimatizácie sa nepoužívajú len na chladenie, ale aj na prikurovanie v prechodných obdobiach. Kúrenie klimatizáciou je vysoko efektívne, rýchle, ekologické, ale aj ekonomicky výhodné. Ak chcete využiť klimatizáciu na kúrenie, je dôležité vybrať klimatizáciu, ktorá funguje na princípe tepelného čerpadla vzduch-vzduch.  Prečo si vybrať Arctiklima.sk? Klimatizáciu kupujete na dlhé roky, preto je dôležité venovať dostatok času výberu vhodného modelu, ale i výberu kvalitnej firmy, ktorá sa o vašu klimatizáciu spoľahlivo postará aj v nasledujúcich rokoch. Pre Arcticklima.sk je kvalita nielen pojmom, ale i hodnotou, na ktorej buduje dobré meno svojej firmy. V Topoľčanoch, Partizánskom a Nitre prináša zákazníkom efektívne a úsporné riešenia, vďaka ktorým sa počas horúčav príjemne schladíte a v zime zahrejete. Ak sa chcete dozvedieť viac, konzultácie, dodanie a montáž klimatizačných zariadení realizuje spoločnosť. www.arcticklima.sk +421 944 686 642   Podnikáte a stále nemáte svoj vlastný web? Potrebujete vytvoriť alebo vynoviť pre svoju firmu webovú stránku? Ak ste odpovedali aspoň na jednu otázku správne neváhajte nás kontaktovať. Vytvoríme vám web podľa vašich predstáv a účelu vášho podnikania.   +421 918 228 898 | info@zariadim.sk  

31.10.2024896
Domi skúsenosti

Služby pre firmu:

Ťukance na aute už viac nemusia byť žrútom peňazí

Domi


Všimli ste si preliačinu na vašom aute a neviete čo s tým? Častokrát je preliačina naozaj len ľahkou chybičkou krásy. Ak vaše auto nemá vážnejšie poškodenia, skvelou správou je, že sa dá ľahko opraviť špeciálnou technológiou PDR, bez lakovania a zložitého opravovania karoserie. Hľadáte profesionálov na opravu preliačin alebo sa chcete o tejto PDR technológií dozvedieť viac? Pozrite si komplexnú web stránku, extrémne šikovných chlapcov z Proskills Garage. Opravíme aj malé poškodenia karoserie Preliačiny na karosérii môžu mať rôzne príčiny, medzi najčastejšie patria: nesprávne parkovanie drobná nehoda úder cudzím predmetom (spadnuté konáre, kamene) vandalizmus vplyv počasia (preliačina po krupobití) V týchto prípadoch sa viete obrátiť na špecialistov z Proskills, ktorí vám opravia preliačiny technológiou PDR rýchlo a bez poškodenia laku. A nielen to, zabezpečia vám komplexné riešenie pre vaše vozidlo od čistenia a tepovania áut, leštenia svetlometov až po opravu drobných prasklín autoskiel poškodených od kamienkov či samotnú výmenu autoskiel. Úprave a oprave automobilov sa venujú od roku 2009 avšak od roku 2016 sa z nich stal naozaj špičkový tím profesionálov na opravu preliačin technológiou PDR, ktorá je čoraz viac vyhľadávaná aj kvôli jej skvelým výhodam. Čo je technológia PDR? PDR - Paintless Dent Repair je moderná metóda opravy karosérie, ktorá sa používa na opravu preliačin bez potreby lakovania. Táto špičková technológia pracuje na princípe vytláčania preliačin špeciálnym náradím a opačnej sily, aká karosériu poškodila. Výhodou technológie PDR oproti tradičnej oprave áut je, že už netreba karosériu vyklepať, tmeliť či brúsiť. Táto metóda je rýchla, cenovo dostupná a vaše auto bude vyzerať ako nové. Chcete vedieť ako prebieha oprava preliačin technológiou PDR? Prečítajte si viac o tejto PDR oprave na novom webe Proskills.  Vyberte si na opravu preliačin špecialistov z Proskills V Proskills sa o vaše auto postarajú s maximálnou starostlivosťou. Ich motiváciou je dobre odvedená práca, o čom svedčí aj mnoho spokojných zákazníkov. Referencie spokojných klientov nájdete na našom portáli Zariadim.sk. Ak vás zaujíma ako dlho trvá oprava preliačiny alebo či takýto zásah ovplyvní hodnotu vášho automobilu, prečítajte si často kladené otázky, ktoré sme pripravili a možno vám lepšie pomôžu pochopiť celý proces PDR opravy preliačin. Špecialisti z Proskills pristupujú ku každému zákazníkovi individuálne a preto ak potrebujete konzultáciu, neváhajte ich kontaktovať alebo navštívte novootvorenú garáž Proskills Garage na Agátovej 4b v Dúbravke. Nová garáž disponuje miestom až pre 5 áut, takže sa nemusíte báť, že by ste sa nezmestili. Ak nestihnete prísť v čase otváracích hodín, nieje to žiaden problém. Dohodnite si obhliadku a chlapci z Proskills na vás počkajú aj do 21.00hod.  Prečo sme vytvárali nový web?  Aby sme zákazníkom ukázali aké typy preliačin vám v Proskills Garage opravia i bez nutnosti nákladných opráv a lakovania karosérie.  Nový web sme vytvárali s našim tímom Zariadim.sk presne podľa predstavy klienta. Teraz je web oveľa prehliadnejší, disponuje množstvom informácií a viete sa rýchlo a ľahko objednať na obhliadku prostredníctvom online rezervácie cez rezervačný kalendár. Už viac nemusíte obvolávať servisy a zisťovať koľko bude oprava stáť či ako dlho to bude trvať. Objednajte si termín na BEZPLATNÚ KONZULTÁCIU, kde profesionáli z Proskills zistia rozsah poškodenia, navrhnú ďalší plán opravy a o vaše auto sa dôkladne postarajú. Stačí si vybrať typ služby, dátum a čas a konzultáciu máte potvrdenú.    Preliačina na aute už viac nemusí byť problémom aj vďaka špecialistom na PDR opravu preliačin. Navštívte najlepšiu PDR opravu preliačin v Bratislave a zverte sa do rúk odborníkom, ktorí sa o vaše auto s láskou postarajú. Sledujte nás aj prostredníctvom Facebook alebo Instagram.  Proskills Garáž  Agátová 4 b, 841 01 Dúbravka +421 944 860 019 info@proskills.sk   Podnikáte a stále nemáte svoj vlastný web? Potrebujete vytvoriť alebo vynoviť pre svoju firmu webovú stránku? Ak ste odpovedali aspoň na jednu otázku správne neváhajte nás kontaktovať. Vytvoríme vám web podľa vašich predstáv a účelu vášho podnikania.   +421 918 228 898 info@zariadim.sk Seberíniho 1, Bratislava 821 04

01.10.2024952
Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť

Marek


O prvých kvetoch sa hovorí, že majú najviac sily. Sú zvestovateľmi jari, energie a života. Taký je aj prvý jarný med, ktorý si môžeme natrieť na chlieb a vychutnávať. Prvý med nie je cukrový, hoci cukornatie Prvý jarný med z lúčnych kvetov, stromov a repky. Aká je jeho kvalita? „Niektorí ľudia majú obavy, či sa práve v jarnom mede nenachádzajú ešte cukrové zásoby zo zimy. Nie, pretože, včelstvám sa na jar zakladajú medníky, do ktorých sa vložia prázdne rámiky. Časti zimných zásob sú v plodisku a tie včelári nevytáčajú,“ vysvetľuje bezpredmetné obavy z menšej kvality Lukáš Kaplan. Na tomto podozrení sa podpísala aj silnejšia kryštalizácia jarného medu, no práve ona s cukrom vôbec nesúvisí a medu nevadí. „Jarný med je prvá znáška vo včelárskom roku, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Všetko je čisté a začína postupne nový život, jarné medy väčšinou rýchlejšie kryštalizujú, ale z hľadiska výživy sú všetky druhové medy rovnocenné,“ hovorí Milan Krivý Jarný med lieči Sila a energia jari ukrytá v zlatistom mede. Tá najsilnejšia energia pučiacich kvetov sa prenáša aj do plástov a preto má jarný med vynikajúce liečivé účinky. „Prvý jarný med pochádza z rôznych liečivých stromov, veľmi teda prospieva zdraviu,“ hodnotí Karol Laco. S tým sa ztotožňuje aj Dušan Dedinský a dodáva, že jarný med je najlepší – vtedy príroda ponúka najviac nektáru a má najlepšiu chuť. Slovenský med je kvalita bez GMO Tvrdenie, že slovenský med je najkvalitnejší nie je iba fráza. Ten prvý jarný má obvykle najviac podielu repky a preto je dôležité odkiaľ pochádza. Vysvetľuje Peter Pišák: „Jarný med vyprodukovaný na Slovensku je veľmi kvalitný hlavne z repky pretože ako z mála krajín sa u nás zatiaľ nepestuje geneticky modifikovaná (GMO) repka. Repkový med je stále obľúbený vynikajúci na pastovaný med. Ten si získava stále viac a viac priaznivcov, čo ale málo konzumentov vie je že repkový med obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky.“ Pýtajte si jarný med Jarný med je veľmi cenným a medzi ľuďmi málo známym druhom medu. Jednoznačne obsahuje najviac peľu zo všetkých druhov medu a v závislosti od lokality i cenný peľ bylín a liečivých rastlín. Jar je hlavným obdobím kvitnutia väčšiny stromov a krov, lúčnych rastlín a bylín. Vtedy je obdobie, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny, vodu a premieňajú za účelom zakladania nasledujúcej generácie. Pri tejto premene sa prenášajú do zárodku tie najcennejšie látky a práve voňavým nektárom, bohatosťou peľových zŕn a farebnou rôznorodosťou kvetov sú včely priam oslepené. Neúnavne navštevujú tieto rastliny, opeľujú ich a zbierajú ich sladučký nektár. Jarný med je veľmi hustý a v neskryštalizovanom stave až mútny, čo je dôkazom vysokého obsahu peľu-teda bielkovín rastlinného pôvodu. Jednoznačne odporúčam starším ľuďom a ľudom v produktívnom veku,“ hodnotí pozitíva jarného medu Tomáš Várady. .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }  

24.04.201415999
Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Predaj z dvora:Jarný med

Jarný med, ako si ho vychutnať najlepšie?

Marek


Vychutnať si prvý dúšok jari. Aj tak vnímajú mnohí milovníci medu prvé jarné stáčanie. Med je sýty, energický, jednoducho plný života tak, ako kvety, z ktorých pochádza. Prinášame niekoľko tipov a nápadov, ako si užiť jarný med naozaj naplno. Prvé kvety, prvé chute „Jarný med je produktom prvých kvetov. Napríklad z vŕby, rakyty, vyskytuje sa aj čučoriedka a púpava,“ hovorí Pavol Kozáčik. Napriek tomu je jarný med vždy výnimočný očakávaniami. a o tom nehovorí len Pavol Kozáčik, ale aj ďalší včelári.  „Za zaujímavý med považujem med z vŕby, ktorý je liečivý a má zaujímavé účinky.   Lieči tráviaci trakt a močové cesty,“ hovorí Karol Laco. Práve vŕba je aktívna z jari. Príroda sama zariadila, že potrebujeme jej med. Veď predsa jar je aj obdobím častých zápalov močových ciest. Jarný med je vynikajúci liek. Július Dlugolinský odporúča aj netradičný med z púpav: „Jarný med našej produkcie je PÚPAVOVÝ, nakoľko obsahuje veľké množstvo púpavového peľu a aj jeho aróma tomu zodpovedá.“ Kryštalizuje, ale to nevadí O jarnom mede je známe, že skoro cukornatie. Nie je to však chyba. „Náš jarný med je výnimočný v tom, že ho pastujeme, teda med sa špeciálnym procesom upraví, pričom sa mení jeho štruktúra. Výsledkom je lahodne jemný, krémový med. Jarný med je samozrejme prvý med, ktorý vieme zákazníkom ponúknuť.   V predaji bude niekedy od polovice mája,“ hovoria zástupcovia spoločnosti Včelchov. Med má inú konzistenciu, ale je nesmierne výživný. „Obsahujú zmes rôznych nektárov z rôznych kvetov, čo spôsobuje tú vynikajúcu chuť a taktiež ideálne zloženie. Tento med je vhodný na všetky možne spôsoby použitia. Do čaju, priamo na konzum, na pečivo , na perníky a podobne,“ hodnotia z včelej farmy Medar. Med s peľom je unikát Iba jarné medy majú v sebe tak vysoký obsah peľu ako žiadne iné počas letnej sezóny. „Jarné kvetové medy sú kvalitné práve pre rôznorodosť kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár,“ hovorí Katarína Schonova z Medových týždňov. Rôznorodosť chutí znamená aj rôznorodosť peľov. „Na vzpruženie organizmu po zime môžem odporučiť tento med s jarným peľom, hlavne peľovými zrnkami.“ Dodáva Vladimír Durňak.   Slámka radí, že čo sa týka receptov, chcel by apelovať na ľudí, aby skúsili sebe a najmä deťom namiesto farbených jogurtov zarobiť biele jogurty s medom a do pitného režimu zaradili namiesto rôznych umelých "malinoviek" čistú vodu, ochutenú citrónom a medom, ktorá najmä v horúcom lete výborne osvieži a dodá telu množstvo cenných látok. Pomer a koncentráciu si musí každý určiť podľa svojej chuti. Jarný med je na tieto dva "recepty" mimoriadne vhodný.   Foto: Pavol Kozáčik a trutrainerapp.com .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

29.04.201410443
Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Predaj z dvora:Jarný med

Med 2014 – výborný aj napriek teplej zime

Marek


Je ako víno. Každý rok iný, zdravý a lahodný. Aký bude med 2014 napriek tomu, že teplá zima poznamenala celú prírodu? Skúsení včelári predstavili najnovší „ročník“ a svoje očakávania. Fanúšikovia medovicového medu sa potešia Táto zima nebola žiadnou krutou dávkou mrazov. Vďaka tomu lieta hneď z kraja jari omnoho viac hmyzu ako po iné roky. To prospieva nielen opeľovaniu, ale tak trochu robí vrásky na čele poľnohospodárom. Hrozí totiž premnoženie vošiek. To však u včelárov nie je tragédia. „Množstvo hmyzu je predpoklad, že sa vyskytne miestami premnoženie vošiek a teda aj medovicového medu. Včelstvá sú v rôznej  kondícii, keďže pri teplejšom počasí počas zimy si kráľovné dovolili klásť vajíčka a dokonca viac ako po iné roky. Tie včelstvá, ktoré mali dostatok zásob, hlavne peľových, idú do jari vo väčšom počte včiel a lepšie zabezpečia opelenie stromov aj rozvoj kolónie,“ hovorí Lukáš Kaplan. Zdravé včely tak pri dobrom počasí poskytnú omnoho viac medu. Preto sa ročník 2014 javí ako sladký a bohatý. Prvá repka je silná Medzi prvé silné peľové kvety patrí repka. Na tú tento rok včely prišli pripravené. Symbióza skorého nástupu teplých dní a včelej aktivity prináša prvé výsledky. „Obavy o nedostatok medu nehrozia a netreba sa báť už ani chladnejších dní. Včely pracujú naozaj užitočne. Toho času už kvitne repka olejná, ktorá poskytuje včelám kvalitný peľ a nektár. Okrem repky kvitnú aj ovocné stromy. Úľová váha signalizuje prínos do úľa. Je to vidieť aj fyzicky - pri kontrole ak sa nahne rámik, tak z neho len tak tečie,“ hovorí Jozef Štefaňák. O kvalitách jarného medu sa môžete dozvedieť v článku s názvom Jarný med – čo by sme o ňom mali vedieť. Silné včelstvo a silný med „Včelstvo je mimoriadne silné oproti minulým rokom. Považujem to za výnimočný stav, aký si počas mojej histórie ani nepamätám. Je to spôsobené nielen slabou zimou, ale aj skorou jarou,“ hodnotí Milan Priehoda a teší sa, že tento rok bude pre včelárov opäť dobrý. Pretože nie všetko je vo svete včiel ideálne a masívny výrub drevín a neustále zmenšovanie zatrávnených a kvitnúcich plôch už nejednému včelárovi spravilo škrt cez rozpočet v znižovaní výnosov medu. Tento rok by sa mohol vrátiť do silných čísel. „To ako sa bude tohoročná sezóna vyvíjať bude závisieť vo veľkej miere aj od počasia a nikdy sa nedá dopredu povedať na 100% či bude, alebo nebude pre včelára úspešný rok“ hodnotia včelári z Včelchovu. No treba uznať, že nástup silný ako do sezóny 2014 tu dlhé roky nebol. foto: Medar .storka_nadpis{ font-size:16px; text-decoration:none; color:black; color:#0B58B7; line-height:1.5em; display:block; clear:both; margin:15px 0px 15px 0px; font-weight:bold; } .storka_odstavec { font-size: 13px; line-height: 1.5em; color:#464646; } .storka_odstavec_blok { font-size: 13px; line-height: 1.5em; text-align:justify; color:#464646; }

24.04.201410826
Elixíry života z včelieho úľa

Predaj z dvora:Jarný med

Elixíry života z včelieho úľa

Marek


Okrem medu nám včely dávajú aj produkty, ktorých tajomstvá ešte dodnes úplne nerozlúštila ani medicína. Napriek tomu sa považujú za tie najliečivejšie medikamenty prírody. Včelári poznajú elixíry zdravia aj fakt, že včela je naozaj jeden z najužitočnejších živočíchov planéty. Dezinfekcia úľa posilňuje organizmus Včely sú tak dokonalé, že si dokážu vyrobiť aj vlastnú dezinfekciu a  v úli je naozaj takmer sterilné prostredie. Ako sa volá tento dokonalý produkt? Možno ste už to slovo počuli – propolis. Má pomerne silnú schopnosť ničiť mnohé mikroorganizmy. „Má neuveriteľne schopnosti nájsť v tele škodcu a zničiť ho ako aj vonkajšie kožné choroby všetkého druhu,“ tvrdí Tomáš Švienty. Predstavuje najúčinnejšie prírodné antibiotikum všetkých čias. Pomáha udržiavať vynikajúce zdravie posilňovaním nášho imunitného systému, má aj anestetické vlastnosti. „Propolis je veľmi účinný pri profylaxii (predchádzanie ochorení) a zároveň posilňuje a povzbudzuje imunitný systém človeka. Používa sa aj v dermatologických a kozmetických výrobkoch. Zubné pasty s jeho obsahom sú účinné proti paradentóze. Vyrábajú sa spreje s propolisom na ústnu hygienu a na bežné povrchové ošetrenie pokožky. Propolisom včielky spevňujú plástové bunky, preto ho obsahuje aj včelí plást a samotný vosk. Veľmi účinne pôsobí cmúľanie a žuvanie včelích plástov v čase, keď sa šíria chrípkové ochorenia, pri zápaloch ďasien a podobne,“ vysvetľuje včelár Ján Píš. Propolis je ako skutočný detektív problémov v našom tele. Tajné receptúry, či mágia prírody? Spotrebitelia sa často zaujímajú o včeliu materskú kašičku hlavne vo forme zmiešanú s medom, pritom je veľmi malý počet včelárov, ktorí zbierajú včeliu materskú kašičku. „Čo sa týka včelieho jedu ten zbiera ešte menej včelárov a využíva sa hlavne pre farmaceutický priemysel, hovorí Peter Pišák. Viac o jede hovorí včelár Jozef Štefaňák: „Včelí jed (apitoxin) je žltkastá hustá tekutina kyslej reakcie, má silný zápach, je horkej a pálivej chuti. Je nebezpečný(toxický) pre človeka, ale i pre zvieratá a hmyz. Bez ohľadu na to, že môže spôsobiť ťažké následky až smrť, má liečivé účinky proti reume zápalu pohrudnice a niektorých kožných chorobách. O materskej kašičke Jozef Štefaňák hovorí, že ide o výživný produkt s vysokým obsahom proteínov a vitamínov. Výskumom sa zistilo, že proteín Apalbumín1 je príčinou dlhovekosti matky. Kašička blahodárne pôsobí na mozog, spôsobuje zvýšenie počtu červených krviniek Erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo retikulocytov a hemoglobínu, taktiež mení obsah železa v krvi. Včelí vosk má podľa neho tiež uplatnenie v liečiteľskom umení, zvlášť v dermatológii a kozmetike, ako súčasť mastí a krémov. Vo vnútornom lekárstve sa používa pri kataroch horných ciest dýchacích. Päť zásad, si ustrážiť kvalitu? Ak chcete ale dostať prvotriednu kvalitu, je dobré sa poznať so včelárom. Základom je, aby výrobky neboli kontaminované lakmi, umelinami, liekmi, ktoré sa následne dostanú do nášho organizmu. Pri výbere včelára tak Igor Leitner radí preveriť nasledovné zásady: 1. V dolete včiel sa nenachádzajú žiadne znečisťujúce priemyselné podniky a chemicky ošetrované plodiny. 2. Včelstvá sa proti chorobám a parazitom neošetrujú syntetickými liečivami,  ale len alternatívnymi spôsobmi. 3. Včelár používa na výrobu medzistienok len vlastný vosk v uzavretom kolobehu. 5. Včelstvá sa rozmnožujú prirodzeným spôsobom, teda rojmi. 6. Včelstvá sú umiestnené len v drevených úľoch(nie plastových).    

30.10.201315357
Spoznajte medovinu zblízka

Predaj z dvora:Jarný med

Spoznajte medovinu zblízka

Marek


Opojná chuť, jemný medový buket a jagavá, zlatistá farba. Medovina je výnimočný nápoj, ktorý labužníci vedia oceniť. Základom je kvalitný včelí med, tradičné dozrievanie medoviny v dubových sudoch a poctivá práca. Chuťový zážitok, ktorý poznali už starí Slovania oprášila firma TOMKA, ako najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Dodnes ju vyrába tradičným spôsobom. Kvasením včelieho medu rozpusteného vo vode, bez pridávania destilátov, alebo bylinných či ovocných prísad. Ide o skutočnú lahôdku. Prvá medovina na Slovensku Tradíciu medoviny TOMKA začal písať Dr. Karol Tomka v roku 1984. Vtedy sa v Nitre začala vyrábať prvá medovina na Slovensku, ktorá dnes nesie oficiálny obchodný názov Tradičná Slovenská Medovina. Tradícia výroby prvotriednej medoviny sa v rodinnej firme preniesla aj na ďalšie generácie a tak výroba môže pokračovať. Medovina TOMKA sa dodnes vyrába tradičným spôsobom a Mgr. Bronislav Tomka, ako pokračovateľ rodinnej tradície, je jediným odborným školiteľom a degustátorom s medzinárodne uznávaným certifikátom na Slovensku. Pokojne prijmite jeho pozvanie na návštevu v Nitre na Farskej ulici č. 28. Dozviete sa niečo o tomto tradičnom slovanskom nápoji a v príjemnom prostredí ochutnáte Tradičnú sudovú medovinu. Chuť dodáva med aj sudy Medovina v sebe ukrýva všetky pozitívne vlastnosti medu, no vďaka prítomnosti alkoholu je naozaj kulinárskym zážitkom pre dospelých. Je lahodným aperitívom a príjemným osviežením chuťových buniek. Všetko sa začína kvalitným medom v dostatočnom množstve. Dáva nápoju krásnu medovo-jantárovú farbu a sladkastú vôňu. Dlhá doba zrenia, minimálne dva roky v dubových sudoch zabezpečia medovine typickú sladko-horkú chuť. Toto pomalé dozrievanie prebieha v 300-ročnej pivnici priamo v centre mesta Nitra. Stabilná teplota a ideálna pivničná klíma dotvoria jemný a uhladený buket. Tým je aj Medovina TOMKA predurčená ako nápoj na slávnostné a výnimočné príležitosti. „Naša vysoká kvalita a odbornosť pri výrobe medoviny boli rokmi ocenené aj na mnohých výstavách a súťažiach,“ hovorí Bronislav Tomka a dodáva: „ Nedávno sme získali medailu aj na celosvetovej výstave APIMONDIA 2013 v Kyjeve.“ Ochutnajte medovinový burčiak Receptov na výrobu medoviny  je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Je to tá, v ktorej skutočne cítiť med. „Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a predstavy, aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháme zovrieť, aby sa med roztopil a odstráni sa vzniknutá pena z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote, pri ktorej prebieha kvasenie,“ opisuje prípravu medoviny Bronislav Tomka. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak, čo je zážitkom pre čuchové aj chuťové bunky. Jemný a uhladený buket však medovina získava až dlhodobým zrením v dubových sudoch v pivnici. Tu vyzrieva do dokonalosti a konečne sa dočkáme vyzretej a čírej Tradičnej medoviny, s ktorou sa dá pri prípitku skutočne povedať: „ Na zdravie!“ .

29.10.201314222

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím